icon

Ako overiť platby poistenia medzi štúdiom a prácou?

lienka175
11. máj 2026

Dobrý deň, prosím o radu. Manželovi dnes prišiel papier zo sociálnej poisťovne, nejaká dôchodková prognóza. Má tam uvedené odpracované roky, ktoré mu sedia presne na deň. Problém je však, že medzi štátnicami (ukončením VŠ) a nástupom do prvej práce ubehli dva roky aj nejaké mesiace, kedy bol doma bez toho, aby bol evidovaný na úrade práce a svokra si po tých rokoch nepamätá, či za neho platila poistenie. Viem to niekde overiť? Aby neskôr nebol s tým problém. Ďakujem

Strana
z2
eeffka
12. máj 2026
@natalka13

@kocuris on nechce ist teraz do dochodku.
Ked bude mat 65 bude mat 40r odpracovanych a dochodkovy vek bude vyssi sko 65r. Aj podmienky odchodu.
Ak to bude vyhodne, doplati si.

@natalka13 40r uz neexistuje, uz je len 15povinnych plus tie dodatocne podmienky, vek, vyska min dochodku

natalka13
12. máj 2026
@eeffka

@natalka13 40r uz neexistuje, uz je len 15povinnych plus tie dodatocne podmienky, vek, vyska min dochodku

@eeffka ja pisem kolko bude mat odrobene.
23 koniec VS+2r nepracoval + 40r = 65r
15 uz odrobenych ma

lienka175
autor
12. máj 2026

Do dôchodku mu chýba ešte viac ako 40 rokov, 15 už odpracovaných má. Tie dva roky po škole iba "sedel" doma, hľadal si prácu (nie príliš aktívne), ale svokra mu nedovolila ísť na úrad práce, lebo to vnímala ako hanbu. Keď sa ho teraz spätne pýtam, ako mohol byť dva roky doma, keď teraz viem, aký je v práci aktívny a predtým študoval dve náročné VŠ naraz tak povedal, že ani sám nevie, že pri jeho extra introvertnej povahe sa mu nechcelo do toho hľadania práce.

natalka13
12. máj 2026
@lienka175

Do dôchodku mu chýba ešte viac ako 40 rokov, 15 už odpracovaných má. Tie dva roky po škole iba "sedel" doma, hľadal si prácu (nie príliš aktívne), ale svokra mu nedovolila ísť na úrad práce, lebo to vnímala ako hanbu. Keď sa ho teraz spätne pýtam, ako mohol byť dva roky doma, keď teraz viem, aký je v práci aktívny a predtým študoval dve náročné VŠ naraz tak povedal, že ani sám nevie, že pri jeho extra introvertnej povahe sa mu nechcelo do toho hľadania práce.

@lienka175 ako mu moze chybat viac ako 40rokov? Ked 15 odpracoval a ma VS?
Ratajme ze do dochodku pojde v 65-66

lienka175
autor
12. máj 2026
@natalka13

@lienka175 ako mu moze chybat viac ako 40rokov? Ked 15 odpracoval a ma VS?
Ratajme ze do dochodku pojde v 65-66

pardon, preklep, viac ako 20 rokov tam malo byť

mogaa
12. máj 2026
@lienka175

ale zdravotné si asi platiť mal, nie? to mi tiež povedia tam, či musím ísť do zdravotnej poisťovne zistiť?

@lienka175 a čo má zdravotné poistenie s dôchodkom? povinné bolo len zdravotné poistenie, dôchodkové bolo nepovinné, ten kto bol doma ho neplatil....

januska12323
12. máj 2026
@lienka175

@lienka175 keď bol doma mal povinnosť platiť zdravotné poistenie a to sa platí zdravotnej poisťovni, keby neplatil poisťovňa by to riešila ale pre istotu nech tam zájde a opýta sa či nemá dlhy.

Strana
z2