icon

Ako je to s priezviskom?

doliva
20. júl 2013

Ahojte chcem sa opýtať ako je to ak niesme zosobášený a chcem aby malo dieťa priezvisko po otcovi?Vybavuje sa to pred pôrodom alebo po pôrode ???

Strana
z2
albao
21. júl 2013

@doliva ak si to vybavite pred porodom, nebudes musiet ist na matriku osobne. Co je podla mna fajn, lebo na to asi po porode nebudes mat asi naladu. My sme mali papier o uznani otcovstva vopred, ale priezvisko po mne. Pretoze aj tak chodi matka s dietatom vsade (lekari, skolka, ...) a nie otec, takze je to jednoduhsie.

awalancha3
21. júl 2013

nerozumiem tomu, prečo davaju zeny detickam priezvisko po otcovi, aj ked nie su rodicia zosobasení..aky to má význam? ...dufaju, ze v buducnosti si ich otec ich dietata vezme a potom bude mat kompletna rodinka rovnake priezvisko? Ak si ma nezobral dotycny pred otehotnenim a nedoslo mu to ani po zisteni gravidity...tak nieco nie je v poriadku... este je tu aj male percento zien, ktore sa vydavat nechcu... ale predsa davaju priezvisko po otcovi, co sa mi vobec nepaci......

awalancha3
21. júl 2013

@albao ....super rozumne rozhodnutie....... tak to ma byt.....nezijeme v Argentine, kde je cest pre zenu a velka pocta, ak da muz dietatu svoje priezvisko.....

doliva
autor
21. júl 2013

@awalancha3 my sme mali pred svadbou ale kedze som otehotnela prvorade bolo pre nas sa cim skor osamostatnit aj s malou tak sme si zriesili vlastne byvanie,a teraz musime dosetrin na svadbu´,a mozno urobime len taku malu na urade a a ako tak citam tak mi je aj ta zmena priezviska teraz uplne zbytocna,takze som sa zbytocne stresovala....

ela2710
21. júl 2013

@albao my to mame tak isto, otcovstvo je priznane, maju uvedenych oboch rodicov v RL, ale priezvisko je moje, jednak preto, ze nechcem byt ako nejaka cudzia, kedze ja beham po uradoch, lekaroch a nie ocino, a jednak pre take dost zle rodinne vztahy z muzovej strany, teda je tu velka pravdepodobnost, ze aj po svadbe si da nase priezvisko on - a ak aj nie, ja aj deti budeme mat moje 🙂

moon1979
21. júl 2013

@doliva však píšem, že bude mať priezvisko po matke, ak nestihneš záležitosti vybaviť na matrike pred pôrodom ...

doliva
autor
21. júl 2013

@moon1979 a otc tam bude uvedeny?alebo zapísané ako neznámy

moon1979
21. júl 2013

@doliva ak to nevybavíš, tak nebude uvedený ... musí otcovstvo priznať inak ti ho do papierov len tak nezapíšu

trish31
21. júl 2013

@doliva rovnaky pripad,ja davam priezvisko nakoniec po mne.Ked nepojdes pred porodom na matriku tak po porode len uvedies(alebo neuvedies) otca a das priezvisko svoje

doliva
autor
21. júl 2013

@trish31 no tak tak,to je lebo moj sa hadal zo mnou ze i tak bude mat jeho priezvisko tak som sa pytala ci si ho z prsta vycucaju 😀

trish31
21. júl 2013

@doliva to je taky mudrlant ako moj muz.Potom nech sa stazuje na lamparni.Pokial nemas sobasny list a nemas uznane otcovstvo pred porodom,tak nebude mat jeho prezvisko lebo budu bud jeden alebo druhy dokument pytat.

Zistovala som si to aj tu na MK od bab,aj na urade uz.

trish31
21. júl 2013

A suhlasim s @awalancha3 ,pokial sa muz takto sprava a nie je schopny ist vybavit jeden dokument,pocuva vsetkych naokolo len nie Teba,tak Ty sa nestresuj a daj priezvisko svoje @doliva

maznacik007
21. júl 2013

neviem podla mna mu normalne povedz ze nech to ide zariadit ak teda chce byt uvedeny v RL ako otec.. uz len z takeho dovodu ... ze potom bude mat tvoje dieta v zdravotnej karte porodnu spravu kde bude uvedene otec neznamy resp. neuvedeny, a ver ze pride cas kedy to uvidi ... aspon moja si rada prezera taketo zaznamy ... a potom co ... bude sa ho pytat ze preco sa k nej nepriznal ....

