Ako je možné získať rôzne dávky z úradu práce?
Ahojte. Otváram túto tému a možno pomôže viacerým rodinám. Ide o to, že bežný človek sa často nedostane k informáciam ohľadom rôznych dávok od štátu, ktoré by
mohli využiť.
Napr. sa často stretávam s tým, že ženy vôbec nevedia, že sa počas rodičovskej dovolenky majú nahlásiť na poisťovni aby im čas na RD započítavali do dôchodku.
Alebo že na MD môžu byť obaja rodičia- otec i matka každý tých +- 6 mesiacov.
Teraz som našla tému, že matka sa po skončení MD nahlási ná poberanie príspevku v nezamestnanosti a manžel poberá RP.
Našla by sa tu nejaká dobrá duša, čo by vedela napísať k týmto témam viac? Lebo ja som to zachytila len okrajom a nevyznám sa. Prosím, podelte sa so svojimi či už skúsenosťami alebo vedomosťami ako sa dá čo najviac legálne privyrobiť 🙂 úprimne už ma nebaví tá nespravodlivosť v štáte, že peniaze dostávajú tí, čo si to ani nezaslúžia, alebo ich nepotrebujú. Prečo by sme mali byť stále znevýhodňovaní len preto, že nevieme na čo všetko máme nárok? A nakoniec sa k peniazom zas dostanú len tí, čo majú styky a dokonale poznajú zákony a my bežný môžeme len robiť a čakať na dôchodok, ktorého sa ani nedožijeme a živiť tých čo si vedia všetko zariadiť.
apropo,teraz som volala na Urad prace,informovat sa o priplatku k pridavku na dieta a ja som vedela viac info ako ta pani,katastrofa
@libka1 de facto máš pravdu, de jure je to ale tak, že zákony sú právne normy, ktoré si tvoríme my sami pre seba, aby sme vedeli v nejakej spoločnosti fungovať 😉 (na nič iné zákony neslúžia). Ak máš pocit, že tvoj intelekt nestačí na to, aby si vedela pochopiť jednotlivé zákony, treba požiadať o výklad (odborníka, úrad a podobne).
Absolútne súhlasím s tým, že je takmer nemožné, aby bežne žijúci človek vedel obsiahnuť,postrehnúť a pochopiť všetky právne normy a ich všetky novely (častokrát sa novelizuje zákon, ktorý ešte ani poriadne nevošiel do platnosti), ale proste to tak je 🙂 my si volíme ľudí, ktorí tie zákony tvoria - ak sa nám to nepáči, tak ich naháňajme a buzerujme - nech to nie je naopak 🙂
@saxana36 nemala si pocas RD iny prijem dohodu a pod?
@sue no len ti odbornici na nasich uradoch akosi chybaju 😅 ked sa aj nejaky najde, tak ho je strasne tazko najst v dave a je mi tych naozaj dobrych uradnikov uprimne luto, podla mna to medzi tymi ostatnymi nemaju na ruziach ustlane 😅
to co pisala liz_lemon ma celkom potesilo. naozaj by uradnici mali davat pisomne stanoviska. a nie ze pridem na urad a Anicka mi povie ze takto a takto, toto a toto mi doneste. o tyzden tam pridem znova, Anicka marodi a Julka sa cuduje ze skade mam tie hluposti a posle ma prec lebo toto a toto nepotrebuje, ale chyba mi hento a tamto 😝
inac ja naham a buzerujem, a sudruha nevolim, ale co mi to pomoze ked 45% naroda ano 🙂
@libka1 presne preto sú právne poradne - tie slúžia práve na to 😉 je nezmysel očakávať, že naše výpadky v chápaní zákonov budú suplovať úradníci 😀 bolo by to síce milé, ale nefunguje to tak nikde 😀
Doteraz, keď som mala nejaký problém (našťastie ich nebolo veľa) som sa obrátila na právnika - posúdil môj konkrétny prípad a hľadali sme riešenie - s tým som potom išla na úrad / úrady a áno - je pravdou, že mnohokrát samy úradníčky boli prekvapené, že aj toto sa dá a aj takýto je zákon 😀 ale na druhej strane - máloktorý človek, ktorý príde na nejaký úrad je schopný podať kompletné informácie so všetkými podkladmi úradníkovi tak, aby ten vedel zaujať skutočne relevantné stanovisko - a potom dostávame tie mačkopsovské odpovede od úradníkov, ktoré sú nám úplne naprd 😝
Viem o čom píšem - pracujem v III.sektore, predtým som robila na Mestskom úrade, takže poznám problematiku slovenskej legislatívy a jej "prínosov" pre ľudí z každej strany...a nie vždy sú na vine úradníci...mnohokrát sú na vine zlé (nejednoznačné s dierami) zákony ale veľakrát aj my, obyčajní ľudia...
