icon

Ako zdokladovať nepodložený nákup počas kontroly práceneschopnosti?

18. feb 2026

Prišla mi kontrola no bola som v obchode, ako to zdokladovať keď nemám účtenku? Vždy ju automaticky zahodím... To dostanem pokutu?

anonym_3d6508
18. feb 2026

@anonym_autor ano, ak si nakupovala mimo prechadzok.

anonym_3d6508
18. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor chodím aj dieťa zaniesť a vyzdvihnúť zo škôlky.. to mám zdokladovať ako???

@anonym_autor ty nemas co behat po vonku !!!!!!!!!!!!!!!!!! mas vychadzky? tak len vtedy

markusrasford
18. feb 2026
@anonym_3d6508

@anonym_autor ty nemas co behat po vonku !!!!!!!!!!!!!!!!!! mas vychadzky? tak len vtedy

@anonym_3d6508 bola v obchode. Nebola behať. Ty si uz zažila aby niekto behal v obchode?Možno ty beháš v obchode a potom su preto tie tvoje príspevky také nezmyselné.

cacianka
18. feb 2026
@markusrasford

@cacianka vieš co dnes je dlhý deň na sociálnej poisťovni ja tam zavolám a opýtam sa ci tvoje tvrdenia sú pravdivé. V sociálnej poisťovni robia tiež ľudia. Ja som zažil kontrolu pracovníka sociálnej poisťovne a veríš ci nie prišiel vypýtal si kladenku na ktorú sa podpísal a odišiel. Nevypytal si OP ci som to ja co som na PN lebo tu PN ku mu mohol podať aj niekto iný ako ja.

@markusrasford niekedy stačí čítať pokyny a texty SP, kľudne volaj, daj vedieť

markusrasford
18. feb 2026
@cacianka

@cacianka niekedy je super komunikovať a dozvieš sa viac ako keď čítaš.

markusrasford
18. feb 2026
@cacianka

@cacianka preco si myslíš ze by som mal volať nekludne?

cacianka
18. feb 2026
@markusrasford

@cacianka niekedy je super komunikovať a dozvieš sa viac ako keď čítaš.

@markusrasford hlavne že ty odpovedáš mimo merita.
Daj pokoj, tie tvoje trápne poznámky sú až detinské.

simca06022011
18. feb 2026
@markusrasford

@anonym_3d6508 bola v obchode. Nebola behať. Ty si uz zažila aby niekto behal v obchode?Možno ty beháš v obchode a potom su preto tie tvoje príspevky také nezmyselné.

@markusrasford pochop, ze cez PN nema chodit nikam. Je jedno ci beha ci nebeha, to by sme vsetci cele dni mohli byt "v obchode " predsa :DD su urcite pravida, bud to splni alebo riskuje problem ak kontrola pride. Co teraz chodia veru velmi casto.

markusrasford
18. feb 2026
@cacianka

@markusrasford hlavne že ty odpovedáš mimo merita.
Daj pokoj, tie tvoje trápne poznámky sú až detinské.

@cacianka vieš ked si na sociálnej sieti si zvykaj. Keď su detinské co uz? Neviem ti pomôcť

markusrasford
18. feb 2026
@simca06022011

@markusrasford pochop, ze cez PN nema chodit nikam. Je jedno ci beha ci nebeha, to by sme vsetci cele dni mohli byt "v obchode " predsa :DD su urcite pravida, bud to splni alebo riskuje problem ak kontrola pride. Co teraz chodia veru velmi casto.

@simca06022011 ako moze sa stať ze sa chorému co je na PN zhorší zdravotný stav? Móze však. Celý čas tvrdím ze nech si to riesi na sociálnej poisťovni a nie na MK. Mňa velmi inšpiruje ako dokáže také ako cakanka ísť az pod kožu. A potom ešte tie anonymne su top.

simca06022011
18. feb 2026
@markusrasford

@simca06022011 ako moze sa stať ze sa chorému co je na PN zhorší zdravotný stav? Móze však. Celý čas tvrdím ze nech si to riesi na sociálnej poisťovni a nie na MK. Mňa velmi inšpiruje ako dokáže také ako cakanka ísť az pod kožu. A potom ešte tie anonymne su top.

@markusrasford ak sa mu zhorsi stav ide k lekarovi, nejde do obchodu... vsakze? ;)

markusrasford
18. feb 2026
@simca06022011

@markusrasford ak sa mu zhorsi stav ide k lekarovi, nejde do obchodu... vsakze? ;)

@simca06022011 je to individuálne. Nelamal by som palicu nad ľuďmi co to riešia inac ako návštevou lekára. Svoj osud s PN ma vo svojej kompetencií ako bude komunikovať so SP.

simca06022011
18. feb 2026
@markusrasford

@simca06022011 je to individuálne. Nelamal by som palicu nad ľuďmi co to riešia inac ako návštevou lekára. Svoj osud s PN ma vo svojej kompetencií ako bude komunikovať so SP.

