Ako najlepšie vyriešiť dedenie po rodičoch?
Ahojte,prosim o radu.zomrel nam otec (mama uz pred casom) a sme 4ia surodenci.po otcovi je majetok len dom,o ktory ma zaujem brat.chce nas vyplatit s cim suhlasime,len ako to spravit aby bolo vsetko ciste a zbytocne sme neplatili dan.lebo ak tomu spravne rozumiem,ak by sme pri dedicskom dali dom rozdelit na stvrtiny a potom mu to predali,dan sa uz plati.ak sa dohodneme pred vysporiadanim a zriekneme sa dedicstva je to ok? Mozeme sa dohodnut a spisat si nejaky papier,ze sa zriekneme ak nam peniaze vyplati? Nieje to potom ze obchadzame zakon,alebo nieco? Dakujem krasne za radu,ako najlepsie postupovat.
Prečo daň? Veď ho zdedite všetci a predáte mu svoju časť. Či?
dá sa aj tak, že dom necháte iba jemu s tým, že tam uvediete, že vás vyplatí - koľko a do kedy…
@gribka1 ano ale ak spravne chapem zakonu,uz ked to zdedime a predae skor ako o 5 rokov,tak by sme museli platit dan z predaja.mozno tomu len zle chapem
@biba_18 áno tak to je...dan sa neplatí az10r potom co zdedite sumu vyššiu ako 15000 to je cena časti domu ktorú by dostala
Tak dedenie v priamej línii snáď nie, myslím, že ak ho rodičia mali dlhšie ako 5 rokov. Ale možno to už neplatí, snáď ti niekto poradí.
@gribka1 ale deti ho nevlastnia 10r
keď ste to dedili zo zákona po niekom, kto by daň neplatili - nemali by ste ani vy…
@biba_18 z dedicstva neplatime.ale keby ho uz nasledne predavame,ani vtedy ? Ako chapem,ze by to nemali z coho ratat (rozdiel nakup predaj ako pri klasickom predaji) preto sa bojim aby to nebolo 20% z celej sumy podielu..
zákon o dani z príjmov 595/2003 Z. z., v § 9 ods. 1 písm. b)
Dan z dedičstva je vždy ale su to 2 alebo 3 %nie 20 určite nie ja už si nepamätám sú to 2r čo sme boli na dedičskom
Daň z dedičstva? Veď taká nie je
dôležité je či otec mal nehnuteľnosť viac ako 5 rokov a teda by na neho platil § 9 ods. 1 písm. a). ak áno, na vás by platil bod b) a daň z predaja by ste neplatili…
@gribka1 no my sme 600e platili za dom a pozemky ďalších 70 e súdu
@maninka1974 kedy to bolo
@gribka1 ano,vie ze nie.to bolo zrusene uz 20r dozadu
@biba_18 vlastnili to cez 40 rokov
@biba_18 2 roky presne to som ešte darovala sestre dom akoby a pozemky bolo veľa ze aj zo súdu sa ozvali ze zaplatiť
takže nebude platiť daň tak či tak… je už na vás ako sa dohodnete. ak sa dohodnete na dedicskom, bude to v zápise a menej papierovačiek a menej poplatkov na katastri…
ste oslobodení od dane, keby ste po prípadnom vlastníctve svoju časť predali. Nakoľko ste zdedili po rodičovi a rodič vlastnil majetok viac ako 5 rokov.
@maninka1974 ale to nie je dan, co pises, to su notarske a sudne poplatky, dan mometalne nie je
@maninka1974 to boli skôr poplatky…
ale baby - ako je to s daňou z dedičstva, ak ten čo sme po ňom zdedili zomrel pred 30 rokmi?
Pri dedeni v priamej linii, co deti ste, sa do doby vlastnictva zaratava aj obdobie, kedy dom vlastnili vo vasom pripade rodicia. Takze dan pri predaji aj hned po dedicskom platit nebudete.
nie neplaila by si,ak ho otec vlastnil viac ako 5 rokov. ak ste oresvedcení, ze to chcete ńechat jednemu sudencovi, naco to chcete dedit, zbytocny zapis na kataster...si to vyrieste ze vas vyplati a do akeho casu, a takto to notar zapise
@maninka1974 To su poplatky, nie dedicska dan.
@autorka dan z predaja zdedenej nehnutelnosi neplatite, ak ju porucitel vlastnil viac ako 5 rokov...cize vy ju mozete predat aj hneď po zdedeni...jednoduchsie to mate ale pri dedickom konanj napísať na toho kto tu nehnutelnost chce s povinnostou vyplaty...cize dedic bude jeden a vás musi vyplatit sumou aku dohodnete u notara...tiez sne to tak urobili keď umrela naša mama...

Už ste sa dohodli ze Vás vyplatí?ja mam sestru po otcovej smrti chcela dom ona ja som jej ho nechala s tým ze ma neskôr vyplatí dohodlisme cenupred notárom..trochu blbé ze do 10r ak má nevyplatí polku domu dostanem spať...platili sme lebo aj pozemky sa riešili ale nebolo to toľko ako keď sme od muzovej sestry kupovali dom v ktorom bývame to bolo riadne drahé