icon

Anulovaný sobáš - skúsenosti

21. dec 2022

Prišiel mi papier ze môj sobáš je anulovany. Ako postupovať? Môžem ísť na spoveď? Mam to tam spomenúť? Je tu niekto kto žije s iným partnerom a nie sú manželia? Chodíte na spoveď?

samanta44
21. dec 2022

Myslím že to je veľmi individuálne od farára či ťa vyspoveda.prosim ťa ak to dobre chápem máš cirkevný sobáš anulovany?tiež to chcem riešiť len by som potrebovala poradiť niekým kto to prezil a nie múdrych žien čo všetko vedia 😃

terezka1947
21. dec 2022

Zle si to vysvetľuje s. Podstata spovede je ísť s tým,že ťa hriech mrzí a chces ho prestať robiť.
Ale keď je predmanželský sex neprijateľný,jasné,že keď žiješ s nikým,ťažko môžeš ísť na spoveď s tým,že budeš žiť v čistote.
To,že niekto má nemanželské dieťa,stalo sa...ale pokiaľ nepokračuje v nemamzelskom sexe,nie je dôvod nepristupovat k sviatostiam.
To,že niekto farárovi niečo zatají a dokonca si vybaví papier od biskupa,že po rozvode môže prijímať sviatosti a žije s mužom v spoločnej domácnosti,to už je vychcanost toho človeka.
Ale koho klame?
Čiže neviem,ty problém predsa už nemáš. Môžeš sa zosobášiť s terajším priateľom,dať si dokopy život aj spoveďou a ísť životom ďalej.

janinah
21. dec 2022

Si pred Bohom a cirkvou slobodná po anulacii,ale žiješ s mužom.Čo ti bráni sa zosobášiť čím skôr,aby si nežila v hriechu? Toto predpokladám sa ta kňaz opýta pri spovedi.

54tinka54
21. dec 2022

Kňaz ti nemôže dať rozhrešenie keď žiješ pod jednou strechou s mužom s ktorým nie si cirkevne zosobášená (civilný sobáš sa neráta, to nie ste manželia pred Bohom). To rozhrešenie ti nemôže dať z dôvodu, že po spovedi sa automaticky vraciaš k starému životu (smilstvu), v podstate už keď prekročíš prah vášho spoločného domu. Čiže ak chceš chodiť na platnú spoveď, tak sa s terajším mužom cirkevne zosobáš - už ti v tom nič nebráni, keď máš predošlý sobáš anulovaný.
Ten príklad so slobodnou mamičkou ktorá chodí na spoveď aj prijímanie je iný práve v tom, že ona zrejme s otcom jej dieťaťa nežije (resp ani so žiadnym iným mužom).

zmrzlinka2021
21. dec 2022

@andreakotesova ale ona sa druhýkrát vydala

dendulik82
21. dec 2022

na jar som bola na spovedi po 20 rokoch, som vydata len civilne. Farar mi povedal, ze pokial zijem s manzelom aj sexualne, tak mi nemoze dat rozhresenie. Pokial by sme spolu zili ako brat a sestra, mohol by mi ho dat. Takze aj ked maju nejake slobodne zeny deti mimomanzelske, aktualne neziju asi v hriechu, preto rozhresenie dostanu. Potom je tu este moznost ze niekto tieto skutocnosti zataji, potom je ale spoved na nic.

kamatopo
21. dec 2022

Ja to teraz riešim. Koncom augusta mi anulovali sobáš. Ideme sa s druhým manželom brat v kostole no až po sviatkoch. Takže na spoveď ešte nemôžem. A čo sa týka tých čo majú dieťa tak keď oľutovali to že splodili mimo manželstva tak môžu aj keď to dieťa porodili. Vieš mňa napr. rozviedlo také 16. stena. Potom sa ťahala s mojím ex 5 rokov a keď došli prachy tak lásky bolo koniec. A v lete sa vydávala v kostole s iným a ešte aj zelenú vetvičku vo vlasoch mala ako panna😂takže vidíš že stačí len úprimná ľútosť od určitých jedincov.

autor
21. dec 2022

Ďakujem všetkým za reakcie.

autor
21. dec 2022

@samanta44 no musíš napísať žiadosť na anulovanie cirkevného sobáša... v každom kraji je na to cirkevný advokát.. teda človek co sa vyzná do kánonického práva. Ja som si to písala sama lebo som právo študovala. Ale ak si z okolia BA tak ti môžem poslať zoznam tých kňazov co ti pomôžu. Netreba sa báť.. a hlavne ja som za to nič neplatila. Teraz mi prišlo s tým listom ze mam zaplatiť 70eur poplatok co je podla mňa úplne normálne ale žiadne 300,600,900 a nic na začiatku. Faktom je ze si musíš nájsť vo svojom príbehu to prečo by mal byť anulovany a podstatne je ze vôbec nie je dôležité co sa dialo po uzavretí manželstva ale pred ním.. tiez ci mate deti atď..

