icon

Ako to je s maródkou počas poberania podpory?

miroslava21
27. okt 2011

ahojte dievčatá, neviete náhodou ako je to s pn ked som na ÚPSVaR? poberám podporu v nezamestnanosti, keď budem na pn, prídu mi nejaké peniaze zo soc. poisťovne za pn? dakujem

ivka30
28. máj 2014

@zalka jasne, už to mám všetko nachystané, už len ukončiť PN-ku🙂

zalka
28. máj 2014

@ivka30 a nezabudnúť platiť DNP .. aby nebol dlh pred nástupom na MD.

ivka30
28. máj 2014

@zalka to mi je jasné, lebo som si dala VZ 600€ aby som mala max. materskú. Našťastie budem platiť len za pár dní, tak to nebude taká pálka. Ešte raz vďaka.

zalka
28. máj 2014

@ivka30 no max. MD mať nebudeš ... bude zo zamestnania z minima a z DNP z tých 600e čiže bajočko MD bude zo sumy 1002,50 eur ... a nie zo sumy 1207,50e

ivka30
29. máj 2014

@zalka prečo zo zamestnania z minima? Už keď sme končili PP, tak som bola tehotná a vsťahuje sa na mňa 8mesačná ochranná lehota, tak som myslela, že budem mať MD z priemernej mzdy + DNP :(

zalka
29. máj 2014

@ivka30 PP ti skončil v roku 2013, takže sa bude brať do úvahy VZ z roku 2012 a tam si bola na RD neodpracovala si nič .. takže preto sa zo zamestnania bude rátať z minima ...

ivka30
29. máj 2014

@zalka aha, tak ešte že som sa pripoistila🙂. No čo už, možno ma prekvapia🙂)))

zalka
29. máj 2014

@ivka30 no hej len čakať treba

ivka30
30. máj 2014

@zalka teraz ma napadlo, nebudu mi ratat MD z toho istého co aj PN-ku? Lebo PN-ku mi ratali z predpokladanej mzdy.

zalka
30. máj 2014

@ivka30 nie lebo na PN si nastupovala v roku 2013 a o MD budeš žiadať v roku 2014 ... a to je rozdiel

ivka30
30. máj 2014

@zalka aha, vôbec sa v tomto nevyznám, teda nemám prehľad. Ale človek sa stále učí 🙂)). ďakujem

zalka
30. máj 2014

@ivka30 rado sa stalo

gapa
30. máj 2014

@ivka30
@zalka ak nevadí, tak sa medzi vás zapojím. Na dnp si sa predpokladám prihlásila ešte počas trvania pp (som to asi prehliadla). Ak ti skončil pp v decembri 2013, tak aj pn sa bude predsa rátať z toho istého vym.základu ako pn, lebo si uplstnuješ nárok v ochrannej lehote (ak ti po ukončení prac.pomeru nevzniklo nové nem.poistenie) a sa to berie, akoby si zo zamestnania nastupovala na md v posledný den trvania prac.pomeru, tj. 22.12.2013, tj. RO je rok 2012. (inak je to, ak máš nové zamestnanie a to netrvá 90dní s platením, tam sa berie predchádzajúci kal. rok k roku nástupu na md)
Ešte pozor, aby si na md nastupovala presne 6týž. pred termínom!!! ani o den skôr!

zalka
30. máj 2014

@gapa ja som celkom domotaná, a podla toho čo písala @ivka30 tak zakladala DNP ešte počas trvania PP.

gapa
30. máj 2014

som zle napísala, .... aj materské sa bude rátať predsa z toho istého vym.základu ako pn (aj ked si to pochopila 🙂 ) Je to teraz komplikovanejšie, ako bolo, tiež mi to robí problémy.

