Ako zmeniť priezvisko?
Ahojte dá sa zmeniť priezvisko? Za moje sa mi celu základnú a strednú školu smiali a šikanovali ma. Hanbím sa zaňho.
@maranco no hanlivé nieje.
aj mna vysmievali za priezvisko, skracovali ho a upravovali... proste to sa zmeni kolektivom... ja som si napr. vzala manzelovu skratenu verziu priezviska bez pripony -ova.
@katkaseiner no ja mám v priezvisku zviera za ktoré sa mi posmievajú a posmievali. Je to otrasny pocit, ešte ku tomu neveim vyslovit poriadne r, ktoré je v nom tak istí
žiadosť o zmenu podáš cez stránku https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...
Nemyslim.ze sa posmech vyriesi zmenou priezviska.V starom kolektive ti tvoje priezvisko prischne navzdy
Zmenou kolektivu ano.
Skus popracovat na zmene tvojho postoja k posmecharom.Zvys si sebavedomie.ignoruj ich...
@janinah chxem sa presťahovať a tým zmeniť aj priezvisko. Potom nemá byť prečo žiadny posmechu
Priezvisko ti nikto nezmeni len tak lebo chces. Musis nato splnat aspon jeden z dovodov na zmenu alebo upravu priezviska. Zatial si nenapisala dovod na zaklade ktoreho by ti ho cele zmenili.
@nynia psychická ujma?
V tom linku ktory uz je vyssie alebo tu priamo v zakone https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pravne-predpis... a dovod, ze sa ti nejake deti v skole zanho posmievali tam nenajdes pokial nie je hanlive. Sikanuje a posmieva sa ti este niekto teraz? Nehovoriac o tom, ze to bude treba nejak podlozit, nie len tvrdit, ze sa ti nejake deti navyse este v minulosti posmievali. Ked nie tak tu psychicku ujmu treba riesit so psychologom, nezbavis sa jej zmenou priezviska.
V tom linku ktory uz je vyssie alebo tu priamo v zakone https://www.slov-lex.sk/ezbierky/pravne-predpis... a dovod, ze sa ti nejake deti v skole zanho posmievali tam nenajdes pokial nie je hanlive. Sikanuje a posmieva sa ti este niekto teraz? Nehovoriac o tom, ze to bude treba nejak podlozit, nie len tvrdit, ze sa ti nejake deti navyse este v minulosti posmievali. Ked nie tak tu psychicku ujmu treba riesit so psychologom, nezbavis sa jej zmenou priezviska.
@nynia ano zbavím sa toho pocitu zmenou priezviska, keď s nim nebudem mat nič spoločné. Mám 19 rokov, končím šs ( nevychádzajú mi roky) takže ano aj teraz sa mi posievaju
Ale nemas nato zakonny dovod ako ziadost samozrejme podat mozes ale je mala sanca, ze ti schvalia zmenu najma ak uz koncis SS tak o par tyzdnov ten tvoj dovod na zmenu priezviska pominie
Ale nemas nato zakonny dovod ako ziadost samozrejme podat mozes ale je mala sanca, ze ti schvalia zmenu najma ak uz koncis SS tak o par tyzdnov ten tvoj dovod na zmenu priezviska pominie
@nynia ne nepominie
Mas tu uz dva linky tak si aspon jeden z nich precitaj ake dovody a ake moznosti zmeny priezviska zakon umoznuje.
@nynia ja som bola milo prekvapena uradmi (co sa naozaj casto nestava) ked si moje dieta menilo krstne meno. Malo uplne bezne slovenske meno, nijakym sposobom neobvykle, menilo si ho na dost neobvykle. A vyhoveli ziadosti bez problemov. Podla mna dost zalezi od konkretneho uradu/uradnika.
Chápem tvoju frustráciu, ale ty potrebuješ ZÁKONNÝ dôvod na zmenu priezviska, nie tvoj pocit, prípadne tvoju traumu, ak nejde o vyslovene hanlivé priezvisko. Popracuj na svojej psychike a nepripúšťaj si hlúpe a detinské posmievanie. Končíš školu, prídeš do nového kolektívu... v práci sa ti to stávať nebude
Uvadza sa iba dovod v ziadosti, napr to moze byt aj dlhodoby pobyt a zivot v zahranici, kamoska menila kvoli tomu. Ale viac menej je to jedno, tam ide o zaplatenie toho kolku a vybavi to bud matrika, alebo prislusny sud ( to myslim ked nemas uz TP na SK), skor je to potom osemetne, lebo musis menit vsetky doklady. To meno nebude figurovat nikde, cize aj vsetky diplomy atd. To stoji tiez nejaky cas a peniaze. Este som sa nestretla s tym, ze by zmene nevyhoveli, ked islo o nejake normalne meno/ priezvisko.
