Ako vyriešiť priezvisko s -ová v zahraničí?
Baby, najmä tie čo žijete v zahraničí máme aj po svadbe za priezviskom -ová?
Svadbu sme mali na SVK manžel je cudzinec. Keď sa vypisovali papiere na matrike, tak mi bolo povedané, že keď si nechám -ová tak, keď sa mi narodí dieťa v zahraničí je jedno či to bude chlapec alebo dievča do rodného listu mu v zahraničí zapíšu automaticky -ová, čomu som sa chcela vyhnúť. Moje deti majú 2 priezviská ja som sa vrátila do práce. Pracujem na svk. Od vtedy trvá táto mizéria. V lepšom prípade má oslovujú -ová čo je asi 10%prípadov, v tom horšom má oslovujú pán xy, čo mi ide poriadne na nervy. V mailovej komunikácie, tefonicky ale aj pri osobnom stretnutí. Dnes má tiež vytočil obchodný zástupca jednej firmy, ďalší v poradí čo si myslel že som sekretárka a hľadal môjho šéfa
@andrea2323 ja som reagovala na autorkynu odpoved, ze krstme meno konciace sa na a nemusi byt automaticky zenske v zahranici. A andrea je u nas najpouzivanejsie a najzamenitelnejsie z tych "muzskych mien konciacich na a"...🙃
Mail mozes mat predsa s OVA a officialne v dokumentoch bez ova ak chces. Ja som v zahranici a pouzivam bud moje alebo manželove priezvisko ako sa mi to hodi
Oficialne mam svoje s OVA a manželove a vacsinou ked ma chcu osloviť pouzivaju len manzelove kedze ho vedia vysloviť 😂
@vevesh ja som pracovala vo firme, kde bolo talianske vedenie. Krátko po nástupe ma poslali za B-1 menom Andrea. Ani som netušila, za kým idem, nabehnem do kancelárie a pýtam sa chlapa, kde nájdem Andreu. 😂 Našťastie to zobral s humorom. Odvtedy, ak takto za niekym idem, snažím sa dopredu zistiť, či mám hľadať muža alebo ženu. 😂
@vevesh hej hej, ja som sa uviedla ako exemplár k tvojmu príkladu 😀
Urcite sa nedavaju detom priezviska automaticky.
Aj u nas na slovensku pri sobasi medzi slovakom a slovenkou aj s uplne najslovenskejsim priezviskom sa uz pri vypisovani papierov na sobas uvadza, v akom tvare budu mat priezvisko deti - chlapcenska a dievcenska forma priezviska.

Ja zijem na slovensku aj tu pracujem a mam priezvisko bez -ova. Priemerne inteligentny clovek to dokaze akceptovat a oslovuje ma mojim menom. Stalo sa mi iba raz v nemocnici, ze sestricka mala s tym obrovsky problem. Ja som ju priamo neopravila, ale viac krat som po nej zopakovala moje priezvisko spravne. Evidentne to robila naschval, tak som zacala komolit priezvisko ja jej a x krat za den som ju tak oslovila. Potom jej to docvaklo a zrazu zazrakom vedela ako sa volam 🤷🏼♀️
Aj nasej dcere sme dali priezvisko bez -ova ale trebalo to tych par rokov dozadu ist dodatocne riesit na matriku a -ova dat “odstranit”.