icon

Anulovaný sobáš - skúsenosti

21. dec 2022

Prišiel mi papier ze môj sobáš je anulovany. Ako postupovať? Môžem ísť na spoveď? Mam to tam spomenúť? Je tu niekto kto žije s iným partnerom a nie sú manželia? Chodíte na spoveď?

maxi2
22. dec 2022

@terezka1947 chcela si aby som nezovseobecnovala. Nič iné som tým nemyslela. A ďakujem pekne za prianie ,,katolíčka,,

maxi2
Autor odpoveď zmazal
maxi2
22. dec 2022

@bilberryday veľké katolícky a útočíte ako supy. Ja som písala autorke, že keď to tak cíti a má potrebu nech ide tiež na spoveď. To či už dostane rozhrešenie je druhá vec. A že pedofilny kňazi tiež chodili na spoveď. Nič viac nič menej som tým nemyslela. Len túto veľké katolícky robíte zo mňa zrudu

maxi2
22. dec 2022

@terezka1947 a si vyprosim aby si moje deti brala do úst. Ja som na tvoje deti neutocila!!!

mell27
22. dec 2022

Pokiaľ žijete spolu v domácnosti a nie ste v kostole zosobášení, tak nemôžeš pristupovať k sviatostiam (čiže sa aj spovedať, ak to pri spovedi zatajíš, spoveď je neplatná a pristupovať k prijímaniu budeš svatokradežne). Na omšu chodiť môžeš. To, že druhí chodia veselo na spoveď je ich problém, každý sa bude zodpovedať za seba...

predajcek
22. dec 2022

Je to na ich svedomí.. v spovedelnici nepovedia, že žijú s niekym v súčasnosti..

any_soj
22. dec 2022

To, že bol sobáš anulovany, nie je pre teba zatiaľ žiadny rozdiel, keď žiješ v inom vzťahu. K spovedi je potrebné predsavzatie viac nehresit, čo v prípade, že s niekým žiješ, nie je reálne. Ale - keďže máš anulovany sobáš, môžte sa najbližšiu sobotu vziať a máš vyriešené.

pink_lady
22. dec 2022

Už máš papier že sobas je anulovany, tak nic nebrani v cirkevnom sobasi. Potom mozes chodit k sviatostiam. Ja som bola slibodna matka, na spoved som mohla pokial som nezila s chlapom, terajsim manzelom...

dena883
22. dec 2022

Ak ste zisobaseni viac než 5r vie farár požiadať o to aby ste boli akoby zosobaseni cirkevne.

annyamisko
22. dec 2022

V tom pripade ak chodia aj na sv. prijimanie, prijkmaju svatokradezne a mali by ste ich na to upozornit, lebo je to velky hriech.

dena883
22. dec 2022

Ved chod normálne za farárom on ti najlepšie povie ,vysvetlí....

nancy171
22. dec 2022

ak poznas kopec, co nie su zosobaseni a chodia na spoved, tak sa pytaj ich. to budes mat najistejsie.

nancy171
22. dec 2022

autorka, je rozdiel, ci maju nemanzelske dieta, ale s nikym neziju v dlhodobom hriechu alebo ci dieta maju a ziju spoku s muzom bez zvazku. to uz je ma pocudovanie, ak dostava rozhresenie.

Ved ak si anulovana, zajdi na faru a popytaj sa knaza na toto vsetko. Na druhej strane, qk si anulovana a mas civilny sobas, nevidim dovod, aby ste sa nevzali aj v kostole. a budes mat po strese.

terezka1947
22. dec 2022

@maxi2 ja som nijak neutocila na nikoho. A už vôbec by som si nedovolila útočiť na deti.
Zle si ma pochopila. A ak sa ta to dotklo,ospravedlňujem sa.

fraufrt
22. dec 2022

Najlepšie bude, keď na spoveď pôjdeš, tam vysvetlíš svoju situáciu a dostaneš naj odpoveď. A som si istá, že keby si išla k viacerím farárom, dostala by si rôzne vysvetlenia.

euka210
22. dec 2022

Sused ma anulovany sobas, ale zije sam, kedze ma cez 50r.
To je jedno ze mas anulaciu...zijes s niekym bez manzelskeho zvazku...cirkevneho ...a teda na prijimanie nemozes...mozno keby ste mali v umysle sa zobrat, tak nejaky da rozhresenie...ale neviem...pre cirkev zijes v hriechu

any_soj
22. dec 2022

@maxi2 ja len na vysvetlenie tohto bodu: "No psychické týranie a nevera nie je dôvod na cirkevný rozvod." Cirkevný rozvod neexistuje. Rozvod je, že prestane existovať manželstvo. Anulacia je niečo iné - je to zistenie a vyhlásenie, že manželstvo nikdy nevzniklo, lebo neboli splnené podmienky vzniku. Preto relevantné sú veci, ktoré predchádzali manželský súhlas. V prípade autorky šlo o zamlcanie vážnych veci zo strany snúbenca, čo je jednoznačný dôvod na anulaciu.
Každopádne - to, čo sa deje po uzavretí manželstva, naznačuje aj, či bolo manželstvo platne uzavreté. Ak napríklad hneď po svadbe začne týranie, je jasné, že prísaha "buď ťa milovať a ctiť" nebola vyslovená úprimne. Alebo ak po roku jeden odíde do nového vzťahu, odmietajúc čo len šancu o zmierenie, je jasné, že ani pred svadbou nevnímal manželstvo úprimne ako nerozlučny zväzok, a teda ho platne neuzavrel.

addimae
22. dec 2022

Ahoj. Píšem svoj vôbec prvý komentár v takejto diskusii. Chcela by som v prvom rade upriamiť pozornosť na podstatu spovede. Spoveď nie je o hriechoch. Dokonca nie je to ani mať niečo odklepnute. Nie je to ani o dobrom pocite zo seba, že som povedala hriechy a že všetko je ok.

