icon

Ako správne riešiť dávku v nezamestnanosti v Nemecku?

lukofono
26. aug 2026

Ahojte, chcem sa spýtať ma niekto skúsenosť s poberania dávky ALG v Nemecku? Plánujem ísť na 2-3 mesiace na Slovensko počas toho ako budem v Nemecku poberať dávku v nezamestnanosti. Je lepšie preniesť si na to obdobie dávku na Slovensko cez formulár U2, alebo je to v pohode keď ostanem registrovaný na Nemeckom úrade a nebudú vediet že som na SK? Ďakujem za odpovede, prajem pekný deň🫣🙂👍

anonym_5f24c5
26. aug 2026

A to im nebudes chybat v Nemecku? Si to podla mna malujes moc ruzovo. A co oni z toho budu mat, ked ti budu posielat peniaze a ty sa budes valat na SK? Ja, ked som poberala davku v nezamestnanosti v AT, tak som sa musela pravidelne hlasit na ich U.prace. ze 2-3 mesiace. Lol.

lukofono
autor
26. aug 2026
@anonym_5f24c5

A to im nebudes chybat v Nemecku? Si to podla mna malujes moc ruzovo. A co oni z toho budu mat, ked ti budu posielat peniaze a ty sa budes valat na SK? Ja, ked som poberala davku v nezamestnanosti v AT, tak som sa musela pravidelne hlasit na ich U.prace. ze 2-3 mesiace. Lol.

@anonym_5f24c5 preto sa pýtam či je lepšie preniesť si dávku na to obdobie na SK🙂 váľať sa nebude nikto, za určitých podmienok ti môže dať úrad prace v Nemecku pokoj, napríklad keď im človek povie že ma nové zamestnanie od vtedy a vtedy, pripadne predloží novú pracovnú zmluvu.

anonym_3a63b7
26. aug 2026

V rakusku je to tak, ze nesmies pocas poberania podpory opustit rakusko a zit v zahranici. Inak ti to odoberu. Skus zistit, ako je to v nemecku. Ale pri tych brutalnych miliardach, co platia nezamestnanym africkym imigrantom, na ktorych nemaju ziadne paky, si viem predstavit, ze buudu naopak tvrdo kontrolovat kazdeho z eu, co nie je domaci. Lebo na nich paky maju. Kontrola, nie si doma, odobratie, sud, pokuta za podvod, zapis v trestnom registri.

lukofono
autor
26. aug 2026
@anonym_3a63b7

V rakusku je to tak, ze nesmies pocas poberania podpory opustit rakusko a zit v zahranici. Inak ti to odoberu. Skus zistit, ako je to v nemecku. Ale pri tych brutalnych miliardach, co platia nezamestnanym africkym imigrantom, na ktorych nemaju ziadne paky, si viem predstavit, ze buudu naopak tvrdo kontrolovat kazdeho z eu, co nie je domaci. Lebo na nich paky maju. Kontrola, nie si doma, odobratie, sud, pokuta za podvod, zapis v trestnom registri.

@anonym_3a63b7 veľmi dobre povedané diky✌️🙂

anonym_3a63b7
26. aug 2026
@lukofono

@anonym_3a63b7 veľmi dobre povedané diky✌️🙂

@lukofono inak trestny register je uz spolocny pre celu eu. Zapis v nemecku,... za neopravnene poberanie davok (aj ked je to iba par stoviek eur, musis vratit, zaplatis pokutu 5-10 tis eur alebo nastup na vykon trestu 6-12 mesiacov,...) a je zapis v registri aj na slovensku. A uz je problem mat zivnost, zalozit si sro,... kde treba byt trestne bezuhonny. Kludne sa moze stat, ze na to nepridu, ale asi to za to nestoji.

lukofono
autor
26. aug 2026
@anonym_3a63b7

@lukofono inak trestny register je uz spolocny pre celu eu. Zapis v nemecku,... za neopravnene poberanie davok (aj ked je to iba par stoviek eur, musis vratit, zaplatis pokutu 5-10 tis eur alebo nastup na vykon trestu 6-12 mesiacov,...) a je zapis v registri aj na slovensku. A uz je problem mat zivnost, zalozit si sro,... kde treba byt trestne bezuhonny. Kludne sa moze stat, ze na to nepridu, ale asi to za to nestoji.

