icon

Alkoholik je už 5 rokov evidovaný na úrade práce. Platia za neho stále zdravotné poistenie?

30. aug 2023

Prosím vás mám znameho, ktorý už 5 rokov chodí na úrad práce, je alkoholik a prácu sú nehľadá. To akože za neho stále platia zdravotku? Alebo na čo tam chodí?

Strana
z2
abbey1
30. aug 2023

Slovensko je veru bohatý štát. Platí kade tade rôznym ľuďom. Veď pozri bežné témy tu na koni.

autor
30. aug 2023

Vôbec sa mi to nepáči.

mogaa
30. aug 2023

Ano pokiaľ je evidovaný na UP a chodí sa hlásiť, štát za neho platí ZP.....

kvetinka75
30. aug 2023

autorka - ani mne
akože platí štát - my to platíme

akje
30. aug 2023

@autorka ako vies, ze pracu si nehlada? To byva snad aj ten dovod, preco niekto chpdi na urad prace. Presne to, na co sa pytas.

jamimo
30. aug 2023

ak dodržiava temíny a spĺňa podmienky evidencie (napr. nárok dávky v hmotnej núdzi+iné...) môže byť v evidencii UPSVaR aj 20 rokov. Áno, zákonná výška zdravotného poistenia je pohľadavkou štátu. Ani ja nemusím súhlasiť so všetkým, čo sa v spoločnosti deje (vrátane hospodárenia s verejnými financiami, rôzne nezmyselné dotácie, tablety zadarmo, vlaky zadarmo a podobne...) nehrotím však v sebe odpor, aj tak nie je v mojej moci zmeniť to. Toto je téma na 300 strán, z pohľadu ekonomického, sociálneho, preventívneho, plánovacieho, štrukturálneho, vzdelávacieho a ešte neviem akého 😉
PS: nezastávam si toho človeka, no nepoznáš dôvody prečo nepracuje, prečo pije, možno je psychiatrický pacient, ŤZP atď...

alickapusinka
30. aug 2023

Sú niektorý na úrade aj 15 rokov môj sused. A nerobí s i s toho ťažkú hlavu.

autor
30. aug 2023

@jamimo tak ja chápem, že ma psychické problémy a preto aj pije, ale tak nech mu zdravotku platí štát z iných dôvodov, napríklad tých, že je psychiatrický pacient a nie že si akože hľadá prácu. Viem, že si nehľadá, ale už zopár prác mal, všade vydrží chvíľku a rodičia ho živia.

flavica
30. aug 2023

@alickapusinka tak takych je veru mnoho. a po pravde nechapem, ze to niekomu len tak nevadi, ty mas kolko krat problem sa niecoho dovolat, o nieco poziadat tak aby ti to priklepli a potom citas o takychto pripadoch

kvetinka75
30. aug 2023

autorka - ja mám suseda, na výsluhovom dôchodku, nemá ešte ani 50. Pár rokov si odrobil a teraz sa spíja donemoty a robí poriadky naokolo. Sem-tam vidím ako ho priváža záchranka. Aj na takéto prípady idú naše peniaze.

tiezjedna
30. aug 2023

ani ja s tým nesúhlasím, ale tento štát fakt neochudobní jeden alkoholik a jeho zdravotné odvody... V politike miznú miliardy na úplne zbytočné výdavky, toto je len kvapka v mori.

roja01
30. aug 2023

Podla mna, ked je clovek na UP a ten plati za neho zdr.poistenie, tak musi hladat pracu. Ak ju nehlada, potom ho z evidencie vyradia.

nyusika
30. aug 2023

@akje ver mi, malokto sa registuje na UP prtro, lebo si pracu hlada,
vacsinou je to na preklenovacie obdobie, alebo preto, lebo potrebuju, aby za nich niekto platll zdravotu

nyusika
30. aug 2023

@roja01 stodesaat potvrdeni si ktokolvek zozenie...akoze si hlada pracu

sterea
30. aug 2023

@roja01 poznám vysokoškolsky vzdelaneho pána, ITčkár, 4 roky evidovaný na úrade práce, otec 2 detí, inteligentný, žiadny hlupák. Na dohodnutý termín sa príde podpísať, keď ho pošlú na pohovor, príde načas a na pohovore toľko mudruje , že každý potenciálny zamestnávateľ dá radšej ruky od neho preč. Ale nikomu to nevadí. Nemajú na neho páky ako ho z evidencie vyradiť, lebo sa chodí poctivo podpisovať a je ochotný sa zúčastňovať pohovorov.

kvetinka75
30. aug 2023

@sterea mňa by zaujímalo, z čoho potom žijú, keď oficiálne príjem nemá

sterea
30. aug 2023

@kvetinka75 tak v tomto konkrétnom prípade by to bolo na dlhšiu diskusiu ...

