icon

Bude dediť dlhy po otcovi mama?

tanaxxx
22. nov 2020

Ahojte žienky.
Otec pred 5 rokmi vybral 4-pozicky pre niekoho, že s ten dotyčný to bude splácať. A nakoniec, neplatí. Bol veľmi sprostý. A my sme sa to dozvedeli až po case. Teraz tie pôžičky musí otec platiť. Otec nemá hmotný majetok, ani pozemky, všetko sa prepísalo na mamu.
Mňa zaujíma, keby nedaj Bože umrie otec, či tie dlhý bude dediť mama. Ona ma malý dôchodok.

Strana
z2
oblecenie99
22. nov 2020

@tanaxxx Ahoj,nemyslím to v zlom ale v dobrom,že určite sa obráťte na advokáta,jedno sedenie,nestojí to tak veľa a budete mať komplexné info,lebo takéto zháňanie informácií na nete pre človeka,ktorí nie je zbehly v právnych otázkach je zbytočne a najmä riskantné. Jednak nemusíte dostať či nájsť správnu odpoveď a môžete sa ešte viac zamotať,plus na tieto otázky klientov má advokat zvyčajne plno ďalších nabaľujúcich sa otázok,ktoré tu nemusia odznieť a v tomto konkrétnom prípade ani neodzneli.

Tak napríklad: majetok,ktorý otec prepísal na mamu bolo už v BSM alebo nie?Lebo keď áno,tak majetok,ktory je súčasťou BSM si manželia nemôžu len tak darovať medzi sebou,takéto darovanie totiž medzi manželmi nie je možné.

Ďalej,nebála by som sa toho,čo bude po prípadnej smrti dlžníka,ale riešila by som súčasnú situáciu: ak totiž jeden z manželov má dlhy,ktoré vznikli za trvania manželstva,tieto môžu byť uspokojené aj z majetku,patriaceho do BSM,a to už aj TERAZ. Čiže treba zistiť,či prepísané veci sú len mamine (pri darovani by mali byť vyňaté z BSM),alebo už boli pred prepisom v BSM,či sa skutočne darovalo alebo sa "darovalo" (stále obľúbená forma prevodu vlastníckeho práva na Slovensku,kedy sa iba finguje darovanie,ale podpisuje sa kúpna zmluva),či nemali a doteraz nemajú iny majetok v BSM,napr.byt a pod.

Lebo sa sústredíte na to,čo sa stane AK náhodou dôjde k smrti,a pritom môže byť ohrozený majetok už teraz.

Ak poručiteľ zomrie,zaniká aj BSM,ktoré sa vyporiada v dedičskom konaní.Tam zase treba ustriehnuť,aby notár nezahrnul do BSM aj výlučné dlhy zomrelého.

Neváhajte kontaktovať osobne advokáta,ktorý sa pozrie na celú vec komplexne a odborne,vie sa pýtať,bude mať v ruke vase doklady a dokumenty. Ide o jedno sedenie,právnu radu,ktorá nie je za tak horibilnu sumu,aby sa to nedalo vydržať.Lebo hrozí,že sa potom ľudia v snahe ušetriť tak zamotaju,že návšteva advokáta ich neminie,len ten už bude musieť hasiť problém,ergo bude to stáť oveľa viac.

malinoismum
22. nov 2020

@tanaxxx keď nemajú zrušené BSM - tak je to ich spoločný dlh... btw, darovanie nieje medzi mamzelmi možné ako píše Lana del Ray 🙂
@renatik91 ❤️ Krásny deň pusa ;))

tanaxxx
autor
22. nov 2020

@oblecenie99 ďakujem za odpoveď, to bude asi najrozumnejsie, ísť za advokatom👍

Strana
z2