Ako zdokladovať nepodložený nákup počas kontroly práceneschopnosti?
Prišla mi kontrola no bola som v obchode, ako to zdokladovať keď nemám účtenku? Vždy ju automaticky zahodím... To dostanem pokutu?
Neprečítala som všetky komentáre zatiaľ . Mňa sa lekárka na žiadne časy ani nič podobné nepýtala ani mi o tom nepovedala kedy mám vychádzky a že dáke vôbec mám. Navyše čo čítam na internete vychádzky sú 2 hodiny čiže by som to musela dať hodina ráno a hodina poobede. Toľko času mi však trvá samotné dorazenie do škôlky, oblečenie dieťaťa a vrátenie sa domov keďže nemám auto. Ako kedy mám ísť na nákup? Nerozumiem tomu celému
@anonym_autor no bohužiaľ...môžeš ist iba v čase vychadzok...a na vychádzky si sa mala pytat lekára.(si nebola nikdy na pn, nevies o tom ze proste musis dodrziavat rezim a nemozes ist nikde?) ..ak ti nic nevravel, tak asi zrejme ani ziadne nemas...mimo vychadzok nemôžeš ist nikde, iba k lekárovi, zoadne nakupy, ziadne ze dieta zaniest do skoly...nic...stopnú ti dávku a nedostaneš peniaze ...mozno su nejaké vynimky ak si osamelý rodic...ale to naozaj netuším...a vychádzky bývajú standartne 2 hodiny doobeda a 2 poobede...čas si vieš dohodnúť s lekárom ak to povaha ochorenia dovoluje a niekedy aj samotni lekári robia s tym problemy
Toto mi naslo:
Ma osamelý rodic nejaké výhody ked je na pn?
Gemini povedal
Áno, ako osamelý rodič máte v slovenskom systéme sociálneho poistenia určité zvýhodnenia, no tie sa týkajú skôr dĺžky poberania dávok než samotnej výšky peňazí na deň.
Tu je prehľad toho, čo je dôležité vedieť:
1. Rozdiel medzi PN a OČR
Je dôležité rozlíšiť, či ste na PN vy (ste chorý/á vy), alebo ste na OČR (ošetrovné – staráte sa o choré dieťa).
Ak ste na PN vy: Výška dávky je rovnaká ako u kohokoľvek iného (približne 55 % z hrubej mzdy od 4. dňa). Osamelosť tu nehrá rolu v sume ani v dĺžke (štandardne max. 52 týždňov).
Ak ste na OČR (ošetrovné): Tu prichádza hlavná výhoda.
2. Dlhšia platená OČR
Bežný rodič má nárok na platené ošetrovné maximálne 14 kalendárnych dní. Osamelý rodič má však nárok na dlhšie obdobie:
Až 31 kalendárnych dní platenej OČR (ak sa staráte o dieťa do 16 rokov, ktoré si vyžaduje ošetrovanie).
Podmienkou je, že musíte spĺňať definíciu „osamelosti“ podľa Sociálnej poisťovne.
3. Kto je podľa zákona „osamelý“?
Sociálna poisťovňa je v tomto pomerne prísna. Osamelý rodič je ten, kto:
Žije sám (je slobodný, rozvedený alebo ovdovený).
Nežije v spoločnej domácnosti s inou dospelou osobou (napríklad s partnerom/druhom, alebo dokonca s rodičmi, ak s nimi tvoríte spoločnú domácnosť).
[!IMPORTANT]
Ak žijete s partnerom „bez papiera“ (v spoločnej domácnosti), z pohľadu zákona o sociálnom poistení sa väčšinou nepovažujete za osamelú osobu pre účely predĺženej OČR.
4. Ochrana podľa Zákonníka práce
Okrem peňazí máte ako osamelý rodič (stále sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov) aj lepšiu pracovnoprávnu ochranu:
Výpoveď: Ste v tzv. ochrannej dobe, čo sťažuje zamestnávateľovi dať vám výpoveď (napríklad z organizačných dôvodov).
Pracovný čas: Ak požiadate o kratší pracovný čas alebo inú úpravu pracovnej doby, zamestnávateľ je povinný vám vyhovieť, ak mu v tom nebránia vážne prevádzkové dôvody.
