icon

Ako legálne riešiť PN pre živnostníka?

25. aug 2025

Ahojte prosím vedel by mi niekto poradiť , ja som na rodicaku. Môj muž si odpálil koleno a je živnostnik , ma ísť na operáciu a chceme aby šiel na PN , lenže bol doteraz 10 rokov živnostník , takže by dostal ***. Takže je možnosť že sa zamestnať ako to čo najlepšie spraviť?
1. Zamestná sa na tri mesiace a bude doplácať odvody (živnosť asi musí t pádom pozastaviť)
2. Alebo sa dohodne na papierovo najvyššej mzde tri mesiace
3. Môže ísť robiť len na jeden deň a ísť hneď na pN?
4. Existuje ešte nejaká iná možnosť?

Keby nie som na rodicaku tak to nie je taky problém ale nemôžeme si dovoliť prísť o plat keďže hypo atď . A ja čakám druhé takže zamestnanie u mňa nehrozí. Pre upresnenie na koleno mal úraz nemal to dlhodobé. Dík

Strana
z5
abbey1
25. aug 2025

Operáciu nemá akútnu?
Nuž, s tým treba počítať aj do budúcna, že bez odvodov nebudú peniaze. Ak neplatí odvody, treba si aspoň rezervu odkladať. Nikdy nevieš, čo aj vážnejšie sa môže prihodiť

martul
25. aug 2025

@anonym_autor 10 rokov živnostník neznamená, že si môže platiť odvody. Ale však doteraz vám to vyhovovalo, lebo boli eur navyše, odrbávať štát nevadilo a teraz keď ostal chorý tak neviete ako ďalej. Typické

natalka13
25. aug 2025

Dohodnut sa na najvyssej mzde znamena uhradit zamestnavatelovi vyssie socialne zdravotne odvody a aj dan. To musis mat dobreho znameho kto ta takto zamestna.
To sa neboji tvoj muz z coho vyzijete, ak sa mu stane nieco horsie ako toto koleno?
Mate odvahu.

natalka13
25. aug 2025

Okrem ineho odpoved od proficky si uz dostala 11.8.

janettdamian
25. aug 2025

@anonym_autor ja len upozorním, že aj keby sa zamestnal a zostane po pár dňoch na PN poisťovňa to môže vyhodnotiť, ako účelové zamestnanie sa za účelom získania vysokej nemocenskej dávky. A narobí problémy sebe aj zamestnávateľovi.

natalka13
25. aug 2025
@janettdamian

@anonym_autor ja len upozorním, že aj keby sa zamestnal a zostane po pár dňoch na PN poisťovňa to môže vyhodnotiť, ako účelové zamestnanie sa za účelom získania vysokej nemocenskej dávky. A narobí problémy sebe aj zamestnávateľovi.

@janettdamian budu mu brat doterajsie odvody. Az po 3m navyseneho prijmu bude ina pn. Ale to aj tak tomu zamestnavatelovi musi doplatit. Kto by to platil za neho? Jedine jeho rodic.

janettdamian
25. aug 2025
@natalka13

@janettdamian budu mu brat doterajsie odvody. Az po 3m navyseneho prijmu bude ina pn. Ale to aj tak tomu zamestnavatelovi musi doplatit. Kto by to platil za neho? Jedine jeho rodic.

@natalka13 ja to už teraz nesledujem (dávky), lebo sa mi už žalúdok obracia z toho ako všetci špekulujú, neviem a mám svätý pokoj...

ukgirls
25. aug 2025

ty sa tu vazne takto verejne pytas ako odr.at stat a klaat len aby ste zarobili?? 🙄

adri266
25. aug 2025

@anonym_autor To nema ani zivotnu poistku? Nie je poisteny pre pripad PN?

januska12323
25. aug 2025

Už ste to dosť obišli teraz trpte keď nerozmýšľate dopredu.

lienka.7
Autor odpoveď zmazal
luckabj82
25. aug 2025

Napíš Mihaľovi, poradí

aandrea9
25. aug 2025

@anonym_autor 10 rokov živnostník, daňové napasované tak, aby nemusel mat odvody do sociálnej poisťovne a ty si teraz prisla na to, ze dostane....nic slusne povedané? Obišli ste toho dosť a vybabrali sami so sebou.

luccys
25. aug 2025

Toľko sa odrbáva štát, až štát odrbe teba🤷‍♀️

lienka.7
25. aug 2025
@luckabj82

Napíš Mihaľovi, poradí

@luckabj82 nemusi mu ani písať, aby sa odvody rátali zo mzdy, je potrebné ich platit v tej výške min.180 dní. Mam to z jeho FB stránky

anonym_49eab0
25. aug 2025
@lienka.7

@luckabj82 nemusi mu ani písať, aby sa odvody rátali zo mzdy, je potrebné ich platit v tej výške min.180 dní. Mam to z jeho FB stránky

@lienka.7 čaká druhé dieťa, asi ju už ťažko niekto zamestná
@anonym_autor naložili ti tu dosť, no iné nezostane, ako uskromniť sa, požiadať o pomoc rodinu, ísť do banky, žiadať odklad splátok hypo, po pôrode čo najskôr do práce. Ja chápem, že nie je ľahké na začiatku podnikania, keď sú príjmy nízke, zákaziek málo, platiť odvody v patričnej výške, ale desať rokov? Okrem toho, pri takom druhu podnikania mal mať muž úrazovú poistku. Zariaďte sa aspoň do budúcnosti, teraz s tým už veľa neurobíš. Pochybujem, že by ho niekto zamestnal za vysoký plat, teraz ide po tom poisťovňa tvrdo, prehodnocujú sa aj invalidné, peňazí skrátka niet.

