Ako postupovať s netradičným menom?
Ahojte potrebovala by som zistit ako to je z netradicnymi menami nakolko cakam chlapceka a chcela by som mu dat meno Jason (Ďzejson) ... ci je potrebne na matriku doniest niake potvrdenie o mene ze take existuje napr (americke velvislanectvo) al. pod. lebo v zozname detskych mien ktore je mozne zapisat do matriky nieje len chcem vediet ci niekto nahodou tiez nedaval svojmu dietatu netradicne mena ktore museli niako dokazat alebo potvrdit ze existuju dakujem
Myslím, že nejaký Jason už po Slovensku určite behá, to nie je žiadna exotika a so zapísaním snáď problém nebude. Ako už bolo viac krát písané, smer matrika a informovať sa.
Ono s tými zahraničnými menami je to vždy na dva tábory. Mne osobne sa k nášmu priezvisku nič inostranné nehodí, tak máme Ondreja a Elišku.
Ale stretla som sa aj s tým, ako sa jedna mamička-čakateľka informovala na jednom fóre či zapíšu meno K'tinga (alebo K'tonga?). Každopádne je to názov Klingonskej lode (Star Trek). Myslím, že ona bude mať ten zápis mena zložitejší.
Kazdy nech si da meno ake chce. Ja som dala meno Zak, lebo sa nam narodil syn s velmi atypickym rastepom tvare a na svete som nasla len jeden rovnaky pripad a ten chlapec sa vola Zak. Takze nasmu specialnemu synovi sme dali specialne meno. Vzdy som chcela dat meno po manzelovi Tomasovi ale na neho sa mi to nehodilo. Hlavne s tym musis byt stotoznena ty. Mne by len osobne vadilo stale ludi opravovat ze ako da vlastne vola preto som nechcela ani zahranicnu verziu ale citaj ako pocujes. Ale ked si s tym stotoznena tak nie je o com.
Hlavne je ze mate zdrave deti. Ja by som svojho syna nazvala aj Jablko za vymenu ze by sa narodil zdravy 😊 Su dolezitejsie veci ako mena, kazdy sme originalny a originalne krasny ci uz s menom zahranicnym alebo Slovanskym. 😊😊 Vzy budu nazory aj pre aj proti. Prajem vsetkym vela zdravia a hlavne nech vam robia deti radost. Moje obe aj tak volam laska milacik a podobne 😁 co tam po mene
Dievcata len ma prekvapuje, ako niektore riesia, ci je meno slovenske alebo nie. Ved je to jej dieta, nech mu da meno ake len chce. Oni si budu to dieta pomenovavat po zvysok zivota. Dnes je predsa uJaplne ina doba, ako pred 20. ci 30- timi rokmi. Teraz sa nikto nepozastavuje nad tym, ze v jednej skolke, ci skole je Janicko, Jurko, Martin, Jamie, Oliver, Sarah, Maria-Claire, Jonathan, Eliska, Katka, Salome ci Hugo. A deti to neriesia vobec. Tie riesia, ci je to kamarat alebo nie....@fredy29 nedaj si do toho rozpravat. Mne sa tiez niektore mena nepacia a vymazala by som ich zo sveta ale ludia su rozny, tak ako aj mena.... Zbehni si na matriku v mieste bydliska a spytaj sa, ci musis este nieco dokladovat alebo nie. Ak povedia, ze nie a chces dat meno Jason, tak ho daj. V inych krajinach absolutne neriesia, ci je to "to spravne meno" pre danu krajinu.
@ritta86 napríklad u teba, tým, že píšeš bez diakritiky, tak som sa vážne zamyslela nad tým, či si dala synovi meno Zak alebo Žak (pri Zackovi, čo je vlastne skratka od Zachary, Zacharias..., som pochopila 🙂 )
@fredy29 ešte sa malý ani nenarodil a už teraz musíš vysvetľovať "ako sa to číta a ako sa to píše" ... a toto budeš mať na dennom poriadku, tvoje dieťa časom tiež... 👏👏👏
Ja som vybrala meno, ktoré nie je problém vysloviť a napísať vo väčšine krajín na svete a čím ďalej, tým som radšej, aj keď je dievčat s týmto menom dosť... ale nepotrebujem byť za každú cenu jedinečná a ak má byť moja dcéra výnimočná, tak kľudne niečím iným, ako menom...
