icon

Ako to je s maródkou počas poberania podpory?

miroslava21
27. okt 2011

ahojte dievčatá, neviete náhodou ako je to s pn ked som na ÚPSVaR? poberám podporu v nezamestnanosti, keď budem na pn, prídu mi nejaké peniaze zo soc. poisťovne za pn? dakujem

adamko05
27. nov 2013

@zalka dokedy je prosím ochranná lehota po ukončení prac. pomeru na to, aby som mala platenu PN, či OCR... lebo zajtra som odhodlaná s tým tam seknuť... a rada b som od podpore a možnostiach čosi vedela... aj troška "Využila" soc. systém (aj ked to znie strašne), bo za 12 rokov som mala jednu PN a dve OCR... ostatné dovolenka...
a moja psychika je v riti, tak preto to nejak musím poriešiť, výpoved je jediná volba, bohužial 🙂 ... a to všetko pre jedného človeka...
no díky baby za rady...

adamko05
27. nov 2013

bohužial malo byt toto ☹ ☹ ☹ ☹

zalka
27. nov 2013

@adamko05 DNP z minima 393 eur sa platí mesačne 130,27 eur ... ochranná lehota je 7 dní ...
ak sa v posledný deň pracovného pomeru nahlásiš na DNP ( za den kedy si prihlásená a nie si na PN sa platí cca 4,50 eur ) ... napr. 31.12. a od 1.1.14 budeš nezamestnaná, a 2.1. pôjdeš na UP a napr. 4.1. na PN .. tak PN si daj vypísať 2x 1x zo zamestnania a 1x z DNP .. a obe odnesieš na SP ...

adamko05
27. nov 2013

@zalka ak si dnd nedam? Bo to dosť prachov mesačne!mam narok na nocenske? Dakujem meviem co sa mi oplati

zalka
27. nov 2013

@adamko05 nemusíš si dať .... OL po skončení zamestnania je 7 kalendárnych dní .. ak dovtedy stihneš ísť na PN ( stihnúť sa to v pohode dá ) tak dostaneš 55% z hrubej mzdy ako PN ... akurát môj návrh bol o tom, aby si mala PN vyššiu o 216 eur .. ale ak ti je veľa zaplatiť cca 30 eur ... a potom neplatiť nič ... tak pohodka ja nútiť nemôžem ...

adamko05
27. nov 2013

@zalka ja vobec tomu nechapem, to sa neplati stale ta suma 130,,,,?prosim dom fakt pako, dam si poradit

zalka
27. nov 2013

@adamko05 počas PN sa tých 130,27 eur neplatí ... a po skončení PN sa odhlásiš aj z DNP ...
ale ako píšem ... DNP musí vzniknúť najneskôr posledný deň pracovného pomeru ...
ked vznikne neskôr tak už nebudeš mať OL .. a dostaneš PN len z DNP.

adamko05
27. nov 2013

@zalka magorkovi ako ja ešte vysvetli.. to zajdem kam, na sociálnu poist napr. teda u mna 31,.12, 30.12 a poviem že chccem dobrovolne pripoistiť hej... a po PN si to zruším.... a potom to zas niekedy môžem obnoviť....
ato mesačne bude 30 e, nie 130 ako si písala vyššie...

musím čosi o tom počítať na nete viac, lebo ta obťažujem ☹

zalka
27. nov 2013

@adamko05 áno na SP .... vypíšeš RFLO http://www.socpoist.sk/ext_dok-poistne-25102013... ... a dáš im to tam ...
prihlásiš sa od 31.12. na PN pôjdeš 4.1. tj. potrebuješ zaplatiť .. za dni 31.12., 1.1.,2.1.,3.1. tj. 4 dni ... za den sa platí 4,5 takže za 4 dni musíš zaplatiť 18 eur ... ak pôjdeš na PN 5.1. tak musíš zaplatiť 5 dní tj. cca 22,50 eur ...
a počas PN sa neplatí .... už sa opakujem ... po PN sa DNP zruší na takom istom liste RFLO ako sa prihlási ... lebo keby si po PN nezrušila DNP tak musíš mesačne platiť 130,27 eur .. od nového roka to bude o 3e viac .

adamko05
27. nov 2013

@zalka dakujem ti pekne za tvoj čas... pomohla si mi

zalka
27. nov 2013

@adamko05 rado sa stalo

fofo0402
2. dec 2013

dobrý
Chcem sa informovať od 2.12. som evidovaný na úrade práce budem dostávať aj podporu ak by som šiel v 3 mesiaci na dlhšiu PN budu mi vyplácané nejaké peniaze ? a po skončení zase doberiem podporu ? ďakujem

zalka
2. dec 2013

@fofo0402 pracoval si aspon 2 roky z posledných 3 rokov , ak áno podporu dostaneš.
A ochranná lehota je 7 dní .. čiže ak pôjdeš na PN o 3 mesiace nebudeš v ochrannej lehote a nič nedostaneš, žiadnu PN len sa nadalej bude ti vyplácať podpora ak na nu budeš mať nárok.

