Čerpanie pandemickej OČR

27. feb 2023

Dobry den, prosim nezozerte ma za tuto otazku 😀

Syn dovrsi v maji 3 roky. Mala by som nastupit do prace, ale teda zamestnavatel mi naznacil, ze so mnou velmi nepocita. Cize som rozmyslala, ze kedze je tu taka moznost, ze od maja - septembra (kym pojde syn do skolky, ak ho vezmu), by som cerpala tzv.pandemicku ocr. Ale je tu este problem, ze od 1.6.2022 pracujem na dohodu o pracovnej cinnosti. Ta mi zanikne k 31.5.2023
Ak by sa nepredlzila, je moznost zeby som od 1.6.2023 nastupila na pandemicku OCR?
Cize od 16.5-31.5.by som v zamestnani, kde pracujem na TPP cerpala dovolenku. A od 1.6.by som nastupila na ocr.
Z coho by sa mi pocitala ocr?
Dakujem

PS:nesnazim sa vyuzit system. V podstate od skoncenia strednej skoly pracujem, cize 16 rokov(pracovala som aj pocas prvej MD a RD), na ocr som bola raz v zivote, tak isto aj na PN…ano, pandemicka ocr je uplna blbost a mali by ju zrusit. Ale urcite nebudem na nej 2-3 roky. Naozaj potrebujem vykryt len tie 4 mesiace 🙂

alenah31
27. feb 2023

nový DVZ základ po RD sa berie po aktivovaní poistení v SP pri výpočte podpory. Tu pôjde o pravdepodobný príjem.

autor
27. feb 2023

@alenah31 to je v pripade necerpania dovolenky?

alenah31
27. feb 2023

pravdepodobný príjem - príjem, ktorý by bol dosiahnutý ak by bol celý mesiac odpracovaný, aby sa dal určiť DVZ.

autor
27. feb 2023

@alenah31 dakujem 🙂

barborav
27. feb 2023

@alenah31 aha, to som nedočítala 😂🫣

autor
27. feb 2023

@alenah31 este jedna vec mi napadla. Ak by som chcela byt uz strasne vypocitava a poriadna pijavica, plati aj tu ochranna lehota? Zeby sme ukoncili pracovny pomer a potom by som ziadala pandemicku ocr? Ci to je uz uplna ze blbost 😅😂

alenah31
27. feb 2023

aby si mala nejakú OL musela by si mať aktívne poistenie - max. dĺžka OL je 7 dní. Ak nastúpiš do práce na 1 deň - OL bude len 1 deň, ak nastúpiš do práce na 10 dní - OL bude max. 7 dní. Je ale možné nastúpiť do práce - aktivovať poistenia pre SP, ďalší deň ísť na pandemickú OČR a počas tej OČR podať výpoveď. Výpovedná lehota by tým pádom plynula počas OČR.

dadka_bb
15. apr 2023

@alenah31 pandemia zacala marec 2020 ako mohla byt kolegyna na pandemickej ocr od 2019 ? To len tak cista zvedavost

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
veronikaszabova
16. apr 2023

@alenah31 2020 zacala pandemia

alenah31
16. apr 2023

@veronikaszabova 3-6/2020 bola u nas 1. najvacsia vlna, nie zaciatok.

autor
16. apr 2023

@alenah31 zacala pandemia u nas v marci 2020. Bola som tehotna s druhym. Viem, ze mi sefka volala, aby som uz do roboty nechodila a ostala na HO. A doktorka ma vypisala aj skor ma matersku…

autor
16. apr 2023

A prve spravy zo sveta kedy cina pripustila problem bol tusim oktober-november 2019

veronikaszabova
16. apr 2023

@alenah31 prvy pripad na Slovensku 6.3.2020

alenah31
16. apr 2023

@veronikaszabova ano, volala som mamine - september 2020 ho brali

maciatkolulu
16. apr 2023

Prosím vás, vysvetli mi niekto co ma pandémia spoločne s aktuálnym prijatím dieťaťa do škôlky a jeho obsadenostou, prijatím, neprijatim. Ja sa snažím, ale nevidím tam žiadnu spojitosť.

alenah31
16. apr 2023

@dadka_bb ratam ona bola s malou len na MD, na RD nebola vobec. Ratam cely prvy rok (mala PN predtym) teraz sa sa jej pohorsilo a uz vie, ze od 5-2023 ide spat na PN "konecne si doliecit chrbticu". Na podstate veci to nic nemeni. Bude doma presne 52 tyzdnov, potom 26 tyzdnov odpracuje a zasa bude cely rok doma - ona uz taka je - ty tomu vravis "sikovna v povedomi ako mat davky". Zo skoro 800 ludi mame takych asi siestich. Majitel je nemec - neriesi, jej praca sa plynulo prerozdelila - tu problem nebol🤷‍♀️

alenah31
16. apr 2023

@maciatkolulu ani spojitost nehladaj. Skratka to vlada umoznuje s odvolanim sa na mimoriadnu situaciu a bodka. Ciastocne to chapem - fakt nie je sranda sklbit nemat decko v skolke a ty musis do prace. Mala som opatrovatelku pri oboch detoch a brigadu k tomu, aby som to utiahla a o TPP neprisla ..... takto sa matkam trochu pomohlo.

