Ako postupovať s netradičným menom?
Ahojte potrebovala by som zistit ako to je z netradicnymi menami nakolko cakam chlapceka a chcela by som mu dat meno Jason (Ďzejson) ... ci je potrebne na matriku doniest niake potvrdenie o mene ze take existuje napr (americke velvislanectvo) al. pod. lebo v zozname detskych mien ktore je mozne zapisat do matriky nieje len chcem vediet ci niekto nahodou tiez nedaval svojmu dietatu netradicne mena ktore museli niako dokazat alebo potvrdit ze existuju dakujem
@guinevre nechapem prečo pises o komplexoch co si vraj ľudia riesia daním nezvycajneho mena.. Každý ma na to iný dôvod a nemyslim ze ide o komplexy..
To je tak nelogicka poznamka akoby som ja tvrdila o všetkých, co dajú zauzivane - poslovenctene mena (schválne nepisem, ze slovenské, lebo žiadne meno nepochadza od nás) ze sú nacionalisti.. 😂
Každý ma jednoducho iný vkus a názor a bolo by super, keby sa ľudia dokazali chápať, alebo aspoň tolerovať navzájom..
Oprava rozsireneho, nech ma tu nechytaju za slovicka.. 😂 este aj par ciarok mi chyba sorry..
Mi sme dali našej dcérke meno Abigél ako použivajú v maďarskom jazyku a nie Abigail a nič od nás nechceli. Meno som nadiktovala na pôrodnej sále a manžel už len išiel pre hotový rodný list.
@jana_eyre Lebo osoba ktora nema nic s USA, UK, zije na SK a ma potrebu dat dietatu meno Dzejson evidentne nejake komplexy ma. Mne sa pacia tiez nezvycajne mena, tu nejde o tom, ze sa to musi byt nacionalne, Slovenske. Neviem, mozno preto ze mam docinenia aj so SK aj s anglofonnou krajinou, tak do toho vela vidim, sa mi to nezda len nezvycajne meno, ale trosku odveci meno, doslova ako keby som si vymyslela, ze praveze chcem Indianske meno "Byk, ktory sedi", tak mi to meno pasuje nie len k dietatu vyrastajucemu na SK, ale, dajme tomu aj v Rakusku by bolo odveci. A neviem preco by som to netolerovala, mam proste na to nazor.
@jaruskatt to bude asi Iason: https://sk.wikipedia.org/wiki/Iasón
@guinevre ja s tebou uplne suhlasim. To nie je o tom, ze sa kazde dieta musi volat Matej, originalite sa medze naozaj nekladu, existuje kopa krasnych, trochu exotickych mien...o to ani tak nejde, ale ako tu uz ktosi pisal, dokonca samotna autorka musi do zatvorky napisat vyslovnost mena, aby nedoslo k nedorozumeniam a to este babatko nie je ani na svete🙂. Existuje k teme mien dokonca viacero vedeckych studii, kde sa casto uvadza, ze takeho zapadne mena davaju detom casto menej inteligentni ludia a tym nechcem nikoho urazit...napriklad v 90. rokoch, ked fical film "Kevin sam doma", davali vsetci, menej kriticki rodicia detom meno Kevin. A tiez si myslim, ze meno je to, co sa s nami vlecie cely zivot preto sa mi nezda, ze je to uplne jedno. Ked tak nad tym uvazujem, som stastna,ze sa moji rodicia neriadili americkymi filmami, ked vyberali meno mne 🙂.
myslim si ze vyrazne zahranicne mena sa nehodia hlavne z toho dovodu, ze slovensky jazyk nie je usposobeny na vyslovnost a zdrobnovanie takychto mien. Oliverko alebo Jakubko znie rozhodne prirodzenejsie a splyva z jazyka lepsie ako nejaka Dzessicka (Jessica), Emjinka (Amy) alebo Dzejsonko (Jason).
@warholette Ono mne je v podstate jedno kto dá aké meno svojmu dieťaťu - len nech tiež myslí aj na to, či sa to hodí k priezvisku - lebo niekedy keď človek číta tie kombinácie napríklad na skrinkách v škôlke tak sa dobre zasmeje ale je to niekedy aj do plaču. Ale proti rozhodnutiu každého jedného vôbec nič nemám.....
