icon

Ako nahlásiť neoprávnené poberanie príspevku?

23. máj 2024

Pekný deň prajem, chcela by som sa opýtať najprv tu.

Mám známu (snúbenica jedného môjho kamaráta), ktorá neoprávnene poberá príspevok na dochádzanie za prácou. Má evidovaný trvalý pobyt v dedinke pri Trnave a mesiac dozadu nastúpila do práce v Bratislave. Poberá maximálny príspevok na dochádzanie do práce, no problém je v tom, že ona nežije v mieste trvalého pobytu ale s mojim kamarátom v jeho byte teda dochádza asi tri zastávky autobusom mhd. Nepríde mi to správne a chcela by som to nahlásiť. Zaujíma ma ale, či nejak budú zisťovať, kto to nahlásil a či to majú reálne ako na úrade zistiť, keďže nemá nájomnú zmluvu na svoje meno.

Ďakujem

limoncino
23. máj 2024

Príspevok na dopravu ponúka aj zamestnávateľ, tiež som ho mala, takže možno má naozaj tých 200 eur, ja som mala 60 pri vzdialenosti 20 km. Ale okrem čestného prehlásenia, že ozaj bývam tam kde bývam sa nič nepozadovalo.

lienka.7
23. máj 2024

Autorka, na zaklade odpovedí vidis, prečo sme ako krajina tam, kde sme... poberanie príspevkov, na ktoré máš narok, len keď podvadzas tu schvaľuje 3/4 odpovedí.
Ale hneď nezabudnú kydat na politikov, ze vsak aj oni kradnú, tak prečo by nemohli aj ostatní ľudia. Omg 🤦‍♀️
Normalne ju nahlas, tvoje meno a údaje si pokojne vymysli, opis situáciu a uvidis. A nie, nie je to jej šikovnosť, ako tu mnohé píšete, je to vychcanost. A to je rozdiel.

samkolea
23. máj 2024

Praveze vdaka ludom, ktori su este cestni a chcu spravodlivost. To vobec nie je zavist cloveka ale povahova crta, ze vola po spravidlivosti- je to v cloveku. Kiezby sme vsetci boli k sebe uprimni, dobri a spravodlivi. Ale nasi politici a aj okolie nam ukazuju, ze je to v poriadku. A je toho viac a viac. Bez chrbtovej kosti.

lindus_esterka
23. máj 2024

@lienka.7 preco si ma meno a udaje vymysliet??

taynee
Odpoveď bola odstránená
iwesska
23. máj 2024

Ona moze poberat prispevok na dopravu,aj keby isla 1 zastavku MHD. Aj kolegyna tak mala a byvala v ramci mesta.

minka80
23. máj 2024

Je to jej šikovnost. Smutne, ze si bonzačka. Urcite im chces len dobre. Budes mat z toho lepsi pocit? Ulavi sa ti?

taynee
Odpoveď bola odstránená
chichua
23. máj 2024

Robím tento príspevok a nepochodíš s tým. Zákon je tak nastavený.. Prispevok sa priznáva z miesta trvalého/prechodného pobytu nie z miesta pobytu, kde reálne býva. Čiže hoci vieme, že reálne ten človek nemôže denne cestovať napr z KE do BA, tak má tak ci tak nárok na 200€ ak pracuje v BA a trvalý pobyt ma v KE.

chichua
23. máj 2024

@iwesska bolo kedysi od 1km,teraz musí byť nad 4km vzdialenost

chichua
23. máj 2024

@babkaland v evidencii musíš byť min 3 mesiace, aby si mal nárok na tento prispevok

smajcii
23. máj 2024

Ja som tento príspevok jednu dobu takisto poberala a bolo mi to priamo ponúknuté paňou na úrade práce, takže si nemyslím, že robí niečo protizákonné. Trvalý pobyt mám v PP, prácu som si našla v BA, je logické, že asi nebudem dochádzať denne toľko km a napriek tomu ma pani upozornila, že nárok na príspevok mám. Nepochodíš.

oblecenie99
23. máj 2024

Môj otec bol v 90. rokoch so svojím švagrom na návšteve u rodiny. V Nemecku. Keďže rodina bola cez deň v práci, oni dvaja sa nudili, chceli im nejak pomôcť, zavďačiť sa, byť napomocní, užitoční, to je jedno, tak videli, že pred domom majú vysokú trávu, tak ju pokosili. Normálka. Keď prišiel domov pán domu, zhrozil sa a dôrazne ich žiadal, že takto nabudúce chlapci nie, v žiadnom prípade nie. Keď chcete pomôcť, som rád, cez víkend zapnem grill, vytiahneme kosačku, časť pokosim ja, zvyšok môžme sa vystriedať, ale nie tak, ako ste to urobili. Prečo? Lebo susedia to uvidia, dvaja neznámi chlapi u neho len tak kosia trávu a on by mal na krku hneď kontrolu, že či nebodaj nezamestnáva nelegálne a nechce mať žiadne naťahovačky. Inde sa to prosím pekne robí takto.

