Chcem, aby dieťa nosilo moje priezvisko
Ahojte, mám 7 mesačného synčeka a s jeho otcom už nie sme spolu a nežije ani na Slovensku. Syn ma jeho priezvisko ale keďže budem na neho sama chcela by som aby mal moje. Ako by som mala prosím vás postupovať ? Ďakujem za rady
Zial, na toto bolo treba mysliet pred narodenim dietata. Teraz priezvisko zmenis len s jeho suhlasom.
Nikdy nepochopim, preco zeny davaju detom priezvisko po muzovi, ktory si ich nevezme. Preco sa ma dieta volat rovnako ako otec, ale nie ako matka?
@simsalabim tiež to je mimo moje chápanie
@simsalabim naše deti sa volajú len pomne. Keďže si ma nechal zobrať tak som to riešila takto. Terez po rokoch mu to zacalo vadiť tak začal riešiť svadbu ale premna je už neskoro. Teraz sa nechcem ja vydavat ,však toľké roky som čakala a nic
@1mysicka1 moja znama tiez dala dietatu meno po nej. Na otazku preco? odpovedala / nevzal si ma. Zobrali sa, ked uz mal tusim 11 rokov - vtedy si ona aj dieta priezvisko zmenili.
otec musi suhlasit a ist cez sud-inak s to neda ,..
@simsalabim tiež zmením priezvisko deťom keď si ma zoberie. Ale momentálne nechcem. Toľké roky som ho prosila aby sme sa vzali že to bude dobré aj kvôli deťom a vybavovačkam a vždy ma kade ľahšie poslal a argument ze už raz bol ženatý a druhý raz takú hlúposť neurobí má vždy zničil zvnútra ,teraz ho rodičia podpichuju že kde to žijeme aby dieťa nemalo priezvisko po ňom tak začal velice o svadbe hovoriť. Ale už to ja tak necitim. Velakrat som plakala že som urobila chybu že máju priezvisko pomnne a nie po otcovi ale vždy si poviem že mal možnosť to zmeniť a zobrat si ma pred pôrodom alebo keď sa prvé dieťa narodilo
@1mysicka1 urcite si neurobila chybu! Podla mna je svadba stale verejnym prislubom a vyhlasenim - sme rodina.
hmmm neviem, ci to teraz bude take jednoduche, kedze budes potrebovat aj jeho suhlas na zemnu priezviska a to nemusi byt len tak
@1mysicka1 najprv som si myslela, že to je od teba nejaký trucpodnik, keď si ma nechcela vziať on doteraz, nezoberiem si ho ja teraz, keď chce on. Nič proti, na tvojom mieste by som si ho nezobrala nikdy, keď som čítala ako delí deti, ktoré pôjde a ktoré nepôjde do ZOO....sobáš z vás rodinu neurobí
@elizabet173 není to vôbec o Tom že natruc alebo nejaké naschvály. Skôr ide o to že som bola zamilovaná a keď bol Valentín,Vianoce hocico vždy som dúfala že dostanem prsteň a nič. Keď som otehotnela som verila že teraz to už príde a nic. Pred pôrodom a po pôrode som to zle znášala že nemám manžela a som ako keby slobodná matka ,jak naschvál vtedy všade vidím svadby, žiadosti o ruku. Potom som druhýkrát otehotnela a porodila a zistila som že nejak sa to vo mne zlomilo a necítim to na svadbu. Možno to bude aj tým že on to berie len ako formalitu na úrade lebo on už mal svadbu veľkú v kostole a ja keď sa raz vydám chcem mať svadobné šaty a všetko okolo toho ,aj keď nic veľké nechcem ale chcem cítiť že je to svadba a berieme sa z lásky. Ale ako hovorím necítim to tak už.
no ak si mu do rodného listu zapísala priezvisko po otcovi, tak zmena preizviska len so súhlasom otca....v prípade že s tým nesúhlasí, jedine súdnou cestou.....
@1mysicka1 ja ťa úplne chápem

Tusim potrebuješ súhlas otca, súhlasí s tým?