icon

Auto je predané, ale kupca chce odstúpiť od zmluvy po 3 mesiacoch

dmacko
10. mar 2025

Zdravím, chcel by som sa poradiť keďže mi slečna ktorá kúpila Mercedes A,ročník 2000 chce vrátiť auto lebo sa jej pokazilo. Volal som aj s jej mechanikom ktorý mi oznámil a bol si tým 100% istý že odišla riadiaca jednotka prevodovky. Ja som s autom jazdil denno denne a žiadny problem som s tým nemal. Po troch mesiacoch zavolala že chce odstúpiť od zmluvy lebo odyšla riadiaca jednotka zo dňa na deň. Slečna vravela niečo o skrytej vaďe ale podľa mna toto skrytá vada nebola keďže auto bezproblémovo jazdilo a boh vie ako s nim mladá baba jazdila. Chcel som jej s tym aj nejako pomoct ale jej vulgárny a agresívny priateľ ma od toho odradil a vyhrážal sa mi súdom.
Ako to mam riešit?
Dakujem

Strana
z2
stanulienkat
10. mar 2025

To niekto caka od 25 rocnej haraburdy, ze bude sluzit dalsich 10 rokov? Ja by som ignorovala. Ak by bola zjavna vada, tak by sa prejavila skor. Mohla to zapricinit aj ona nespravnym uzivanim. Co cakala od takeho stareho auta? Ved tam uz bude vsetko len odchadzat. Ked kupili take stare auto, museli s tym ratat.

namornicka
10. mar 2025

Keď sa priateľ agresívne vyhráža tak mu povedz, že berieš návrh a môže sa súdiť. Nech si to vybavuje, keď nevie normálne komunikovať.

dmacko
autor
10. mar 2025

@stanulienkat Som toho istého názoru, dakujem za odpoveď.

anna777115
10. mar 2025

Po troch mesiacoch, končí už aj skušobna doba v zamestnani, nie to este odstupovat nejake stare ojazdene auto.Odstupit od zmluvy sa da do 14 dni nie po štvrťroku uzivania.Nereaguj na hluposti. Povec, ze ty si si nie vedomi žiadnej poruchy a predal si auto bez vaznych zavad a nemožeš ručiť v akom stave sa nachadza auto v súcastnosti.

stanulienkat
10. mar 2025

@anna777115 do 14 mas na mysli inrernetovy predaj tovaru. Nie predaj stareho auta cez bazar.

anna777115
10. mar 2025

@stanulienkat No veď práve.

dmacko
autor
10. mar 2025

@cawes Perfektné, ďakujem.

anna777115
10. mar 2025

Ĺudia, skúšaju kadejake finty. Ĺudska debilita, je nebmadzena.

alica110
Autor odpoveď zmazal
dmacko
autor
10. mar 2025

@anna777115 Jasne,ale predal som už pár áut a toto sa mi doteraz ešte nestalo.
@alica110 Ako tomu mám rozumieť ?

rozkvet1
Autor odpoveď zmazal
zooeynka
10. mar 2025

Skusaju a skusaju. Stara finta, kupia auto a za par dni ich mas nazad vyplakavajuc ze auto sa pokazilo a chcu nazad peniaze. (V konkretnom pripade ciganka s tlupou rodinnych prislusnikov). Do zadku poslat.

alica110
Autor odpoveď zmazal
dmacko
autor
10. mar 2025

@alica110 Dakujem za vysvetlenie

stanulienkat
10. mar 2025

@rozkvet1 to je taky spomienkový optimizmus z 50-60 rokov. 20-ročné auto je stará haraburda. Keď si jeden jediný majiteľ tak dlho, tak verím, že sa o auto staráš a môže byť v perfektnom stave. Teraz tie autá každý človek strieda po pár rokoch, takže to mohlo mať kľudne aj osem majiteľov. Nemôžeš očakávať od starej haraburdy,že ti to bude slúžiť ďalších x rokov.

taktotedanie
10. mar 2025

@dmacko chce ta odrbat. Ani by som nereagovala

bystrozraky
10. mar 2025

Aká skrytá vada? Skrytá vada je niečo, čo je pokazené, ale ty o tom nevieš. V tomto prípade bolo všetko v poriadku – auto fungovalo a potom sa pokazilo. Keď si ho predával, tá vada neexistovala. Ak by napríklad kvapkal olej a oni by vedeli dokázať, že kvapká už dlhšie ako 3 mesiace, tak by to bola skrytá vada podľa mňa. Normálne ich nechaj zájsť za právnikom. Ten, ak má rozum, im to vysvetlí. A ak ten právnik (lebo bude chcieť zarobiť) do toho pôjde, tak bude súd... Čo sa ti také môže stať? Hehe, právnik ich asi bude stáť viac ako auto. Koľko za to auto dali? Povedz im, nech ti už nevolajú, a keď chcú, tak nech to dajú na súd. A ak bude ten jej priateľ opäť agresívny a vyhrážať sa, tak to daj na políciu.

