Ako riešiť falošné obvinenia z nevhodného chovu psov?
Kúpili sme si psa a fenu. Vždy som chcela to plemeno pretože sa mi odmala páčilo. Suseda sa má pýtala odkiaľ ich máme a či máme papiere. Keď som jej povedala,že oba psy sú z chovky ale nemajú papiere obvinila má že mám psy pre množenie čo nieje pravda. Fenu som chcela pretože sú iné ako psy. Nemám ich vyslovene za účelom množenia. Psy sú voľne pusteny, majú svoje miesto dostávajú kvalitné zrkadlo. Sú vonku aj vnútri. Chodia 3x von na hodinové vychádzky a cez víkendy chodíme na hory.
Naša suseda nás ale označila za mnozitelov pričom nemá na to žiaden dôvod keď sa totiž fena hara má na sebe nohavičky. Dokonca k nám poslala ľudí z útulku ktorý nám psy chcu zobrať. Má vôbec na to právo?
Fena má rok a pol a šteňatá ešte nemala
Náš je Tiež vyradený z chovu, pretože má jedno očko modré, druhé hnedé. Ale pri kúpe sme dostali okrem psíka aj všetky potrebné papiere k nemu a samozrejme nižšiu cenu než sa predávajú. Takže vás asi pekne oj.......li.
@lenkakravcova Ano, pamatam si tu tvoju temu, ze si mala mladu borderku z mnozky a chcela si ju dat utratit, lebo si nemala peniaze na operaciu bedrovych klbov. Ano a jeho steniatka ste rozdali. Ty si ozaj posledna, co by sa tu mala k niecomu ozyvat.
@dadis čiže ešte šikovná rozmnožila psíkov s možnou genetickou vadou.... Wau
@misiak7777 čiže 3*fenka za 2 roky jeden vrh.
To znamená, že mesačne keď sa 100€ na 3ks na granule, ročne to má 1200€
Za dva roky náklad 2400€
Narodí sa jej za dva roky 8-15 šteniat v priemere ratajme 10ks. Jedno predá za 1500€
To je 15.000€ - 2400€ náklady na granule, - 1000€ cipovanie šteniat, - 400€ očkovania.
Ten zvyšok je čo?
Dobre, dajme tomu ešte 4000€ dá za iné veci.. aj tak je pekne zisková. 🙂
@misiak7777 Nie, genetiku vraj riesili dodatocne, vraj bola negativna. Alei tak..
@tinqua keby to takto fungovalo, tak by to ľudia nerobili na živnosť a ako prácu. Ale viem, že sa chovné stanice zakladajú normálne na zisk. Takže môže to byť aj tak ako píšeš, ale poväčšine to nie je len hobby ale normálna práca.
@dadis waw 😳. Takže sa mi zatiaľ potvrdzuje,že ten kto to obhajuje,ignoruje sám tak robí ...
@nicoletta98 a kde su tie psy po uliciach?.Pozri sa mne je je do co ty považuješ za spravne,ja mam na to iny nazor a inak sa starám o psa ako ty.A to ze su preplnené utulky je chyba útulkov,zly marketing a hlavne tym prístupom dni odradia.Nepoviem ked je to pes kt musi byt dnu,ale aby vlčiak alebo pastierksy pes potreboval pristup dnu,je vec nazoru.
to, ze su preplnene utulky je chyba ludi, ktori bezhlavo mnozia psov/macky a potom ich porozdavaju/vypustia do prirody a viac sa nestaraju..
V úvode píšeš, že ich nemáš "vyslovene" za účelom množenia. Čiže by aj mohli byť. A prečo ti ich chcú vlastne zobrať ľudia z útulku, aký majú dôvod?
@lenkakravcova v drvivej väčšine to ľudia robia popri práci...ale veď ok, načo sa snažím, si si povedala že vieš ako to je, tak vieš...veď čo pes potrebuje...granule z Tesca a okorenené zvyšky z nedele, keď je chorý, napasie sa trávy...veď susedov Bodrík takto šťastne prežil 15 rokov
@lenkakravcova čože 😃😃😃 krásne ti to rozrátala @tinqua
@misuliacik81 urcite ich o***li lebo take ako nevystavene PP kvoli vyradeniu z chovu nie je... ak pes nesplna kriteria, tak je proste neuchovneny, ale nepride o svoj "rodokmen".
Ziadna taka chovna stanica neexistuje. Asi si panickovia kupili dvoch psov s PP a zacali ich mnozit.
ja teda nechapem naco si tu pisala. poucit sa nedas a ides si svoje.
Z tejto diskusie a ,,múdrych" výrokov tu prítomných žien vyplýva,že každý kto má doma sučku a nedá ju kastrovat musí byť dílerom šteniat.Zaujímavé.
