icon

Ako sa vyhnúť zdedeniu dlhov otca?

zuzuzoe
Dnes o 07:58

Dobrý deň, potrebovala som vedieť, či je možné sa nejako právne oddeliť od biologického otca. Rodičia sa momentálne rozvádzajú (všetky deti už sú plnoleté), jedným z dôvodov je finančné zneužívanie a ohrozovanie. Mojou otázkou je, čo mám robiť ak v prípade jeho úmrtia alebo dlhodobej PN odmietam prevziať zodpovednosť za jeho početné dlhy. Tak, ako sa on odmietal zúčastňovať na našej starostlivosti, my ako deti sa odmietame akokoľvek podieľať na čomkoľvek s ním súvisiacim od tohto bodu, vrátane akejkoľvek opatrovateľskej alebo pohrebnej povinnosti, týmto sa vzdávame aj akúhokoľvek dedičstva. Viem, že dieťaťa sa právne vzdať nedá, ale platí to aj o rodičovi?
Proste z ním už nechceme mať nič spoločné...

Ďakujem, pekný deň

minenkaa
Dnes o 08:00

@zuzuzoe odmietneš dedičstvo

anonym_0ba5d2
Dnes o 08:01

ked vás zavola notar , odmietneš komplet celé dedičstvo

zuzuzoe
autor
Dnes o 08:02

Pri dedičstve chápem, ale fakt to tolerujú aj takto jednoducho pri dlhoch?

amel
Dnes o 08:04
@zuzuzoe

@zuzuzoe bud odmietnes,alebo prijmes cele ako je.
Nezabúdaj vsak,ze ak odmietnes,dedičstvo sa posúva na Tvojich dedičov,kde treba proces zopakovať.

anonym_7c52ae
Dnes o 08:05
@zuzuzoe

@zuzuzoe ano, ked vas zavolaju, vzdas sa vsetkeho dedicstva.

vevesh
Dnes o 08:09
@zuzuzoe

@zuzuzoe ano, podla sucasnych zakonov. Ak sa zakony zmenia, tak to budete riesit potom...

anonym_5158d4
Dnes o 08:10

Ori dedičskom konaní odmietnes aktíva a aj pasíva.
Je to bežná prax.

anonym_5244ed
Dnes o 08:13

Normálne odmietneš celé dedičstvo. Nikto nie je povinný zdediť cudzie dlhy. Ale pozor, celé dedičstvo, tzn. že si nemôžeš nechať napr. dom a dlhy odmietnuť.

anonym_ce93f4
Dnes o 08:17

Odmietnes dedicstvo a problem vyrieseny

komir63
Dnes o 08:20
@zuzuzoe

@zuzuzoe Dedičstvom sú aj dlhy. Nedá sa oddeliť to, že zdedím 2-izbový byt v hodnote 120000 €, ale dlh vo výške, čo ja viem 119000 € odmietnem. Takto to nefunguje, buď všetko, alebo nič. Iné by bolo, keby dlh bol "len" 1500 €, vtedy by sa oplatilo zdediť aj dlh.

anonym_e99ddc
Dnes o 08:21

Ty riešiš dedičstvo a on sa iba rozvádza, neumiera.
Veď môže žiť ešte dvadsať rokov a ty sa tu trápiš. Prípadne zomrieš skôr ako on.
Prečo sa ľudia zaťažujú hypotetickymi situáciami?

vevesh
Dnes o 08:23

@zuzuzoe a este, aj pri dlhodobej pn mozes odmietnut vyzivne, ale to musi ist sudnou cestou a s dobrym odovodnenim (idealne pravnikom) - ale to budes riesit az vtedy, ak takato situacia nastane.

mogaa
Dnes o 08:32
@zuzuzoe

@zuzuzoe ano dedičstvo buď celé prijmeš ale odmietneš....ale to sa dá až v dedičskom konaní...nedá sa ale odmietnuť len časť dedičstva, teda len dlhy.....tak ako sa zdedí celé dedičstvo - teda majetok s dlhmi, tak sa dá celé dedičstvo odmietnuť(nie iba dlhy ale celé)

anonym_cea035
Dnes o 08:32
@zuzuzoe

anonym_9dd960
Dnes o 08:51

Ano je to také jednoduché,iba odmietnes všetko 🙂

anonym_0d3997
Dnes o 09:46

@zuzuzoe starostlivosti o otca sa len tak ľahko nezbavis, ako dlhov, ak by to naozaj potreboval. Ale to teraz nerieš, zatiaľ nezomiera.