Moj 7 rocny syn ma kamarata Jasona a kazdy ho vola (Jason, Jasonko) jeho mamka sa z toho ide pojasit, ved je Džejzon! A nie su ani cikani ani romovia🙂)))) presne ako pise zakladatelka temy🙂))
@sissy27 Matky sa snazia asi byt Anglicanky, Americanky, ale pri najlepsom vedia tak par zakladnych fraz v Anglictine. Nedavno som si sadla v jednej tackarni v Avione, a nejaka buchta krmila syna a hovorila "EAT CHICKEN, LITTLE CHICKEN. PLEEEASE, JUST LITTLE CHICKEEEN" - cisty horor!
Prave ze ten Džéjson, ci Jason, ci Jasóň bude cista exotika pre Americanov, ked so Slovenskym prizvukom povie "Hello, my name is Jason", a to je tak vsetko.
Nemam nic proti neslovanskym menam, mnohe sa mi pacia, ale (dovolte, napisem to tak ako sa vyslovuje) Džejson, a pri tom zijem v Tahanovcach, a USA alebo UK som videla len na obrayku, tak je mi to komicke a hovori len o komplexoch toho co mu to meno dal.
@meusicka aj mne sa velmi paci, ked sa deti nevolaju zdrobneninami, kamaratka ma Máriu a vsetci ju volaju iba Mária, vobec nie Majka a Marika, druha má Annu, nikto jej nepovie Anicka.... velmi sa mi to páci...
Jason nie je az take netradicne meno ani hanlive tak ti ho zapisu bez problemov....
@maminkasisa veru mne sa tiez nepacia zdrobneniny zvlast pri zahranicnych menach...
ako mala som svoje meno neznasala som Anna ale nikto ma tak nevolala, vzdy som bola len Anicka, Anka, Anca, dokonca aj Hana , nachut som mu prisla az ked som odisla mimo Svk kde mi inak ako Anna nepovedali...a zvlast u zahranicnych menach mi pridu niekt. zdrobneniny az smiesne...
@guinevre ako nech dá meno každý aké uzná za vhodné, len potom musí rátať s kadečím - cez prevracanie očami, nedorozumenia pri predstavovaní, nekonečné vysvetľovanie "ako sa to píše" až po posmešky či skomoleniny... nehovorím, že treba dávať rýdzo slovenské mená (ani netuším, či také existujú), ale určite sa nájde vhodný ekvivalent... a ak sa raz dieťa rozhodne žiť v zahraničí, tak je úplne najmenší problém si meno zase prispôsobiť danému jazyku... ja neviem prečo, ale ja v takýchto prípadoch myslím aj na to, že dietko raz dorastie do veku na prvú známosť, prvé rande a bude sa mať predstaviť tomu vysnívanému / tej vysnívanej, tak nech druhá strana nevypliešťa oči alebo sa neváľa od smiechu ešte dve hodiny 😀
🙂))) uz davno som sa na mk tak nepobavila 🙂) niektore komenty su fakt top 🙂. V zaujme maleho Jasona dufam, ze nebude mat priezvisko Kopytko, alebo Hudak....netradicne mena sa mi sice obcas pacia, ale treba zvazit, kde clovek zije a ako to meno spolu s priezviskom bude zniet. V Nemecku, kde zijem, je nastastie uz niektore prilis exoticke, resp. neexistujuce mena uradne nemozne presadit.
@zuzikak suhlas... ale tak isto mam ako rodic akusi zodpovednost za meno mojho dietata.. lebo ho proste bude mat cely zivot.,. a ked raz zijem v "geografickych" sirkach kde sa vyskytuje viac Aniciek & Miskov a " Janov tak proste Jason udre kazdemu do ucha... a pravdepodobne asi negativne.. tak mna by to asi ako rodica skrelo, taku super "sluzu" dietatu spravit ...
Mne sa velmi paci ako sa riesi ci pojde k priezvisku alebo ci neni v nasom kalendari vela peknych mien...atd.ale ved kolko zahranicnych zien aj s exotickymi menami ma za muzov slovakov s rydzo slovenskymi priezviskami a nic sa nedeje..ale o tom som.nechcela.mne osobne tie nase mena idu obcas dolu krkom a tie pekne co ich je malo uz su tak otrepane ze sa stretnu v triede 4 sofie 3 lilianky atd.proste moderne mena z nasho kalendara.nemam nic proti tym nemam ale treba byt obcas aj jedinecnejsi...potom sa stane ze v jednej dedine sa stretnu 3/4 deti s rovnakym menom a priezviskom a to podla mna nieje ziadna vyhra...a najhorsie su presne tie skomoleniny nasich mien..vela z nich je fajn ale bez toho aby sa zdrobnovali..napr.mne sa paci hanah ale kazdy by hovoril hana alebo hanka a to uz nie...tak isto sa mi paci daniela ale ked sa povie tvrdo nie ziadna dana danka...e zial kedze ludia komolia tak tie mena uz niesu take.nech si da kazdy meno ako chce....za par rokov sa nad tym ani deti v skole zastavovat nebudu....
