Ako sa dá dopátrať k novému vlastníkovi pozemku?
Mamičky, chcem sa opýtať, má niekto skúsenosť s tým ako sa dá dopátrať k novému vlastníkovi pozemku? Chceli by sme kúpiť pozemok, ktorý podľa listu vlastníctva patrí nebohej pani narodenej ešte v roku 1910. Ako sa dopátrať k ľuďom/inštitúcií od ktorej by sa dal daný pozemok kúpiť? Kataster nepozná dedičov len majiteľov a obec nám nevie povedať, kto je terajším vlastníkom.
Ak by menovaná nemala dedičov, v správe by to mal pozemkový fond, že? Ale podľa listu vlastníctva správca je neznámy.
Ďakujem za každú radu.
Este ma napadlo v Kremnici je Statny archiv,vybavis si tam badatelsky preukaz a pomozu ti najst informacie o nebohej,jej dedicoch a podobne. Skus sa tam nakontaktovat. Tam som ja badala,ked uz sme nevedeli nic najst.
My sme mali rovnaly pripad. Na LV bola zosnula osoba teda pozemok nebol zahrnuty do dedicskeho konania. Treba obnovit dedicske konanie a pozemok zahrnut. Dedicov sme vypatrali len dopytovanim sa v dedine, ono to ide staci jeden a nasledne sme nasli vsetlych. Potom na nase naklady sa obnovilo dedicske konanie, pripravili kupno predajne zmluvy a kataster. Cele to trvalo 2 roky. Na SK su aj firmy ktore to urobia vsetlo za teba.
@marca12 Ahoj. Tak podarilo sa mi dopátrať vnuka nebohej. Viem jeho meno a bydlisko. Určite pôjdeme za ním či by daný pozemok nechcel predať, ak by súhlasil poradiš nám ako presne postupovať? Ďakujem.
@11hviezdicka11 najprv ho musí zdediť. Potom s ním až môže niečo robiť. A nemusí byť ako dedič sám. Ešte ich môže byť viacej.
@11hviezdicka11 Tých vnukov a potenciálnych dedičov môže byť viac. Možno majú toho viac neprededeného - skús pohľadať na katastri, či je viac nehnuteľností, ktoré patria majiteľke "tvojho" pozemku - potom budú aj prípadní dedičia viac naklonení obnove dedičského konania - vyporiadajú si popri tom všetko, čo malo byť a nebolo. V každom prípade najskôr musí prebehnúť dedičské konanie a majiteľom musí byť osoba žijúca.
@11hviezdicka11 cez vnuka musis zistit vsetkych dedicov. Teda zistit mena deti nebohej a po tej linke ist. Vsetci budu ucastnikmi. Najlepsie by bolo,ak by si im rovno dala podpisat splnomocnenie na zastupovanie pocas konania o dedicstve. Musis dat navrh na obnovenie dedicskeho konania,to sa podava na sud. Sud prideli notara a potom uz s tym notarom jednat. Notarovi staci,ak mu das mena,adresy a tel.cisla. dohodnut sa s dedicmi,na koho sa napise dedicstvo a potom,ked prebehne dedicske konanie,s tym clovekom spises kupnu zmluvu. Je to dlhy proces.
@11hviezdicka11 najlepsie by bolo,ak by si isla za advokatom,nech ti spise navrh na obnovenie dedicskeho konania,poda ti to na sud a pridelia notara. Medzi casom mozes zistovat a obvolat,pripadne osobne navstivit dedicov. Priprav sa na to,ze nie kazdy bude ochotny,preto je dobre,aby bol aspon jeden v tej rodine schopny,aby ti pomohol presvedcit ostatnych,pripadne sa on s nimi porozprava,lebo mnohi si myslia,ze ich ides oklamat. Niektori ani nemaju zaujem nic riesit. Nenechaj sa odradit.
@zevrajma Môžete, ale skôr nepomôžem ako áno. Vybrali sme si iný pozemok.

@11hviezdicka11 jedine miestnym setrenim. Opytas na obci,zistis od starsich obcanov,ci nevedia o tej povodnej osobe nieco. Staci,ze najdes jedneho dedica,nakontaktujes sa nanho a budes dalej patrat. Ak si na to netrufas sama,oslov advokata,ktory sa zaobera majetkopravnymi vecami. Spise ti navrh na dodatocne dedicske konanie a poda na sud,sud prideli notarovi a ten bude setrit. V praxi to ale znamena,ze si notar bude davat nacas,takze vzdy je lepsie,ak si ty pozhanas dedicov. Notar ti da splnomocnenie,ktore ti podpisu dedicia a budes konat v ich mene. Ti,ktori odmietnu splnomocnenie,s nimi bude jednat notar. Ak chces,napis mi sukromni spravu. Riesili sme to,ak budem vediet,poradim ti viac