icon

Aký dôvod má to, že si v našej kultúre žena berie po sobáši priezvisko manžela?

mesiacikluna
6. jún 2023

Nie je tu niekto kto vie ako vzniklo aký dôvod má to, že si v našej kulture žena berie po sobáši priezvisko manžela a aj väčšinou deti? 🙂 jedná sa čisto o zaujímavosť. Kľudne sa rozpíšte :DDD

Strana
z2
zmrzlinka2021
6. jún 2023

@mesiacikluna no veď povinnosť to nie je

mesiacikluna
autor
6. jún 2023

@aniele Na Islande si daju prvé meno otca a jeho meno+son alebo dóttir :DDD že napr.
(vymyslím meno :DD) Stefánson alebo Stefándóttir

cacianka
6. jún 2023

@mesiacikluna prosím, uved lepší príklad aj s krstným menom a preklad. Nech je to kompletnejsie

oblecenie99
6. jún 2023

@aniele A dokonca to dlho takto mali maďarské ženy aj v občianskom preukaze - spomínala mi to kolegyňa, ktorá robila u notára.

Ja som si ináč ponechala aj dievčenské a mne to vadí, lebo nie je mi komfortné používať 2 priezviská, a preto sa už predstavujem a skracujem späť na dievčenské. Ako žiť sa s tým dá, ale že by som to odporučila, tak skôr nie...

mesiacikluna
autor
6. jún 2023

@cacianka Islandské mená neponznám a son znamená syn a dóttir znamená dcera

aknaj
6. jún 2023

@cacianka
napr. nájdeš na nete herečku
Margrét Vilhjálmsdóttir
jej sestra
Osk Vilhjalmsdottir
a jej muž
Egill Heiðar Anton Pálsson

aknaj
6. jún 2023

@cacianka a tu je aj vysvetlenie k tomu, ako sa vytvárajú

"Na Islande totiž neexistujú priezviská a mená sa tvoria tradičným systémom skladania. Princíp je jednoduchý – priezvisko vytvoria pomocou otcovho alebo matkinho mena s pridaním koncovky „dóttir“ pre dcéru a „son“ pre syna. Ženy preto po svadbe nepreberajú priezvisko svojho manžela tak, ako je to zvykom u nás."

aknaj
6. jún 2023

@mesiacikluna
čiže teraz má manžel iné priezvisko ako ty
a keď sa vám narodí dieťa, nastane problém, aké mu dať priezvisko, lebo dve nemôže mať /ak sa mýlim, opravte ma 🙂 /
takže jeden z vás sa bude volať inak, ako tí ostatní
toto ti vadiť nebude ? lebo vo väčšine prípadov, čo tu čítam, tak to mamičkám vadí
takže možno aj preto je dobré, ak si žena preberie manželovo priezvisko /alebo teda opačne/

mesiacikluna
autor
6. jún 2023

@aknaj Deti nebudu, z osobných dôvodov

cacianka
6. jún 2023

@aknaj takže otec sa volá napr. olaf narodí sa mu dcéra Luna , tak bude mať priezvisko olafdottir.
Keď sa narodí syn Alan, tak zápisu priezvisko olafson.
Takže dve deti jedného otca a majú v podstate 2 verzie priezvisk.
A kedy vlastne sa dávajú mena po matke a kedy po otcovi ? Či teda ak sa Fride a olafovi narodí dcéra Luna, bude fridasdottir, lebo meno sa berie po matke ? A ich syn Alan bude ten olafson. 2 deti - súrodenci pokrvni a úplne iné " priezviská ...

aknaj
6. jún 2023

@cacianka
asi je to na ich dohode, či bude meno po matke alebo po otcovi

mamula20
Odpoveď bola odstránená
mamula20
Odpoveď bola odstránená
euka210
6. jún 2023

@mesiacikluna lebo tak to bolo oddavna, ze muzsky potomok je "nositelom rodu". Zena sla za muzom byvat a nie muz k zene. Je to patriarchizmus, z kt.vychadza nasa spolocnost.

