Ako riešiť falošné obvinenia z nevhodného chovu psov?
Kúpili sme si psa a fenu. Vždy som chcela to plemeno pretože sa mi odmala páčilo. Suseda sa má pýtala odkiaľ ich máme a či máme papiere. Keď som jej povedala,že oba psy sú z chovky ale nemajú papiere obvinila má že mám psy pre množenie čo nieje pravda. Fenu som chcela pretože sú iné ako psy. Nemám ich vyslovene za účelom množenia. Psy sú voľne pusteny, majú svoje miesto dostávajú kvalitné zrkadlo. Sú vonku aj vnútri. Chodia 3x von na hodinové vychádzky a cez víkendy chodíme na hory.
Naša suseda nás ale označila za mnozitelov pričom nemá na to žiaden dôvod keď sa totiž fena hara má na sebe nohavičky. Dokonca k nám poslala ľudí z útulku ktorý nám psy chcu zobrať. Má vôbec na to právo?
Fena má rok a pol a šteňatá ešte nemala
Mam kocura z chovnej stanice v Pet kvalite. Nevyhovoval farebne,preto nie je urceny do chovu. Napriek tomu ma komplet papiere, rodokmen rodicov, doklad o ich testovani na geneticke vady, bol zaockovany, kompletne osetreny, zacipovany.Mam k nemu riadnu kupnu zmluvu. To zviera ma snad lepsie doklady totoznosti nez ja. Ak by tie papiere nedostal, jeden z dovodov by napriklad bol, ze matka vrhla viac vrhov za urcite obdobie, nez dovoluje federacia. Takze mam zaroven aj istotu, ze jeho matka nerodila alo besna. Mna nikto nepresvedci o nepapierovom zvierati, ze je to ok.
Pozri, ak máš párik bez PP psov, a nechceš kastrovať ani jedného z nich z nejakého zvláštneho dôvodu, tak má potom suseda pravdu.
Jej obvinenia ale nie sú falošne. Takže ak chceš dokázať opak, daj aspoň jedného vykastrovat a nemnož ďalších psov. A nie, nie sú vyradené. Sú proste z mnoziarne. Možno nie veľkej siete mnoziarne, ale predávať psov bez papierov je to iste. Ak mali rodičia pp mali by aj ich deti, aj keď vyradené z uchovnenia. Buď si sa nechala obabrat, alebo si to vedela a klameš. Hnevaj sa koľko chceš, suseda ma pravdu a tlieskam, že si to niekto všíma ako sa na SVK množí a zarába na “čistokrvných psoch” jedna radosť
@tundra tak veru som este nezazila, aby toto nejaky chovatel urobil a sama som zvazovala kupu, sice maciatka, ale princip je rovnaky, ktore bolo vyradene z chovu, avsak malo PP, do zmluvy sa potom ukotvuje aj nasledna sterilizacia, aby dalej naozaj nedoslo k mnozeniu. Za to klasicka hlaska mnozitelov: nie je vhodne na chov, preto nema PP - je stale velmi popularna a stale vela ludi na to skoci
@zuzanita1609 tipujem "chovná stanica" Bazoš..
@oliolijanka napis nám prosim svoju adresu kam môžeme všetky tieto šteňatá od suciek ktore “majú právo sa množiť” poslať, verím ze sa o všetky s láskou postaras, zaplatíš im všetky potrebné úkony u veterinára (samozrejme aj tie ktoré treba urobiť kvôli tomu ze sa tie psy krížia cez seba jak besne) a ani jedno šteniatko nezostane opustené a trpieť 😇 ty právo na materstvo 🫣
@oliolijanka ok prečítala som si tvoj ďalší komentár o potomstve ako zmysle života a mam dosť, už minule som si všimla niekde tvoje komentare, zlate časy ked o debilite človek vedel iba ten kto ho pozná a nie celý internet
Také že, sú z chovky ale nemajú papiere neexistuje. Žiadny normálny chovateľ neurobí šteňatá len tak pomimo bez papierov. Načo by to robil preboha. To je taká obľúbená báchorka množiteľov. Nakecajú ti, že jasné, rodiča majú papiere ale šteňatá nie. Neexistuje. Buď si sa nechala oklamať alebo si sa nechala oklamať.