@anonym_3a63b7 presne… podľa všetkého som zistil že je vlastne ani nemožné poberať dávky z nemeckého úradu a byt na SK, pretože chodia poštou listy, pozvánky na termíny a na termíny sa treba dostaviť,,, takže si radsej dávku prenesiem na SK na to obdobie, vrátim sa do DE a ďalej budem poberať dávku kým si nenájdem prácu

anonym_5f24c5
26. aug 2026
@lukofono

@anonym_3a63b7 presne… podľa všetkého som zistil že je vlastne ani nemožné poberať dávky z nemeckého úradu a byt na SK, pretože chodia poštou listy, pozvánky na termíny a na termíny sa treba dostaviť,,, takže si radsej dávku prenesiem na SK na to obdobie, vrátim sa do DE a ďalej budem poberať dávku kým si nenájdem prácu

@lukofono Niz v zlom, ale to bolo hadam jasne, ze ti nebudu posielat peniaze a ty budes bohviekde. Ked poberas davky v nezamestanosti, musis byt arbeitsfähig und arbeitswillig.

lukofono
autor
26. aug 2026
@anonym_5f24c5

@lukofono Niz v zlom, ale to bolo hadam jasne, ze ti nebudu posielat peniaze a ty budes bohviekde. Ked poberas davky v nezamestanosti, musis byt arbeitsfähig und arbeitswillig.

@anonym_5f24c5 prečo? ak na nemeckom úrade poviem že príkladne od nového roku mám novú prácu,, nechajú ma “na pokoji” na tu dobu pár známych to tak už mali, nebol by som jediný, iba s tým rozdielom že ostávali v DE, ale nechcem sa na to spoliehať tak práve pre to si radsej dávku prenesiem na SK

kiki68
26. aug 2026

@lukofono za mna na 3 mes to asi nestihnes ani preniest, nakolko ta ziadost moze 3 mes trvat a potom to spatne vyplatia, to co teda uznaju. Ak ides na Stempel ( cize mas papier, ze za 3 mes vezmu naspat z prace), tak v tom pripade da urad prace viac menej pokoj, ale stale keby sa nieco stane mimo DE a oni to vidia mas maler. Lebo si to neodhlasil. Co mozes je ist na dva dni za napr ucelom navstevy rodiny a lekara v AT, to som sa pytala. Ale musis mat doklad od toho lekara. Plus by si o tom mal informovat. Ale vtedy davku nevezmu. Nakolko nejde o nejaky pobyt mimo tej krajiny. Za mna zostat 3 mes v DE ked tam dalej ides pracovat. A hlavne ked vices tie peniaze vyplacane hned po tom mesiaci. Hned ako zanikne prac pomer musis na dalsi den ist na ten urad prace myslim.

lukofono
autor
3. sep 2026
@anonym_5f24c5

@anonym_5f24c5
@kiki68
@anonym_5f24c5 všetko už mám vybavené zabudol som sem napísať, včera som bol na úrade schválili mi formulár U2, sami mi ponúkli že ak chcem výnimku (odcestovať skôr, bez čakania) kľudne mi ju môžu udeliť tak pozajtra odchádzam na Slovensko a idem sa prihlásiť na slovenský úrad práce a za 3 mesiace sa vraciam všetko je vybavené tak ako má byť a ti čo tu písali že to je nemožné že len tak odídem na 3 mesiace, budú mi chodiť peniaze z Nemecka, na Slovensku sa budem vyvaľovať a potom sa vrátim a smiali sa tak veľa šťastia v budúcnosti🤣🤣🤣🤣

kiki68
4. sep 2026
@lukofono

@anonym_5f24c5
@kiki68
@anonym_5f24c5 všetko už mám vybavené zabudol som sem napísať, včera som bol na úrade schválili mi formulár U2, sami mi ponúkli že ak chcem výnimku (odcestovať skôr, bez čakania) kľudne mi ju môžu udeliť tak pozajtra odchádzam na Slovensko a idem sa prihlásiť na slovenský úrad práce a za 3 mesiace sa vraciam všetko je vybavené tak ako má byť a ti čo tu písali že to je nemožné že len tak odídem na 3 mesiace, budú mi chodiť peniaze z Nemecka, na Slovensku sa budem vyvaľovať a potom sa vrátim a smiali sa tak veľa šťastia v budúcnosti🤣🤣🤣🤣

@lukofono to mas mega stastie v tomto smere. Som rada, ze to takto povolili. Rakusko vie byt asi menej flexibilne v tomto

anonym_5f24c5
4. sep 2026

A si si isty, ze slovensky urad prace ta necha na pokoji?

lukofono
autor
4. sep 2026
@anonym_5f24c5

A si si isty, ze slovensky urad prace ta necha na pokoji?

@anonym_5f24c5 čo to znamená že či ma nechá na pokoji? Slovenský úrad prace pre mňa znamená aktívne si hľadať prácu na Slovensku (priniesť raz mesačne pečiatku od potencionálneho zamestnávateľa) to si myslím že ujde s porovnaním Arbeitsamu v DE.