euka210
6. jún 2023

@zmrzlinka2021 mna sa tak veru na dedine babky pytali ked som sa tu privydala...a ty čia? Ked som povedala priezvisko, hned vedeli "kam patrim" 🤣

emm_i
6. jún 2023

@zmrzlinka2021 Ja len chcem upresniť, je rozdiel v:
- Kováčová - toto je prechyľovanie priezvisk, prípona -ová
- kováčova žena - toto je adjektívum (príd. meno), t. j. kováčova žena (žena muža, ktorý je kováč)
Často aj žiaci s týmto majú problém, pretože toto adjektívum je privlastňovacie a teda nemôže byť na konci -ová a mýliť si to.
Prechyľovaním mužských priezvisk a pridaním -ová sa dáva na znamenie, že ide o ženu. Náš jazyk je flektívny a vieme ho ohýbať, čiže skloňovať, časovať. Ale myslím si, že to súvisí s jazykom ako takým, že slovenčina má naozaj veľa prípon, mení sa, a nie s tým, že ide o majetok muža - tam je práve ten súvis Kováčová a kovačova (žena). 🙂

mikadooo
6. jún 2023

@mesiacikluna ako je to v iných kultúrach? Nechávajú si niekde po sobáši ženy svoje priezvisko? Alebo prevezme ich priezvisko muž? Podľa mňa z historického kontextu je to o tom, že žena jednoducho patrila mužovi, či sa nám to páči alebo nie. A vzhľadom na to, že je to praktické (celá rodina má rovnaké priezvisko - muž, žena, deti), tak sa to aj teraz dodržiava ako praktická tradícia.

olimuc
6. jún 2023

V Spanielsku si Priezvisko nemeni nikto (ak by moc chcel tak ano) napr Zena sa vola López Simó a muz Arias González … deti sa priezviskom volaju Arias Lopez … je napr bezne ze sa niekto vola Asensio Asensio pritom rodicia neboli pribuzny 🤷🏻‍♀️ oni nedokazu pochopit preco chlap nie je ova a my nemame 2 priezviska … obcas je to Problem tak vystavia Papiere na xxxova XXX. … alebo si tam clovek nieco dopise

jaskolka
6. jún 2023

Muž bol "nositeľ mena" dedič, pokračovateľ rodu. Často sa hovorilo, že "rod vymrel po meči" keď sa nenarodil mužský potomok, nemal kto zdediť a niesť ďalej meno.
No a z toho sa to zrejme zachovalo dodnes.
Voľakedy priezviska ani neboli, až keď bolo už veľa ľudí, bolo ich treba nejako odlíšiť. A tak sa to robilo zo začiatku trebárs podľa povolania dotyčného (kováč, pekár, zvonar).

eleanor2510
6. jún 2023

@cacianka podla mna sa po matke davaju len vtedy, ked otec je neuvedeny/neznamy a podobne. Videla som to v jednom islandskom seriali, vsetky postavy mali "priezviska" po otcovi a len jedna, ktora vyrastala iba s matkou (tusim ani nevedela, kto je jej otec), mala po matke.

lelelienka
6. jún 2023

@emm_i je to samozrejme rozdiel, ale prechylovanie vzniklo v minulosti prave preto, resp. vyvinulo sa z toho, aby sa, zjednodusene povedane, “priradila zena k muzovi”. Ano, dnes je to znakom toho, ze ide o zenu, ale vyvinulo sa to z ineho dovodu, nie rozlisenia pohlavi.
A naozej to nie je znakom privlastnenia (v zmysle ze by zena bola majetkom muza), ale priradenia.

amelie2017
6. jún 2023

Ja mam Spaniela muza mam svoje priezvisko, tu si zeny nechavaju svoje priezviska. Deti maju priezviska po rodicoch- prve priezvisko po otcovi a prve po mame. Napr. Pedro Lopez Sanches ma deti s Maria Serra Garcia tak dieta ma priezvisko Lopez Serra. Niektori sa dohodnu a najprv ide mamine prve priezvisko a potom otcove. Takze Serra Lopez. Ale kedze v Spanielsku bol tiez patriarchat, nie je to velmi rozsierene.
Nase deti maju prve priezvisko po muzovi a druhe po mne. Pri synovi som cez ambasadu musela riesit prechylenie priezviska, inak by mal s ova.

nevenka
6. jún 2023

@euka210 hej, to sa takto pytaju 😊

tojada
7. jún 2023

@vroni Ďakujem.

Strana
z2