Anulovanie sobáša

gertys
8. jún 2022

Ahojte.
Chcem sa spytať LEN TIE ktore to absolvovali. Kolko Vas stala cirkevna anulacia? Kňaz vravel 400€ je to naozj tak drahe? Civilne už rozvedena som a chcela by som sa rozviesť aj cirkevne no momentalne nemam toľko financii na niečo taketo. Kolok pri civilnom rozvode bol 66€. Pride mi to ako dobre zderstvo.
Tiež ma zaujima či ste predkladali samostatny navrh, alebo postačoval ten z civilneho sudu. Ďakujem za odpovede 🙂

danielinaa
8. jún 2022

Anulacia nie je rozvod, nemyl si pojmy, okrem toho ak nesplnas tych par bodov pre anulaciu, bude zamietnuta a prides o peniaze.

rfrd12
8. jún 2022

@gertys cirkevný rozvod neexistuje. Anulacia je náročný proces, veľmi náročný. A okrem toho, ze to je finančne drahé, zničí ta to najma psychicky a je minimálna šanca, ze sobáš bude anulovaný.

panelacikova
8. jún 2022

@gertys a čo ti zo strany cirkvy nepripadá ako zderstvo? 🙂 je pre teba anulácia tak veľmi dôležitá?

panelacikova
8. jún 2022

@danielinaa to je dobrá práčka peňazí potom - tento proces...

tehulka2011
8. jún 2022

toto mi pripada ako ked niekedy cirkev predavala odpustky :D Fakt je po tom stale dopyt?

vorkola
8. jún 2022

@gertys No neni to take jednoduche, ako si to ty mozno predstavujes,Tu nulitu manzelstva.presne ako ti napisala danielinaa.je tam vela bodov ,ktore ani nemusis splnat.Nemysli si, ze len tak firnik,mirznik ideme aj katolicke zrusit.Este som nepocula ze by sa tam platili poplatky.Ale je to velmi prisne,trva to dlhsi cas, kedysi aj styri roky ,a nakoniec komisia to nemusi uznat.Ved to by sa( mam taky dojem )ktakmer kazde druhe katolicke manzelstvo rozviedlo,a ja medzi prvymi

mariska1989
8. jún 2022

Tu nechápem prečo anulovať sobáš cirkevné ak som raz veriaca a pobožna a pred bohom sľubujem veronsť a vdobrom aj v zlom atď tak už len to že ty ľudia sa rozvádzajú tak porušili sľub .tak načo je dobré si robiť nervy s cirkevným rozvodom 🤔

slavomira236
8. jún 2022

@gertys neviem koľko to stalo no bolo to už dávno no trvalo to roky ten proces čo mamina známa žiadala o anulaciu nakoniec jej anulovali

svarnadeva
8. jún 2022

@gertys ahoj, tieto dohady tu na fóre je niekedy lepšie nečítať 🙂 takže u mňa to trvalo presne rok a pól, stálo ma to presne 166€ a nezdá sa mi, že by som bola totálne psychicky zničená 🙂 a spisuje sa nový návrh 🙂

kakakina
8. jún 2022

@gertys cirkevný rozvod neexistuje, anulácia je že dokazesze to manželstvo vlasne nevzniklo, musia byt na to dôvody . K poplatku, ty za svoju prácu dostávaš zaplatené, prečo by to kňaz mal robit zadarmo. Skus si objednať upratovačku na upratanie bytu, ma svoj plat, ale ak si privyrába , nebude to robit za úsmev .

any_soj
8. jún 2022

@mariska1989 cirkevný rozvod neexistuje 🙂 je to skúmanie toho, či manželstvo vôbec platne vzniklo. Na platné manželstvo musí byť viacero podmienok pri jeho vzniku. Dokonca napríklad aj nevera v myslienkach (ak mi snúbenec zatají, že je zaľúbený do inej) je dôvod na anulaciu, čiže vyhlásenie, že nikdy manželstvo de facto neexistovalo. Alebo napríklad úplne slobodné rozhodnutie to musí byť (preto Cirkev odporúča nebrať sa kvôli tehotenstvu, ale radšej počkať). Alebo zrelosť snúbencov spraviť záväzok na celý život.

any_soj
8. jún 2022

@gertys len k tomu návrhu - spisuje sa nový, lebo sa skúmajú iné veci ako pri rozvode. https://zastolom.sk/spravne-zostavit-ziadost-pr...

rfrd12
8. jún 2022

@svarnadeva tak to si mala fakt šťastie alebo dobre kontakty. Presla som si tým, viem, o com hovorím zial...