@sense aj ja to tak vnimam...Anna, Maria, Eva - take krasne mena..aj Zuzana...ked sa nezdrobnuju....babky mam Annu a Mariu, ale vzdy som si hovorila, ake o nicom mena..lebo samozrejme jedna bola stale Hanka, Anicka..druha Marienka, Marika..a ludia to ihned u nas takto volaju..a pritom ked teraz aj hovoria normalne ze Maria Cirova napriklad, tak je to krasne meno..a Anna je uplne ze uzasne...tiez Eva...len nie Evicka ☹ U chlapcov napriklad moj muz velmi chcel Villiam. Znie to velmi pekne, aj ako princ Villiam. Ale kedze jasneze by ho tu kazdy volal Vilko ako od vcielky Maje, tak nehrozi..to iste Patrik..mne sa to paci ako to je - Patrik. a nie Patko, Patulko...aj Jan sam o sebe znie super.len ked je z neho Janko, Janicko...Jano...nieeee...tak to radsej uz ozaj take meno co sa neda komolit a zdrobnovat a zhanovat...my sme vybrali Erik napriklad...obcas mu sice povedia Ericek ale to uz len tak doma...inak z neho komoleninu nespravia
a inak, mena ci sa hodia k priezvisku -- hmm..hlavne u dievcat..co sa raz vydaju a z Jessicy Krum bude Jessica Vidlickova....alebo zo Slavomiry Kvietkovej odrazu Slavomira Smith...tak to by som urcite najmenej riesila 🙂
@angelina1003 presne tak súhlasím mám 2synov Sebastián a Maxim chcela som mená čo sú neni tak časté a nemáme ich v rodine v okolí atď samozrejme je ich dosť ale nie okolo nás plus som chcela aby boli v kalendári aby nemali blízko meniny- narodeniny a samozrejme aby trochu pasovali k priezvisku. A teda výber bol po zadaní kritérií veľmi malý a ešte sa dohodnúť s chlapom lvl expert. Páči sa mi veľa mien slovenských aj zahraničných ale veľa ich máme v rodine, alebo majú už známy. Preto si myslím že nech si každý dá aké chce. Napr. V triede sme mali manfreda všetci ho volali Mano aj učitelia nikto sa nad tím nepozastavil a neriešil meno ani nemal problém to bol len príklad poznám viac ľudí čo majú ojedinelé meno a problém nemajú práve naopak často si ich ľudia lepšie zapamätajú. Samozrejme nie extrému. A k téme treba zájsť na matriku toto meno už na slovensku je ale či niečo budú chcieť to ti len tam povedia.
@m.i.r.i vzdy je na vyber, po svadbe si dnes uz kolke zeny ani nemenia priezvisko.. ale kedsi nechaju svoje a manzelovo v neprechylenej verzii doprostred tak tam vnikaju tiez perly
@petuska2110 presne tak...ved v dnesnej multikulti dobe je to tak jedno..mozno ten alfred, aron a jason pojde v 16 studovat do Ameriky a ostane tam zit..a ak bude Hudak? A co? Kolko americanov ma rydzo "anglosaske" priezvisko? Joooj....vsetkym je to tam jedno a aspon to je ine a exotickejsie...aj v Rakusku je kopec Novakov napriklad...a kludne je aj Adolf...akoze mne je tiez niekedy smiesno z toho, co rodicia vedia navymyslat, tiez niektori potrebuju davat 2-3 mena, pre mna nepochopitelne, ale napriklad v zahranici dost bezne...rodicia sa musia sami rozhodnut aku maju prioritu..tak ako aj ty pises, niekomu zalezi na meninach a narodeninach ( nam napriklad je to suma fuk, syn ma meniny a narodeniny den za dnom, ale toto by som teda neriesila, hlavne, ze sa nam paci peno), ci sa da skareho povedat, zdrobnit, ako bude zniet v zahranici, niekto da meno po otcovi, iny po zosnulom dedovi na pamiatku..kazdemu co vyhovuje a je to uplne jedno ci to sedi s priezviskom..