anonym_cee1ee
Dnes o 09:54

Prechod dlhov
§ 470
Dedič zodpovedá DO VÝŠKY ceny nadobudnutého dedičstva za primerané náklady spojené s pohrebom poručiteľa a za poručiteľove dlhy, ktoré na neho prešli poručiteľovou smrťou.
https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pravne-predpis...

Odmietnutie dedičstva
§ 463
Dedič môže dedičstvo odmietnuť. Odmietnutie sa musí stať ústnym vyhlásením na súde alebo písomným vyhlásením jemu zaslaným.
https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pravne-predpis...

anonym_a8a44d
Dnes o 09:57

Ako ti tu píšu, dlhý odmietnre pri sedení ale samozrejme spolu so všetkým majetkom ak nejaký vlastní. Tam si potom treba pozrieť hodnotu majetku a výšku dlhov. Lebo niek sú aj napriek dlhom sa oplatí dedičstvo prijať. Ale toto je len situácia keď tu tvoj otec už nebude. Kým žije ty s jeho dlhmi nemáš nič a nepreberáš za ne žiadnu zodpovednosť - jedine v prípade, že by si mu pri niečom rucila a to si vlastné tiež vieš opatrit, že žiadnu takúto sprostosť neurobíš.

anonym_2d8415
Dnes o 10:03

V prípade úmrtia ak dlhy presahujú majetok, vzdáš sa na dedičskom konaní dedičstva (právnik poradí ako). V prípade PN atď. to už také jednoduché nie je. Bohužiaľ rodiča sa nevieš vzdať, môže súdne vymáhať od dospelých detí "výživné", starostlivosť... poradila by som sa tiež s právnikom.

anonym_418c88
Dnes o 10:04
@anonym_0d3997

@zuzuzoe starostlivosti o otca sa len tak ľahko nezbavis, ako dlhov, ak by to naozaj potreboval. Ale to teraz nerieš, zatiaľ nezomiera.

@anonym_0d3997 starostlivosť by musel nariadiť súd. a to by on súd musel žiadať.

anonym_2d8415
Dnes o 10:06
@anonym_418c88

@anonym_0d3997 starostlivosť by musel nariadiť súd. a to by on súd musel žiadať.

@anonym_418c88 veď som to napísala, že otec môže súdne vymáhať...

komplikovana
Dnes o 11:10

autorka sa nepyta len na dlhy, ak by otec umrel. Ale ci je mozne, ze jej pridu exekutori "klopat na dvere" a vymahat aktualne dlhy otca, ktory este zije. Alebo, ze bude niekde umiestneny do ustavu, ktroy bude treba platit? Aspon ja tom to takto pochopila.

anonym_7277c0
Dnes o 11:26

A nie je nahodou zo zakona povinne postarat sa o rodicov a platit im DSS alebo opatrovatelku, ak treba? Kto to bude platit? Hmm, to by potom kazdy mohol odmietnut a vsetko by platil stat.

anonym_a5bd49
Dnes o 11:45
@anonym_7277c0

A nie je nahodou zo zakona povinne postarat sa o rodicov a platit im DSS alebo opatrovatelku, ak treba? Kto to bude platit? Hmm, to by potom kazdy mohol odmietnut a vsetko by platil stat.

anonym_a5bd49
Dnes o 11:48
@anonym_7277c0

@anonym_7277c0

anonym_418c88
Dnes o 12:26
@anonym_2d8415

@anonym_418c88 veď som to napísala, že otec môže súdne vymáhať...

@anonym_2d8415 možno si to napísala o 4 milisekundy skôr, ako som ja napísala svoj príspevok inej osobe než teba. tak nerozumiem, načo mi to píšeš.