Ako vymáhať od dcér zosnulého úhradu nákladov na pohreb?
☹ ☹ ☹ Dobry den viete mi niekto pomocť ? Ako vymahať od dcer zosnuleho aspon polovicu nakladoy na pohreb ktore som uhradila. Zosnuly žil s mojou mamou majetok už nema žiadny (prepil).A mne cele roky len ubližoval. A dcery vraj nemaju nato aby ho pochovali. Tak nie je fer aby som to fin. ja a oni niečo zdedia ak sa ponom niečo najde ale to pochybujem. ☹ ☹ ☹ ☹
@1stefi121 aj mna by zaujimalo kolko ste za ten pohreb dali. Predpokladam ze ked ste to platit nechceli, vybrali ste najlacnejsiu truhlu, ak vyrabaju este tie ,,papierove,, , pohreb bez hudby a inych dalsich nakladov.
Povedat ze nepochovat mamu, to mi pride uplne sproste.....aj ked len vramci diskusie......Predpokladam ze si ad jedna mama na pohreb setri ad dva je to mama, aj keby si na to mam pozicat tak to neriesim....ani zo srandy
Mesto pochovava fakt len takych bezdomovcov a pod. Mali ste ho za zivota vyhodit z domu teda, ked je vám pohreb zatazko....
@1stefi121 Tak mas asi len dve možnosti, bud sa s tym zmieriť alebo skus uplatnit narok v dedicskom konání. Ci sa ti oplati platit pravniks a tahat to na sud je diskutabilne, treba zvazit, či mas vobec sancu uspiet alebo ta to bude stat len dalsie peniaze.
Prispiet mozno mohli ale ludi nezmenis, zbytocne polemizovat ....
určite sa dozviem jednej s dcer deti su moje sestrenice a stymi som v kontakte vždy dokonca aj s jednou s dcer.
@cecil36 Mozno na prislusnom sude by zistila ktoremu notarovi je pripad prideleny. Ak sa dcery zrieknu, automaticky ide dědické na ich deti a tie sa zrieknut nemozu. Mali sme podobny pripad v rodine. Kvoli dlhom sa surodenci chceli zrieknut dedicstva, dlhy by presli na svagrinej neplnolete deti. Tak nakoniec dedicstvo prijali a na dlhy sa skladali :(
Končim debatu nevedie to nikam navštivim pravnika a poinformujem sa. Ak nevytiahnem peniaze od nich vytiahnem od deti jednej s dcer kedže byvaju v dome po starej mame a dedičom je moj otec a ten sam povedal ked on odide mame žiadať podiel čo čini 8000 eur a je mi jedno či predaju odm a pojdu na ulici ak sa tak zachovala ich mamam zachovam sa aj ja po smrti mojho otca ale tie peniaze dostanem Takže mam eso v rukave. A ocovej čiastky sa nevzdam budem žiadať peniaze. nezrieknem sa dedičstva ktore my zo zakona bude patriť.
Notar bude kontaktovat osobu, ktora objednala pohreb zosnuleho. Od neho ziska informacie o tom, s kym zil v domacnosti, pripadne kto sa onho staral, ci mal pribuznych (manzelka, deti, surodenci), co su vsetko potencialni dedici, a aky bol majetok, pripadne trovy - do toho spadaju aj naklady na pohreb. Dlhy sa dedia len do vysky dedeneho majetku, tak sa nemusite obavat, ze by ste zdedili viac dlhov ako majetku. Naklady za pohreb sa daju pripadne vymahat aj sudnou cestou, kde by ste vystupovali ako veritel. Tym vsak, ze sa tykaju zosnuleho, prechadzaju cez dedicske konanie. Navrhujem moznosti prediskutovat s notarom, ktori vas bude kontaktovat.
Zakladne informacie o priebehu dedicskeho konania: http://www.notar.sk/Úvod/Dedičstvá/Dedičskékona...
@1stefi121 ziadaj si prispevok na pohreb urcite
Babuľky,by ste sa divili ale aj mi sme vybavovali najlacnejší pohreb a vyšiel nás čosi cez 700,-€,so všetkým,brat žil ako bezdomovec bez trvalého pobytu a pohreb sme museli vybavovať mi súrodenci,žiadne také že mesto,iba keby nemal najbližšiu rodinu,mne už prišlo aj predvolanie na dedičské konanie,kedže som vybavovala pohreb,tak možno aj vám príde predvolanie @1stefi121
no zbohom, tam je to poprepletané, kto s kým všetko žil že ani Boh sa v tom nevyzná.... Otec je švagrom dcéry zosnulého, zosnulý bol mamin parťák.... 😀 😀 😀 😀 😀
@1stefi121 počítaj s tým ,že právnici sú nehorázne drahí. Návšteva notára 50 - 70 e. Jedna návšteva..... drahý špás...
@bonaqa2013 čo už ked pohreb tak pohreb
pohreb nasho otca stal 800e pred tromi rokmi a to neboli ziadne velke ceremonie okolo toho a nasledne dorobeny pomnik tam zaratany nie je...a tiez babka dostala nejaky prispevok na pohreb plus nejake peniaze aj zato ze on bol invalid, vybavovala to ona kedze my deti zijeme v zahranici a chcela aby bol pochovany kde vyrastal a s otcom sme boli len obcas v teleffonickom kontakte . Samozrejme hoci peniaze nechcela od nas sme sa poskladali a dedicstva po otcovi sme sa vzdali v prospech jeho druzky kt. s nim zila a ked s nim bolo zle tak sa o neho starala...
takze tie co vravite ze jej matka mala moralnu povinnost, tak aj deti by mali mat moralnu povinnost...
@1stefi121 otcim mal podiel v dome po babke? tak potom dedicstvo je ...takze ked sa prihlasis s pohladavkou do dedicskeho, tak ti ju budu musiet dedici vyplatit.
akurat si daj povedat - DCERY NIC NEZAVAZUJE OTCA POCHOVAT ... keby ste to nezaplatili, pochova ho obec ako nemajetneho (ako asi pochovavaju napr bezdomovcov) ... a vyhrazat sa, ze vytiahnes € od jeho vnuciek je uz trocha vela. skratka si to nemala platit, ked ti to bolo proti srsti. tiez sa da tvrdit, ze svojho dlhorocneho partnera mala pochovat tvoja mama, ved s nim zila.
nechapeš
@ukulela čo pišem nebudem rozoberat rodiine vzťahy kto s kym a ako ja som sa pytala konkretne či je nejaka cesta už to viac komentovať nebudem poradim sa s pravnikom
ten pozna zakony lepšie ako my ak nieje cesta tak nieje oni sa my vratia ked na to pride čas a len ja viem akym sposobom . Niesom opravnena vam tu vysvetlovať kto s kym a ako ja som sa pytala koknretne otazkou a vy už odmna tahate rodinne vzťahy. ďakujem zistim si to u ppravnika.

@cecil36 ONI DOSTALI KED PREDAL BYTOVKU AJ CHATU TAK TO NIEJEJ TAK žE NEDOSTALI NIč DOSTALI A DOSť TOHO DOSTALI A KED TREBA OTCA POCHOPVAť TAK HO NEPOZNAJU TAK TO SU AKE DCERY