Tak jasne, že tu sa to nikdy nikam nepohne, keď ten, kto si dovolí upozorniť na zneužitie systému, je udávač a bonzak.

Ja keď som čerstvo po škole zháňala prácu, tak som natrafila na "úžasnú " úradníčku na UPSVaR. Jednak mi odmietali uznávať poctivo vytlačené maily, v ktorých som preukazovala, že prácu poctivo hľadám sama, nie, oni uznávali len a len to poj*bane tlačivo na pečiatku, tak som musela s VŠ, chodiť po malom meste napr. do drogérie, aby mi pácli pečiatku, že ma tam nechcú, tak toto bolo správne. Chodila som na vyberka a pohovory niekedy aj cez celú republiku a odmietli mi preplatiť náklady na cestu, lebo som napr. nepreukázala, ako som sa dostala verejnou dopravou na stanicu z jednej dediny do druhej. Keďže tam nešiel v tom čase autobus, tak som išla autom na stanicu a uz bol problém, lebo som narušila to "vlákno verejnej dopravy". Ja som od nich nechcela preplatiť benzín, len ten vlak, ale oni mi odmietli aj toto na základe takého debilneho dôvodu. Tam som sa musela s nimi naťahovať a odvolávať sa.
Jasné, nebonzujte. Len sa potom nečudujte, keď tu nič nie je poriadne funkčné, a tam, kde to potrebné je, sa pomôcť nedá poriadne.

Koľkí robia len na dohody aj 200 hodín mesačne? Koľko žien poberá predĺžený rodičák na sopliky dieťaťa? Koľko invalidných dôchodkyň opatruje v zahraničí? Koľko ľudí platí dane z príjmu pri nájme? Či poctivo odpad za svojich nájomcov? Ľudia, my keď sme kúpili byt, ale TP sme ešte nechceli riešiť, lebo nás čakala svadba, tak aby sme nemuseli na stokrát meniť doklady, sme nechali u rodičov ale išli sme na mesto s mužom, vtedy ešte len priateľom, nahlásiť sa na odpad, tak tam na nás tie ženy za okienkom kukali jak na bláznov, že čo chceme, keď trvalý pobyt máme aj tak inde? No že ale máme tu byt vo vlastníctve, aj v ňom bývame, aj ten odpad mestu produkujeme, nie? I tak na nás pozerali, či nám nehrabe, že sami dobrovolne sa "udávané". V Košiciach, v druhom najväčšom meste na Slovensku. No a koľko je takých Aniciek, Jožkov a Marienok, čo poberajú príspevok na dochádzku do práce a bývajú jednu zastávku MHD od nej?
Tak takto vážené tu Švajčiarsko nikdy nebude.

oblecenie99
23. máj 2024

@smajcii Volá sa to zneužitie zákona

taynee
Odpoveď bola odstránená
fizbo
23. máj 2024

@sashabb ved hej, mame tu miliardu problemov a dovodov preco je vsetko na ritku, to suhlasim

smajcii
23. máj 2024

@oblecenie99 nemyslím si, ja som príspevok začala poberať keď som bývala a pracovala v mieste bydliska, potom som si našla prácu v BA a pri podmienkach príspevku je jasne napísané, že ak nastúpiš bezprostredne nadväzujúco do ďalšieho zamestnania, tak ti príspevok naďalej patrí 🤷 ale je pravda, že v mojom prípade som si zadovážila aj prechodný pobyt, no nie každému to prenajímateľ umožní, tak som mala možno šťastie.

misicka31
23. máj 2024

Ak sa vám to zdá tak nespravodlivé,tak konajte vo svojom mene a nevydavajte sa za anonym...vás postoj zatĺkať a ,,ja s tým nič" mi tiež nepríde správny...buď som proti tomu,udam tá a je mi jedno že vieš že som to bola ja alebo udam tá a budem sa tváriť,že o ničom neviem?kto bude väčší pokrytec????

babkaland
23. máj 2024

@chichua takže rátajú s tým že kto je len mesiac či pár týždňov na úrade práce, tak skôr bude mať ešte nejaké úspory, ako ten co už 4 mesiace nerobí. Idú na to logicky. Chápem ich. Len jak vehementne to propagujú že taká pomoc hentaká pomoc, a potom sú také podmienky že bežne to človek nemá šancu splniť. Kolko sa ohreje na úrade práce chlap v strednom veku keď je neustály nedostatok pracovnej sily. Vyhodia ťa z jednej haly, o týždeň ťa zamestnajú v druhej. To je taký kolotoč. Niesu žiadne projekty na to aby sa človek dlhšie udržal v zamestnaní. Nejaké sociálne podniky atď. Nie každý vládze to tempo v halách.

