Ako vybaviť občiansky preukaz pre syna?
Ahojte,idem dať robiť synovi prvý OP.Ale vôbec si nespomínam,kde môže byť ten bez fotky, keďže sme ho nikdy k ničomu nepotrebovali,a viem,že ho treba vrátiť.Neviete aký je postup,ak ho nemám?🤦
@januska12323
@janai1 OP bez fotky za vracia, aj od dcéry ho chceli - museli sme ho odovzdať, keď si v 15 dala robiť klasický
Inak synovi 13 som dávala robiť teraz na rok isto pracovisku a od neho nežiadali, tak neviem či to neplatí len pre 15. Divné.....
* na tom istom pracovisku
Zo zákona sa tie bez fotkové op musia odovzdávať, ked dieťa dovŕši 15r.
Mladsím deťom sa ponechavajú, aj ked majú vydané op s fotkou.
Ak ho nemáš tak pri prevzatí op nahlasiš stratu toho bezfotkového...
@luliu ano, platí to len ked dieťa dovŕši 15r.
A je ešte platný ten bez fotky? Lebo neplatný treba odovzdať tak ako cestovný pas, píšu to v povinnostiach občana. Ak je platný, tak asi si ho môže nechať. https://www.minv.sk/?povinnosti-obcanov-na-usek...
Minule si teta (dochodkyna) vybavovala novy op a tiez od nej ten bez fotky pytali. Ja som dala dcere na tom istom oddeleni robit op a ten bez fotky nepytali. Takze asi ako sa vyspia...
To ke blbost dcerkaala najprv klasicky s fotkou a prisiel jej aj bez fotky..nechceli manzelov op aby doniesol zo sebou??
@aaadkaaa to nie ako sa vyspia, ale postupujú správne..., deťom do 15r sa nechava aj bez fotkový, potom ked dovŕši 15r a má op s fotkou , tak bez fotkový sa odovzdava zo zákona a ludom nad 65r, ktorý uz maju aj bez fotkový doma a dali si vyhotovit nový op s fotkou, tak ten bez fotkový treba odovzdat.
@luliu Takto som to našla, ukážte pani na oddelení dokladov vyjadrenie ministerstva vnútra: https://www.minv.sk/?obcianske-preukazy-bez-pod... Citujem: Platnosť občianskeho preukazu bez podoby tváre je 15 rokov, na jeho platnosť nebude mať vplyv ani prípadné vydanie štandardného občianskeho preukazu pre dieťa do 15 rokov, ktorý má kratšiu platnosť (v takomto prípade bude môcť byť občan držiteľom oboch dokladov).
@kvietok2012 nic mi o tom nepovedala,dcera si dalsi op bude robit v 17, v 15 sa tam nechystam...a naco ludom nad 65 tie bezfotkove vlastne chodia?
To je zase zbytočný bordel toto. Som zvedavá čo vymyslia kým si pôjdeme meniť o dva roky občiansky.
My sme nedávno vybavovali prvý OP a od nás nechceli ten bez fotky vrátiť. Prestastie, tiež netuším kde je, nikdy sme ho nepoužívali 🙈
My sme teraz vybavovali nový pas aj OP a pýtali len starý pas, OP bez foto nikto nepýtal.
Zaujímavé. Ja som bola dieťaťu vybaviť OP s fotkou mimo miesta trvalého bydliska a nielenže nik ten bez foto nepýtal, ale úradníčka sa ma opýtala, či mi má poslať OP na pracovisko v mieste trvalého bydliska, čo som potvrdila a následne mi oznámila, že podľa jej záznamov, máme na tom pracovisku hotový OP bez fotky, že si ho môžem vyzdvihnúť, ak chcem. No a keď som si bola OP s fotkou vyzdvihnúť a pýtala sa na ten bez foto, normálne mi vydali súčasne oba doklady.
Nebude rozdiel vo veku? Ja som vybavovala pre dieťa ktoré nemá povinnosť mať OP s fotkou. Normálne nahlás, že ste ho stratili.
Je to zaujimave, ze ho pytaju 😀 ja som pred dvoma mesiacmi davala malemu robit novy OP a u nich som mala este ten bez fotky neprevzaty, uz som ho ani v päte nemala, kedze OP ma uz davno kvoli cestovaniu a ten bez fotky som este vobec nikde nepotrebovala, ked sme boli vyzdvihnut novy, vtedy pani povedala, nech preberiem oba, ked uz ho tam maju, normalne som odisla s oboma, este som sa pytala, ci mozem oba mat, ci to netreba nejak odovzdat, ze nie, mam si ho odlozit doma
@aaadkaaa lebo niektorí starši ludia maju op bud bez obmedzenia alebo este staré knižkové, alebo tie väčšie zalievané a s tymi sa neda prihlasit do elekt.zdravotníctva...preto im (aj detičkam, lebo do 15r nie je povinne mat op) posielaju tieto bezfotkové...ale podla čoho ich vyrábajú, to netuším, to ide mimo nás(odd.dokladov) posiela sa to hned z výroby.
@slavomira236 samozrejme ,že manžel mal svoj op so sebou,ja nechápem,ako vy niektoré ženy dokážete z človeka urobiť úplného blbca pri jednoduchej otázke
@annm81 písala som ,že prvý op ,syn má 15 ,aj to som písala
nic, tak povie ze nema/stratil sa. Vypise sa jeden papier, stratil sa a vybavena vec. Ked nie je tak nie je...
Autorka, vek si písala až o mnoho príspevkov nižšie a jednoducho väčšina ľudí nečíta celé diskusie, rovnako ako som nečítala ja. Čo myslíš pod 1. OP z tvojho úvodného príspevku nie je vôbec zrejmé, keďže vzápätí píšeš, že jeden ste už stratili, teda logicky nejdeš vybavovať úplne prvý OP. Teda zbytočne sa hneváš, že ľudia z teba robia blbca - napísali ti svoje skúsenosti, že pri vybavovaní OP s fotkou od nich nik nechcel vrátiť ten bez foto. Tak či onak, dostala si radu, že máš jednoducho nahlásiť stratu dokladu.

@krajinka tak budem musieť,lebo zatiaľ som ho nenašla