euka210
10. mar 2025

@dmacko 25r auto? To este jazdi? 🤭 ...uprimne...tam sa moze pokazit hocico a kedykolvek. Ako neviem, ci by s tymto niekde obstala.
Nam nimuly rok na 13r aute odisla spojka a tusim aj s predovodkou bol problem...ze uz len pokazeny motor mohlo byt horsie mi manzel hovoril. Obcas si auta pytaju po case velke opravy...dovtedy bolo 8r bez vacsich oprav.

sisska96
10. mar 2025

25 ročné auto bežne sa pokazí. Raz to, potom hento. Len servis mercedesu nie je lacné, tak skúša....

evcagabi
10. mar 2025

Zablokovat

martin8891
10. mar 2025

@dmacko nedalo mi to tak som troska googlil a ta riadiaca jednotka prevodovky na to auto sa da kupit za cca +/- 130 eur + robota. Najdes aj za 114 aj za 150 a viac. Takze ak nema na takuto opravu nech chodi autobusom alebo vlakom. Musi pocitat ze bude nieco na takom starsom aute odchadzat a toto nieje ziadna draha oprava.

elin2525
10. mar 2025

@dmacko To iste som raz zazila - pan od nas kupil mladej priatelke auto. Po mesiaci vola, ze priatelka vysla s autom na obruvnik a uz neviem co presne sa pokazilo, ze to bola urcite skryta vada. Byvaly priatel ho hned poslal do teplych krajin, este par krat volal a vrieskal na nas, vyhrazal sa sudom, potom prestal. Tiez som minule predala stary mobil,mladik po 2 tyzdnoch ze vraj nefunguje (to naozaj nebolo mozne) a chce peniaze naspat. Hned som ho poslala do teplych krajin s tym, ze mal 2 tyzdne na vymenenie suciastok, ze som mu dala mobil plne funkcny, a ani to uz radsej neskusal. Bohuzial takyto spekulanti tu vzdy boli a budu. Drzim palce, nenechajte sa zlomit.

draik
10. mar 2025

Nie je to také jednoduché pre predávajúceho, ako by sa zdalo z tunajších (nesprávnych) názorov. Stále totiž platí, že ak sa vada (skrytá) vyskytla do 6 mesiacov, ta sa má za to, že existovala už v čase prevodu. (Opak dokazuje predávajúci). Čiastočne sa toto ustanovenie modifikovalo poslednou novelou, ale predávajúci stále nie sú úplne z obliga.
Pri prevodoch áut však často špekulanti-kupujúci len skúšajú. Ak by však boli v práve a súdili by sa, mali by slušnú šancu na úspech.

tiezjedna
11. mar 2025

@dmacko ja by som prestala komunikovať s jej frajerom, to v prvom rade. Ten s tým nemá nič spoločné a múdry mal byť, keď prihliadal ako si jeho milena kupuje 25 ročné auto. Slečne by som povedala, že žiadna vratka (auta ani peňazí) nebude, pretože so žiadnou skrytou vadou si auto nepredával.

tiezjedna
11. mar 2025

@draik závada riadiacej jednotky ale nie je predsa skrytá vada. Riadiaca jednotka buď funguje alebo nefunguje. A ak by nefungovala, auto by v čase prevodu bolo nepojazdné...

lavender94
11. mar 2025

@tiezjedna to nemusí byt úplne pravda. Nemuselo sa to pokaziť zo dňa na deň. Problém mohol byť už dlhšie, ale taky ze by to spôsobilo nepojazdnosť. Ja keď som menila prevodovku tiež som vedela už polroka, že je tam nejaký problém ktorý skôr či neskôr budem musieť riešiť. Väčšinou sa tieto nedostatky z opotrebenia dajú predvídať.
Ale u tak starého auta muselo byť jasné, že sa to nezaobíde bez ďalšej investície. Veď keby to auto bolo na full porobené a neboli by s ním žiadne starosti, bolo by hlúpe ho predávať.

tiezjedna
11. mar 2025

@lavender94 tak na predaj môžu byť rôzne dôvody. Možno autora len omrzelo a kúpil si iné. Ale áno, máš pravdu. Z tohto uhla pohľadu by sa ale dalo povedať, že pri takto starých autách možno akúkoľvek vadu (menšiu, či väčšiu) považovať za skrytú...🤷‍♀️ Podľa mňa v tomto konkrétnom prípade by rozhodoval až znalecký posudok. A aj keby bolo dôkazné bremeno na predávajúcom, tak on dodá jeden posudok, samozrejme v jeho prospech a protistrana zase vo svoj prospech... Celé len zbytočne drahý a zbytočne dlhý kolotoč.

pupava36
11. mar 2025

Je to spekulantka navyse nema ti to ako dokazat. Po 3 mesiacoch by som to ani nevzala naspäť, jazdila na tom ona a pri tak starom aute uz musela pocitat stym ze sa tam nieco pokasle.

mantilka
11. mar 2025

V prvom rade musí ti to dať písomne,inak to neplatí. Neupozorňuj ju na to, že ti ma napísať reklamáciu.
Jej priateľ nie je zmluvnou stranou, takže nech si dá odstup.
To bola automatická prevodovka ? Lebo pri manuálnej by som sa nedivila, ak slečna je "šikovná".
Ale pri automate je to otázne, či nešlo o skrytú vadu.

Strana
z2