icon

Byt na hypotéku chceme vymeniť za chatu

22. júl 2023

Ahojte, mam otazku.. mame hypo 55 000€ na byt v hodnote cca 120 000€ a chceli by sme byvat celorocne v nejakej vacsej chate pri lese ktore stoja tak od 85 000- 100 000€ , myslite ze by nam cez banku presla vymena bytu za chatu ? Myslim chatu katastrom vedenu ako chata nie dom. Bez podmienok ze treba hypo vyplatit do 8 rokov atd … Dakujem kazdemu za odpoved !

kirakira
•
22. júl 2023

sa dohodni s bankou či ti preložia založne prava z bytu na chatu šla by som sa informovať možno so znaleckym odhadom nakolko cena chaty je vyšia ako hypoteka banke je jedno aka nehnutelnosť je založena

sasa1310
•
22. júl 2023

na chaty banky hypotéky neposkytujú. Resp. veľmi málo a len klientom s výbornou bonitou. A keby aj, hypotéka sa nepresúva na inú nehnuteľnosť. Vždy je to nová hypo s novou úrokovou sadzbou

sasa1310
•
22. júl 2023

a keď aj náhodou dajú hypotéku, tak treba rátať s nižším percentom poskytnutia. Tuším je len do 50 % z predajnej ceny.

sweet20
•
22. júl 2023

ahoj, na chatu sa hypo neda dat.. iba na dom 😊

kirakira
•
22. júl 2023

sasa1310 mi sme brali hypoteku na byt a založili sme dom ktory nebol naš ,ale mužovho brata aby sme mali možnosť lepšieho vyberu nehnutelnosti po kupe bytu sme preniesli založne prava z domu na naš byt tak že hypoteka nie je viazana na konkretnu nehnutelnosť ak ma chata supisne čislo a jej hodnota presahuje cenu uveru požiadala by som banku či vyda kvitanciu na zmenu založnych prav banka ma založenu nehnutelnosť a vy pokračujete v hypoteke

sasa1310
•
22. júl 2023

@kirakira kedy ste to robili? Teraz niekedy, keď sú úroky cez 4 %? Chatu jej nezaloží banka. Hypotéka sa môže jedine preniesť ak sa nenavyšuje

kirakira
•
22. júl 2023

informuj sa v banke každa banka ma svoje pravidla

kirakira
•
22. júl 2023

a je možnosť aj prefinancovania osloviť viac bank porovnať ponuky

aduskatt
•
22. júl 2023

minimálne v dvoch bankách viete dostať hypo aj na chatu, ak je určená na bývanie

gionella
•
23. júl 2023

@sasa1310 my teraz prenášame hypo na inú nehnuteľnosť a berieme ešte jednu menšiu hypo k tej čo mame a nie je s tým problém

sasa1310
•
23. júl 2023

@gionella ale všetko v jednej banke. Autorka je obmedzená aj výberom banky. Kupuje chatu

autor
•
23. júl 2023

@aduskatt ale co znamena “ urcena na byvanie “ ? refinancu by sme sa chceli vyhnut lebo mame urok 1.2% zafixovany este na 4 roky hypo mame v slsp

aduskatt
•
23. júl 2023

...že sa v nej dá celoročne bývať, ja som o refinanci nič nepísala, ak Ti z príjmu vyjde, vezmeš si normálne druhú hypotéku ak chceš pôvodnú nechať tak ako je

sasa1310
•
23. júl 2023

no tak to sa musíte opýtať priamo vo vašej banke či vám vedia prehodiť hypotéku na chatu. Ja si myslím, že to nepôjde. A netreba ešte zabudnúť na platenie dane, keď máte byt menej ako 5 rokov a idete ho predať.

autor
•
23. júl 2023

@sasa1310 mame ho dlhsie ako 5 rokov

sasa1310
•
23. júl 2023

tak potom fajn. Treba ísť do vašej banky kde máte hypo a opýtať sa.