icon

Ako vymáhať od dcér zosnulého úhradu nákladov na pohreb?

1stefi121
4. sep 2015

☹ ☹ ☹ Dobry den viete mi niekto pomocť ? Ako vymahať od dcer zosnuleho aspon polovicu nakladoy na pohreb ktore som uhradila. Zosnuly žil s mojou mamou majetok už nema žiadny (prepil).A mne cele roky len ubližoval. A dcery vraj nemaju nato aby ho pochovali. Tak nie je fer aby som to fin. ja a oni niečo zdedia ak sa ponom niečo najde ale to pochybujem. ☹ ☹ ☹ ☹

Strana
z4
bonaqa2013
4. sep 2015

@1stefi121 opravujem sa nie návšteva notára, ale návšteva právnika stojí okolo 50-70 e.
ale však ty potrebuješ fundovanú radu a hneď na začiatku som ti napísala kde sa máš obrátiť .....

ukulela
4. sep 2015

@1stefi121 nechapes ... len ty si nas len pomotala :( mne je jedno kto s kym ... ja som len zahliadla, ze podiel v dome a byva tam zosnuleho vnucka. az teraz spatne zistujem, ze to nebol otcimov podiel, ale otcov podiel tak OK, otim teda ozaj zrejme nemal nic ... a ak nemal nic, tak peniaze z jeho dcer nemas ako vytlct. mala si to riesit pred pohrebom, nie az po :( ale teda najlepsie bude saporadit s pravnkom ... a mozno ma otcim daky podiel na starorodicovskych poliach, co ludia mavali, alebp daco podobne, tak este to by ti pravnik mohol zistit, lebo ak by sa nejaky majetok objavil, mala by si aspon sancu daco ziskat.

mysha
4. sep 2015

@cecil36 Notara bude zaujimat vsetko co kedy vlastnil - ucty v banke, mobil, auto, pozemky - mozno nejake zdedil a nik o tom nevedel. Ak nenechal zavet, co predpokladam nenechal, tak na zaklade vypovedi predvolanych notar preveri skutocny stav. Ale len na podnet. Ak mu vsak potencialni dedici oznamia, ze nic nemal a ziadni veritelia sa neozvu, tak to skonci na sude ako uzavrete pre nemajetnost. Je pravdepodobne, ze sa zacnu veritelia ozyvat sami, bud priamo na dedicov (sa stalo i mne, neviem ako a kde vysnorili na mna kontakt) alebo sa budu domahat sudnou cestou (napr aj nezaplatene ucty za mobil, vsetky pravidelne vydavky, pozicky a pod). Ak vsak dotycny naozaj nic nemal, nema sa to z coho vyplatit. Najlepsie je opytat sa priamo notarky, ktora ta predvola. Informacia je bezplatna. Platene je vsak preverovanie informacii, ktore poskytnete - cize ak uvediete, ze kedysi jeho otec nieco zdedil a mozno ma pozemky v Hornej-Dolnej, bude sa to preverovat a za to sa uctuje. Ucet je finalny az po uzavreti celeho konania.

janinah
4. sep 2015

Kam ten svet speje?To ozaj sú ľudia,ktorí nevedia pochovať vlastného otca? Ozaj sú ľudia,ktorý pochovajú člena domácnosti a potom ľutujú vyhodené peniaze? Keby ich nemali,tak nezaplatia,nemali by z čoho.....Ozaj sa ktosi ide vadiť,súdiť,hnevať,lebo dôstojne odprevadil Človeka na druhý svet?....pred dvoma rokmi som niekomu v rodine výrazne finančne pomohla s pohrebom,,z platu zdrav. sestry,nikdy tie peniaze nebudem čakať späť,naopak,ostal mi z toho dobrý pocit,takže ja celý tento príspevok nechápem 😒

cecil36
5. sep 2015

@mysha ja viem, mam za sebou niekolko dedicskych konani 😉 Kazdopadne vsak tvrdim, ze ak nic nemal (a dlhy su pasiva nie aktiva) tak z dcer nevytlcie nic. A ak odmientu dedicstvo v plnom rozsahu nie je o com... Darmo sa zakladatelka rozculuje,mala komunikovat pred pohrebom nie po nom. Moralna povinnost nie je zakonna.

cecil36
5. sep 2015

@janinah krasne napisane 🙂

mirkamurko
7. sep 2015

@1stefi121 dnes som bola u notárm
ky apokiaľ mal nejaký majetok aj dlžoby,tak v prvom rade sa vyplácajú náklady na pohreb až potom to ide na exekúcie,takže treba si zistiť dátum dedičského a predložiť tam papiere.

1stefi121
autor
7. sep 2015

@mirkamurko dakujem za info 🙂 🙂 🙂

Strana
z4