tiezjedna
30. aug 2023

@kvetinka75 melouchy sa tomu hovorí v ČR. Proste si zarába na čierno...

kvetinka75
30. aug 2023

@tiezjedna tak to mi je jasné, že asi tak. Ale potom nech nenadávajú, keď pôjde na PN alebo do dôchodku, že nič nedostane.

tiezjedna
30. aug 2023

@kvetinka75 bude mať určite rezervu väčšiu než dôchodok😉

mikadooo
30. aug 2023

Áno, komukoľvek, kto je evidovaný na úrade práce, štát platí zp. Neskúma, či je to alkoholik, gembler,... a ani to neskúma, že ho živia rodičia. Dotyčný evidentne spĺňa podmienky. Jednou z podmienok je, že sa musíš preukázať, že si hľadáš prácu. Alebo ťa vysiela upsvar na rôzne pohovory, na ktoré MUSÍŠ ísť, ináč ťa vyradia. Takže aj keď sa ti to nezdá, ten dotyčný evidentne mesiac čo mesiac dokáže presvedčiť tetu na upsvare, že si prácu hľadá 🙂.

kvetinka75
30. aug 2023

@tiezjedna lenže kým sa dopracuje k dôchodku, všeličo sa môže stať.

candii
30. aug 2023

A koľko takých je. Poznám mladého človeka ktorý v živote nerobil a poberá vkuse len sociálku a keď robil vydržal max par dní. No a na takýchto robíme.
Si zdravý ? Máš nohy a ruky ? Ťahaj do roboty alebo si zer čo chces

kvetinka75
30. aug 2023

@candii tiež by som to tak riešila. Ešte krátkodobo - OK, keď človek dostane výpoveď , niekedy trvá, kým si nájde druhú prácu, ale nie roky

tiezjedna
30. aug 2023

@kvetinka75 dovtedy môže generovať peniaze, o ktorých sa bežnému pracujúcemu človeku ani nesníva... Mám takého suseda. Pohybuje sa v IT v rámci "šedej zóny". Zahojený na dve generácie a tiež behá na ÚP pre razítko s úsmevom na tvári👍

ahhola
30. aug 2023

@sterea upsvar nemá páky? Ved nech sa dohodne zo zamestnávateľom, ste prijatý. Aspoň nech vedia o co mu ide. Platíme mu odvody a on si doma robí napr. Účtovníctvo? 😛

kvetinka75
30. aug 2023

@ahhola a ty si myslíš, že tam bude niekto skúmať kto kedy čo ako? Či niekto robí na čierno a chystať pasce?

ahhola
30. aug 2023

@kvetinka75 Šikana na úrade práce
27. jún 2023
Ahojte neviem ako to nazvať, mne to príde už cez. Mám dve malé deti,pre ich častu chorobnosť, som po 4 výpovediach...ostala doma,a zaregistrovala sa na upsvar...áno kvôli tomu aby mi bolo aspoň zdravotné hradené.Pracovníčka ma posiela sa hlásiť každý mesiac klasika,plus mi domov chodia pozvánky na pohovory,hovorím si okej,beriem deti za ruku a idem...samozrejme akokeby som mala lepru,ked prídem s deťmi...pracovníčka povedala...že čo to má znamenať,pohovor bol na UP,že som si dovolila prísť s deťmi,som sama,nemám ich kde odložiť.

jamimo
30. aug 2023

nemaj strach aj iným jedincom štát platí zdravotné poistenie a nie (len) preto, že sú bez práce, alebo alkoholici. Ako som písala vyššie, pán zjavne spĺňa podmienky, to že ho živia rodičia = ich vec, celkom bežný jav rodinnej spoluzávislisti, či ho potom uživí dedičstvo, charita, alebo výhra v lotérii už nevieme...

kvetinka75
30. aug 2023

@ahhola tak mne to nepripadá ako šikana. Žena je na úrade kvôli zdravotnému poisteniu - v podstate vypočítavosť z jej strany. Ak si evidovaná, ak úrad má určité ,,pravidlá,, a aby ťa nevyradili, musíš ich dodržiavať - tj nosiť potvrdenia, sem-tam ti aj oni niečo dohodia. A jasné, že na prac. pohovor, neprídem s deťmi. Buď im zabezpečím opatrovanie alebo neprídem na pohovor a znášam si dôsledky. Využívať určité výhody to áno, ale splňať podmienky tak to už nie. Neviem z akého dôvodu je sama, čo robí otec, príp. prečo nezabezpečí opatrovateľku. Využívať isté dávky, to sa hodí veľa ľuďom

Strana
z2