icon

Ako zariadiť, aby dieťa malo moje priezvisko?

29. sep 2021

Ahojte, chcela by som sa s Vami poradiť...čakám dieťa s partnerom, ktorý nechce o svadbe ani počuť..vedela som to a aj viem, že dieťa ho nezmení....čiže svadba vôbec neprichádza do úvahy....ale potrebujem poradiť ako docieliť to, aby dieťa malo moje priezvisko po narodení, a aby nemalo jeho pokiaľ nebude svadba...neuberám mu žiadne otcovské práva na dieťa, ale nedopustím, aby dieťa malo jeho meno. Ako to zariadiť? určite ste to riešili aj Vy ak ste neboli vydaté....ps: dieťa sme chceli obaja 🙂

Strana
z2
eternity24
29. sep 2021

@1sally12 V okoli poznám take prípady. Nikoho ego neutrpelo.

letfenixa
29. sep 2021

Normálne sme sa s partnerom dohodli, že dieťa bude mať priezvisko po mne.

mirro
29. sep 2021

Super, si jedna z mála s takýmto zmýšľaním. Buď sa bude dieťa volať priezviskom po tebe,alebo sa vezmete a budete sa volať všetci rovnako.

dollyzv
29. sep 2021

Malý má tiež priezvisko po mne,ale až po narodení sme boli na matrike spísať vyhlásenie o otcovstve ;) keď pôjdete pred porodom,stačí keď po rodný list pôjde len partner..a to vyhlásenie treba aj v pôrodnici..

1sally12
30. sep 2021

@elizabet173 asi sa nechápeme. Ja som myslela, že tým že on to otcovstvo (ako vyššie u autorky ten papier nie je len o určení priezviska, ale aj otcovstva nie?) nepodpíše, tak tým pádom nemôže ísť do RL. Či nie je to tak?

elizabet173
30. sep 2021

@1sally12 myslím, že to je tak, ako píšeš. Ale potom je na žene, či stojí o takého otca pre svoje dieťa či chce výživné, aj keď často minimálne, ale zároveň bude mať otec právo sa s dieťaťom stretávať, spolurozhodovať o ňom, alebo sa na neho vykašle, v RL nebude, no nebude mať ani výživné. Preto som písala, že sa to dá dosiahnuť súdne, aj z jednej aj z druhej strany. Aj muž sa môže domáhať súdne svojich práv.

ahaknaj
8. nov 2021

@1sally12 podpísal dobrovoľne, ale ego utrpelo a rok od pôrodu spolu nie sme. A teda najmä ego jeho rodičov bolo hlboko dotknuté ..

Strana
z2