V živote som nedovolila psovi do postele,na gauč,vedia čo si smú a nesmú dovoliť. Dokonca nemajú ani obojok,len keď ideme do spoločnosti,k veterinárovi a na dlhšej túre im dám len reflexný prvok,ale len kvôli poľovníkom,viac ako 20m neodbehnú,hoc im môže popri hlave prebehnúť srna. Majú prístup do domu z dvora,ale len tiež za určitých podmienok. Na reťazi som v živote psa nemala,čipované,očkované pravidelne.Áno,pes nie je vec,no nie je ani človek,stále sú to zveri, ktoré sa spravajú hlavne pudovo a človek je ten,čo má mať v tomto rozum. Čiže ak je obrovský počet nechcených psov a nemá niekto chovnú stanicu kvôli zachovaniu čistokrvneho plemena, kastrácia je ten najľahší spôsob,ako zabrániť veľkému množstvu nechcených psov.
Bože až teraz čítam všetky komentáre 🤦🏼♀️. VŠETKY šteňatá z chovateľskej stanice majú papiere. Všetky a bodka. Tie čo nespĺňajú štandard, sú vyradené z chovu, ale papiere majú. Ale niektorým tu zbytočne 100x napísať, idete si svoje. Moj ty bože 🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️
@tinqua ľudia to dnes už dosť preháňajú s tými psami za tisícky eur..
Ja som mala raz šteniatka od našej fenky, kým sme psa dali kastrovat.. a teda šteniatkam sme nedávali len odcervenie ale ich aj ockovali a cipovali po dohode s novými majiteľmi. Noví majitelia pokryli náklady na tieto veci + jedlo a bolo vybavené.
@autorka túto tému si tu nemala ani začínať. Sa tu zbehne viac žien čo majú psy s papiermi, než tých čo majú deti 😂 tu ťa ukrižujú.
A k praktickému hľadisku - keď máš psy na poriadku (výbeh, jedlo, voda,), nemá ti ich kto a prečo vziať.
Pozri ak si niekto nie je istý či je daná vec koser, tak to môže nahlásiť. (Lepšie ako zatvárať oči). Ty ak máš svedomie čisté a podozrenie danej osoby je neoprávnene , nemáš sa predsa čoho báť.
Co ich do toho? pridu ku mne zaklopat volam policiu... nema ta co nejaky utulok kontrolovat. NEch ti dokaze ze mnozis, ze mas steniatka, a predavas a obchodujes. Kludne mozes dat fenku sterilizovat alebo psa kastrovat a moze si ona piskat. Bude ma obtazovat, pohrozim jej ze ju budem riesit za urazky.
TO CO TY MAS DOMA, je tvoja vec. Ak pes nie je tyrany, priviazany, netrpi neviem cim, je o neho postarane... nema ti co kto vykrikovat COKOLVEK.
DOKONCA ani mnozenie psov MIMO CHS nie je trestne mimochodom, nakolko na nemam uchovneneho psa a davali mi ponuky na krytie fenky, samozjreme bez PP? lebo chceli by raz steniatka (ja som to samozrejme odmietla). Spomenula som to veterinarke a povedala, ze je to bezne a kludne mozeme, nie je z toho v podsate ziaden postich, jedine to ako budeme vyzerat, kedze ja mam napr v kupnej zmluve uvedene, ze nesmiem psa mnozit bez schvalenia CHS a jedine teda pod ich CHS.
Ach tie múdre komentáre. 🙄 Susedu ignoruj, ak ťa ale bude na verejnosti ohovárať, že si množiteľka psov, môžeš na ňu spísať podanie na polícii.
Ale prečo vám chcú ľudia z útulku psy zobrať, len tak na jedno slovo jednej susedy? Objasni.
@lenkakravcova lebo znamejsie CHS tym nepokryvaju len naklady na steniatka, ale aj na ich rodicov... a ak ma pes/fen xy titulov a vystav, moje plemeno aj polovnicke skusky, vycvik atd, tak to su ine cifry, takze cosom pocula aj za krytie sa beru peniaze a aj steniatka su drahe.. jasne.. tisice su asi prehnane sumy, ale suma by mala byt primerane vysoka aby si clovek rozmyslel, ci na toho psa ma.. lebo to nie je lacna zalezitost.
