Ako overiť platby poistenia medzi štúdiom a prácou?
Dobrý deň, prosím o radu. Manželovi dnes prišiel papier zo sociálnej poisťovne, nejaká dôchodková prognóza. Má tam uvedené odpracované roky, ktoré mu sedia presne na deň. Problém je však, že medzi štátnicami (ukončením VŠ) a nástupom do prvej práce ubehli dva roky aj nejaké mesiace, kedy bol doma bez toho, aby bol evidovaný na úrade práce a svokra si po tých rokoch nepamätá, či za neho platila poistenie. Viem to niekde overiť? Aby neskôr nebol s tým problém. Ďakujem
ale zdravotné si asi platiť mal, nie? to mi tiež povedia tam, či musím ísť do zdravotnej poisťovne zistiť?
ale zdravotné si asi platiť mal, nie? to mi tiež povedia tam, či musím ísť do zdravotnej poisťovne zistiť?
@lienka175 určite budu chceli ho vidieť osobne nemôžeš ty zaňho isť ba Sociálnu poisťovňu pretože posudková ho bude chcela vidieť ako je na tom zdravotne on musí isť stebou abo sam osobne
@lienka175 určite budu chceli ho vidieť osobne nemôžeš ty zaňho isť ba Sociálnu poisťovňu pretože posudková ho bude chcela vidieť ako je na tom zdravotne on musí isť stebou abo sam osobne
@stelly652 ty ju tu prosim ta neplet.
Pises blbosti. Nikam nemusi chodit.
Pre pokoj v dusi si zavolaj do ZP kde vtedy bol poistencom. Ale keby dlhoval davno ho nahanaju.
@stelly652 aká posudková, ako by na tom mal byť zdravotne? veď on si nejde riešiť ID ani nič podobné, normálne pracuje, potrebuje iba zistiť, či má dlh na poistnom z minulosti...
@lienka175 pokial bol na úrade prace, tak bolo za neho platené len ZP, SP nie. Pokial by si niečo platil sám, musí doniesť kópiu prihlášky do SP. Tam je uvedené aký typ poistenia a koľko bolo platené
@lienka.7 nebol na úrade práce evidovaný... On si neplatil nič. A svokra do nepamätá, či niečo platila
@lienka.7 nebol na úrade práce evidovaný... On si neplatil nič. A svokra do nepamätá, či niečo platila
@lienka175 zdravotnú môžeš platiť aj bez registrácie na úrade práce ako samoplatca, resp. musíš. Nie je to veľa. Denne par euro. Napr. keď máš v práci neplatené voľno, zamestnávateľ ťa odhlasi zo zdravotky a vzniká ti nedoplatok za tie dni. Musíš zaplatiť. Inak vymáhanie
@lienka175 zdravotnú môžeš platiť aj bez registrácie na úrade práce ako samoplatca, resp. musíš. Nie je to veľa. Denne par euro. Napr. keď máš v práci neplatené voľno, zamestnávateľ ťa odhlasi zo zdravotky a vzniká ti nedoplatok za tie dni. Musíš zaplatiť. Inak vymáhanie
@kocuris ma rozdiel od sociálneho poistenia. To ako nezamestnaný platiť nemusíš. Akurát neviem ako ti započíta SocPoist tie dni do odpracovaných rokov. Asi nijako. Ale toto sa dá aj neskor doplatiť myslím.
Okrem toho zdravotné poistenie sa zo zákona robí od istého roku neviem konkrétne tzv. ročné zúčtovanie. Ako pri dani. Opravte ma niekto, ak trepem. Ale myslím, že je to tak.
Treba zájsť do SocPoist alebo zriadiť elektronický účet poistenca. A potom buď cez web alebo appku pozrieť započítané a nezapočítané obdobia a informovať sa čo s tým. Možno doložiť nejaké doklady z tej doby. Pripadne riešiť dokupením obdobia platbou. Určite v SocPoist mu povedia, aký je postup.
Treba zájsť do SocPoist alebo zriadiť elektronický účet poistenca. A potom buď cez web alebo appku pozrieť započítané a nezapočítané obdobia a informovať sa čo s tým. Možno doložiť nejaké doklady z tej doby. Pripadne riešiť dokupením obdobia platbou. Určite v SocPoist mu povedia, aký je postup.
@kocuris a co ma dolozit? Nepracoval, nebol na UP.
Doplatit teraz sa mu vobec nemusi oplatit, do dochodku a jeho vypoctu daleko.
@lienka175 ak bude pracovat tak 2r mu xhybat nebudu, narok na dochodok je po 15odpracovanych rokoch, nasledne ostatne roky akurat zvysuju dochodkovy bod. Mne chyba UP 4m, ale mam soma zaradenku a vyradenku, takze ro pokdem dolozit a skoly
@natalka13 veď v poriadku. Ja osobne by som sa snažil nájsť cestu, ako tie 2 roky nestratiť. Asi neležal 2 roky na gauči a pečené holuby mu nelietali. Možno mal nejaké brigády, neviem. Lebo je rozdiel ist do dôchodku v 65 a v 68. Či nie?
@lienka175 ak bude pracovat tak 2r mu xhybat nebudu, narok na dochodok je po 15odpracovanych rokoch, nasledne ostatne roky akurat zvysuju dochodkovy bod. Mne chyba UP 4m, ale mam soma zaradenku a vyradenku, takze ro pokdem dolozit a skoly
@eeffka nárok na dôchodok je viac ako 15 rokov odpracovaných. Ešte je to dôchodkový vek a napokon aj dosiahnutie minimálneho dôchodku. Obávam sa, že pri odpracovaných 15 rokoch a dosiahnutí veku odchodu mu dôchodok ani nevyjde.Ledažeby zarábal desaťtisíce mesačne.

@lienka175 Ahoj skus isť do Soscialnej poisťovni s týmto papierom im ukáž a tam ťa pošlú ku akej pracovníčke máš isť a ona ti tam vysvetli