simsalabim
25. aug 2025

@anonym_autor vies o tom, ze davky by mali byt zalozene na principe solidarity? Teda odvadzam, ked pracujem a ked nemozem, tak z nazbieraneho dostavam davku. Zda sa ti fer, aby tvoj muz dostaval PN, ked neodvadzal? Na tomto priklade, mimo inych, mi jeden Amik vysvetloval, preco tolko ludi v USA je proti vseobecnemu zdravotnemu poisteniu… poucte sa pre buducnost a myslite na zadne vratka!

autor
25. aug 2025
@lienka.7
Odpoveď bola zmazaná

@lienka.7 máme nasetrenych 20 000€ , ale presne kvôli finančnej gramotnosti nebudeme si brat z úspor , logika nie? A vy viete ako to funguje? Že ako živnostník si nemôže zvýšiť odvody ako chce ale že ich má dané?..

autor
25. aug 2025
@simsalabim

@anonym_autor vies o tom, ze davky by mali byt zalozene na principe solidarity? Teda odvadzam, ked pracujem a ked nemozem, tak z nazbieraneho dostavam davku. Zda sa ti fer, aby tvoj muz dostaval PN, ked neodvadzal? Na tomto priklade, mimo inych, mi jeden Amik vysvetloval, preco tolko ludi v USA je proti vseobecnemu zdravotnemu poisteniu… poucte sa pre buducnost a myslite na zadne vratka!

@simsalabim a ešte čo sa týka tej gramotnosti , za 10 rokov sme bez pomoci rodiny , kúpili byt na hypo 20 percent sme si nasetrelili , máme pozemok 1400m2 bez úveru bez dedenia (kúpili sme), a dve úplne nové autá , jedno bez lízingu , druhé s , ale už mám aktuálne odložené na vyplatenie. Za 10 rokov môj muž odviedol až až a dostane holý **, takže ak sa chcete VY zaskolit ohľadom finančnej gramotnosti tak nech sa páči , môžete si brať príklad od nás . A to mám 29 rokov

autor
25. aug 2025
@lienka.7

@lienka.7 zratajte si niekedy poistky, ak máte na to dostatočnú Fín. Gramotnosť či sa to reálne oplatí ;) a nebojte sa žiť máme z čoho mesačne odložíme 2000€ bokom

anonym_77d67f
25. aug 2025
@anonym_autor

@simsalabim a ešte čo sa týka tej gramotnosti , za 10 rokov sme bez pomoci rodiny , kúpili byt na hypo 20 percent sme si nasetrelili , máme pozemok 1400m2 bez úveru bez dedenia (kúpili sme), a dve úplne nové autá , jedno bez lízingu , druhé s , ale už mám aktuálne odložené na vyplatenie. Za 10 rokov môj muž odviedol až až a dostane holý **, takže ak sa chcete VY zaskolit ohľadom finančnej gramotnosti tak nech sa páči , môžete si brať príklad od nás . A to mám 29 rokov

@anonym_autor tak hlavne, že máte dve nové auta, pozemok, looove po kkt a idete teraz obchádzať zákon, aby dostal PN. Zatlieskajte si.

autor
25. aug 2025
@anonym_77d67f

@anonym_autor tak hlavne, že máte dve nové auta, pozemok, looove po kkt a idete teraz obchádzať zákon, aby dostal PN. Zatlieskajte si.

@anonym_77d67f a platí si všetko poctivo , akurát štát to berie ako keby zarábal 0,00

anonym_10572d
25. aug 2025
@anonym_autor

@lienka.7 zratajte si niekedy poistky, ak máte na to dostatočnú Fín. Gramotnosť či sa to reálne oplatí ;) a nebojte sa žiť máme z čoho mesačne odložíme 2000€ bokom

@anonym_autor keby to bola pravda, tak nespekulujete kvôli 2-3mesiacom PN

autor
25. aug 2025
@martul

@anonym_autor 10 rokov živnostník neznamená, že si môže platiť odvody. Ale však doteraz vám to vyhovovalo, lebo boli eur navyše, odrbávať štát nevadilo a teraz keď ostal chorý tak neviete ako ďalej. Typické

@martul prečo ľudia pracujúci by mali mať väčší nárok na PN ako môj muž ktorí si poctivo platí 10 rokov? Sa spamatajte a krotte zavist

anonym_49eab0
25. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor keď mesačne odložíte 2000 bokom, kde je problém?

anonym_115af1
25. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ak by za 10 rokov odviedol dosť mal by aj slušnú PN a nemusel by špekulovať. Tiež máme jedného podobného v rodine.
Ak mesačne odložíte 2kk tak nemusí špekulovať a ty nemusíš mať strach z čoho zaplatíte hypo.

hopatko
25. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor "zratajte si niekedy poistky, ak máte na to dostatočnú Fín. Gramotnosť či sa to reálne oplatí ;) a nebojte sa žiť máme z čoho mesačne odložíme 2000€ bokom" - prave mi odpalilo dekel.
Ake info ohladne poistenia teda potrebujes?

anonym_bc9f65
25. aug 2025

@anonym_autor ako zivnostnik dostane pnku z odvodov, co ci platil + usporami to vykryjete. Moj manzel bol po uraze viac nez pol roka pn ako zivnostnik a na uspory sme siahnut nemuseli, aj hypoteku platime. Dostaval celkom dost. Akurat tento rok si odvody plati dobrovolne, lebo mu nevysli zo zarobku.
Na matersku nemas narok ?

anonym_d81939
25. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak najprv pises ze "ale nemôžeme si dovoliť prísť o plat" ale teraz sa vychvalujes ake majetky mate

Strana
z5