icon

Ako riešiť falošné obvinenia z nevhodného chovu psov?

26. feb 2025

Kúpili sme si psa a fenu. Vždy som chcela to plemeno pretože sa mi odmala páčilo. Suseda sa má pýtala odkiaľ ich máme a či máme papiere. Keď som jej povedala,že oba psy sú z chovky ale nemajú papiere obvinila má že mám psy pre množenie čo nieje pravda. Fenu som chcela pretože sú iné ako psy. Nemám ich vyslovene za účelom množenia. Psy sú voľne pusteny, majú svoje miesto dostávajú kvalitné zrkadlo. Sú vonku aj vnútri. Chodia 3x von na hodinové vychádzky a cez víkendy chodíme na hory.
Naša suseda nás ale označila za mnozitelov pričom nemá na to žiaden dôvod keď sa totiž fena hara má na sebe nohavičky. Dokonca k nám poslala ľudí z útulku ktorý nám psy chcu zobrať. Má vôbec na to právo?
Fena má rok a pol a šteňatá ešte nemala

Strana
z7
tundra
26. feb 2025

@zuzanita1609 ano,pekne si to napisala👍.
Ja som mal jednu chovnu fenku a jedneho ch.psa,pred x rokmi.Teraz mame domaceho milacika s PP,ale bez skusok a vystav😁

zuzanita1609
26. feb 2025

@tundra Ale aj tak si ma nepotešil, odsledovať takých 100 psov a zabezpečiť ozaj každému jednému všetky potreby...neviem si to ani predstaviť. A dúfam,že má svoju stanicu vo výmere aspoň 3 futbal.štadionov 😅. A to venčenie 🤨,ale tam sa to asi len vypustí a pobehajte 🤭. Vážne si to neviem predstaviť. To nie sú kravy,ani ovce...

ghostsgirl
26. feb 2025

@dadis presne aj ja si pamatam tu jej ,,anonymnu,, temu o merle borderke. Strasne bezcitne sa tam vyjadrovala o vlastnom psovi a este sa ide zapajat do takejto debaty namiesto toho, aby bola ticho. Na grcanie 🤮

misiak7777
26. feb 2025

@ghostsgirl však alah odpustí...

tundra
26. feb 2025

@zuzanita1609 v tom case to bola najväcsia CHS labradorov v Česku.Mne tiez sanka padla,ked sme tam prisli.Majitelia mali zamestnanych ludi,co sa o to starali.Tam kde som kupil naseho,tam boli majitelia na vsetko sami,ale nerobili nic ine,len chov.

zuzanita1609
26. feb 2025

V útulkoch je veľa hafanov,ale to je iné. Tam chodia dobrovoľníci,rozloha pozemkov je tiež len o improvizácii,aby ako tak zabezpečili potreby psov,ale ak chce niekto mať v chovnej stanici 100 labradorov, ktorí sú s PP a za také ceny,tam sú 3 veterinári asi málo a už vôbec netuším,ako rieši taký pravidelný pohyb každého jedného psa,aby bol fyzicky a psychicky v top stave na predaj.

janababana
26. feb 2025

Na zaklade coho vam chcu psov zobrat do utulku? Co uviedli ako dovod? A odkedy je utulok v prave chodit kontrolovat ludom z ChS zakupenych psov? Nesledujem legislativu, len ma to zaujalo.

abbey1
26. feb 2025

@dobryden Prosím ťa, ty si niekedy bola v útulku?

janage
26. feb 2025

@dobryden. Keď si nevidela, neznamená,že neexistujú. My máme pár kilometrov vzdialenú niečo ako osadu. A každé leto sa objavujú túlavé psy. Min.rok dokonca svorka pendlovala po sídlisku a ludia sa bali. Vedľa osady napádajú auta aj ľudí. A veru kopec tých psov tam pri osade vyhodia bieli občania. Potom medzi nevykastrovanymi psami nastáva nekontrolovateľne množenie v osade a okolí. A vzniká začarovaný kruh.

priscilla07
26. feb 2025

Určite nemá nikto právo ti vziať psov keď sa o nich dobré staráš. Určite by som sa sťažovala za obťažovanie na polícii. Ja osobne by som psov papierových nikdy nechcela. Mám krížence. Mne peklo robili Maďari, asi závideli že sa my staráme o psov a oni nie. Prišli skontrolovať či im dávame vodu atď, a robili zápisnicu. Skončilo to tak že sme písali na najvyššie miesta Maďarsku veterinárnu komoru, notársku komoru atď. Notárka čo robila zápisnicu skončila v tej dedine okamžite, a malí sme potom relatívne pokoj. Dnes su ľudia dosť pomýlení ohľadom chovu psov. Neprekáža im keď niekto ma papierového psa v klietke deň a noc, ale prekáža im keď sa niekto skutočne venuje a stará.