@evittam a co take mena surodencov? Jessica a Zuzka. Nicolasko a Petrik. Nancy a Jana. To je potom palka, ked jedno ci dve deti v rodine ma "normalne" mena a potom to tretie to schyta a rodicia ho pomenuju Roderik alebo Angelina.
@warholette, my máme aj Amy aj Naomi, a nevidím n a tých menách nič zvláštne, kým boli deti maličké tak sme hlavne my rodičia a príbuzní používali zdrobneniny ale teraz ich každý volá tak ako sa volajú,a priezvisko nikoho nezaujíma, veď nikto na dieťa nekrici po ulici meno a priezvisko a keď sa raz vydajú tak zmenia to priezvisko,a to tiež potom bude divne?doba ide dopredu a za 10 rokov to budú slovenské mena tie nezvyčajné...mne sa slovenské mena absolútne nepáčia, ale je to len môj názor, nech si každý dá meno aké chce a aké sa mu páčia
Neviete ako je to s menom Lilith? 🙂 Chceli by sme ho dať dcérke ak by bola. A ako sa vám toto meno páči? 🙂
@tanusa888 No veď ti to nikto neberie. Ale mať v rodnom liste Naomi Mrkvičková - no ďakujem pekne a len preto lebo rodičom sa nepáčili slovenské mená - ale ako som už napísala - mne je to jedno a každý nech si robí ako chce- vyslovila som svoj názor.😉
A len tak pre zaujímavosť - aké zdrobneniny ste používali pri Naomi a Amy? Naominka, Amyinka? Mne osobne sa tieto mená páčia - viac Amy to je také normálne.....ale nech dieťa volá každý normálne Amy (eimy).....
je správně "s chuti" nebo " z chuti" . Nebo spolu "schuti"?
@luna379 neviem, ako na matrike, ale v astrológii nie je Lilith nič pozitívne. "
Lilith, aneb Černá Luna je pomyslný bod - druhé ohnisko elipsy, po níž se pohybuje Luna kolem Země. Astrologicky je Černá Luna považována za destruktivní princip zvrhlého pohlavního pudu, za princip odepřené lásky a nevyslyšených přání, za symbol démonické pekelnosti zakleté do lidských duší a za symbol nedoplatků a dluhů, které musí být vyrovnány. Umístění Černé Luny v horoskopu naznačuje smyslnost a touhu po rozkoši, její nasměrování i způsob realizace."
Takže...nie, nepáči sa mi Lilith ako meno pre malé dievčatko a nepáčilo by sa mi ani mať ho ako dospelá žena. Treba si aj rôzne súvislosti popozerať, aj význam mien, lebo ako sa hovorí Nomen Omen.
Ja som presvedčená, že napríklad u nás na Záhorí by mu v školke hovorili "Jasoňku". A chudáci starí rodičia pri takýchto menách.
Už vidím tie kolóny osadníkov na americkom velvislanectve kvoli menám.😅
@mateson ja beriem ako velvyslanectvo a ambasadu rovnako a kedze poznam ludi co si niektore mena dali potvrdit nakolko mena deti boli z inych statov tak stym problem nebol ale vsetci to tu budu chytat za slovicka a pravopis nie nemam 10 len clovek nema kedy vysedavat za notebookom ako podaktori ale pisu cez mobil
@guinevre no neviem ci mam také skreslene vnímanie, ale nikde nevidim toleranciu v prispevkoch, ktoré vyrieknu sudy o komplexoch bez žiadnych informácií o človeku co sa pyta..
(vid hneď tvoj druhy príspevok, co keď ma naozaj muža americana, meni to na veci niečo? )
@warholette ak by sme to mali brat takto obmedzene, mali by sme zas zakazat ľuďom cestovat aby náhodou nemuseli Američania vyslovovat poslovenčené mena ktore nie sú usposobene na ich vyslovnost.. 😂

inak...
Jason (čítaj ako počuješ)
Chlapčenské krstné meno.
Meno vedené v gréckom kalendári.
Meniny oslavuje 29.4.