@markusrasford jasne, ze so socpoist to riesit musi. Ale trosku taras.. su presne dane pravidla, cez PN chodi von cez vychadzky, mimo to len k lekarovi, rehab, atd. To je proste fakt a nikto to neosali. AKo osamela osoba vedia prizmurit oko pri nakupe, navsteve lekarne, ale teraz ked to prisne kontroluju, si maju davat pnkari proste pozor a nedrazdit. Nie je to dovolenka.

anonym_3d6508
18. feb 2026

@anonym_autor pokutu dostat nemusis ale nemusi ti byt vyplatena davka.

markusrasford
18. feb 2026
@simca06022011

@markusrasford jasne, ze so socpoist to riesit musi. Ale trosku taras.. su presne dane pravidla, cez PN chodi von cez vychadzky, mimo to len k lekarovi, rehab, atd. To je proste fakt a nikto to neosali. AKo osamela osoba vedia prizmurit oko pri nakupe, navsteve lekarne, ale teraz ked to prisne kontroluju, si maju davat pnkari proste pozor a nedrazdit. Nie je to dovolenka.

@simca06022011 ja som sa snažil byt doteraz k tebe slušný. Preto ze mam iný pohľad a názor na vec preto netaram. Zamysli sa nad tvojim slovníkom. Moje skúsenosti hovoria, ze zázraky ihneď a nemožné do troch dní. Nezijes v krajine kde neexistuje porušovanie zákonov deň co deň na každej úrovni. Tak prestaň tarať.

anonym_152d62
18. feb 2026

a teraz sa pozrite, o com sa tu bavite... clovek-jeho hodnota a jeho prava... v nemecku moze ist kazdy kto je na pn, a vie chodit, na prechadzku, von kedy chce, vo vyspelych statoch vnimaju cloveka ako cloveka, nie ako vazna...ked sa mu ziada, ide von, aj to prispieva ku celkovej regeneracii cloveka...preco za toto u nas ludia nebojuju...ved kto dnes ide na pn? len ten kto musi...

markusrasford
18. feb 2026
@anonym_152d62

a teraz sa pozrite, o com sa tu bavite... clovek-jeho hodnota a jeho prava... v nemecku moze ist kazdy kto je na pn, a vie chodit, na prechadzku, von kedy chce, vo vyspelych statoch vnimaju cloveka ako cloveka, nie ako vazna...ked sa mu ziada, ide von, aj to prispieva ku celkovej regeneracii cloveka...preco za toto u nas ludia nebojuju...ved kto dnes ide na pn? len ten kto musi...

@anonym_152d62 ja stebou úplne súhlasím. Táto krajina je vo veľkom úpadku na každej úrovni.

chrobak7
18. feb 2026

@anonym_autor Neviem, či pokutu, ale nepriznajú ti nemocenské dávky. Keď si chorá, nemáš čo chodiť po nákupoch a s deťmi von.

anonym_2926c9
18. feb 2026
@anonym_152d62

@anonym_152d62 mozes aj tu chodit, lekar na to pise vychadzky... ale ked mas napr infekcne ochorenie, si prechladnuta atd, mas byt doma.
A dalsia vec je zneuzivanie Pnky u nas = desatrocia. A vobec nie je pravda, ze ide na PN ten co musi, vela ludi stale vyuziva PNky ako dovolenku, ako moznost uliat sa z prace a tak.. nepisem, ze vsetci samozrejme, ale je takych dost. Mas aj tu take temy, co najdlhsie na PNkach, kazde dva roky vycerpat aj davku v nezamestnanosti atd... ani mne sa to nepaci, ze ma niekto ma sekyrovat, lebo napr viem ze necerpam PNky zo srandy a ani nechodim ked nemusim nikam = ale su taki co to robia.

patrike
18. feb 2026
@markusrasford

@markusrasford Je uplne jedno, ci sla do obchodu taxikom alebo bezala, mimo vychadzok sa ma doma liecit. Jasne ?

patrike
18. feb 2026

Dočasne práceneschopný poberateľ nemocenskej dávky je povinný:

zúčastniť sa na kontrole posudzovania spôsobilosti na prácu počas trvania dočasnej pracovnej neschopnosti, ak posudkový lekár neurčí inak,
zdržiavať sa počas dočasnej pracovnej neschopnosti na adrese uvedenej v žiadosti o priznanie nemocenského alebo zaznamenanej pri vzniku dočasnej pracovnej neschopnosti v systéme elektronického zdravotníctva a bezodkladne oznámiť Sociálnej poisťovni jej zmenu (písomne alebo prostredníctvom Elektronického účtu poistenca),
dodržiavať liečebný režim určený ošetrujúcim lekárom počas trvania dočasnej pracovnej neschopnosti,
preukázať sa pri kontrole dodržiavania liečebného režimu občianskym preukazom alebo iným dokladom preukazujúcim jeho totožnosť,
oznámiť pri dočasnej pracovnej neschopnosti, ktorá nie je zaznamenaná v systéme elektronického zdravotníctva, Sociálnej poisťovni ukončenie dočasnej pracovnej neschopnosti do troch dní odo dňa skončenia dočasnej pracovnej neschopnosti, ak dočasná pracovná neschopnosť trvala viac ako desať dní,
plniť ďalšie povinnosti ustanovené zákonom o sociálnom poistení,
preukázať skutočnosti rozhodujúce na vznik nároku na dávku, trvanie nároku na dávku, zánik nároku na dávku, nároku na jej výplatu a jej sumu, do ôsmich dní oznámiť príslušnej organizačnej zložke Sociálnej poisťovne zmenu v skutočnostiach rozhodujúcich na trvanie nároku na dávku, zánik nároku na dávku, nároku na jej výplatu a jej sumu; ak bol poistenec alebo príjemca dávky písomne vyzvaný príslušnou organizačnou zložkou Sociálnej poisťovne, aby preukázal tieto skutočnosti, je povinný výzve vyhovieť v lehote do ôsmich dní odo dňa doručenia výzvy, ak organizačná zložka Sociálnej poisťovne neurčila inú lehotu,
do ôsmich dní písomne oznámiť zmenu adresy, na ktorej sa zdržiava.