@dianaana ano to vazne, preto som tuto temu zalozila a urcite je takych veci viac🙂
@sue to beriem, zakony su derave... ale tak vo veciach ako je napriklad co mam priniest na urad aby som dostavala matersku by uradnik hadam mal mat jasno a nie stale nieco pytat... maju mat napisany zoznam a strcit ho kazdemu do ruky. rodny list odo mna pytali pri synovi stale dookola, a ked som uz na tretikrat stratila trpezlivost a povedala som jej ze uz som vam ho dala tak mi povedala ze ho musim doniest znovu lebo ten uz dali do archivu 😅 zas musim povedat ze tu su tie uradnicky aspon mile, pokial v okrese z ktoreho pochadzam boli ako furie 😅
a este jedna vec, cloveku sa narodi male dieta, vysle manzela nech povybavuje papierovacky okolo toho, ale uradnicka trva na tom ze tam musim ist osobne. tak to nechapem. co on nie je plnohodnotny rodic? alebo nemoze doniest mnou podpisane papiere, to sa tam musim trepat s babom v sedacke len aby ma videla? skoda ze sa taketo veci nedaju spravit online cez internet.
pravnu poradnu som nastastie este nemusela skusat, vzdy som si poradila nejak sama, dufam ze aj v buducnosti na tom budem podobne 😉 ak nie, tak urcite vyuzijem.
@sue pekne si to podala.
dakujem, hlavne slavka034 vidieť, že sa v tom pohybuje🙂
len debata sa začína kloniť na tému kritizovania úradníkov... o to mi nejde. česť výnimkám, ktoré naozaj pomôžu a povedia všetky možnosti...
a ešte k tomu kritizovaniu štýlom, že informácie sú. Áno je to pravda, že informácie sú, len najskôr treba vedieť čo hladám- a k tomu musím vedieť, že taká možnosť je🙂 nepatrím k tým, čo po nociach študujú zákony (ktoré sa mimochodom stále menia) a hľadajú v nich medzery.
Rada by som keby sa tu objavili príspevky typu ako napr ten o príspevku na starostlivosť o dieťa. O tom som tiež nevedela...prosím ak viete ešte o niečom takom, napíšte 🙂
@sue
čo je myslené tým právna poradňa, ako to funguje, spoplatnenie...
@zdena12345 predpokladam ze bolo myslene toto, u nas v meste napriklad maju pobocku
http://www.cpp.finalarea.com/potrebujem-pravnu-...
@zdena12345 presne ako napísala @libka1 🙂
http://www.cpp.finalarea.com/
https://www.sak.sk/blox/cms/sk/sak/adv/cpp
+ informovať sa na Mestskom / Obecnom úrade - väčšina väčších miest poskytuje počas niektorých hodín v mesiaci bezplatné právne poradenstvo 😉
+ samozrejme využívať služby právnikov online - je ich veľa, samozrejme netreba očakávať, že svoju prácu urobia úplne 100% zadarmo - ak by sa riešil komplikovaný prípad, tak za písanie návrhov a podobne by si žiadali honorár, ale za samotný výklad zákonov nie.
Mimochodom, ak je možné, ak by @slavka034 mohla ešte presne napísať - aby sme nedošli k nejakej dezinformácii - nie je možné, aby s tým istým dieťaťom bola na MD najskôr 28týždňov matka a potom ďalších 28týždňov otec, alebo áno???
@sue na Slovensku je možné všetko 😉 😉
ak sa matka rozhodne,že nechce byť tých 34 týždňov na MD,tak ju ukončí skôr a vráti sa na pracovnú pozíciu ,na ktorej bola pred MD...alebo na úrad práce alebo kam chce )))
a nastúpi na MD otec dieťaťa...ten má nárok na tých 28 týždňov MD,ale tiež ak nechce,nemusí si ju čerpať celú))
len tu pozor,to nebolo spomenuté: Otec na MD musí stihnúť nastúpiť do 3 rokov dieťaťa.
@slavka034 wow 😲 😀
Takže špekulanti, ktorí by chceli využiť túto dieru v zákone: matka pracuje, nastúpi na MD, dostane výpoveď z práce, ukončí MD povedzme v 30týždni (od pôrodu alebo od nástupu na MD?) a ide sa nahlásiť na ÚPSVaR ako nezamestnaná. Následne otec nastúpi na MD a opäť čerpá MD, max ale 28týždňov... sila 😀

@zeriempizzu tak ale nemozes cakat ze vsetci poznaju vsetky zakony a ano, najdu sa aj ti co nemaju na to aby si ich nastudovali. to este neznamena ze maju mensie prava ako ostatni. mali by byt informovani o moznostiach.
a ked je diera v zakone, maju ju odstranit, potom nebudu ludia spekulovat ako s cim vybabrat 😝 od toho tu nasi mocipani su 😝