Ja mám do kazdej automobilky a pridružených firiem cca 40-50km. Ale tým že sa nedá byť na úrade práce dlhšie ako 3 mesiace tak s tým ani nemôžem rátať. Ono je to taký kolobeh že úrad práce ma strčí do jednej automobilky, tam nestíham, vyrazia ma, po troch týždňoch a zase som na úrade práce… lenže na tie 3 týždne si musím požičať na dochádzanie, kým dostanem výplatu za tie 3 týždne ubehol mesiac a pól, rodine vrátim čo som si požičal, ale medzitým ma zase strčia do druhej sutomobilky, takže opäť si musím požičat do prvej výplaty, a takto sa to točí dokola.

chichua
23. máj 2024

@babkaland rozumiem. Asi mate šťastie v nešťastí, že vás vždy všade zoberú..bez tej dlhšie evidencie to nejde.

babkaland
23. máj 2024

To je len situáciou na pracovnom trhu že nevedia zaplniť pracovné miesta a tak sú nútení brať náborovo všetko čo má ruky nohy. Bez pohovoru. Tam kde sa robia pohovory a psychotesty nemám šancu. Na tých som nikdy neprešiel. A ešte je smutné že nezosúlsdili zákon so zamestnávatelmi. Úrad práce vyžaduje každý mesiac nosiť potvrdenia o hladaní si zamestnania, keď som strčil personalistkám pod nos to tlačidlo, tak sa cudovali a nechápali o čo ide, potom som im vysvetloval že to úrad práce vyžaduje že som bol na pohovore, a aj to nad tým maturovali ako leby o tom nikdy nepočuli. O tom by mali byť vyrozumené aj firmy. Alebo by to mali zrušiť. Kto potrebuje príjem si ajtak bude hladať prácu, a takí čo nepotrebujú robotu ich zbytočne strčia nasilu do firmy, onedlho ich ajtak vyhodia lebo nevedia čo s nimi.

taynee
Odpoveď bola odstránená
babkaland
23. máj 2024

@taynee proste neprejdem, vždy povedia že som nedostatočný, že mám skúsiť iný typ práce, že toto mi neodporúčajú stď. Asi to moje postihnutie vyjde najavo, lebo keď ma zamestnajú len tak že ma rovno postavia tam a rob, tam vždy vyjde najsvo že nestíham, som podpriemerný, a na psychotestoch to asi vedia odhaliť že som nejaký mentálne zaostalejší.

Tam kde je len pohovor a nie psychotest, uvidia môj životopis že každý mesiac iné zamestnanie, tak sa im to nepáči. Opýtajú sa prečo, keď poviem že nestíham, nevezmú ma slovami že u nás je to tiež práca v tempe, strese, z minuty na sekundy…

taynee
Odpoveď bola odstránená
babkaland
23. máj 2024

@taynee ako keby si písala o mne. Presne toto mám aj ja. Keby som sa vedel dostať do tekej práce tak som šťastný človek. Ale pracovný trh je len naoko zúfalý. Nedostatok pracovníkov majú práve tie haly kde je obrovská fluktuácia. Ale na zbernom dvore som podával žiadosť a neozvali sa. Nemali volné. Tam len keď niekto ide do dôchodku a aj to už sú kandidáti cez známosť. To sú dobre fleky čo si ludia držia. Robia tam 30-40 rokov či až do dôchodku. Ale kto by vydržal do dôchodku v automobilke či logistike?Zberný dvor neni hala že jeden mesiac 100 ludí vyhodia, druhý mesiac spravia nábor a zoberú 100 ludí.

babkaland
23. máj 2024

A práve ja čo by som tú pomoc od úradu práce potreboval, mne sa nedostane lebo niesom tam dost dlho a pod. Teraz nemám na mysli len príspevok ale aj čokolvek iné že rekvalifikačný kurz, sociálny podnik… Na to vsetko treba byť nejsko dlhodobo nezamestnaný a to si ani nemôžem dovoliť (účty sa samé nezaplatia) a za druhé sa to ani nedá keď ma vždy strčia do nejakej haly, čomu som na jednej strane rád ale nevýhoda je zase tamtá.

taynee
Odpoveď bola odstránená
sense
23. máj 2024

Neviem aké sú podmienky tohto príspevku, ale ak ti to nepríde správne, tak si stoj za svojím a nahlas to pod svojim menom.
A povedala si jej do. Oči ze ho poberá neoprávnene?

babkaland
23. máj 2024

@taynee presne to by som si prijal. Také sa ale ťažšie nájdu, tak je to len o šťastí. Také miesta si ludia držia.

babkaland
23. máj 2024

@sense ja som raz nahlásil na inšpekciu práce jedného zamestnávateľa, tí porušovali snáď všetko čo sa dá. A moc nevyriešili. Najťažšie sa riešia práve miestni podnikatelia lebo majú konexie. Inšpektorát si najlepšie zgustne na velkých zahraničných firmách.