Ako to je s maródkou počas poberania podpory?
ahojte dievčatá, neviete náhodou ako je to s pn ked som na ÚPSVaR? poberám podporu v nezamestnanosti, keď budem na pn, prídu mi nejaké peniaze zo soc. poisťovne za pn? dakujem
@zalka Prosím Ťa, koncom tohto mesiaca som so zamestnávateľom podpísala dohodu o ukončení PP (končí projekt z EU) a druhý projekt bude spustený koncom roka, teda by som mala byť znovu zamestnaná od 1.1.2016. Keď sa nahlásim na UP, nebudem mať nárok na podporu, lebo mám teraz odpracované 1 a 1/2 roka - predtým som si podporu vyčerpala. Môžem využiť PN alebo OČR aspoň na pár dní? Ak áno, ku ktorému dňu potrebujem OČR alebo PN žiadať? Od 1.11 alebo od 31.10.? Nevadí, že ten 31.10. je sobota? Ďakujem Ti veľmi pekne za odpoveď.
@zalka dobry den...chcem sa poradit ohladom mamy,je nezamestana od 17.6.2015 do 10.8. 2015 bola na PN a teraz pobera podporu...chcem sa poinformovat,ci by mohla ist teraz na PN s tym,zeby sa v den PN pripoistila na DNP-je to mozne,ci nie? ...pred ukoncenim PP robila 2 roky... dakujem vopred za odpoved 🙂
Ahojte vie mi niekto poradiť či mi zrušia podporu na ktorú mám nárok do apríla 2016 ak som druhy krát tehotná nezamestnaná a lekár ma chce vypísať na PN alebo mi ostane naďalej nárok aj počas PN na podporu?Alebo má s tým lekár ešte počkať kým mi skončí podpora ďakujem
@andreamathi si na UP,
UP má vlastné papieriky ohladne PN to nech ti lekár vypíše a neovplyvní ti to podporu
ak by ti vypísal klasickú PN, tak žiadne peniaze nedostaneš je to zbytočné ...
@zalka ano som na UP.Ano gynekolog mi vypíše PN.
@andreamathi len na UP si pýtaj papier kt. ti má lekár vypísať, tj. nebudeš sa chodiť hlásiť na UP ... že si hladáš prácu ... ale PN zaplatenú nedostaneš
chcem sa spýtat, , som evidovana na urade prace, podporu uz nepoberam, pred par dnami som zistila ze som tehotna...mam narok na Pn-ku...mslin tým ci mi ju bude urad prace vyplacat , alebo nie..
@zalka Ahoj chcela by som sa opitat ze v roku 2011 september som si platila dobrovolne poistenie z maxima potom som isla v ochrannej lehote teda ako tehotna v maji 2012 na matersku potom som poberala rodicovsky do juna 2015.ale medzitým som sa zamestnala 26,3,2015 a praccvny pomer som mala do 31,12,2015 na urcitu dobu ale predlzilimi ju do marca 2016.a cgcem sa spitat ked teda ze ci mam si ist vybavit podporu ak budem mat narok vôbec lebo zamestnana som len od toho 26,3,2015 apoisztena dnp som bola len toho 9-2011 ci sa to rata do toho alevo mam si 1,4,2016 dat z maxima poistenie a teda ked mi skonci pomer 31,3,2016 tak budem ochrannej lehote tych 7dni a potom ist na pn ja neviem 4,4,2016.vies mi poradit a da sa brat aj podpora aj pn naraz a lebo pocas teraz roboty ked pracujem nemozem sa este zvlast pripoistit na DNP Ze to uz sa neda ked robiim vies mi poradit
@darina05 na to aby si mala nárok na podporu musíš mať odpracovaných 730 dní za posledné 3 roky,
a tie nemáš, takže nárok na podporu ti nevzniká zatial.
No a ak by si sa poistila 1.4.16 na DNP tak strácaš týmto dnom ochrannú lehotu na poistenie z práce, tj. Pn z práce by si nedostala ale dostala by si PN z DNP ... a počas PN z DNP sa odvody neplatia
tak co mam spravit ked 31,3,2016 mi skonci pp.teda ja preto do DNP ci si mam dat ci by som nemala z maxima alebo aspon vecsiu marodku lebo z roboty mam hrubom 430
ale aj ked si dam z maximálneho alebo aspon 800e
@darina05 ak PN začne v priebehu prvého až 182 dňa poistenia tak je vždy ... podotýkam vždy rátaná z minimálneho VZ ten je pre tento rok vo výške 429e
ak PN začne od 183 dňa poistenia ( nepretržitého ) tak výška PN je závislá od výšky VZ
takže NIE aj ked si dáš VZ 800e tak tvoja PN bude rátaná z VZ 429e
dobre a vsak z ronoty mam tolko tie dni a toto by som si len pripoistila abńi tak
a ked som si platila dnp este 2011 v tom neni aj ta davka nezamestnanoti
@zalka porad prosim aj mne, som pn od jula (cca 3.ho) 2015, no a dnes som mala posudkovu kom., a dr. mi povedal, ze mozem byt pn max do 2. 4. Vies o tom nieco? joj a chce ma dat na invaliditu 😕 ja som chcela byt rok pn a potom koniec, no a dnes zahlasil, ze o mesiac mam prist znova do posudkovej..
Zalka, este rozmyslam, hovoril, ze na inv. by som dostala 45%, ale z coho sa to vypocitava? plat mam okolo 1200e. Z toho platu? a co keby som otehotnela? Budem mat narok na matersku? a mozem pri inv. normalne pracovat? (Dr. tvrdil, ze ano) da sa ta invalidita zrusit neskor?

@katy4 nie PN nedostaneš zaplatenú, dalej ti bude vyplácaná podpora