icon

Budú pri evidencii na úrade práce prešetrovať, či platím odvody?

13. aug 2020

Mám otázku jeden čas si neplatim zdravotne ani iné odvody.Ked sa pojdem zaevidovať na UP budú to prešetrovať?Aky je postup, ak chcem dlh vyrovnať dá sa to v splátkovom kalendári či určitú časť v hotovosti a následne na splátky.
Ak sa pôjdem prihlásiť ako samoplatca postup je taky istý?v poisťovni som stále vedená ako osoba starajuca sa o dieťa do 6 r zo zdr.dovodov u lekárov má vždy ošetrili nikto nič nezistoval.

liz_lemon
13. aug 2020

ak si evidovana ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov, tak plati zdravotne poistenie stat, ine odvody nie je povinnost platit, ak sa prihlasis na UP, tak tiez za teba plati stat (zdravotne), nemusis byt samoplatca

klarissa25
13. aug 2020

Ved si evidovana ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov... Tak co chceš platit.

autor
13. aug 2020

Dieťa je už staršie neodhlasila som sa, nenastúpila do prace, neplatila🙈áno chcem vedieť, keď pôjdem na UP určite sa ma budú pýtať kto doteraz za Vás platil?boli ste samoplatca? chcem vedieť či to nahlásia na zdr.poistovnu, alebo má zaeviduju a neriešia.Potrebujem to dať do poriadku a chcem vedieť čo ma čaká.
@liz_lemon

klarissa25
13. aug 2020

Jasne ze nahlasia. Budes sa musiet na zdravotke evidovat na ten cas ako samoplatca

luulinkaa
13. aug 2020

Bude s musieť spätne všetko doplatiť, dá sa aj splátkový kalendár.. Štát bude za teba platiť až od registrácie na up.

liz_lemon
13. aug 2020

jaj, no tak to tam chod co najskor, a vsetko si doplatis, zdravotne poistenie mesacne je cca 60 E

lula313
13. aug 2020

Chod na zdravotnú poisťovňu a dohodni si splátkový kalendar. Úradu prace do toho nič nie je, nebudu to riesit.

mogaa
13. aug 2020

Povinné je len ZP, tam na to určite prídu aj sami.....takže odporúčam ti ísť na zdravotku a spýtať sa na dlžnú sumu + dohodnúť si splátkový kalendár......aby ti neprišlo spätne preplatenie vyšetrení keď si nebola zdravotne poistená....štát za teba platí len do 6roku dieťaťa(ak si bola vedená ako osoba starajúca sa o dieťa do rokov), je naivné si myslieť že na to nikdy nikto nepríde a premlčí sa to😉

deti95060810
13. aug 2020

záleží ako dlho si neplatila....nemohla si si na dieťa uplatniť opatrovateľský príspevok ? - štát by platil za teba....a či už je na tom dieťa OK
ale tiež si daj pozor na zdr. poisť. - mne raz tvrdili že mám nedoplatok 3 roky, o niekoľko rokov to už bolo len rok, potom zas menej a nakoniec po niekoľkých rokoch mi povedali že mám nedoplatok necelé 2 mesiace.... Nikdy som im nič nedokladovala a zázrakom sa termín neplatenia zmenšoval....Finančné to vyšlo cca 2 e / deň....U lekára som nemala žiaden problém.... nakoniec som to uhradila, lebo už pracovníčka penila dokedy budú odo mňa ešte čakať e....zaplatila som nejakých 50 e....
Dokonca raz mi tvrdili že mi poslali aj list v ktorom ma vyzvali na zaplatenie....jasné že mi nič neposlali - potom to aj priznala pracovníčka že sa pomýlila.....

lucka_ke
13. aug 2020

úrad práce nič prešetrovať nebude, ich zdravotné odvody nezaujímajú
zaevidujú ťa odo dňa podania prihlášky a zhasla fajka
akurát treba ísť do zdravotnej poisťovne a dať si platby do poriadku, lebo keď to dajú exekútorovi bude ťa to stáť oveľa viac

mogaa
13. aug 2020

@deti95060810 no ešte sa jej môže stať že kvôli pár eurám skončí s exekúciou.....čo ja teda viem tak dnes sa s tým už nepárajú....

spadnutaslivka
13. aug 2020

ZP je teraz tuším 70e mesačne. a odporúčam vybaviť si to, lebo poznám ženu, ktorú úrady naháňali cca po 17rokoch, že nemá zaplatené asi 3 mesiace... jej šťastie, že mala, len oni mali bordel v systéme, ale musela si dohľadať potvrdenia.

miskooo1987
13. aug 2020

@spadnutaslivka neverím... po 17 rokoch by sa neozvali... je to davno premlčaná pohľadávka a nie je reálna šanca ju vymáhať...

luccija
13. aug 2020

Zisti si koľko je premlčacia doba boli to 3 či 5 rokov na webe je veľa rad od pravnika

spadnutaslivka
14. aug 2020

@miskooo1987 to "dieťa" je už dospelé a neviem, či na dlh voči zdravotnej poisťovni existuje nejaká premlčaná doba. schválne sa dotyčnej opýtam ešte raz na presný počet rokov, ale verím jej na 100%, nemá dôvod v takejto "debilite" mi klamať 😉 resp. neviem, načo by si toto vymýšľala a ešte sme ani nemali o tom tému. len sa mi sťažovala, lebo musela dohľadávať papiere

spadnutaslivka
14. aug 2020

a napr. tu píšu, že sa vám môže stať, že budú pýtať aj po rokoch a že sa vy musíte vedieť brániť, inak asi smola :D http://www.nrozp-mosty.sk/tema-cisla-4/item/136...