Chápem tvoju frustráciu, ale ty potrebuješ ZÁKONNÝ dôvod na zmenu priezviska, nie tvoj pocit, prípadne tvoju traumu, ak nejde o vyslovene hanlivé priezvisko. Popracuj na svojej psychike a nepripúšťaj si hlúpe a detinské posmievanie. Končíš školu, prídeš do nového kolektívu... v práci sa ti to stávať nebude
@a_alexandra_a ano pridem do nového kolektívu a bude sa to opakovať, ja svoje priezvisko pomaly ani neviem vysloviť, ako som písala ťažko sa mi vyslovuje R a v priezvisku ho mám rovno 2x
Nechodila si k logopédovi? Ale teda myslím, že medzi dospelými ľuďmi nie je bežný posmech z priezviska, skôr ich bude iritovať to, že v tvojom veku nevieš povedať R. Takéto posmešky sú bežné medzi deťmi, ale pochybujem, že v práci to bude niekto riešiť.
vela spravi ked opustis terajsi kolektiv. mne sa tiez vysmievali v skole z mena, sla som na inu skolu a tam absolutne nikoho nenapadlo sa mi vysmievat. tam som pomaly bola za hviezdu s takym menom-lebo nepoznali nikoho kto by mal take meno a vsetci ma volali len zdrobneninami.
pre svoje dobro skus si najst logopedicku, ktora ti pomoze s tym R, vobec to nie je hanba k nej chodit. nasa logopedicka ma plno dospelych klientov ktori k nej chodia, a to tam sli kvoli svojim detom ktore mali problem s vyslovnostou. a ona im potom vysvetlila ze pokial oni nebudu vediet spravne vyslovovat pismenka, tak nemozu cakat ze ich deti to budu vediet, pokial stale budu pocut nespravnu vyslovnost
Nechodila si k logopédovi? Ale teda myslím, že medzi dospelými ľuďmi nie je bežný posmech z priezviska, skôr ich bude iritovať to, že v tvojom veku nevieš povedať R. Takéto posmešky sú bežné medzi deťmi, ale pochybujem, že v práci to bude niekto riešiť.
@a_alexandra_a chodila, nepomohlo to 🙂
vela spravi ked opustis terajsi kolektiv. mne sa tiez vysmievali v skole z mena, sla som na inu skolu a tam absolutne nikoho nenapadlo sa mi vysmievat. tam som pomaly bola za hviezdu s takym menom-lebo nepoznali nikoho kto by mal take meno a vsetci ma volali len zdrobneninami.
pre svoje dobro skus si najst logopedicku, ktora ti pomoze s tym R, vobec to nie je hanba k nej chodit. nasa logopedicka ma plno dospelych klientov ktori k nej chodia, a to tam sli kvoli svojim detom ktore mali problem s vyslovnostou. a ona im potom vysvetlila ze pokial oni nebudu vediet spravne vyslovovat pismenka, tak nemozu cakat ze ich deti to budu vediet, pokial stale budu pocut nespravnu vyslovnost
@lauruska_sumienka ja som logopedičke chodila od 5 rokov asi do 10, nepomohlo to
skus si najst inu, ja som so synom bola u 2, jedna nam len dala papier a trenujte-vdaka nej ziaden pokrok, syn odverklikoval to co mas naucene naspamat ona bola spokojna ale realne sa nikam nepohol a druha ta nas drvila kazdy tyzden viac ako rok, kazdy tyzden ine treningy, ine postupy a synovi samemu R nabehlo pocas treningu ineho pismenka
skus si najst inu, ja som so synom bola u 2, jedna nam len dala papier a trenujte-vdaka nej ziaden pokrok, syn odverklikoval to co mas naucene naspamat ona bola spokojna ale realne sa nikam nepohol a druha ta nas drvila kazdy tyzden viac ako rok, kazdy tyzden ine treningy, ine postupy a synovi samemu R nabehlo pocas treningu ineho pismenka
@lauruska_sumienka no ja ten čas čo som chodila ako dieťa sme vymenili 3, 1 štátnu a 2 súkromné. Všetky to vzdali.
asi by sa ti hodila ta nasa ;) ta to s nikym nevzda a vzdy cosi vymysli 🙂
asi by sa ti hodila ta nasa ;) ta to s nikym nevzda a vzdy cosi vymysli 🙂
@lauruska_sumienka asi no. Len ja už mám z toho pomaly traumu.
Autorka, drzim ti palce, aby ti zmenu mena bez problemov schvalili🤞🤞🤞
Poznam aj ja ludi, ktorym logopedi nepomohli. Netrap sa tym❤️
Autorka, drzim ti palce, aby ti zmenu mena bez problemov schvalili🤞🤞🤞
Poznam aj ja ludi, ktorym logopedi nepomohli. Netrap sa tym❤️
@guudy ďakujem ❤️

áno dá sa za poplatok 70€ zmena cez internet alebo 140€ osobne na úrade
ak je hanlivé tak 4€