Dobrý deň, má niekto skúsenosti z osobnou asistenciou? poprípadne aký je rozdiel medzi osobnou asistenciou a opatrovateľským príspevkom
Čo myslíte ktoré je lepšie vybaviť?
@tanapeta s tou asistenciou iba cudziemu človeku by som s tebou celkom nesúhlasila. Neber to ako útok na tvoj príspevok, ale teraz ti napíšem: moja známa má vybavenú asistenciu na svojho otca, ktorý je celkom číperný, len samozrejme, ako každý starší človek má viac diagnóz. Má doma vitálnu manželku a jeho dcéra na neho berie krásny asistenčný príspevok. Čo viem, tak 1x do mesiaca im ide urobiť väčší nákup. Bežné nákupy si robia sami. Tak kde je pravda. Asi tam, že treba byť drzý, neodbytný, treba vedieť písať klamstvá a mať široké lakte...
@zirafienka vaša známa poberá pravdepodobne opatrovateľský príspevok. Autorke píšem ako je to v zákone.
@tanapeta nie, je to asistenčný príspevok, nežijú v spoločnej domácnosti, dokonca jej rodičia žijú v inom meste.
@zirafienka Rodičia predsa môžu bývať aj v inom meste na opatrovateľský. Stačí prečítať zákon
@tanapeta nebudem sa hádať, keby to bol môj príspevok, čo našťastie nie je, tak by som vedela, čo poberám. Toto mi povedala známa, čo poberá ona. A buďme si úprimné, ako sa zákony vysvetľujú a dodržiavajú. Myslím, že ani toto nie je jediný prípad.
@zirafienka tam je to jasne zakázané. To nie, že si hocikto vysvetľuje inak. Paragraf 22 ods. 4
Osobnú asistenciu môže robiť aj rodič ale maximálne 4 hodiny a opatrovateľský príspevok môže poberať rodic aj na dieťa a dieťa môže byť aj v DSS aj v špeciálnej škole môže aj pracovať v tom čase keď je dieťa v DSS ale príjem nesmie presiahnuť 436 eur
pri asistencii asistujesnapr. aj v praci cloveku, opatrovanie je nevladneho cloveka