Anulovaný sobáš - skúsenosti
Prišiel mi papier ze môj sobáš je anulovany. Ako postupovať? Môžem ísť na spoveď? Mam to tam spomenúť? Je tu niekto kto žije s iným partnerom a nie sú manželia? Chodíte na spoveď?
@bilberryday veľké katolícky a útočíte ako supy. Ja som písala autorke, že keď to tak cíti a má potrebu nech ide tiež na spoveď. To či už dostane rozhrešenie je druhá vec. A že pedofilny kňazi tiež chodili na spoveď. Nič viac nič menej som tým nemyslela. Len túto veľké katolícky robíte zo mňa zrudu
@terezka1947 a si vyprosim aby si moje deti brala do úst. Ja som na tvoje deti neutocila!!!
Pokiaľ žijete spolu v domácnosti a nie ste v kostole zosobášení, tak nemôžeš pristupovať k sviatostiam (čiže sa aj spovedať, ak to pri spovedi zatajíš, spoveď je neplatná a pristupovať k prijímaniu budeš svatokradežne). Na omšu chodiť môžeš. To, že druhí chodia veselo na spoveď je ich problém, každý sa bude zodpovedať za seba...
Je to na ich svedomí.. v spovedelnici nepovedia, že žijú s niekym v súčasnosti..
To, že bol sobáš anulovany, nie je pre teba zatiaľ žiadny rozdiel, keď žiješ v inom vzťahu. K spovedi je potrebné predsavzatie viac nehresit, čo v prípade, že s niekým žiješ, nie je reálne. Ale - keďže máš anulovany sobáš, môžte sa najbližšiu sobotu vziať a máš vyriešené.
Už máš papier že sobas je anulovany, tak nic nebrani v cirkevnom sobasi. Potom mozes chodit k sviatostiam. Ja som bola slibodna matka, na spoved som mohla pokial som nezila s chlapom, terajsim manzelom...
Ak ste zisobaseni viac než 5r vie farár požiadať o to aby ste boli akoby zosobaseni cirkevne.
V tom pripade ak chodia aj na sv. prijimanie, prijkmaju svatokradezne a mali by ste ich na to upozornit, lebo je to velky hriech.
Ved chod normálne za farárom on ti najlepšie povie ,vysvetlí....
ak poznas kopec, co nie su zosobaseni a chodia na spoved, tak sa pytaj ich. to budes mat najistejsie.
autorka, je rozdiel, ci maju nemanzelske dieta, ale s nikym neziju v dlhodobom hriechu alebo ci dieta maju a ziju spoku s muzom bez zvazku. to uz je ma pocudovanie, ak dostava rozhresenie.
Ved ak si anulovana, zajdi na faru a popytaj sa knaza na toto vsetko. Na druhej strane, qk si anulovana a mas civilny sobas, nevidim dovod, aby ste sa nevzali aj v kostole. a budes mat po strese.
@maxi2 ja som nijak neutocila na nikoho. A už vôbec by som si nedovolila útočiť na deti.
Zle si ma pochopila. A ak sa ta to dotklo,ospravedlňujem sa.
Najlepšie bude, keď na spoveď pôjdeš, tam vysvetlíš svoju situáciu a dostaneš naj odpoveď. A som si istá, že keby si išla k viacerím farárom, dostala by si rôzne vysvetlenia.
Sused ma anulovany sobas, ale zije sam, kedze ma cez 50r.
To je jedno ze mas anulaciu...zijes s niekym bez manzelskeho zvazku...cirkevneho ...a teda na prijimanie nemozes...mozno keby ste mali v umysle sa zobrat, tak nejaky da rozhresenie...ale neviem...pre cirkev zijes v hriechu
@maxi2 ja len na vysvetlenie tohto bodu: "No psychické týranie a nevera nie je dôvod na cirkevný rozvod." Cirkevný rozvod neexistuje. Rozvod je, že prestane existovať manželstvo. Anulacia je niečo iné - je to zistenie a vyhlásenie, že manželstvo nikdy nevzniklo, lebo neboli splnené podmienky vzniku. Preto relevantné sú veci, ktoré predchádzali manželský súhlas. V prípade autorky šlo o zamlcanie vážnych veci zo strany snúbenca, čo je jednoznačný dôvod na anulaciu.
Každopádne - to, čo sa deje po uzavretí manželstva, naznačuje aj, či bolo manželstvo platne uzavreté. Ak napríklad hneď po svadbe začne týranie, je jasné, že prísaha "buď ťa milovať a ctiť" nebola vyslovená úprimne. Alebo ak po roku jeden odíde do nového vzťahu, odmietajúc čo len šancu o zmierenie, je jasné, že ani pred svadbou nevnímal manželstvo úprimne ako nerozlučny zväzok, a teda ho platne neuzavrel.
Ahoj. Píšem svoj vôbec prvý komentár v takejto diskusii. Chcela by som v prvom rade upriamiť pozornosť na podstatu spovede. Spoveď nie je o hriechoch. Dokonca nie je to ani mať niečo odklepnute. Nie je to ani o dobrom pocite zo seba, že som povedala hriechy a že všetko je ok.