ivka30
30. máj 2014

@gapa ano, DNP som si stihla zalozit pred ukoncenim RD a teda aj pred skoncenim PP. Tak ak je to tak ako pises, tak si ma potesila🙂))) dakujem🙂

jaja4343
4. aug 2014

Prosím o radu od 5/2014 poberam podporu v nezamestnanosti...momentálne som po operacii a je predpoklad dlhodobej PN. O čas trvania PN sa mi predáĺži aj poberanie dávky v nezamestnanosti ? Moj predchádzajúci pracovný pomer trval 9 rokov. Ďakujem

subica2
8. sep 2014

@zalka prosím ťa o radu - od 5.8.14 som evidovaná ako nezamestnaná, predtým som pracovala necelých 16 rokov vkuse. Chcela by som ísť na PN /počas poberania podpory/, ale aby mi ju platili a o tú dobu sa mi predĺžila podpora...mám sas prihlásiť na SPna DPN?z akej sumy a ako dlho sa to musí platiť, aby som mala platenú PN?ďakujem moc za radu...

zalka
8. sep 2014

@subica2 prihlásiť sa zo sumy402,50 eur ... a môžeš hned na druhý den ísť na PN ... PN bude cca 220e mesačne.

subica2
9. sep 2014

@zalka prídem na SP, že sa chcem prihlásiť na DPN, a na druhý deň môžem ísť na PN? a aká je suma, ktorú musím zaplatiť?a koľko to mám platiť?

zalka
9. sep 2014

@subica2 platí sa 33,15% resp.35,15% z VZ tj. na deň cca 4,50 e ( den kedy nie si na PN len tie dni platíš ) a registračný list RLFO na prihlásenie nájdeš aj na stránke SP v sekcii formuláre.

subica2
9. sep 2014

@zalka asi mi niekto stojí na kábli, vyplním si RLFO, zanesiem na SP a kedy a koľko zaplatím - v ten deň napr. mesiac dopredu alebo ako?

zalka
9. sep 2014

@subica2 zo SP ti pošlú list kolko máš platiť a pod akým VS alebo zaplat hned na pokladni za 1 deň ale počkaj na list

subica2
9. sep 2014

@zalka a ked mi dajú sumu, ktorú mám platiť, zaplatím ju napr. na mesiac, a napr. 15. pôjdem na PN - oni ten zbytok vrátia alebo ako?a kedy to potom môžem zrušiť?

zalka
9. sep 2014

@subica2 zrušiť to môžeš kedy chceš ... bud počas PN aalebo na konci PN v posledný den ...
a pozor ak sa prihlásiš v septembri tak najneskôr do 8.10. to musí byť zaplatené ... zatie dni čo si nebola na PN

subica2
9. sep 2014

@zalka a nebolo by múdrejšie, dať si to z maxima ?dať si to od 1.10. a napr. 8.10.ist na PN?aká je maximálna suma a potom z toho marodka?prepáč, že to takto motám, ale chcem si to všetko najskôr poriadne prezistiť, aby som neurobila nesprávny krok

zalka
9. sep 2014

@subica2 ak chceš platiť 14e na den ... tak si daj z maxima 1207,50 eur... pre mna za mna ... ale nakoľko nebude splnená podmienka 26t nepretržitého poistenia tak ti PN vyplatia z minima .. tj. mirnix dirnix dostaneš presne toľko isto ako ked sa prihlásiš zo sumy 402,50 eur ... tj. PN bude cca 220e v každom prípade.

alama
3. nov 2014

Ahojte, chcela by som poprosiť o radu. Moja situácia je takáto: do 20.10.2014 som bola na RD, od 21.10-31.10. som čerpala dovolenku a k 31.10. bol ukončený pracovný pomer (+odstupne,+preplatenie zvysnej dovolenky). Dnes som sa chcela ist evidovať na UP, avsak včera mi malý ochorel (má teploty), tak som nešla. Viem, že teraz som 7 dní v ochrannej lehote a teda môžem ísť na OCR s ním. Zdravotnú si nahlásim na starostlivost o dieťa do 6 rokov. Moja otazka je, či mi nejako OCR ovplyvní výpočet podpory v nezamestnanosti, ak sa na úrad práce pôjdem nahlásiť až v pondelok (čo už bude 10.den) - ovplyvní to nejako denný vymeriavací základ? Nechcem si to zbytočne skomplikovať kvôli tej OCR. Dakujem. @zalka

zalka
3. nov 2014

@alama nijako neovplyvní OCR výšku podpory ...

alama
3. nov 2014

@zalka super, dakujem pekne za rýchlu odpoved. 🙂