Nočná práca a nadčasy: Na prácu nadčas vás zamestnávateľ môže určiť len s vaším súhlasom.
5. Čestné vyhlásenie
Aby ste si mohli uplatniť nárok na dlhšiu OČR, musíte Sociálnej poisťovni doručiť Čestné vyhlásenie o osamelosti. Tlačivo vám dajú v poisťovni alebo ho nájdete na ich webe.
Čo by vás zaujímalo ďalej? Ak chcete, môžem vám pomôcť preveriť, či spĺňate konkrétne podmienky pre status osamelého rodiča, alebo sa môžeme pozrieť na to, ako presne si predĺženú OČR vybaviť.
Povedali ste
Moze ist osamelý rodic na nakup ak je pn aj mimo vychadzok?
Gemini povedal
Odpoveď je áno, ale má to prísne pravidlá.
Zákon a Sociálna poisťovňa uznávajú, že ak žijete v domácnosti sami (ako osamelý rodič), musíte si zabezpečiť základné životné potreby. To však neznamená, že môžete byť mimo domu kedykoľvek.
Tu je návod, ako postupovať, aby ste neprišli o nemocenské dávky:
1. Pravidlo "nevyhnutných životných potrieb"
Ak ste osamelá osoba a nemáte nikoho, kto by vám nakúpil alebo vyzdvihol lieky v lekárni, môžete opustiť byt aj mimo vyznačených vychádzok.
Týka sa to výlučne nákupu potravín a liekov.
Nákup by mal byť vykonaný v najbližších potravinách alebo lekárni.
Výlet do nákupného centra na hodinu mimo vychádzok vám kontrola neuzná.
Neprečítala som všetky komentáre zatiaľ . Mňa sa lekárka na žiadne časy ani nič podobné nepýtala ani mi o tom nepovedala kedy mám vychádzky a že dáke vôbec mám. Navyše čo čítam na internete vychádzky sú 2 hodiny čiže by som to musela dať hodina ráno a hodina poobede. Toľko času mi však trvá samotné dorazenie do škôlky, oblečenie dieťaťa a vrátenie sa domov keďže nemám auto. Ako kedy mám ísť na nákup? Nerozumiem tomu celému
@anonym_autor ak nemas vychadzky preco chodis kde kade po vonku?
kolko si uz na PN? hlavne im tam nehovor ze vodis deti do skolky a behas po vonku zrusia ti PN obratom ruky
aku mas vlastne diagnozu s cim si na PN?
@anonym_autor Si na PN, čiže si chorá, máš sa liečiť a nie chodiť na nákup alebo do MŠ, ak nemáš lekárom určené vychádzky. Že si bola zaniesť deti a nákup ti v sociálnej neprejde.
@anonym_autor Si na PN, čiže si chorá, máš sa liečiť a nie chodiť na nákup alebo do MŠ, ak nemáš lekárom určené vychádzky. Že si bola zaniesť deti a nákup ti v sociálnej neprejde.
@anonym_5d8683 ďakujem takže keď som chorá nemáme jesť, nemám si ísť pre lieky a mám 4r dieťa poslať do škôlky samé že čau utekaj na autobus.. idem dnes zavolať dr aby tie vychádzky nastavila
@anonym_5d8683 ďakujem takže keď som chorá nemáme jesť, nemám si ísť pre lieky a mám 4r dieťa poslať do škôlky samé že čau utekaj na autobus.. idem dnes zavolať dr aby tie vychádzky nastavila
@anonym_autor to ti uz nepomoze, stale si nenapisala s akoundiagnzou sindoma na niektore sa aninvychadzky nedavaju, teraz ti daju pokutu a zastavia vyplacanie PN, pravdepodobne aj PN prehodnotia a ukoncia
deti nemaju otca?
Mas ponaucenie do buducna . Ked Ti bude dr pisat PN, treba jej povedat hned ze mas aj dieta ktore sa nedokaze o seba postarat same a tym padom ist aj do ci zo skoly/skolky. Ak si slobodna matka, pochopi to.