ESte podotknem, TY NEMUSIS Ani ku psom nikoho pustit, ani k sebe na pozemok :DDD ani susedu ani utulkacov.
vieš o tom, že take niečo ako “vyradení z chovu” nie je? Pes ak bol raz narodený psovi s PP (obaja rodičia), dostáva rovno papiere. Pretože nik neriesi štandardy u 3 mesačného šteňatá ale ak by si sa rozhodla ho zaradiť do chovu, tak riešiš potom to, či spĺňa kritéria a môže byt uchovneny. Sama mám psa z chybnej stanice a má PP, ale nakolko je to len domáci miláčik, nie je uchovnena, nemôže mat šteňatá. A kebyže ju dám nakryt iným psom (kľudne aj s pp), tak som v podstate mnozitel, lebo nie som krytá žiadnym klubom a pod. Takze pes je buď papierový alebo nie, medzi tým nie je nič.
A týmto spôsobom sa degradovalo množstvo plemien psov, ktoré sa dnes už na svoje plemeno ani nepodobá. Porovnajte si takého nemeckého ovčiaka keď "vznikli" a dnes,alebo taký bulldog... Ani ten čistokrvný už nie je vo veľa prípadoch naozaj čistokrvný.
@lenkakravcova ved stane sa a vyriesili ste to elegantne...teraz si otvor bazos a pozri si tie inzeraty...predam stena border koliu bez pp, papierovi rodicia k videniu, stenata su odcervene a koniec. Svieti tam atraktivnych 250e....za psa co ti moze kazdu chvilu zdochnut...neber osobne co pisem. Ja som reagovala na hlasku "preco maju zarabat len chovatelske stanice" ...chapeme sa?
@liliblacky mas uplne pravdu.... tiez mam 6 rocnu fenu s pp, nekastrovanu...ale nakolko som nemala chut ani cas prejst si uchovnovacim procesom, tak skratka je z nej stara dievka...a tiež uz pytali stence kde kto, lebo je kraaasna....no nema a ani mat nebude, ale kludne dam kontakt na jej stanicu, kde pravidelne maju...jaaj tie stence stoja tisicku...tak nic 🤷♀️
@oliolijanka prosím ťa to je totálny bulshit čo si napísala 😃 rakovinu a zápaly maternice majú aj suky, ktoré mali vrhy šteniat.
@lenkakravcova ceny sa ti zdajú prehnané, lebo nemáš ani poňatia, koľko chov psov s PP stojí...
@tinqua tie peniaze za psy sú neskutočne. My máme oboch od chovných, absolvovali vyšetrenia a sú zdravý až na pár veci ale po zdravotnej stránke sú ok. Nemajú žiadne ochorenia a pochádzajú výlučne od rovnakej rasy to len ľudia začali riešiť takéto kraviny. Keď môžem mať cistokrvneho psa za 100 a je z čistej líčenie nikto ma nepresvedčí že je kríženec pretože na testoch je to čistá BK
@misiak7777 nemám šajnu ozaj..keď vidím psa za 2000€ a majú 6 šteniat, tak nech mi nikto nehovorí že na daný chovný pár vysolili 12.000€
Lebo za dva tri roky budú mať ďalšie šteniatka a 12.000€ nedáš do psa ani keby sa rozkrajaš. Je to proste typ podnikania. Normálne to aj tie chovné stanice robia na živnosť.
Ty keď si spravia decko s najstaršom tak je tiež Bastardi a nikoho nezaujíma,že mamka je beloch a tatko síce čierny je ale rodičia belosi len proste nejakou chybou je čierny.
Boze ty si uplne mimo
@lenkakravcova kamoška má chovnu stanicu a teda viem čo to stojí. 3 fenky - mesačne granule niekoľko stoviek, požičanie psa na krytie pár tisíc, veterinár odbery, rengeny niekoľko stoviek. Poľovnícke skúšky - za to sa platí. Fena je pripravená na krytie v cca 2 rokoch. Ak je geneticky všetko ok a má všetky skúšky.
Samotný vrh sú ďalšie výdavky
@autorka sa nám opila? 😃😃😃

@misiak7777 Rizika, ktore spominas, su u psov, ktore sa nemnozia nie u nekastrovanych zvierat(tak isto ako aj u ludi. Vsetky tie moderne zeny, ktore nechcu mat deti, sa nechali kastrovat, aby nemali rakovinu prsnych zliaz?)