icon

Byt písaný na priateľa, svadba, prepis

6. okt 2022

-> tým, že priateľ má na seba napísaný byt, až potom sa zoberieme, uzavrieme manželstvo ale.. (byt je stále len na neho)
-> tým, že priateľ má na seba písaný byt ale po svadbe ho prepise na oboch?
Aký je v tom rozdiel v prípade, že by umrel?

autor
6. okt 2022

@januska12323 a v pripade rozvodu, keby je pisany na oboch tak ma musi vyplatiť z polky nie?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
elizabet173
6. okt 2022

splácate hypo na ten byt?

lilyianka
6. okt 2022

Môj muž nadobudol dom pred naším sobášom. Aby som bola presná 10 dní predtým. Jedna sa o rodičovský dom,kde sme si najprv robili podkrovie a po smrti svokrovcov prerobili aj spodok.
Dom je stále písaný naňho. Ak by sa mu nedajbože niečo stalo,dom dedí náš syn. Predtým nez sme mali syna by to boli jeho súrodenci ako jeho priami pokrvní pribuzní.

autor
6. okt 2022

@sono2 tak pri rozvode viem, ze by som mala narok na polovicu splatok hypo co sa spláca od svadby.

diewcatqoo
6. okt 2022

Ak by manzel zomrel s tym, ze byt nie je v BSM, delila by sa nehnutelnost medzi 3 deti a teba, tj. kazdy z vas po 1/4. Ak by bol byt v BSM, 1/2 by sla tebe a druha polovica by sa delila na stvrtiny.
V pripade rozvodu byt nadobudnuty pred manzelstvom nespada do BSM. A pokial nie si na liste vlastnictva, nemas na neho narok.
PS. moji rodicia ziju spolu 40 rokov tak, ze dom je mamin, nadobudnuty pred manzelstvom a maju 4 deti. Otec vyzera, ze je s tym uz ok 🙂

autor
6. okt 2022

@zoro9836 sak ja vyplatim bud jeho alebo on mna a jeden z nas by zostal v byte byvat. to je o dohode

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
autor
6. okt 2022

@diewcatqoo sak aj ja som s tym uplne ok. Len ma to zaujima z toho pravneho hladiska "keby nieco"

autor
6. okt 2022

@zoro9836 mame perfektny vztah, ja nespekulujem, len sa pytam 🥰

luccija
6. okt 2022

To dost skoro riesis taketo otazky pri 3 detoch a priatelovi
Ked nasetris tak mu vyplat polku bytu a zapise Ta na LV😀

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
sono2
6. okt 2022

A je hypo aj na teba??
Lebo celkom nechápem tomu všetkému

autor
6. okt 2022

@sono2 a byt sme nadobudli spolu, boli sme priatelia ktory sa rozhodli pre spolocne byvanie. Z mojich uspor som zariadila cely byt, vratane kuchynskej linky, spotrebicov, vsetkeho . Len som nemala narok na hypo a preto riesil vsetko cez seba

autor
6. okt 2022

@zoro9836 ako to bolo, ja neviem

autor
6. okt 2022

@sono2 nie hypo len na neho

sono2
6. okt 2022

No čiže nemáš nárok na nič, len ak to vieš dokázať

autor
6. okt 2022

Ale viem ze ked isiel do banky ze chcel refinanc, mu povedala pani v banke ze ttm ze sme manzelia musim byt pri tom, bezomna nepohne ani prstom hahahahhaha

sense
6. okt 2022

Pri rozvode: ak je písaný na neho, tak máš nárok jedine na polovicu splátok za hypo ak bol byt kupovaný na hypo
Ak by ste boli na liste vlastníctva 50/50 tak máš nárok na polovicu

V prípade smrti : ak je výlučným majiteľom on máš nárok na 1/4bytu
Ak by ste mali byť 50/50, tak polovica je tvoja a z jeho polovice budeš zdedis 1/4, čiže by si vlastnila 5/8 a každé z detí 1/8 bytu

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
autor
6. okt 2022

@zoro9836 ti by neurobil haha .

sono2
6. okt 2022

@sense keď bol kupovaný pred manželstvom?
Prečo by mala niečo dostať?
To vieš isto?

grammarking
Odpoveď bola odstránená
elizabet173
6. okt 2022

medzi bytom a zariadením je dosť podstatný rozdiel. Byt má dnes oveľa vyššiu hodnotu, ako mal, keď ho manžel nadobudol, zariadenie naopak, oveľa nižšiu ☹ Nemala si kupovať zariadenie, linku, ale zobrať si hypo pre seba, aspoň na garsónku, tak by to bolo spravodlivé. Takto ťaháš za kratší koniec.

sense
6. okt 2022

@sono2 pretože ak splácal hypo počas manželstva tak splácal jeho byt de facto zo spoločných peňazí.
Ak kúpil byt za hotové pred manželstvom tak nemá nárok na nic

anjelicek26
6. okt 2022

Ten byt je len jeho a nema dovod ho na teba prepisovat a ani ta pripisat ako spoluvlastnika... ked sa vezmete, budes dedit... ked nie, budu dedit len deti... pri rozvode nic.

Idealne je - kupit a splacat (a napriklad prenajimat) si nieco vlastne ako dodatocny prijem pre rodinu, rozdiel hypoteka (vydavok) vs najomne (ako prijem) uz nie je taka velka polozka. . nech mas nieco svoje jednoducho pre pripad rozvodu.
Variaanta b - po svadbe predat byt a kupit si novy byt/dom, kde budete na liste vlastnictva obaja...
.

elizabet173
6. okt 2022

byt ste nenadobudli spolu, nadobudol ho sám, na LV je len on, ste len priatelia, keby ste sa aj zobrali, nič to na veci nemení, byt bude stále jeho, ak sa nerozhodne na teba polovicu prepísať.

sono2
6. okt 2022

@sense ok

raszuz
6. okt 2022

@qwer2019 napodobne s manželom to tak máme

elizabet173
6. okt 2022

sorry, ste manželia, držala som sa úvodného príspevku, ale to je v podstate jedno, byt nadobudol sám, na LV je on, v prípade rozvodu ti patrí polovica splatenej hypo, myslím od vzniku manželstva