Za porušenie týchto povinností môže Sociálna poisťovňa uložiť pokutu až do 16 596,96 eura. V prípade, ak dočasne práceneschopný poberateľ nemocenskej dávky splní svoju povinnosť do siedmich dní po uplynutí osemdňovej lehoty stanovenej zákonom o sociálnom poistení, Sociálna poisťovňa mu pokutu neuloží. Pri ukladaní pokuty Sociálna poisťovňa zohľadní závažnosť porušenia povinnosti ustanovenej zákonom.

Poistenec nemá nárok na výplatu nemocenského odo dňa porušenia liečebného režimu určeného lekárom do skončenia dočasnej pracovnej neschopnosti, najviac v rozsahu 30 dní odo dňa porušenia liečebného režimu určeného lekárom.

patrike
18. feb 2026

Tu to maju rozni mudrlanti a pochybovaci cierne na bielom - cize pokuta mozno a zrusenie vyplaty davok urcite :

Za porušenie týchto povinností môže Sociálna poisťovňa uložiť pokutu až do 16 596,96 eura. V prípade, ak dočasne práceneschopný poberateľ nemocenskej dávky splní svoju povinnosť do siedmich dní po uplynutí osemdňovej lehoty stanovenej zákonom o sociálnom poistení, Sociálna poisťovňa mu pokutu neuloží. Pri ukladaní pokuty Sociálna poisťovňa zohľadní závažnosť porušenia povinnosti ustanovenej zákonom.

Poistenec nemá nárok na výplatu nemocenského odo dňa porušenia liečebného režimu určeného lekárom do skončenia dočasnej pracovnej neschopnosti, najviac v rozsahu 30 dní odo dňa porušenia liečebného režimu určeného lekárom.

patrike
18. feb 2026
iwesska
18. feb 2026

Teraz ti pozastavia vyplacanie PN od tohto dna az dokonca PN. Preco chodis do obchodu,ked nemas vychadzky?

markusrasford
18. feb 2026
@patrike

@markusrasford Je uplne jedno, ci sla do obchodu taxikom alebo bezala, mimo vychadzok sa ma doma liecit. Jasne ?

@patrike v krajine ako Slovensko nič nie jasné. Možno si to pochopil.

anonym_6932ed
18. feb 2026

Ja som bola síce pred rokom na PN, mala som nohu v sadre, 2 mesiace doma PN a tiež mi nechcela dať doktorka vychádzky.
Mala som škôlkara a školáka, tak chodila som s nimi von bez vychádzok. Nikto nebol u mňa na kontrole či som doma.
Hádam nemysleli že nechám doma deti dva mesiace zo škôlky a zo školy, lebo doktorka nebola schopná mi napísať vychádzky. A ako vidím ani teraz nedávajú každému vychádzky.

mimaapeto
18. feb 2026
@anonym_6932ed

Ja som bola síce pred rokom na PN, mala som nohu v sadre, 2 mesiace doma PN a tiež mi nechcela dať doktorka vychádzky.
Mala som škôlkara a školáka, tak chodila som s nimi von bez vychádzok. Nikto nebol u mňa na kontrole či som doma.
Hádam nemysleli že nechám doma deti dva mesiace zo škôlky a zo školy, lebo doktorka nebola schopná mi napísať vychádzky. A ako vidím ani teraz nedávajú každému vychádzky.

@anonym_6932ed neviem si predstaviť chodiť so zlomenou nohou na vychádzky... dr chápem...

anonym_152d62
18. feb 2026

najlepsie bude dat vsetkym pn naramok ako vaznom s gps, a nemusi chodit ziadna kontrola...

anonym_6932ed
18. feb 2026
@mimaapeto

@anonym_6932ed neviem si predstaviť chodiť so zlomenou nohou na vychádzky... dr chápem...

@mimaapeto Mala som vtedy 4 a 6 ročne deti, myslíš že by sa vychystali aj odišli sami do škôlky a do školy, alebo ty by si ich nechala dva mesiace doma? Ja nie

anonym_7ccaad
18. feb 2026

uctenka ti nepomoze, musis dodrziavat vychadzky, pokuta a pozastavenie PN, plus mozu kontroly opakovat alebo nariadit ukoncenie PN