@m.i.r.i aj mne sú meniny sumak svoje ani chlapovi neoslavujeme ale tak deti pokiaľ sú ešte malé tak oslavujú a radi a pri prvom synovi som to neriešila a dopadol tak 24.12- vianoce 25.12 narodky silvester a 20.1 meniny má to chudák pokope všetko. Pri druhom dom chcela maximiliana nesedelo to racej som dala maxima. Ja som neuvažovala či sa dá zdrobnit lebo sa mi to nepáči aj keď priznám sa aj mne to uleti ale najkrajšie je aj tak cele meno Sebastián aj keď nie všetci to rešpektujú a je sebìk a nemyslím si že sa dá škaredo povedať. No druhý mal byť alexander vytúžené meno aj alex zdrobnenina krásne aspoň pre mňa ale chlap je cech a tam by ho volali sašo no to by som neprežila 😂 racej Maxim 😂 aj to som sa dozvedela žeje aj nejaký časopis maxim .......hm vedieť to skôr 😂 každopádne zvoliť meno je ťažké pre každého rodiča a nech dá každý čo sa mu páči a presne ako píšeš dnes už nie je isté kde budú žiť na slovensku alebo zahraničí . Aj na to som prihliadala aby mal meno ktoré bude pochopené aj v zahraničí. Ako keď som bola v grécku a volám sa petra a mali so mňa srandu . Petros- skala 😂
@gala79 ano z geografickeho hladiska mas pravdu. Na druhej strane, ak ma rodic zodpovednost za meno, je si tak isto vedomy ako iny mozu to meno brat...ako to znie v ich okoli....Treba naucit dieta s tym menom zit, citit sa respektovany a respektovat tak isto aj ine mena...Naviac - do kedy mu to meno vydrzi ako meno, co je pre inych cudne. Do 18. rokov ? Mozno skor, mozno neskor sa dieta rozhodne ist studovat/ pracovat do zahranicia a tam to nikto riesit nebude 🙂 A aby to nevyzeralo tak ze si privelmi zastavam zahranicne mena - ja som dala svojim detom slovenske. Take sa nam jednoducho pacili 🙂 Cize - RESPEKT
@petuska2110 Sebastian, Maxim, to su dnes u nas bezne mena, mozno ten Manfred nezvycanejsi, ale kazdopadne Germanske mena su nam historicky a logicky blizsie ako Dzejson, Justin, Jack alebo Jared - typicky anglofonne.
Napr moj otec by precital Jason ako Jason. Nie džejson 🙂
@maminkasisa ja mojim babam tiez hovorim aj skratene, ale napr. tu v AT tiez deti volaju celym menom, tak mi aj ucitelka v skolke vravela, ze jej sa to paci, a dokonca som zacula uz, ze aj mojej druhej dakedy povedia skratene. u nas to potom vyzera Bia, Rebe a Barbi 🙂
@zuzikak tak, tak... ono je to tazko v dnesnom globalnom svete... autorku za jej rozhodnutie neodcudzujem, kazdy mame slobodnu volbu... dokonca sa do jej rozhodnutia viem "vzit " ( aj ked s opacnej perpektivy)... byvame mimo SK, dcera ma takisto zahranicne meno no a syn ma slovenske ako repa (mala som volnu ruku pri vybere 😉 ... no a tiez mu to je nic platne , lebo 90% ludi musi opravovat, ze ako sa vola.. 🙂 a on je na to velmi alergicky, ked ho niekto "zkomoli"..

@ritta86 necudujem, sa nase baby maju mena pisane s C tak ako povodnom mene sa aj pise a u Dr. nam stale dokonca aj lekarka pisala mena s K aj na recept. a dalsia nasa baba sa vola Barbara, a zakazdym bola Barbora. ale to je len o snahe cloveka respektovat ineho a dat si troska zalezat. teraz zijeme v zahranici a su tu take mena, ze mam problem vyslovit a napodiv aj pri neviem akych krkolomnych si daju zalezat. takze je to len o cloveku.
dalsia kamoska napr. nedava svojim detom szdrobneniny, proste tak ako sa volaju a hotovo. a tak im hovoria aj pribuzenstvo, hoci to pride mnohym divne,