mozno to je pritiahnute za vlasy ale ak dieta chce a chce byt otcom tak by ho tych par minut na urade nezabilo .... a kludne moze ist na hociktoru matriku nie len v mieste bydliska...
a ak nechce ist tak potom treba zvazit aku ulohu bude mat vobec v zivote dietata ... ked nie je ochotny urobit ani toto ...
a priezvisko by som nechala po sebe predsa len ... ak sa uz teraz stavia k tomu takto ...

a kedze ste riesili byvanie tak potom treba asi dat aj bacha na koho je to byvanie pisane a tak ....

marian86
21. júl 2013

@awalancha3 vyznam je taky: i ked nie sme zosobašeni, ale raz asi budeme, a i ked nie, stane sa niečo a zostaneme iba s malou tak potom je možne na sud dat žiadost aby otec dietata platila na dieta vyživne, a to že ked nebude v RL uvedeny aj otec, tak to je v prdeli, lebo sud to vnima ako keby otec nežil, a mamičky nemaju vyživne na dieta, a ked už raz urobil aj otecko dieta tak nech ma tolko v sebe aby dal malemu priezvisko po nej, a nie po mame, a mimochodom už nie je moda zosobašit sa a potom mat dieta, ved aj zosobašeni mozu mat raz rozvod a potom co, ideš malemu urobit nove RL, len aby nemal priezvisko po tatovi....\???

marian86
21. júl 2013

proste je to istota pre nas slobodne mamičky, i ked verime že žiaden rozvod a nič take nestane..

doliva
autor
21. júl 2013

@trish31 tak aj spravím a nec mu to potom riešia jeho známi 😀

doliva
autor
21. júl 2013

@doliva on ako nemá problém sa za malu priznať,ale nechápem jeho postoj že stačí po tom....Ako toto ma riadne naštartovalo....

martinkatinka
21. júl 2013

@doliva prosímťa, zbytočne sa nestresuj, lebo porodíš ešte teraz 😉 Keď si naňho naštvaná, tak to teraz nerieš, však sám uvidí, že potom má viac papierovačiek a on sám to potom uzná,že lepšie by bolo spraviť to pred, keď to teda chce.... V zásade je to ale jedno kedy sa to urobí, pohodlnejšie je to pred.

doliva
autor
21. júl 2013

@martinkatinka ano ale ma to naštvalo lebo sme boly dohodnutý,a teraz vydumuje?A ti ešte povie?samozrejme že bude mať moje priezvisko ved je to moje dieťa,a teraz to odkladá a ja už to neriešim som sa rozhodla 😉 on je možno nervozny aj z toho že už chce mať byt hotový čím najskôr tak sme všetko nechali na poslednú chvýľu a teraz tu máme stresy..

cecil36
21. júl 2013

@marian86 priezvisko absolutne nesuvisi s vyzivnym 😉 Takze ziadna istota pre slobodne mamicky. Ak je slobodna mamina a chce,aby bol, otec v RL tak jednoducho sud vykona DNA testy a ocko zacne platit vyzivne.

magg424
21. júl 2013

Sorry dievčatá ale moj názor, ak by som nebola vydatá, dieťa dostane priezvisko po mne a to uplne z jednoduchého dôvodu, ja som matka a dieťa ma nosiť moje priezvisko, ak sa plánujeme zosobášiť a preto dám priezvisko po otcovi ?? blbosť !! vždy je jednoduchšia cesta zmeniť dieťaťu priezvisko po rodičoch, lebo sa zosobášili ako ho zmeniť na matkine ked sa rozídete, lebo už ti to otec nedovolí, budete na seba nahnevaný a jemu bude jedno ako sa ty voláš. Iné je to samozrejme v prípade rozvodu, nakolko priezvisko po manželovi si už necháš aj ty ako matka, ked sa tak bude volať aj tvoje dieťa !!

stellamaris
21. júl 2013

@lumiva u nas ano,oni prichystaju dokumenty pre matriku,dorucia ich tam,my sme isli iba po rodne listy tam 🙂 Bola to dobra kopka papierov,ako pises,od narodenia po rozvod + priznanie otcovstva

kajuska9999
21. júl 2013

Ja sa chcem spýtať, že či sa to dá vybaviť na hociktorej matrike na území SR, nakoľko ja a aj snúbenec máme tvralé bydlisko inde ako bývame. Ďakujem za radu

maffianka004
21. júl 2013

Moja dcérka ma meno po otcovi. Išli sme to vybaviť ked som prišla domov z pôrodnice. V nemocnici bola vedená s mojím menom a potom sme to išli s tatinom vybaviť rodný list, on súhlasil s otcovstom a bolo.

kojzarik
21. júl 2013

@lumiva velmi si ma potesila lepsu spravu som sa nemohla ani dozvedet dakujem 😉

Strana
z2