Mám doma dve nekastrovane sučky a v živote nemali šteňatá.Maju 9 a 8 rokov.V živote sa k nám nijaký pes nedobijal a nikam nikdy neutekaju.Ani,keď sa haraju.
Autorka, naozaj ideš to diskusie o množení psov ťahať miešanie ľudských rás? Veď aj ten najdomiešanejší človek na svete má hneď po narodení vystavenú nejakú formu dokladu, kde má uvedených rodičov - teda ľudí, ktorí sú za neho zodpovední, ktorí nemôžu zanedbávať jeho starostlivosť. Títo ľudia majú voči tomu dieťaťu zodpovednosť bez ohľadu na to, či je dieťa zdravé, choré, biele alebo čierne. Ak zlyhajú rodičia, je stanovený postup čo dalej, aby mohol z tohto dieťaťa vyrásť plnohodnotný človek.
Na druhej strane, aj ten najčistokrvnejší pes bez preukazu pôvodu - teda keď sa tvojej fene a psovi narodia šteňatá - môže skončiť doslova hocikde a v hocijakých podmienkach. Ty totiž v takom prípade nemusíš robiť absolútne nič. Nikde sa neuvádzajú rodičia (kľudne sa o generáciu neskôr môžu pariť medzi sebou súrodenci, ak pochádzajú od rovnakých rodičov - nikto sa nedozvie, nemá ako), dokonca je stále pomerne bežné, že šteňatá neabsolvujú ani len základné vyšetrenia či čipovanie. Fena sa dva mesiace bude starať, potom na bazos nahodíš inzerát že po 300e predáš čistokrvné šteniatka xy po rodičoch, ktorí by inak mali papiere, ale však načo (takže s dostatkom mentálnej gymnastiky - to ako keby aj šteňatá boli s papiermi). Nastane obchod a potom už realne s tými šteňatami nemáš nič spoločné, pretože neexistuje žiaden doklad, ktorý by tvrdil opak. Keby sa o pár mesiacov u psa prejavila napríklad porucha sluchu, kupujúci môže tak maximálne nadávať na nejakú pani XY čo mu predala takého vadného psa. Ak niekde nájde tvoje číslo a kontaktuje ťa, stačí ti povedať že to určite nie je od teba, lebo tvoje psy sú predsa zdravé. Neriskuješ stratu reputácie, lebo nemáš akú stratiť, na rozdiel od chovnej stanice. So psom po roku stratia trpezlivosť, hodia na bazoš že ho darujú, prípadne vyhodia niekde pri ceste. O pár rokov neskôr už bude nedopatratelny aj tento kupujúci. Pes, čo sa dožije 15 rokov, tak môže za svoj život prestriedať kopu dvorov, kde bude slúžiť ako pekná ozdoba, a na ktorých mu bude poskytnuté to minimum, vďaka ktorému prežije. Lebo znova, pôvod je nedopátrateľný. Keď máš normálny chov, tak majú psy preukaz pôvodu, sú zo sledovaných línii, majú všetky očkovania, čip, pri predaji zmluvu, často istotu, že sa na teba kupujúci v prípade problémov môže obrátiť.
Dvakrát by som si teda rozmyslela, či chcem toto podporovať a produkovať psy, pri ktorých je veľká šanca, že svoj život neprežijú úplne ružovo. A teda by som porozmýšľala, či by nebolo dobré poistiť si to kastráciou, ideálne oboch psov.
Ja len tolko ktym co bojuju za prav feniek na potomstvo. Rozmnozovat sa je najsilnejsi imperativ v prirode, lenze medzi clovekom a zvieratom je drobny rozdiel. Clovek ma rozum. Mal by vediet posudit, ake rizika ma neregulovane rozmnozovanie domestikovanych zvierat. A mal by vediet, ze zviera ma v prvom rade pravo na slusne zaobchadzanie a spokojny zivot. Co pri tych nezodpovednych majiteloch zialbohu nehrozi. Niekto to robi pre zisk, niekto len preto, ze nevie rozmyslat nad dosledkymi svojich rozhodnuti
@subartic ....absolútne nikdy som neuvažovala nad kastráciou.Naco? Pri harani sa správajú normálne,u menšej ani neviem,kedy hara.Nikam neutekaju,nemajú falošnú graviditu ani iné ťažkosti.Ziadneho psa som nikdy nezažila sa k nám dobíjať a to máme v priamom susedstve vlciaka.A moje psy neprekročili roky prah našej brány.
Nemám dôvod ich kastrovat
@justxme ďakujem za tento príspevok,ale stavím sa ,že len zroluje a prečíta si len to čo sa hodí, pretože pravda "oči bočí" 😏.
@doriiis ano,s tym suhlasim.Mozno by bolo fajn presadit na Slovensku registraciu vsetkych psov,ako je vo Švajciarsku.Vola sa Amicus a kazde stena, pri prvej veterinarnej prehliadke, je tam prihlasene spolu s majitelom.Pri najdeni psa,veterinar precita cip a ma posledneho majitela.
