icon

Ako je to s majetkom manželov v prípade dedenia?

heltova9
5. sep 2023

Dobrý deň, chcem sa opýtať dostala som darom pred svadbou dom s pozemkom, následne som darovala polovicu manželovi pred manželstvom , chcem sa opýtať ako to je s dedením keby sa jemu alebo mne niečo stalo? Máme na tú polovicu nárok?

Strana
z2
drm21
5. sep 2023

@vroni No to práve mi vôbec nikto nevieme, to je vlastné moja babka s dedkom.. hovorím bolo im Presne takto povedané že keby žili v spoločnej domácnosti tak by boli súčasťou dedenia🤷‍♀️

vroni
5. sep 2023

@drm21, no, kto vie, co aj im kto povedal, to sa ešte tiež niekedy "šikovným" podarí....

drm21
5. sep 2023

@vroni respektíve to bolo tak povedané že ak by nevedeli nájsť jeho manželku tak by prišli na rad rodičia a súrodenci ale že v tomto prípade Iba ak by rodičia žili v spoločnej domácnosti že nárok nemajú im povedali.. lebo im to vlastne automaticky notárska alebo ako sa jej hovorí na dedicskom pridelil

drm21
5. sep 2023

@vroni No veď práve že ona sa o to zaujímalo Lebo babka s dedkom mali štyri deti... Takže všetci skúšali zistiť ako to je lebo babka mala určite dôvod na to... Koli určitej vevi

simonah73
5. sep 2023

@vroni tak tomu trochu nechapem. Ok beriem ze ak by nedajboze pri dopravnej nehode zomreli obaja manzelia, ze v tom pripade dedia rodicia, ale preco maju dedit rodicia ak zomrie jeden z manzelov a ten druhy zije. To v tom linku tak nie je pisane, tak si si ista, ze to tak je? Ako moj problem to nie je, ja mam deti ale aj tak.

jana0215
5. sep 2023

@vroni nerozumiem aký zákonný nárok majú rodičia, pokiaľ bolo ich dieťa ženaté/vydaté a manželia mali spoločný majetok nadobudnutý v manželstve. Tiež som vedela len o tom, že dedí všetko manžel.

vroni
5. sep 2023

@drm21, na toto by bolo fajn sa spýtať priamo u nejakého právnika, konkrétne, s papiermi. Aby niekto šikovne "nevybavil" pre seba... Lebo to, co tvrdíš (resp. co malo byt tvrdené starým rodičom) je zvláštne. Možno sú pre to dôvody, možno nie, ale rozluskne to len právnik in natura.

drm21
5. sep 2023

@vroni No bolo im Presne tak toto povedané ako ti hovorím jednoducho v prvej línii že dedí manžel /manželka a deti A pokiaľ tých nenájdu alebo z akéhokoľvek dôvodu sa niečo stane tak až potom dedia rodičia a súrodenci A pokiaľ aj tam nič tak dokonca že idú až ďalej po rodine

drm21
5. sep 2023

@jana0215 veď práve tiež sa mi to nezdá keď okolo toho vtedy zisťovali dokonca druhý úloh je ženatý v Bratislave a zisťoval to a tam mu to dvaja právnici to isté povedali

jana0215
5. sep 2023

@drm21 akože podľa toho linku to je tak, ako píše @vroni , ale logicky mi nedáva zmysel, aký nárok majú rodičia na majetok nadobudnutý počas bsm. Nepoviem pred manželstvom, ale počas neho je všetko rovnako manželkine ako manželove... 🙄 To ešte aby som svokru vyplácala z bytu, čo sme si spolu kúpili, ak sa manželovi niečo stane, keby nie sú deti.. 🙈 platíš hypotéku, splátky, energie všetko na polovice a potom ešte vyplať polku z dedičstva po manželovi jeho rodičom.. neviem kto tieto zákony vymýšľa.

vroni
5. sep 2023

@jana0215, no, nededí. Ono v skutočnosti ta situácia nastane málokedy, obvykle manželia majú deti a aj keď nemajú, tak už väčšinou nežijú rodicia alebo to manželia vedia a majú majetok upravený inak.
@simonah73, v tom linku je to presne tak napísané. Dedí alebo manzel/ka A DETI (prvá skupina) alebo manzel/ka A RODICIA (druhá skupina). Kategória dedí manzel/ka proste nie je.

