icon

Ako to je s maródkou počas poberania podpory?

miroslava21
27. okt 2011

ahojte dievčatá, neviete náhodou ako je to s pn ked som na ÚPSVaR? poberám podporu v nezamestnanosti, keď budem na pn, prídu mi nejaké peniaze zo soc. poisťovne za pn? dakujem

zalka
9. jún 2015

@petrarasto na akú dohodu pracuješ? s pravidelným alebo nepravidelným príjmom
a ak zarobíš na dohodu 100e tak tvoja MD bude 65 e
a tvoja PN 55e ... oplatí sa ? neoplatí ... zváž ...

ak ukončíš pred nástupom na MD dohodu, a prihlásiš sa na DNP a požiadať o MD z DNP tak budeš mať MD cca 260e ... ale PN z DNP nedostaneš ...

petrarasto
9. jún 2015

@zalka dakujem za radu, asi bude najlelsie ked to vydrzim a potom pozoadam o davku v hmotnej nudzi ked uz nebudem moct pracovat co ratam ze koncom jula uz nebudem moct brigadovat a aj podpora mi skonci. Dakujem za pomoc.

zalka
9. jún 2015

@petrarasto z dohody na PN ísť môžeš ... len ak budeš mať uk ončenú dohodu tak den pred nástupom na MD sa prihlás na DNP zaplať 4,50 eur a chod na MD z DNP dostaneš 260e 8 týždne pred termínom pôrodu takto vieš ísť najskôr ...

petrarasto
9. jún 2015

@zalka to mam len brigadne podla mna nemam narok na pn ale tak asi s tou hmotnou nudzou pochodim viac. Aspon aby som od statu mala nieco.4 a pol roka som robila veducu tak tam mi snad ta materska bude vychadzat dobre.

zalka
9. jún 2015

@petrarasto nechápeš, je jedno čo si robila pred evidenciou ... teraz robíš na dohodu ak si pozrieš na pásku tam máš napísané aké odvody kam sa posielajú z tvojej výplaty ...
a tým pádom MD dostaneš len z platu z dohody ... prinajlepšom ... prinajhoršom nič ... až po narodení dieťaťa RP ...
tak neviem s čím máš problém ...
a

petrarasto
9. jún 2015

@zalka na socialke mi povedali ze za posledne dva roky co mam odrobene sa mi bude vyratavat MD

zalka
9. jún 2015

@petrarasto a ty nevieš že na sociálke zvyknú klamať .. a dalšia vec ...
odrobené máš dohodu ... a koľko tam zarobíš? bude ti stačiť MD 65% z dohody?
ja o tom píšem ...

petrarasto
9. jún 2015

@zalka ja viem ze tam zvyknu klamat, uz to aj tak neovplivnim. Okolo 120etak zarobim podla toho kolko hodin odrobim. Ale aj tak mi to spriemeruju za posledne dva roky, alebo ja uz neviem.

zalka
9. jún 2015

@petrarasto nespriemerujú ti za dva roky ... berie sa posledné zamestnanie ...
preto ti hovorím že dostaneš skoro nič .. preto som ti dala návod čo máš urobiť ...
a asi píšem už naposledy ... fakt dokola 5x písať to isté a doslova ťa presviedčať aby si mala ty peniaze , aj minimálna MD je vyššia ako RP ...
ale ak nechceš ja ťa nútiť nebudem, zváž si sama čomu komu veríš a čo vlastne chceš ... a bud počúvni alebo ignoruj celú moju komunikáciu ... ako keby som ti nenapísala nič ... veľa šťastia prajem

petrarasto
9. jún 2015

@zalka ved ja som rada ze mi poradite ale ja tomu celemu aj tak nerozumiem lebo na socialke mi povia tak na urade inak a nakoniec sa dozviem sa od vas ze sa to rata z tohoto zamestania, myslela som si ze ked som brigadne tak sa to nerata. Ja sa v tom celom nevyznam tak preto sa pytam, dakujem za radu 🙂

petrarasto
9. jún 2015

@zalka ja som nepochopila to DNP lebo som o tom este nepocula

zalka
9. jún 2015

@petrarasto tak si vezmi výplatnú pásku z brigády a napíš mi kam zamestnávateľ posiela o dvody .. to vyčítaš z výplatnej pásky
a DNP je dobrovolné poistenie v SP

petrarasto
10. jún 2015

@zalka pozerala som to a odvadzaju nemocenske, starovne, poist.v nezamest ard, vsetky odvadzaju ako v kazdom zamestnani.