neznamaznama
21. dec 2022

Hmmm, ja som roky žila s mojím vtedy ešte len priateľom a neskôr snúbencom. Bežne som išla na spoveď a vždy som dostala rozhrešenie. Pre mňa bolo dôležité, že na spovedi som úprimne ľutovala svoje hriechy a mala som v pláne ich neopakovat. Bohužiaľ, som len človek a vždy som skĺzla do tých istých hriechov. To, že s niekým žiješ predsa neznamená automaticky sex každý deň. Na druhej strane ak chceš ísť na spoveď s tým, že no veď čo, vydržím aspoň do nedele a kašľať na to, potom už nepôjdem na prijímanie a toto každý mesiac opakovať, niečo nie je v poriadku. Takže sa riaď svojím svedomím.

andreakotesova
21. dec 2022

@zmrzlinka2021 civilne

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
samanta44
21. dec 2022

A ako dlho to celé trvalo od podania žiadosti?ja som z Oravy my asi spadame pod Žilinu čo som sa dočítala.prosim ťa ak môžeš mi povedať aký dôvod tebe uznali ďakujem

autor
21. dec 2022

No mala som 3, nepocítili dieťaťa za 8 rokov manželstva, psychické problémy partnera, pred sobášom bol liečený u psychiatra ...teda mohli to brat ako ze nebol spôsobili vziať záväzok manželstva zodpovedne.. toto ale neprešlo.. a po 3tie vylakanie anzelskeho súhlasu aby mal on prospech ...toto bol hlavný dôvod prečo to prešlo..zatajil mi nejaké veci aby som po roku známosti povedala ano a on mal z toho prospech.

autor
21. dec 2022

To ze ma potom podvádzal a psychicky týral to ich nezaujímalo vôbec..

kamatopo
21. dec 2022

@samanta44 v Žiline sa obrat na cirkevného sudcu Bagina. Mne veľmi pomohol.

maxi2
21. dec 2022

No psychické týranie a nevera nie je dôvod na cirkevný rozvod. Zo spoveďou rob ako cítiš. Ty nesmieš žiť v smilstve ,ale kňazi môžu zneužívať malé deti 😡

autor
21. dec 2022

@maxi2 nie, nie je, dovody musia byť pred uzavretím manzelstva

janinah
21. dec 2022

@maxi2 aj smilstvo aj zneužívanie je ťažký hriech,je na každom človeku co si zoberie na svedomie...ak hresi Janko,marka,helena môžem veselo aj ja? Môžem,mam slobodnú vôľu od Boha,len čo potom s tými následkami...

terezka1947
22. dec 2022

@maxi2 každý kňaz zneužíva deti?
Pozor,ubližujes ľuďom,kt.ti nič v živote neurobili.

maxi2
22. dec 2022

@janinah ja som autorku nenachádzala na hriech. A prečo by nemohla ísť na spoveď keď to tak cíti ???

terezka1947
22. dec 2022

Baby,mnohé si ulahcujete a ospravedlňujete svoje konanie. Ok. Je to vaše konanie,vaše vlastné ospravedlnenia vašho života. Ale písať,že čo som robila a bolo to ok,nie je v poriadku.
Kto vám kedy odsúhlasil,že to,čo ste v praxi robili a robíte ok je?
Nemôže si každý vysvetľovať prikázania ako dám chce,lebo veď moje svedomie. A mám pravdu. A keď už Radim niekomu vo vážnej veci,mám zodpovednosť za to to,čo radím.

janinah
22. dec 2022

@maxi2 píšem niekde.ze nemôže? Pôjde a uvidí resp.bude počuť od kňaza čo je prípustné a čo nie

maxi2
22. dec 2022

@terezka1947 čo? Komu som ublížila??? Obvinila som niekoho nevinného??? Menovala som niekoho?

maxi2
22. dec 2022

@janinah a ja som písala ,že keď druhý smilni môže aj ona??? Ja som písala ,že keď to tak cíti,alebo potrebuje tak nech ide na spoveď. To neznamená ,že dostane odpustenie alebo ,že nedostane odpustenie to záleží od kňaza. Pedofili kňazi sa tiež spovedaju, ale čo povedia pri spovedi nikto nevie🤷 a ani nikto nevie či dostali odpustenie alebo nie

terezka1947
22. dec 2022

@maxi2 horšie je,že si zovšeobecnila.
"Keď môžu kňazi zneužívať deti"

maxi2
22. dec 2022
terezka1947
22. dec 2022

@maxi2 čo tým chces povedať?
Veď ja nepopieram,že sú medzi nimi ti,čo si zaslúžia odsúdenie, väzenie a celkovo,ešte väčšie odsúdenie spoločnosti.
Ale ty píšeš,keď kňazi môžu.....
Takže nepíš vo všeobecnosti. Lebo raz sa môže stať,že budeš mamou kňaza,na kt.si dovolí nakydat hocikto,hocičo beztrestne a nebude sa môcť brániť.
Nie je to fér.
Inak,kľudne pridaj fotky a aj mená všetkých,kt.to robili.

zuzinka888
22. dec 2022

Mas to trosku popletene🤷‍♀️

bilberryday
Autor odpoveď zmazal