p.j.jacky
26. feb 2025

Len pre upresnenie chirurgického zákroku a rozdielu pri kastrovani a sterilizácii :

Čo je to sterilizácia zvierat?
Sterilizácia iba pripravuje o možnosť reprodukcie. Nezastavuje produkciu hormónov, preto dostatočne neznižuje riziko chorôb, ako sú: rakovina reprodukčného systému, zápal maternice, cysty a iné. Sterilizácia tiež nezaručuje na 100%, že nedôjde k oplodneniu. Samice stále môžu mať ruju, ktorá po sterilizácii môže byť pre sučku alebo mačku ešte silnejšia a bolestivejšia.
Sterilizácia samcov spočíva v podviazaní alebo rozrezaní semenovodu bez ich odstránenia. Semenníky tiež nie sú odstránené.
U samíc tento postup zahrnuje podviazanie alebo rezanie vajíčkovodov bez ich odstránenia. Podľa rozhodnutia lekára sa môžu dodatočne odstrániť iba vaječníky, maternica zostane.

Čo je kastrácia?
Kastrácia je jedinou bezpečnou metódou, ako pripraviť samičky aj samcov o reprodukčnú schopnosť. Zastavuje tiež produkciu hormónov, ktoré môžu spôsobovať značkovanie a sú zodpovedné za sexuálny cyklus (vrátane ruje) a ďalšie reprodukčné správanie - párenie a značkovanie terénu. Bez kastrácie sa významne zvyšuje riziko mnohých chorôb reprodukčného systému.
Kastrácia je zákrok pri ktorom sa odstránia všetky orgány spojení s plodnosťou - maternica a dva vajíčkovody u samíc, alebo v prípade samcov semenovody a semenníky.

dobryden
27. feb 2025

@misiak7777 do detailov som nesla,nvm ci ma papiere alebo nie,mozne su obe moznosti.Ako ludia su rozni a verim ze ani nie vsetky pp stanice su 100% zodpovedne…..Ale to neznamena ze oravo množiť maju len ch stanice,…Moj nator je ze je to o prístupe ludi,castokrat sa moze mat lepsie nepapierova pp ked vrhne 1 x za zivot zdrave stenata ako chovne fena ktora rodi kazdy rok.

misiak7777
27. feb 2025

@dobryden máš pravdu, že aj chs sú rôzne. Kamoskina plemená 8 ročná mala za život 2 A ckove vrhy a už samozrejme nebude mať ďalšie. Ono práve mnozitelia trápia sučky každý rok vrhmi a koľkokrát 5-6 ročne fenky sú z toho totálne fyzicky zničené
Všetko je vždy o ľuďoch

pupava36
28. feb 2025

Nuz, ked nemaju papiere ( preukaz o povode psa )tak s chovky teda z chovatelskej stanice nepochadzaju ale z mnoziarne. A je jedno ci maju alebo nemaju PP, ved sa o ne starate urcite dokladne a z laskou a susedu to nemusi vobec zaujimat ci maju alebo nemaju rodokmen. Rodokmen je len o tom ze s toho plemena naozaj vyrastie to plemeno ktore ste aj chcela a nie nejaky miesanec aj ked uz som citala ze niekto si kupil psa ako rodokmenoveho a nakoniec mu z neho vyrastol miesanec. Robia sa vseliake podvody aj s PP. Ked nechcete na fene mnozit tak ju dajte sterilizovat a nemusite jej davat nohavicky ani sa bat ze Vam ju nechcene pes oplodni, pretoze pes si vzdy najde cestu a verte ci nie raz sa mu podari ju oplodnit aj cez tie nohavicky.

dkethe
28. feb 2025

Tak tvoja suseda ma pravdu:
Pes z chovky bez pp je loz, ktorej si uverila, mas ich z mnoziarne.
Za druhe, kupit si a drzat nekastrovanu psa+fenu je blaznovstvo. Kor ked si myslis ze gatky ich zastavia.ani mreze chtive psy nie 😃 cize skor ci neskor sa ti rozmnozia, ak ich nevykastrujes.

Mimo tieto fakty susede trosku sibe, ze sa takto agresivne stara.

Strana
z7