Autorka, áno, takto funguje tá šikana štátu. Žiaľ, už ti doktorka nepomôže nijak.
@anonym_autor nemáš partnera/manžela?
Deti nemaju otca? A ty nemas susedov, kamaratky, rodinu? Niekoho kto by ti pocas pn nosil deti zo/do skolky?
A co sa tyka nakupov, mame 21.storocie a existuje donaskova sluzba 🤷♀️
S akym ochorenim si na PN?
Autorka, áno, takto funguje tá šikana štátu. Žiaľ, už ti doktorka nepomôže nijak.
@anonym_b3f892 aká šikana? Má sa liečiť a nie je doma, chodí si po nákupoch. Obchod má otvorený aj v čase vychádzok.
@anonym_autor keby si nedajbože ostala v nemocnici dieťa by išlo samo do skolky? Asi nie,ma otca,babky,krstnych aj susedov. Len tu sa musi vyrabať drama .Pravidla platia pre vsetkych,preco by si mala byt vynimka. Ty hlavne volaj do poisťovne a vybav si čo treba.A dr.nie je povinna napisat vychadzky ak nemas na to dg,pri takej chripke napr.si bez vychadzok.
Akurát mi na FB vyskočilo, že sociálna poistovňa vykonáva veľké kontroly PN ... takže takýchto príspevkov tu bude viac ....
@anonym_autor Si PN prvý krát v živote? Keď lekár písal PN, vedela si, že máš dieťa, ktoré musíš vodiť do MŠ, ísť na nákup, pýtala si sa na vychádzky. O nich rozhoduje lekár, podľa dg, Všetko je o komunikácii priamo na mieste. SI sama s dieťaťom? Môže ho do MŠ vodiť aj niekto iný, nákup vieš riešiť donáškou, Neuhráš to, Kontrola zo sociálnej poisťovne je teraz prísna, idú po všetkých, ktorí nedodržiavajú liečebný režim. Kontaktuj priamo SP, uvidíš čo ti povedia. Máš ponaučenie do budúcnosti.
@anonym_autor si sama? Ak nie, nákup ti ma urobiť a ist aj po dieta. Ty máš dodržiavať liečebný rezim
@anonym_autor moja mila, mas rodinu mas kamosky mas vychadzky? SA PRESTAN VYHOVARAT , kde mas muza? na kamione v nemecku?
@anonym_6932ed nosil by mi ich niekto z rodiny🙂
@mimaapeto Mne nemal kto deti nosiť. Manžel chodil do práce, už o 5tej odchádzal ráno z domu. A babky nezaujem.
@anonym_autor a s akou diagnózou si vlastne doma?
@anonym_b3f892 aká šikana? Ma PNku tak sa ma liečiť a nie si behať po vonku. Co je na tom nepochopiteľné?
Akurát mi na FB vyskočilo, že sociálna poistovňa vykonáva veľké kontroly PN ... takže takýchto príspevkov tu bude viac ....
@mimaapeto konečne sa prebudili
@bomba36 @anonym_b79e8f To, že je niečo v zákone, neznamená, že je to automaticky rozumné ani užitočné. S dieťaťom vyžadujúcim starostlivosť a hladná sa asi ťažko zotaví rýchlejšie. Za mňa je to šikana, určovať niekomu čas vychádzky ako otrokovi. Mám pochopenie a autorka aj tak bude mať z toho negatívne dôsledky, tak nechápem, čo sa tak zavzdušňujete. Zbytočný plat ide pre kontrolórov, než aby sa človek na PN dal dokopy a dostal kompenzáciu bez šikany.
@bomba36 @anonym_b79e8f To, že je niečo v zákone, neznamená, že je to automaticky rozumné ani užitočné. S dieťaťom vyžadujúcim starostlivosť a hladná sa asi ťažko zotaví rýchlejšie. Za mňa je to šikana, určovať niekomu čas vychádzky ako otrokovi. Mám pochopenie a autorka aj tak bude mať z toho negatívne dôsledky, tak nechápem, čo sa tak zavzdušňujete. Zbytočný plat ide pre kontrolórov, než aby sa človek na PN dal dokopy a dostal kompenzáciu bez šikany.