jajanka31
8. jún 2022

@gertys ahoj, ja som si anulaciu napisala sama a podala.. Vratili mi to ze som to podala zle. Podala som to znovu s vysvetlenim daneho problemu. Vratili mi to ze je to zle napisane. K tomu prilozili zoznam 4 knazov ktory sa venuju presne anulaciam. Oslovila som toho co bol najblizsie. Stretla som sa s nim. Napisali sme to a podali. Za rok sa ozvali ze predvolali druhu stranu. Tak za mesiac ze sa nedostavil a ze bude vyluceny z konania. Za pol roka predvolali svedkov. Zrusili predvolanie kvoly korone. Predvolali svedkov zase.. Vo februari tohto roka vypovedali svedkovia. V marci prisiel papier ze mam 2 tyzdne aby som este dolozila co chcem alebo si vyziadala nastudovat spis ak nic bude rozhodnute. V aprily mi volal ten farar ze sa ma k tomu este vyjadrit on... Vyjadril sa a cakame... Zatial ma to nestalo nic okrem posty a casu. Nikto odomna nic nechcel len doklady a papiere. Farar sa vyjadril ze ani nic platit nebudem... V septembri budu 2 roky.. Rozvod trval 26 mesiacov s tym ze nemame deti a mali sme vysporiadane bsm.. Anulacia ak prejde bude asi rychlejsia.. Nie je pravda co ti tu tie zeny pisu... Nestalo ma to ani nervy.. Maximalne mi prislo smiesne ze som im za kazdou postou ktora prisla doporucene musela posielat dorucenku ze ta posta prisla.. Vlastne potom som to uz ani neposielala.. Ak chces kontakty na fararov, sablonu alebo nejake konkretne rady napis spravu... Nenechaj sa odradit tymi co realne skusenosti nemaju a len poculi.

jajanka31
8. jún 2022

@svarnadeva za co si platila?

laurika999
8. jún 2022

@gertys Je to zderstvo. Kašlala by som celú cirkev. Ide im iba o prachy.

gertys
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
gertys
autor
9. jún 2022

@svarnadeva dakujem pekne za info

gertys
autor
9. jún 2022

@any_soj dakujem 🙂

gertys
autor
9. jún 2022

@jajanka31 mne dekan poradil pred rozvodom aby som to vsetko spisala do civilneho rozvodu a ze by malo postacovat predlozit ten, aby som to nemusela pisat znova a otvarat rany. Sobas mi anuluju urcite lebo podmienky bohuzial splnam. Nevadi mi to ked to bude trvat aj dlhsie len by som to mala rada na poriadku koli urcitym veciam 🙂 dakujem za radu 🙂

gertys
autor
9. jún 2022

@any_soj nevera v myslienkach? Vidis to by ma nikdy nenapadlo ze taketo banality 😀

gertys
autor
9. jún 2022

@danielinaa predstav si ze splnam

gertys
autor
9. jún 2022

@rfrd12 mas to ta sebou? Znicilo ta to?

gertys
autor
9. jún 2022

@panelacikova je to dolezite pre mna ano. No neviem kolko to stoji takze neviem posudit ci je to zderstvo

gertys
autor
9. jún 2022

@tehulka2011 ano je. Vies citat? Nevies ale bauc sa zide sa ti to

gertys
autor
9. jún 2022

@vorkola predstav si ze mirnix durnix mi to anuluju v pohode. Nepytam sa ci ano alebo nie ale kolko to stoji. Zazila si to? Levo ak nie naco sa vyjadrujes?

gertys
autor
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
jajanka31
9. jún 2022

@gertys dekan to mozno myslel dobre ale poradil zle, civilny sobas sa rozvadza. Pri rozvode musia byt splnene uplne ine podmienky ako pri anulacii sobasa. Pri rozvode sa postupuje podla obcianskeho zakonnika SR. Pri anulacii sobasa podla kanoickeho prava. A to je diametralne odlisne. V ojedinelych pripadoch sa moze stat ze dovod na rozvod splna aj podmienky anulacie. To neviem posudit lebo neviem ake mas dovody no kazdopadne aj keby to tak bolo ziadost na anulovanie je inak pisana ako navrh na rozvod manzelstva.. Uz tu je rozdiel ze jedno je ziadost a druhe navrh.. A kopec inych rozdielov.

jajanka31
9. jún 2022

@gertys a este jeden zakladny rozdiel. Pri rozvode riesia co sa stalo po uzavreti manzelstva. Pri anulacii co sa stalo pred uzavretim manzelstva. Mozte prist a povedat v manzelstve ma mlatil, podvadzal... Kvoly tomu vas rozvedu ale neanuluju. Ale ked poviete zatajil mi ze ma dieta a keby som to vedela tak si ho nezoberiem.. Tak anuluju lebo klamal aby ziskal vas falsovany suhlas. A keby ste to vedela tak si ho nezoberiete.. K ziadosti o anulaciu prikladate ako prilohu aj rozsudok z pkresneho ci krajskeho sudu. Teda oni si precitaju aj dovody rozvodu. Ale dovody anulacie su vacsinou ine.

danielinaa
9. jún 2022

@gertys Ty podla vyjadrovania veľmi katolícku vieru nezijes. Tak načo potom anulacia? Tu riešia hlavne ti ktorým záleží na tom ci žijú podla viery. Teba teda nechápem, ked to nezijes, načo ti to je ked uz mas civilný rozvod za sebou.