Ako vlastniť dom a pozemok po svadbe?
Dobrý deň prajem, mám takú otázku, respektíve ako to vyriešiť.
Ešte pred svadbou, sme sa rozhodli že budeme stavať dom. Vtedy ešte priateľ prišiel s nápadom, že budeme stavať na pozemku ktorý vlastnil so súrodencom. S ním sa dohodli, že mu pozemok dá darovacou zmluvou samozrejme sa zaň aj vyrovnali. Začali sme teda robiť základy, po čase sa pozemok išiel na kataster prepísať zo záhrady na stavebný pozemok ,kde figuroval len priateľ nakoľko sme ešte neboli manželia. Po čase sme sa zobrali a teda staviame ďalej. Moja otázka teda znie: Ako mám teraz postupovať aby sa dom napísal aj na mňa a bola som teda tiež vlastník a druhá otázka ale teda budem vlastníkom aj ja ale pozemok je len manželov dá sa aj s tým niečo robiť? Aby do budúcna neboli problémy ohľadne toho. Za vaše rady Vám vopred ďakujem
@zuzkaa1991 lenže tu je rozdiel, v case vydania stavebného povolenia ste boli manželia. A ano, aj ked si iba ty vlastnicka pozemku, je mozne za istých podmienok vydať povolenie na oboch. O koluadcii plati to, co som písala vyššie.
@anonym_6af0a1 ano pri stavebnom sem dokladovali zs som mu dala do najmu pozemok ;)
Ale na urade vedia poradit ako spravit aby dom bol.pisany na oboch ;)
@anonym_6af0a1 v manželstve maju byt veci 50/50. Autorka sa podieľa na financovaní stavby, preco by nemala byt aj polovičnou majiteľkou? Ci ma platiť hypo na majetok výhradne manžela?
@anonym_a84419 pozemok len z dobrej vole jej moze darovať, rozostavaný dom za podmienok, ako sa k tomu postaví banka. A pri rozvode sa predsa preukazuje, za akých podmienok, ci z akých financií bola realizovaná stavba. Nikde som nepísala, ze ma odísť s dlhým nosom.
@anonym_6af0a1 ano pri stavebnom sem dokladovali zs som mu dala do najmu pozemok ;)
Ale na urade vedia poradit ako spravit aby dom bol.pisany na oboch ;)
@zuzkaa1991 tak vidis, uplne ina situácia. A ci na úrade vedia poradit, to je na zvážení.
Na kataster sa skolaudovana stavba zapisuje na zaklade pridelenia supisneho čísla, k tomu sa prikladá lv.
@anonym_a84419 pozemok len z dobrej vole jej moze darovať, rozostavaný dom za podmienok, ako sa k tomu postaví banka. A pri rozvode sa predsa preukazuje, za akých podmienok, ci z akých financií bola realizovaná stavba. Nikde som nepísala, ze ma odísť s dlhým nosom.
@anonym_6af0a1 pozemok jej daruje polovicu ak ju miluje a je správny chlap. Inak som nepostrehla, ze by to od neho niekto chcel. A co ma banka s katastrom? Na LV domu maju byt obaja rovným dielom bez pochyb
Na kataster sa skolaudovana stavba zapisuje na zaklade pridelenia supisneho čísla, k tomu sa prikladá lv.
@anonym_6af0a1 cize bude autorka financovať dom xy mesiacov kym sa dostavia a potom kto rozhodne akým dielom sa zapisuje na LV?
@smejo955 autorka, všetky nase dohady su zbytocne, kym nenapíšeš, co ti na to povedal muž. Verim, ze si si nevzala a neporodila dieta debilovi, co odmieta mat dom napísaný aj na teba
@anonym_6af0a1 pozemok jej daruje polovicu ak ju miluje a je správny chlap. Inak som nepostrehla, ze by to od neho niekto chcel. A co ma banka s katastrom? Na LV domu maju byt obaja rovným dielom bez pochyb
@anonym_a84419 Chces povedať, ze keby si ty dostala darom ci zdedila nejaku nehnutelnost, tak by si z velkej lásky dala polovicu manželovi? Ja teda urcite nie. V case, ked sa rozpadá každé druhe manželstvo, by som toto nikdy neurobila. Ze dnes sme tutumutu neznamena, ze zajtra nebude situácia ina. A potom by si vyplacala z povodne svojej nehnuteľnosti polovicu manželovi? Hm, xy diskusii o týchto veciach sa nájdu aj tu na mk.