autor
16. apr 2023

Ja ju nakoniec ani vyuzijem 🙂 uz som podpisala Dohodu o ukonceni 😉 Dohoda o pracovnej cinnosti sa mi predlzi este o rok… a budem dufat, ze mi maleho vezmu. Ak nie, polepime ako pri prvom 😀

maciatkolulu
16. apr 2023

@alenah31 však samozrejme, len prečo pandemicky... A inak matky, pred coronu to mali mat uľahčenie o co? Véd teraz polovica robí homeofdici, sú kadejaké otcovake dovolenky a neviem co a vo svete masti a od 3 masiacov od detí a na sk sa platí ešte aj po treťom roku, lebo pandémia? Ako fajn, ale nevidím priestor na večné frflanie ako je na západe skvelo a na sk vswtko na hov....

alenah31
16. apr 2023

@maciatkolulu vola sa to pandemicka, lebo nazov nezmenili. Trva podla vlady do "skoncenia mimoriadnej situacie". Ta bola pre koronu - teraz pre vojnu na Ukrajine. Malo to koncit v 12/2022, no idu volby..... ponechali to. Zbytocne to riesit - narok je - tak to vyuzit mozu. A frflat na vsetko je nas narodny sport😁😁 ale inde to asi nie je inak - akurat frflu na ine.

maciatkolulu
16. apr 2023

@alenah31 nenapadnesie frflu

silvuskaxy
16. máj 2023

@zuzanockamt su matky, ktore nemaju kam dat po skonceni RD dieta kym nastupy do skolky a bez prijmu nemozu zostat..

maciatkolulu
16. máj 2023

@silvuskaxy aha a co teraz? Ako to riešia v iných štátoch, kde sa nesedí doma do XY rokov a škôlky sú tiež plne? Pandemickou OCR? Zaujímavé, aká je konkrétne teraz pandémia?

dadka_bb
17. máj 2023

@maciatkolulu v inych statoch ale matky nemaju plat 500 eur preboha , a mozu si dovolit bejbysitting, pripadne nejake privatne jasle a pod. Moja mama zije vo švajciarsku, a pamatam ako tam chodili opatrovat deticky mamine kamaratky a ich dcery, a privyrabali si 700-1000 frankov (tie opatrovatelky), z toho potom na svk zila cela rodina 🙏 vsetko ma plusy aj minusy. Mas plat 4000 a nie si s dietatom. Alebo zarabas 500eur a si doma 3 roky 🤷‍♀️ to som len taky priklad uviedla ...na svk mame privilegium vyvalovat rit 3 roky za almužnu, a nemať poriadne ani na chleba

silvuskaxy
17. máj 2023

@maciatkolulu co vy to vobec riesite? Idu tie peniaze z vasho vrecka? Budte rada, ze nie ste v takej situacii

silvuskaxy
17. máj 2023

@dadka_bb presne tak

milanemila
17. máj 2023

@dadka_bb wow tak asi zijem v inom state, lebo nezarabam ako matka 500e 🤷🏼‍♀️ a ani nevyplakavam, ze by sa stat mal o mna starat, aby som 3 roky mohla byt doma s dietatom. Tie 3 roky je moznost nie povinnost a ked zena ide skor do prace, tak rodicak jej stale chodi, cize ho moze pouzit aj na tu sukromnu skolku/jasle. Ved ked si clovek robi dieta, tak asi vie, ze na nejaky cas sa jeho prijem znizi, takze treba predtym na to mysliet. Kolko by si si predstavovala, ze by ti stat mal “platit” za to, ze si s dietatom doma 3 roky? 😂 a je to babysitting, ked sa naucis po anglicky mozno aj viac zarobis ;)

zuzanockamt
17. máj 2023

@silvuskaxy A keď nebola pandemická OČR, tak to matky ako riešili? Pred 10 rokmi sa ma nikto nepýtal, kde dám dieťa a či budem mať príjem. A veru ide to aj z mojich peňazí, keďže očr vypláca SP a máme solidárny systém. Takže aj moje odvody idú na tieto zbytočnosti.

dadka_bb
17. máj 2023

@zuzanockamt mna napríklad nesere to že ma moja kamaratka 500eur pandemicku. Nech si ju uzije viac ma seru peniaze ktore idu do osád , a napriklad nas primator v bb ma plat 7000 eur mesacne. Sam si navrhol, sam si schvalil lebo ma v mestskej rade syna,a jeho kamaratov. A pre bb nerobi nic... urady nefunguju tak ako maju (kolaudujeme uz treti rok hah cize z novostavby je uz vrak ),cesty a chodniky katastrofa, mhd katastrofa, sport skorumpovany...to mna tak sere ze 1 rok pandemickej je proti tomu suvix .. 7000 mesacne? To sa aj da niekomu spat s cistym svedomim? ?