@anonym_b3f892 Tu nikdy nebude dobre, ked dodrziavanie zakonov budu chytraci nazyvat sikanou. Kazdy chytrak ako ty ma hned X vyhovoriek, ked ho prichytia.
Samozivitelka je chora ? Proste : dieta je s nou doma a nikam ho nenosi.
@anonym_b3f892 Tu nikdy nebude dobre, ked dodrziavanie zakonov budu chytraci nazyvat sikanou. Kazdy chytrak ako ty ma hned X vyhovoriek, ked ho prichytia.
Samozivitelka je chora ? Proste : dieta je s nou doma a nikam ho nenosi.
@patrike ak je samozivitelka chora, tak jednoducho povie lekarovi a ten jej napise vychadzky rano a poobede v case ked chodi po dieta. Cestou si hadam zvladne aj nakupit ak treba. Tiez mam dieta a tiez som byvala chora. Ako sa moze chora zena doma liecit ked ma opatrovat male dieta zaroven doma ? :D
@anonym_b3f892 keby sa tu roky nezneuzivali PNky, nik by nikoho nesikanoval. Ale ked vladze niekto chodit po obchodoch a vonku, tak asi moze aj pracovat :D
@anonym_b3f892 keby sa tu roky nezneuzivali PNky, nik by nikoho nesikanoval. Ale ked vladze niekto chodit po obchodoch a vonku, tak asi moze aj pracovat :D
@anonym_2926c9 jasne, pre teba platí- PN už keď sa umiera, čo?
jasne zneužívajú všetci všetko
@anonym_2926c9 jasne, pre teba platí- PN už keď sa umiera, čo?
jasne zneužívajú všetci všetko
@elenka.k vobec nie, kde pisem, ze vsetci zneuzivaju? A ten co je chory, sa nebude stazovat, ze chudacik nemoze chodit po vonku kedy chce a mas si zariadit vychadzky, ked to teda inak nedava.
Nedá mi nereagovať, lebo tieto témy sa opakujú a jednému nerozumiem. Chápem, že PNky sa zneužívajú, vidíme to aj tu často, ALE nerozumiem tým útokom na autorov, ktorí sa normálne slušne opýtajú. Pokiaľ viem, PN znamená PRÁCEneschopní a nie každý má babky, tetky a neviem koho, ktorí vedie vybaviť všetko, napríklad aj starostlivosť o deti. Predstavte si, že by ste boli v situácii, máte manuálnu prácu (áno aj také sú, nerobia všetci na home-office ako sa tu každá druhá prezentuje) a zlomite si ja neviem, ruku. Okej, veľa v práci s tým nenamutite, prakticky nič, tak idete na PRÁCEneschopnosť. Ale doma máte dve malé deti, manžela (ktorí ani nemusí byť) s pracovnou dobou nie veľmi prispôsobivou (neviem si predstaviť napríklad takého hasiča , že by teraz niekoľko týždňov ospravedlňovali z práce že každý deň zanasa deti do škôlky) a čo iné vám v takom prípade zostáva? No jedine to risknúť a ísť to dieťa zaniesť sami, však podotýkam, to že máte zlomenú ruku neznamená že nie ste schopna ničoho iného len ležať na gauči. A naozaj, sú kopy prípadov , kedy proste tí rodinní príslušníci nie sú /nemôžu. Teraz nehovorím z vlastnej skúsenosti, ja deti nemám a v živote som nebola na PN, ale ide o princíp, odsudzujete tu , akoby sa žiadna z vás do takej situácie nedostala. Ja napríklad tiež nemám rodičov, ani súrodencov, tety mi žijú na opačnom konci Slovenska, manželov jediný brať žije v zahraničí a mám iba svokru, ktorá okrem toho že stále pracuje, tak nejaká extra ochota cestovať zo susedného mesta tam nebýva ani teraz keď niečo treba. Tiež by som v takom prípade nemala čo robiť keby manžel nie je/nemôže. A milujem argument že popros susedov, akože neviem kde všetky žijete, ale predstava že sa teraz niekoľko týždňov venujem cudziemu decku na úkor svojich povinností, no neviem, to by museli byť veľmi ochotní susedia a takých je málo