Pri predaji sa musi urobit zmena majitela v databaze.Za 12 rokov som tu nevidel jedneho tulaveho psa.Nehovoriac o podmienkach chovu steniat,co vsetko,musi majitel splnit.
Zaujimave su aj dane,byvame v malej dedinke a platime 190fr,vyska dane za psa je rôzna podla kantonu.
Kazdy novy majitel psa,musi prejst vycvikovym kurzom,ktory je povinny.Pri kupe druheho psa do rodiny,musis poziadat o povolenie a môzu preverovat ci mas na to podmienky.
Keby sa tymto smerom vybralo Slovensko,urcite
by sa znizil stav v utulkoch.
Pisem to ako zaujimavost a preto,ze ten system sa mi paci.
@dadis ...asi 2- 3 krát sa vysmykli cez otvorenú bránu,išli na koniec pozemku pre našim domom,vycikali sa tam,poobzerali sa a išli naspäť.Same od seba.
A cesta na veterinu a späť sa neráta.Na povinné očkovania chodí veterinár k nám,lebo je to bývalý sused.🤷🏻♀️
Moje psy majú k dispozícii 4 arovy celý pozemok,môžu sa vybehať do sytosti.Za rok sú zatvorené vo voliere iba raz na Silvestra a keď k nám príde niekto,kto sa boji psov.A to nie je často.Nepotrebuju absolútne nikde chodit
@viestta Este ze nevyšiel taky zakon aby určoval ktory pes sa moze a ktory nemoze rozmnožovať.To ze su plne detske domovy vas asi netrapi ale ci niekto da Alebo neda vykastrovat svojho psa.Ja ti poviem k tomu jedno nechaj to na majiteľa toho psa,tak ako sa nik nestará do tvojej vychovy deti ,ani ty neurčuje co ,kto ma so svojim psom urobit.
@dobryden nie je téma o psoch, kde by niekto neprišiel s nezmyselným porovnávaním deciek a psov 🤦🤦🤦
@viestta pre mňa je absolútne absurdne ze je vôbec potrebné aby to v tejto téme niekto napísal lebo nechápu rozdiel v množení ľudí a zvierat 😶 wow

@lenkakravcova náklady na chov sú značné a teda skúsim to dať do čísel:
1. Náklady na chovnú suku (ročne):
Kvalitné krmivo: 600 €
Veterinárna starostlivosť (očkovania, odčervenie, preventívne prehliadky): 300 €
Poplatky za uchovnenie (RTG, genetické testy, výstavy, skúšky): 600 – 1000 €
Poistenie alebo neočakávané veterinárne náklady: 300 €
Celkové ročné náklady na chovnú suku: 1800 – 2200 €
2. Náklady na vrh (priemerný vrh: 6 šteniat)
Krytie (poplatok za krycieho psa + cestovné náklady): 600 – 1200 €
Veterinárna starostlivosť (ultrazvuk, pôrodná asistencia, prípadný cisársky rez): 300 – 800 €
Starostlivosť o šteniatka (odčervenie, očkovanie, čipovanie, EU pasy): 400 – 600 €
Kvalitné krmivo pre suku a šteniatka: 400 – 700 €
Výbava pre šteniatka (hygienické podložky, hračky, pelechy, dezinfekčné prostriedky): 200 – 400 €
Administratívne náklady (FCI preukazy pôvodu, registrácia chovu): 100 – 200 €
Celkové náklady na vrh: 2000 – 4000 €
Výpočet čistého zisku na šteňa
Cena šteňaťa: 1000 €
Priemerný vrh: 6 šteniat
Celkový príjem: 6000 €
Celkové náklady na vrh (minimálne): 2000 – 4000 €
Ak pripočítame ročné náklady na suku (1800 – 2200 €), reálny zisk z jedného vrhu je:
(6000 – 2000) – 2000 = 2000 € (minimum)
(6000 – 4000) – 2200 = -200 € (maximum pri vyšších nákladoch)
To znamená, že v najlepšom prípade chovateľ zarobí okolo 300 – 400 € na jedno šteňa, ale ak sú vyššie náklady (napr. komplikovaný pôrod alebo nízky počet šteniat), môže byť aj v strate....chov psov nie je „ľahký biznis“ na zarábanie peňazí. Chovateľ musí investovať veľa času, financií a starostlivosti, pričom zisk je často veľmi nízky alebo nulový. Cena teda vo väčšine prípadov nie je premrštená, ale zohľadňuje reálne náklady a kvalitu starostlivosti....kvalitné šteniatko zodpovedného chovu je investícia do zdravého a dobre socializovaného psa, čo sa majiteľovi vráti v podobe zdravého a vyrovnaného zvieraťa na mnoho rokov....