Ak si pozorne precitas uvodny prispevok, pise aj o pozemku.
@anonym_6af0a1 cize bude autorka financovať dom xy mesiacov kym sa dostavia a potom kto rozhodne akým dielom sa zapisuje na LV?
@anonym_a84419 nikto nerozhoduje, bude to len na ich dohode.
@anonym_a84419 Ak je na lv zapísaná ťarcha v prospech banky, co v tomto pripade nevieme, aku nehnuteľnosť maju založenú, tak kataster pri zmene vlastníctva bude požadovať suhlas banky.
@anonym_a84419 nikto nerozhoduje, bude to len na ich dohode.
@anonym_6af0a1 no ale ak muž bude proti tak co? Predsa nemoze byt dom iba na neho ci?
@anonym_a84419 Chces povedať, ze keby si ty dostala darom ci zdedila nejaku nehnutelnost, tak by si z velkej lásky dala polovicu manželovi? Ja teda urcite nie. V case, ked sa rozpadá každé druhe manželstvo, by som toto nikdy neurobila. Ze dnes sme tutumutu neznamena, ze zajtra nebude situácia ina. A potom by si vyplacala z povodne svojej nehnuteľnosti polovicu manželovi? Hm, xy diskusii o týchto veciach sa nájdu aj tu na mk.
Ak si pozorne precitas uvodny prispevok, pise aj o pozemku.
@anonym_6af0a1 no ja ano prepísala by som na muža aj pozemok aby sme mali 50/50. Alebo by sme to predali a spoločne kúpili nieco nase. Pre mna je manželstvo o tom ze je vsetko nase. Ale nevidím to ako povinnosť autorkinho manžela, skor ako pekne gesto, prejav ucty atd. Ale ja som romantická sentimentálna duša 😂 keby mi muž neda polku všetkého rozmyslam ci so mnou chce nazoaj zostarnúť.
Potrebujete znalecky posudok, geom.plan a dat navrh na vklad - pripisat vlastnika k rozostavanej stavbe.
Pozemok tiez moze muz ak chce dat do bsm
Prvá a zásadná vec je tá, aby si si sadla s manželom a jasne ste si povedali, ako to do budúcna vidí s vlastníctvom nehnuteľností (pozemkom aj domom). Ak je stotožnený s tým, že všetok majetok bude spoločný, zašla by som za notárom, nechala spísať patričné dokumenty, ktorými všetko vloží do BSM a tým pádom už ostatné pobeží spoločne. To by mi prišlo ako najjednoduchšie riešenie. Obdobne by som postupovala aj keby sa to malo týkať len časti nehnuteľnosti (rozostavaného domu). Ak on ale špekuluje a nepočíta s tebou v ničom, tak to vyhlási za problém. A v tej chvíli by som ja vyhlásila za problém akékoľvek ďalšie financovanie stavby...
@anonym_6af0a1 no ale ak muž bude proti tak co? Predsa nemoze byt dom iba na neho ci?
@anonym_a84419 nie som právnik, takze neviem, ake možnosti ma. Pisem len to, co viem z prace na st.úrade. nemame vsetky info od autorjy, takze len sa mozem domievat, ze stavebne povolenie je iba na neho, kolaudovať sa bude iba na neho, alebo ak v kolaudacnom predloží lv, kde budu obaj ako vlastníci rozostavanej stavby, ták vtedy bude kolaudačné na oboch. Na zaklade kolaudacneho obec pridelí supisne cislo, aj k nemu sa priklada lv. Potom sa zapisuje stavba na katastri. Neviem presne ako, pravdepodobne darovacou zmluvou, sa zápisu obaja. Ale zase, ak je tam ťarcha v prospech banky, asi musi dat súhlas banka. Autorka pise, ze je spoludlznickou, nevieme nic viac, preco, ako k tomu prišlo.
