Ako určiť daň z predaja nehnuteľnosti?
Dobrý deň,
V roku 2024 som zakúpil pozemok za 13 000eur platbou v hotovosti keďže to zákon umožňuje. V roku 2025 som ho vymenil za rovnaký s rovnakou výmerou v rovnakej sume so susedou zámenou zmluvou. Moja otázka znie keďže som nebol vlastníkom viac ako 5 rokov ako sa určí daň ? Ďakujem
Ty si mal z neho nejaky zisk? Lebo podla toho co pises tak nie… tak neviem z coho chces platit dan
Daň by si platil len ak by si predal nehnuteľnost za väčší peniaz za aký si ho kúpil a z toho rozdielu by si platil daň.
má sa určit cena pozemkov znaleckým posudkom a potom z rozdielu zaplatíš daň aj zdravotné poistenie
Dan platis z kladneho rozdielu, teda zisku.
“predajna cena”-“nakupna cena”=“kladny rozdiel”
Ked predas za tu istu cenu, zisk je nulovy, neplatis dan.
Keby si predal za menej, ako si nakupil, tiez neplatis dan, lebo si na predaji stratovy.
Ty si pozemok “predal” (zamenil) v rovnakej cene, za aku si ho kupil, takze mas nulovy zisk. Teda neplatis z tejto transakcie ziadnu dan.
Predpokladam, ze mate na to zmluvu, kde su uvedene aj ceny pozemkov, takze to mas cim podlozit.
má sa určit cena pozemkov znaleckým posudkom a potom z rozdielu zaplatíš daň aj zdravotné poistenie
@anonym_a4f7b0 ja to poznám tak, že daň sa odvíja od ceny na zmluve, nie na znaleckom posudku (iba ak tá je vyššia, ako na zmluve).
čo sa týka autora, tak ako píšu ostatné. vymenil pozemok, hodnota ostala rovnaká, na čom sa obaja zhodli. niet tam čo platiť ani dávať posudzovať.
@anonym_a4f7b0 ja to poznám tak, že daň sa odvíja od ceny na zmluve, nie na znaleckom posudku (iba ak tá je vyššia, ako na zmluve).
čo sa týka autora, tak ako píšu ostatné. vymenil pozemok, hodnota ostala rovnaká, na čom sa obaja zhodli. niet tam čo platiť ani dávať posudzovať.
@anonym_a4f7b0 ak chceš na niečo upozorniť, radšej tu vypichni konkrétnu vec, fakt sa mi nechce čítať celú stranu.
do DP by som dala prijem 13000 a vydaj 13000, cize dan 0. ale aby to preslo cez danove, lebo oni kontroluju katastre a moze sa stat, ze ta vyzvu na podanie. a co by som riesila je este na obecnom urade dan z nehnutelnosti.

Platí sa daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti. Príjem si nemal - daň neplatíš