drm21
5. sep 2023

@jana0215 Však toto nedáva zmysel lebo logicky veľa ľudí má domy a byty na úver Takto si absolútne už neviem predstaviť, ako chvalabohu sa ma to netýka lebo deti máme ale proste som z toho prekvapená

vroni
5. sep 2023

@jana0215, ides volakam, do paragrafov logiku dávať... 🤣🤣🤣 A áno, v bezdetnom manželstve by si musela svokru vyplácať. Napodiv, takto svojský postavený zákon majú aj okolité krajiny. Fakt netuším, prečo.

vroni
5. sep 2023

@drm21, inak napríklad Ficek píše o prípade, kde nebol dedičstvu prizvaný manžel, lebo syn vybavoval pohreb a jednoducho ho notarovi ako dediča nenahlasil. Nie je tam nič, co potom nasledovalo, ci to nejako namietal alebo riešil, ale evidentne sú aj takého prípady.

simonah73
5. sep 2023

@vroni prepac, ale Ty si pravnicka? Lebo co som citala tak aj @draik Ti odporoval. Ja sice pravnik nie som, ale ak nezije nikto z prvej skupiny tak az potom dedi druha skupina, tak podla mna, ze zdedi vsetko len manzelka existuje. "@vroni
Tiež píšete zle. Ak nie sú rodičia, tak dedí iba preživší manžel (ak nie sú ešte tzv. spolužijúce osoby)." a predpokladam, ze prvou polovicou mysli, ze nema deti ten par a nie ze su mrtvi rodicia toho paru.

simonah73
5. sep 2023

@vroni funguje to skratka tak, ze ak nie je nikto z prvej skupiny, to znamena, zomrety nemal manzela, manzelku a ani deti, tak dedi niekto z druhej skupiny, to znamena ze dedia rodicia ak ziju ak nie, dedia jeho surodenci a ak nemal surodencov ide sa dalej do rodiny a nie tak ako Ty tvrdis, ze skupina len manzelka nie je. a ak je niekto z prvej skupiny tak dedia vsetko len ludia z prvej skupiny.

draik
5. sep 2023

@simonah73
V prvej skupine dedia deti resp. potomkovia a manžel/ka. Ak však nededia potomkovia, manželka samostatne v tejto skupine nededí, ale sa prechádza do druhej skupiny, v ktorej dedia manžel/ka, rodičia poručiteľa a tzv. spolužijúce osoby. Manžel/ka v tejto skupine dedí minimálne polovicu, ale môže aj všetko, ak v tejto skupine niet iných dedičov.
Ak manželia nemajú potomkov, najjednoduchšie je spísať závet, ak sa nechcú spoliehať na dedenie zo zákona, pred ktorým má prednosť dedenie zo závetu.
Ak pri dedení zo zákona nededí manžel/ka ani rodičia poručiteľa, tak sa ide do ďalšej dedičskej skupiny (spolužijúce osoby teda v druhej skupine nededia samostatne)

vroni
5. sep 2023

@simonah73, nie a aj preto ma draik opravil. Moja chyba bola, ze diel po rodičoch v druhej dedičskej skupine neprechádza na súrodencov, ale zostane manželovi v prípade, ze rodicia už nežijú. Ten zvyšok, ze manzel/ka dedí vždy s deťmi alebo rodičmi (ak žijú) ti práve čoby právnik potvrdil nado mnou.

kamatopo
26. máj 2024

@vroni prosím ťa kamarátka ma teraz tiež obavy z dedičstva. Vydala sa za muža a nasťahovala sa do jeho domu. On má dve deti z predchádzajúceho manželstva . A pravdaže má zdravotné problémy. Ako by to bolo v takomto prípade? Na aký diel by mala známa nárok keď spoločne deti nemajú a ani žiaľ už nebudú mať

jaaty
26. máj 2024

@kamatopo polovicu zdedí kamarátka a druhú polovicu zdedila deti z predchádzajúceho manželstva.

draik
26. máj 2024

@kamatopo
Ak sa bavíme o jeho výlučnom majetku (dom) a dedení za zákona, tak na tretinu, rovnako ako každé jeho dieťa. Závetom možno odkázať majetok deťom, teda de facto vylúčiť manželku z dedenia.
Pri spoločne nadobudnutom majetku sa dedí podobne, ale najskôr sa vyporiada BSM, do dedičstva teda vstupuje polovica.

@jaaty
Vami uvedený výsledok nenastane nikdy.

Strana
z2