Zase, to velmi predbiehame, ak by došlo k rozvodu, jasne, ze bude mat nárok na dom, alebo vyplatenie, ked stavbu financuju spolocne v manželstve, ako, to zase, bud sa dohodnú, alebo rozhodne sud.
Ono asi najlepšie je vsetko riesiť pocas manželstva, myslim tym, kúpiť pozemok, stavať, spolu riesit hypo po svadbe, tam je to potom jasne, fifty fifty. Ale davat nieco svoje do spoločného, to prináša v budúcnosti problemy.
@anonym_a84419 nie som právnik, takze neviem, ake možnosti ma. Pisem len to, co viem z prace na st.úrade. nemame vsetky info od autorjy, takze len sa mozem domievat, ze stavebne povolenie je iba na neho, kolaudovať sa bude iba na neho, alebo ak v kolaudacnom predloží lv, kde budu obaj ako vlastníci rozostavanej stavby, ták vtedy bude kolaudačné na oboch. Na zaklade kolaudacneho obec pridelí supisne cislo, aj k nemu sa priklada lv. Potom sa zapisuje stavba na katastri. Neviem presne ako, pravdepodobne darovacou zmluvou, sa zápisu obaja. Ale zase, ak je tam ťarcha v prospech banky, asi musi dat súhlas banka. Autorka pise, ze je spoludlznickou, nevieme nic viac, preco, ako k tomu prišlo.
Zase, to velmi predbiehame, ak by došlo k rozvodu, jasne, ze bude mat nárok na dom, alebo vyplatenie, ked stavbu financuju spolocne v manželstve, ako, to zase, bud sa dohodnú, alebo rozhodne sud.
Ono asi najlepšie je vsetko riesiť pocas manželstva, myslim tym, kúpiť pozemok, stavať, spolu riesit hypo po svadbe, tam je to potom jasne, fifty fifty. Ale davat nieco svoje do spoločného, to prináša v budúcnosti problemy.
@anonym_6af0a1 dakujem za vysvetlenie. Snad to autorka objasni
@anonym_6af0a1 no ja ano prepísala by som na muža aj pozemok aby sme mali 50/50. Alebo by sme to predali a spoločne kúpili nieco nase. Pre mna je manželstvo o tom ze je vsetko nase. Ale nevidím to ako povinnosť autorkinho manžela, skor ako pekne gesto, prejav ucty atd. Ale ja som romantická sentimentálna duša 😂 keby mi muž neda polku všetkého rozmyslam ci so mnou chce nazoaj zostarnúť.
@anonym_a84419 joj, ja som uz dosť stara na to, aby dom bola romantická duša 🙂 ja uz len materiálne veci 🙂 živiť ma naučil, prinútil, takto rozmýšľať.

@smejo955 keďže uvádzate, že stavbu domu financujete cez hypotéku s postupným financovaním cez tranže tak je stavba domu zapísaná na katastri nehnuteľností ako rozostavaný rodinný dom. Treba skočiť na kataster so sobášnym listom a čestným vyhlásením že stavbu rodinného domu nadobúdate do BSM.
Viem že tieto doklady katastru nehnuteľností postačuje keď sa zapisuje rozostavaná stavba, aj keď je stavebné povolenie vydané len na jedného z manželov, tak si zistite či je to možné aj vo vašom prípade. Ak by nie, tak potom po dokončení stavby podať spoločne návrh na vydanie kolaudačného rozhodnutia a predložiť sobášny list a to čestné prehlásenie a stavba bude skolaudovaná na vás obidvoch a následne budete na liste vlastníctva domu vedený obidvaja, ale pozemok bude stále iba vo vlastníctve manžela.