Ako zapísať vysokoškolský titul do oficiálnych dokumentov?
Ahojte. Ja sa chcem opýtať. Skončila som vysokú školu. V práci som predložila ukončenie, čiže mi aj zdvihli plat. Ak niečo podpisuje v práci, tak občas mi zabudnú napísať tie písmenká pred menom, ale je to v práci, opravia to. Ale, ak chcem aby mi aj v pošte chodil titul, tak ako alebo kde to mam hlásiť. Myslela som, že to robí automaticky škola, hoci som študovala EF. Zo školy mi chodia normálne s titulom, ale napr. Kataster, poistovňa....nič. A pritom mojim kolegyňam čo som si všimla, chodi aj z poistovne. Ale, že oni to nikde nahlásili, že im to automaticky tak chodi. Či, keď sa nahlási v OP, tak to už bude všade? Školu som skončila v máji 2023 a nemenila som to v OP, pretože teraz v lete budem meniť priezvisko. ;) tak som chcela naraz meniť. Ďakujem za odpoveď. Pekný deň.
@zuzanka.zuzu stavebná,prepáč,že som si to všimla len teraz.je tam aj 5 ročná stavebná.nejak tak mi vysvetlila,ze je tam v tom rozdiel,ze nemaúu tolko predmetov.Takže ona mala všetky skúšky a Bc.vo štvrtom ročníku a Ing.v šiestom.Okrem tejto fakulty myslím je ešte jedna tiež 6 ročná.
@martinamfm Mňa zaráža, že vysokoškolsky vzdelaný človek neovláda takýto všeobecný základ a teda netuší, že titul sa zapisuje až keď ho má majiteľ v OP na listiny, teda okrem väčšinou samotnej VS a práce, kde o jeho získaní vedia prví
Dufam, ze aj na FB ho mas🙈. A nezavidim, mam VŠ..
Malomeštiacke spôsoby. Cítiš sa bez titulu menejcenná/ukrivdená?
Nadobudnuté vzdelanie s vysokoškolským titulom pomáha k vyššiemu pracovnému zaradeniu a teda platu. Spoločenský status si buduješ tým, aký si človek a ako sa prezentuješ.
Mne je úsmevné, keď kupujem napr. aj tu na koni z bazaru a príde mi balík s odosielateľom Ing., Mgr... Niektorí si na toto s veľkou vážnosťou potrpia a aj na náhrobnom kameni si želajú tituly (alebo svadobnom oznámení, nech všetci dedinčania vidia, že ten náš Jožko si neberie hocijakú, ale pani inžinierku 😅) Pre mňa nepochopiteľné, keď sa vyslovene nevyžaduje, titul neuvádzam ani v práci.
@martinamfm aj ja mám zapísaný titul. Nepotrpím si na jeho uvádzaní, ale tam, kde ho mám použiť, používam ho. Ale pri všetkej úcte, odkiaľ je ten titul, keď tá škola nenaučila, že tam, kde to nenahlásim, tam o titule nevedia. A ktorá škola nenaučila, že titul je nutné mať zapísané v OP (teda, ak nenosíš všade so sebou diplom)? Zmenu OP a pripísanie titulu musíš všade nahlásiť - banka, poisťovňa, operátor, kataster… Ja mám 10 rokov po svadbe, 13 rokov po skončení školy a stále sa stane, že mi príde na moje pôvodné meno bez titulu pošta, ale to sú kadejaké vernostné kartičky z obchodov, na ktorých nezáleží. A keď už je titul v OP, už nebude nutné “hlásiť”, že tam titul je. Čiže po zapísaní titulu do OP, nové zmluvné vzťahy už budú s titulom.
@martinamfm mala som spolužiaka na výške, ktorý si po Bc. štátniciach ešte ja na Facebooku zmenil meno, takže už ma to neprekvapuje. Každopádne, neviem ako ty, ja som Ing., titul mám z uznávanej univerzity. Ale titul znamená niečo akurát tak v štátnej správe, dlho som si na to zvykala, keď ma aj nadriadení oslavovali titul plus priezvisko. Titul mám napísaný akurát tak v dokladoch, nikde inde som to neriešila. Neviem si predstaviť, že vystavím nejakú objednávku v e-shope a budem tam rvať titul. A to som bola na jednom výberovom konaní a chceli vidieť kópiu diplomu a jeden člen komisie tam zbadal, že s vyznamenaním, tak ma ešte zdrbal, prečo nemám takú podstatnú informáciu v životopise 😅 no podstatnú ako pre koho.
@martinamfm inak moja švagriná si dala tituly aj na svadobné oznámenia, dokonca na každom svadobnom stole bolo uvedené, že sme na svadbe PaedDr., PhD. Len akosi sa jej nechce s takou kvalifikáciou do práce chodiť 😅 a to je už dávno po RD 🤦
@petronela1985 v štátnej správe? Netaraj.vsade ich pouzivaju
Ja si na titul nepotrpim, bežne ho nepíšem, dokonca ani na vizitke pracovnej nám ho fi nedáva a to mam pozíciu odbornú, ktorú bez VŠ v odbore nemôžeš robiť.
Ja mám tiež titul, mám ho v občianskom, ale absolútne si na to nepotrpim či mi ho niekde napíšu .. je mi to úplne jedno, dnes má vysokú školu každý druhý človek, nie je to ako to bolo kedysi že bolo v meste päť inžinierov a všetci sa z nich šli pototo...
@huginko bežne ma tak nikto neoslovoval, a to som robila aj v súkromnej sfére. Takže netáram, moja vlastná skúsenosť, možno teba titulujú kade tade a máš inú skúsenosť. Za to nemusíš vypisovať, že niekto tára.
@petronela1985 presne a ked ma este niekto v byvalej praci oslovil pani inzinierka, bolo mi to az neprijemne🙈. Predsa titul si robim kvoli zamestnaniu aby som sa uplatnila, nie aby som s nim saskovala potom kade tade. Staci snad , ze zamestavatel vie pri pohovore , ake mam vzdelanie..@huginko je nas tu dost, ktore titul maju a je im to smiesne 🙂

@zuzanka.zuzu stavebná. Pozemné stavby a architektúra napriklad