PN minimálnu cca 200e by si dostal len ak by si sa prihlásil na dobrovolné poistenie v Sp.

evka2102
5. dec 2013

@zalka ahoj mohla by si mi prosim poradit.vobec neviem ako to teraz frci...a ja mudra som sa na urade neopytala.
08/2010-09/2013 materska a rodicovsky
11/2012-02/2013 na dohodu popri rodic.
03/2013-11/2013 zamestnana
k 30.11 vypoved dohodou, 1.12 nastup na upsvar
3.12 som PN.
mam narok na nemocenske.a ake?normalne 55% alebo ako to je.na podporu som narok nemala.tak som sla pn a dufam ze na to narok mam. lebo ma zarazilo ze mi nedali take tie klasicke papiere trojmo,ale iba jeden taky čo som zaniesla na urad.a tam je nieco napisane o nejakej davke 34eup.
dakujem

zalka
5. dec 2013

@evka2102 samozrejme na PN máš nárok bude počítaná zo zamestnania ... z príjmu 03-11/2013 ...
počúvaj ma ... ako to že na podporu nemáš nárok? ved si bola na RD, mala si MD... či počas RD si nebola zamestnancom na RD zo zamestnania? Len to si robila čo si napísala? len tento posledný rok?

evka2102
5. dec 2013

@zalka bola som pred MD do 05/2010 potom som mala vypoved dohodou a od 06/2010 som bola pn.a potom md.takze mi povedali,ze nemam.a teraz som sa zlakla ked mi dali ine tlacivo a nedavala som pn nikde len up.to oni asi daju na soc.poist?

zalka
5. dec 2013

@evka2102 joj prepáč že to napíšem ... ale ty si trúba .... lekár Ti mal vypísať riadnu PN ... tú PN si originály červený a čierny papier mala zaniesť na SP ... zelený si nechávaš ty na kontrolu .. a na UP sa dáva kopia čierneho papiera ... UP ti nevypláca PN ale SP ... a UP určite ti tvoju PN na SP nepošle .. takže zajtra utekaj na UP a pýtaj si papiere späť ... alebo do lekára aby ti vypísal riadnu PN .... akú vypisuje zamestnancom ...

zalka
5. dec 2013

@evka2102 a ak chceš mať zaplatenú PN z príjmu zo zamestnania tak piatok máš posledný den kedy ti môže vzniknúť PN platená. Ten papier kde bolo napísané tých 34,95 eur či koľko to je papier z UP, a toľko vyplácajú ak sú ludia poberateľmi dávky v hmotnej núdzi. Čo ty zrejme nie si ... ak si vydatá ...takže behom zajtra do dr. si dať vypísať aj normálnu PN ... takú na 3 papieroch ( lekár má tlačivá svoje on nepotrebuje z UP ) ... a zaniesť do SP ...

evka2102
6. dec 2013

@zalka no a ja si to čítam až teraz....super...
a to sú všetci retardovaný alebo čo?? šak sa ma dr. pýtala , hovorím jej že som dala výpoveď a zahlásila som sa na UP....ona mi povedala že na UP mi marodku vypíše ale len tu od nich a potom sa zo sestričkou niečo rozprávali že to len tu čierno bielu, že nie tu trojfarebnú..... a na up som jej davala aj započet a ešte sa ma pýtala že či som akurát ukončila PP...lebo materská mi končila 17.9.2013 a pomer 30.11....a to mi nevedela aj ona povedať ..???a čo mám teraz robiť mňa asi trtne....nie som poberateľ žiadnej núdzovej dávky ani ničoho....

evka2102
6. dec 2013

@zalka a dá sa to nejak aj nabudúci týžden nahlásiť či radšej mám isť na socialku s opýtať??

zalka
7. dec 2013

@evka2102 to by ti musela DR vypísať spätne marodku , a kedže to urobila tak ako to urobila ... tak pochybujem, že ti vypíše spätne PN pre SP aby si mala nárok z ochrannej lehoty ... fajne ťa oklamali ... a nechápem načo komu vešiate na nos, že ste prišli o robotu ... nepoviem nič ... lekár do PN napíše posledného zamestnávateľa a neriešim ... joj ...
a od skončenia PP je 7 dní ochranná lehota, kedy ked vznikne PN je platená z predošlého zamestnania ... lekár vie aj spätne vypísať papiere ... ako vedela by obhájiť DR. že ti spätne vypisuje PN ... klasickú trojfarebnú .. k dátumu ako vypísala tú PN pre UP ... ale to by musela ona chcieť ...

evka2102
7. dec 2013

@zalka no skusim to v pondelok poriesit.dakujem napisem ako som dopadla.

zalka
7. dec 2013

@evka2102 no držím palec ... naozaj škoda toho ...bože kam to svet speje...

evka2102
7. dec 2013

este som chcela sa spytat, ak mi to spatne vypise,staci to rovno zaniest na soc.p.alebo zamestnavatelovi?
@zalka

zalka
8. dec 2013

@evka2102 na SP ...

evka2102
10. dec 2013

@zalka ahoj takže vybavené, zanesené, aj spätne mi to vypísala,.......som rada ďakujem ti za radu.

zalka
10. dec 2013

@evka2102 a normálne k tomu dátumu istému ti dala dr. ako si mala PN pre UP? ... nemala s tým problém?

evka2102
10. dec 2013

@zalka ano k 3.12. mám PN akurát dátum vystavenia tam dala 9.12.a vôbec nemala až som bola prekvapená....asi vedela, že spravila chybu, tak radšej vypísala....

zalka
10. dec 2013

@evka2102 no a na SP nič nepovedali, že tak spätne ti vystavila PN? ...

evka2102
10. dec 2013

ee, vysvetlila som jej situáciu len sa pousmialy, pretože vedia ako to u našich dr....chodí....takže to vzali a v pohode.