zalka
10. jún 2015

@petrarasto no to znamená, že nárok na PN máš
ale PN bude vo výške 55% z hrubej mzdy ...
a aj na MD nárok máš ... 65% z hrubej mzdy ... z tej dohody

čiže ak chceš vyššiu MD, tak den dva pred nástupom na MD, treba ukončiť dohodu ... a prihlásiť sa na dobrovolné poistenie v SP z vymeriavacieho základu 412e a MD bude potom 65% z 412 e .. tj. bajočko 260e

petrarasto
11. jún 2015

@zalka dakujem Vam za info, urobim to tak.

zalka
11. jún 2015

@petrarasto rado sa stalo

ivanafialkova
12. jún 2015

@zalka mohla by som aj ja poprosiť o radu? ale radšej v IP. Ďakujem

zalka
12. jún 2015

@ivanafialkova a čo bys rada vedela?

evulienka100
21. jún 2015

som tri mesiace na podpore a chcem ísť na péenku.budem ju mať platenú?ďakujem za akúkoľvek odpoved som absolútny laik v takýchto veciach.

zalka
21. jún 2015

@evulienka100 nie nebudeš ju mať platenú, nemáš nemocenské poistenie z ktorého je platená PN ... takže nemáš nárok na platenú PN.
Čo bolo pred evidenciou na UP, si pracovala alebo bola na RD.

evulienka100
22. jún 2015

@zalka pracovala som 19 rokov.dala som výpoveď lebo som si našla inú prácu no bohužiaľ pre zdravotný stav som musela zostať doma ,problémy sa mi zväčšili a teraz sa obávam že po skončení podpory zostanem na dlažbe.ani práca ani peniaze len zdravotné problémy zostanú.

zalka
22. jún 2015

@evulienka100 ak chceš mať platenú PN tak sa treba prihlásiť pred PN na dobrovolné poistenie, a ísť na PN .. takáto PN je vo výške potom 220e

evulienka100
23. jún 2015

@zalka a koľko sa platí a ako dlho pred PN ,aj počas PN ,aj po skončení?

zalka
23. jún 2015

@evulienka100 ak sa prihlásiš den pred PN ... z VZ 412e tak zaplatíš bajočko 4,50e ... počas PN neplatíš a po skončení PN v posledný deň zruš a nič viac nezaplatíš.

evulienka100
23. jún 2015

@zalka Ďakujem za cenné informácie, lebo na úradoch obyčajného človeka len klamú.

zalka
23. jún 2015

@evulienka100 rado sa stalo, tá platba cca 4,50 e je na deň, to aby si vedela ked sa prihlásiš dva dni pred PN tak treba za dva dni zaplatiť napr. ....

evulienka100
23. jún 2015

@zalka to som pochopila len mi to asi bude také divné,prihlásiť sa len na jeden deň.

zalka
23. jún 2015

@evulienka100 ked chceš platiť tak aj mesiac vopred sa prihlás ... ak máš na to peniaze ... 🙂 stačí jeden den alebo pár dní vopred

evulienka100
23. jún 2015

@zalka Keď sa prihlásim na poistenie, tak potom PN pošlem tiež na Soc. Poisťovnu ?

zalka
23. jún 2015

@evulienka100 áno marodný lístok červený čierny dávaš na SP, zelený ostáva tebe, ... a prihlásiť sa musíš pred PN .. samozrejme ...a tiež na SP sa prihlasuješ cez registračný list ...