Je to sviatosť zmierenia.

Jeho účelom je odstrániť to, čo je medzi Tebou a Bohom Láskou, medzi tebou a Tvojim stvoritelom a obnoviť intímny VZTAH medzi vami. O ničom inom to nie je.

Medzi Tebou a ním môže byť dokonca Tvoje neodpustenie. Bývalému manželovi, mame, otcovi.... Alebo dedičná záťaž Vašich predkov, ktorí mohli tiež žiť v ťažkom hriechu, prípadne skúšať okultizmus.
Žiť v ťažkom hriechu je veľký hazard s Tvojou spasou- s večným životom... Čo je terajší život v porovnaní s večnostou?
Naozaj zo srdca Vám odporúčam, aby ste dokázali rozviazať všetky putá, aby ste oľutovali všetko čo Vás od Neho delí ... Naozaj to za to stojí.

Veď... Skúste, a presvedčte sa, aký dobrý je Pán.

maja22
22. dec 2022

@addimae presne, tak to je 🙂👍Dobre, ze si napisala tento svoj prvy prispevok, je vystizny.

kamatopo
22. dec 2022

@any_soj mne práve aj zavážilo to čo bolo po svadbe. To že bol ex neverný, psychicky labilny a túto labilitu prezentoval aj na výpovedi,či v ďalšom kontakte s cirkevným sudcom zobral súd ako chybu na strane muža. A to že už na zaciatku nebral tento sľub vážne a dokázal konat proti sľubom ktoré odpisahal pri sobáši bolo manželstvo uznane za neplatne.

zuzans258
22. dec 2022

Ale ženy ktoré majú aj nemanželské dieťa môžu ísť na spoveď a vyznať to, oľutovať a dať si predsavzatie,no a potom môžu ísť.... pokiaľ žijú samé a už teda viac nehresia....alebo teda sa snažia..lebo hocikyo môže spadnúť, dôležité je vstať a ísť ďalej

zuzans258
22. dec 2022

@addimae tak toto bolo krásne napísané

mikella912
22. dec 2022

Nehľad na iných,ak to niekto tak robí je to hriech.Nemôžeš ísť na spoveď ak nie ste cirkevné zosobášení.Skuste to doriešiť a zobrať sa aj keby o dvoch svedkoch ak si si istá že to je ten pravý.

riyadh
22. dec 2022

Vsak uz sa mozte vziat v kostole a problem vyrieseny

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
maxi2
22. dec 2022
taynee
Odpoveď bola odstránená
mamatroch
22. dec 2022

Tym, ze mas anulovany sobas, si z pohladu cirkvi nezosobasena. Cize by si mohla pristupovat ku sviatostiam. Tym ale, ze zijes s priatelom (aj keby ste sa snazili zit ako "brat a sestra", co nepredpokladam, ze je vas pripad, nie je to ok - lebo zijete v prilezitosti hriechu), vystavujes sa dobrovolne pokuseniu hriechu smilstva, na spoved sice ist mozes, ale rozhresenie nedostanes (jedine, ze by si to zatajila - cim sa ale spoved stava neplatnou).
Do kostola samozrejme chodit mozes, chodime tam prave preto, ze nie sme dokonali - nikto z nas, co tam sme 😉
Ak vsak chces pristupovat ku sviatostiam, mas uz moznost zosobasit sa s priatelom aj cirkevne - tym, ze mas anulovane manzelstvo, nic tomu nebrani (hoc aj len so svedkami a knazom, cim odpadaju nejake vysoke naklady na dalsiu svadbu).
A len tak na okraj, argument ze "vela ludi s niekym mava sex bez manzelstva a aj tak chodia do kostola", je tak na urovni deti na prvom stupni. To moje deti tak na mna skusaju "VSETCI maju neobmedzeny limit na mobil... 🤣" (ale oni maju na taketo argumenty vek). To ako keby som teraz tvrdila "Poznam KOPEC lekarov, co fajcia a nic im nie je..." - znamena to teda, ze fajcenie je v poriadku alebo dokonca zdrave?
Zelam Ti spravne a mudre rozhodnutie. Nevahaj sa so svojimi otazkami obratit aj na knaza, ktoremu doverujes. A je aj dost dostupnej kvalitnej literatury ohladne duchovnych otazok 😉
Hlavne si treba uvedomit, preco chces pristupovat ku sviatostiam?
1. Aby bola babka / totka Horvateje z Dolnej ulice spokojna a neohovarala Ta?
2. Pre svoje duchovne posilnenie a rast vo viere?

Ak pre ten druhy dovod, bud silna, odvazna a mudra pri rozhodovani, ako chces zit svoj zivot. To vsetko Ti zelam. O to viac, ak neskor budete mat deti - lebo tie sa budu ucit z vasho prikladu, nie z toho, co im poviete, ze "by mali". Viera deti rastie predovsetkym v prostredi, kde ju rodicia ZIJU s presvedcenim v kazdodennom zivote 🥰

elizita
22. dec 2022

Neviem prečo tu niektoré píšu,že keď žijes s chlapom,tak je to hriech. Hriech je pomer mimo manželstva. A žiť spolu sa nerovná aj sexovať.

predajcek
22. dec 2022

@addimae nám sa nepodaril manželov 1 sobáš anulovat a tak žijeme ako brat a sestra a mame veľa milosti od Pana a môžeme ho prijímať...