Je to sviatosť zmierenia.
Jeho účelom je odstrániť to, čo je medzi Tebou a Bohom Láskou, medzi tebou a Tvojim stvoritelom a obnoviť intímny VZTAH medzi vami. O ničom inom to nie je.
Medzi Tebou a ním môže byť dokonca Tvoje neodpustenie. Bývalému manželovi, mame, otcovi.... Alebo dedičná záťaž Vašich predkov, ktorí mohli tiež žiť v ťažkom hriechu, prípadne skúšať okultizmus.
Žiť v ťažkom hriechu je veľký hazard s Tvojou spasou- s večným životom... Čo je terajší život v porovnaní s večnostou?
Naozaj zo srdca Vám odporúčam, aby ste dokázali rozviazať všetky putá, aby ste oľutovali všetko čo Vás od Neho delí ... Naozaj to za to stojí.
Veď... Skúste, a presvedčte sa, aký dobrý je Pán.
@any_soj mne práve aj zavážilo to čo bolo po svadbe. To že bol ex neverný, psychicky labilny a túto labilitu prezentoval aj na výpovedi,či v ďalšom kontakte s cirkevným sudcom zobral súd ako chybu na strane muža. A to že už na zaciatku nebral tento sľub vážne a dokázal konat proti sľubom ktoré odpisahal pri sobáši bolo manželstvo uznane za neplatne.
Ale ženy ktoré majú aj nemanželské dieťa môžu ísť na spoveď a vyznať to, oľutovať a dať si predsavzatie,no a potom môžu ísť.... pokiaľ žijú samé a už teda viac nehresia....alebo teda sa snažia..lebo hocikyo môže spadnúť, dôležité je vstať a ísť ďalej
Nehľad na iných,ak to niekto tak robí je to hriech.Nemôžeš ísť na spoveď ak nie ste cirkevné zosobášení.Skuste to doriešiť a zobrať sa aj keby o dvoch svedkoch ak si si istá že to je ten pravý.
Vsak uz sa mozte vziat v kostole a problem vyrieseny
@bilberryday 🤦
Tym, ze mas anulovany sobas, si z pohladu cirkvi nezosobasena. Cize by si mohla pristupovat ku sviatostiam. Tym ale, ze zijes s priatelom (aj keby ste sa snazili zit ako "brat a sestra", co nepredpokladam, ze je vas pripad, nie je to ok - lebo zijete v prilezitosti hriechu), vystavujes sa dobrovolne pokuseniu hriechu smilstva, na spoved sice ist mozes, ale rozhresenie nedostanes (jedine, ze by si to zatajila - cim sa ale spoved stava neplatnou).
Do kostola samozrejme chodit mozes, chodime tam prave preto, ze nie sme dokonali - nikto z nas, co tam sme 😉
Ak vsak chces pristupovat ku sviatostiam, mas uz moznost zosobasit sa s priatelom aj cirkevne - tym, ze mas anulovane manzelstvo, nic tomu nebrani (hoc aj len so svedkami a knazom, cim odpadaju nejake vysoke naklady na dalsiu svadbu).
A len tak na okraj, argument ze "vela ludi s niekym mava sex bez manzelstva a aj tak chodia do kostola", je tak na urovni deti na prvom stupni. To moje deti tak na mna skusaju "VSETCI maju neobmedzeny limit na mobil... 🤣" (ale oni maju na taketo argumenty vek). To ako keby som teraz tvrdila "Poznam KOPEC lekarov, co fajcia a nic im nie je..." - znamena to teda, ze fajcenie je v poriadku alebo dokonca zdrave?
Zelam Ti spravne a mudre rozhodnutie. Nevahaj sa so svojimi otazkami obratit aj na knaza, ktoremu doverujes. A je aj dost dostupnej kvalitnej literatury ohladne duchovnych otazok 😉
Hlavne si treba uvedomit, preco chces pristupovat ku sviatostiam?
1. Aby bola babka / totka Horvateje z Dolnej ulice spokojna a neohovarala Ta?
2. Pre svoje duchovne posilnenie a rast vo viere?
Ak pre ten druhy dovod, bud silna, odvazna a mudra pri rozhodovani, ako chces zit svoj zivot. To vsetko Ti zelam. O to viac, ak neskor budete mat deti - lebo tie sa budu ucit z vasho prikladu, nie z toho, co im poviete, ze "by mali". Viera deti rastie predovsetkym v prostredi, kde ju rodicia ZIJU s presvedcenim v kazdodennom zivote 🥰
Neviem prečo tu niektoré píšu,že keď žijes s chlapom,tak je to hriech. Hriech je pomer mimo manželstva. A žiť spolu sa nerovná aj sexovať.

@terezka1947 chcela si aby som nezovseobecnovala. Nič iné som tým nemyslela. A ďakujem pekne za prianie ,,katolíčka,,