Cirkevná nulita manželstva - skúsenosti

26. máj 2021

Ahojte
Chcem sa opýtať, je tu niekto kto si týmto procesom prešiel v poslednej dobe? Kam sa obrátiť ? Ako začať vlastne riešiť tento proces? Ako dlho to trvalo? Čo v prípade nespolupracovania druhej strany? Čo ak nemám svedkov,ktorý by mi niečo vedeli dosvedčiť? Ďakujem

kacena4
26. máj 2021

je to cirkevny sud na biskupstvo a musis mat "jasne dokazy" aby ti ho anulovali

danik1505
26. máj 2021

Bez dôkazov a svedkov je miziva šanca na uznanie.. To máš ako pri trestnom súde. Treba dôkazy

matkahelka
26. máj 2021

je to o znamostiach ako v kazdej inej sfere. ja som tomu donedavna vobec neverila, ale je to tak. v mojom okoli bol pripad, ze uplne stacilo, ze zena tvrdila, ze muza nikdy nemilovala a vzala si ho z lutosti, ze on miloval ju. mala par svedkov, ktori jej to dosvedcili. cely proces trval len 2 mesiace. ale teda pani ma bratranca, ktory pracuje na biskupskom urade na vysokom poste. aj Majersky - sef KDH je cirkevne rozvedeny a tiez k tomu nemal ziadne extra dovody. dnes to uz zial nefunguje tak ako pred rokmi. uz aj v tomto je holubnik.

zuzliq
26. máj 2021

@matkahelka ale to je dôvod, pozri si cirkevné právo. Tu ide skôr o to, že takto vstupovať do manželstva je ťažký hriech, teda tá pani spáchala veľmi ťažký hriech. Ak ju to netrápi, čo už. Majerský dlhodobo vychovával deti sám, tam boli iné problémy. Ja som raz čítala knihu cirkevného právnika na túto tému a on uvádzal, že je veľa dôvodov na anuláciu manželstva, len sa to ťažko dokazuje (ak sa teda človek sám neprizná). Ja poznám 4 ľudí s anuláciou a nikto nemá známosti.

zuzliq
26. máj 2021

Odporúčam obrátiť sa na kňaza vo farnosti a spýtať sa ho na postup. Alebo si vyhľadaj cirkevného právnika.
https://svetkrestanstva.postoj.sk/51552/radsej-...

zuzliq
26. máj 2021

https://blog.postoj.sk/60971/cirkevna-pravnicka...
Prikladám dva linky na rozhovor o nulite manželstva.

matkahelka
26. máj 2021

@zuzliq ale prosim ta, tazky hriech...to by sme vsetci mohli povedat, ze sme sa vydavali bez lasky a rad radom by sme vsetci mohli mat anulovane manzelstva. ani v pripade tej pani to nebola pravda, roky bola vo vztahu, mali 2 deti. kazdemu v okoli, aj jej byvalemu muzovi bolo jasne, ze ta verzia, ze ho nikdy nemilovala, nebola pravda.

hipuska
26. máj 2021

Nulita manželstva má zmysel iba pre naozajstného kresťana. Takže, je to viac-menej o vnútornom presvedčení. Takže, aj keď dosiahnem anuláciu klamstvom, bude mi prt platna bo budem žiť v tazkom hriechu tak či tak

zuzliq
26. máj 2021

@matkahelka Ale veď o tom to je, ak klamala pri vstupe do manželstva, alebo teraz pri jeho nulite, alebo pri uzavretí nového manželstva, má ťažký hriech. Je to jej svedomie. Ak je niekto ochotný v tak závažnej veci klamať, tak nech to urobí a anuluje si manželstvo. Kto to neberie vážne, nech sa len rozvedie a znovu zosobášili civilne. Ale kto to berie vážne, tomu musí byť jasné, že takáto anulácia je neplatná a nový sobáš je neplatný tiež. Teda čo tá pani dosiahla? Z pohľadu cirkvi klamstvom nič nedosiahla.

terezka1947
26. máj 2021

Nulita manzelstva ako taka nie je.
Ide o to,ze sa skuma,ci bol platny manzelsky suhlas.
Je to citliva tema a zachadza dost do hlbky oboch zucastnenych.
Cize take reci,ze jedna pani toto a Majersky tamto=my nevieme ako to bolo naozaj.
Inak suhlasim...kto klamstvom nieco dosiahne,tazko mu to byde nieco platne.
Je to tazky hriech.
Inak,trosku tu oblast poznam...a je tam dost psychologickych a inych krizovych vysluchov,atd. Tam je tazke nieco si "vydupat"klamstvom.

matkahelka
26. máj 2021

@zuzliq moj prispevok nebol o svedomi a klamstve, moj prispevok bol o tom, ze cirkev je z roka na rok benevolentnejsia a ludom dava priestor na to, ze si z toho robia holubnik. staci si tu precitat diskusie o tom, ze krstni rodicia ziju spolu len tak bez manzelstva a krstnymi rodicmi sa stali, ze krstny otec nema birmovku, len prve svate a od prveho svateho v kostole nebol, ale je krstnym otcom. ja nevychadzam z udivu, ako to dnes "funguje". detto, co sa tyka nulity manzelstva. v muzovej rodine bol pripad, pred rokmi, kde bol relevantny dovod na nulitu, tahalo sa to roky, boli k tomu mnohi svedkovia a pani sa ani po x rokoch tahanic nulity nedozila. dnes by jej manzelstvo anulovali za 2 mesiace.

terezka1947
26. máj 2021

@matkahelka vies,funguje to...a presne ako pises.
Ale nie kvoli cirkvi.
Kvoli klamstvu ludi.
Priklad ti poviem.
Isla za krstnu mamu a bola 2xrozvedena,iba s krstom,ani prijimanie nemala. Jej muz nemal ani krst.
Farara natahovali,ze papiere donesu priamo na krst,lebo boli zdaleka. Ked na krst prisli,zahrali divadielko:joooj,papiere ostali doma. Joooj,ved duchovny,tak pokrstite...ved my sme ok,aj birmovku obaja mame.
Krst bol. Zarucili sa aj rodicia dietata.
Fararovi to moze byt nakoniec jedno.
A potom tato zena kazdemu rozpravala pribeh,ze mali krst za 20edo vrecka fararovi.
A mas,aj tu na MK plno zien,kt.radia ako obist papierovacky,co ako povedat...a dosiahnut,co chcem.
Ale inak maju na cirkev "svoj"nazor. No krst,svadby v kostole chcu...inak s nicim nesyhlasia. Lebo Boh je vsade.
Akurat na ich manzelstvo a krst Boh je akurat vtedy v kostole. Zrejme na luke,ci v lese nie je vtedy.

matkahelka
26. máj 2021

@terezka1947 ale v mnohych pripadoch su knazi, hlavne ti mladsi uplne benevolentni. zial. v kazdom meste sa vie, do ktoreho kostola treba ist krstit, ku ktoremu fararovi, ktory "nerobi problemy". a vsade sa taki najdu. moj muz ako krstny otec musel pted rokmi papierovo dokladovat vsetko, kazdu sviatost. krstna matka dietata detto. este sa ich knaz pri nauke pytal, ci ziju v manzelstvach v pokoji a laske, ci pravidelne pristupuju k sviatosti zmierenia a k eucharistii. moj svagor bol za krstneho minuly rok, fararovi stacilo slovne potvrdenie, ze ma vsetky sviatosti- po birmovanie.o manzelstvo sa vobec nezaujimal. a ziadne potvrdenia k jednotlivym sviatostiam nevyzadoval. sam svagor bol z toho rozcarovany.

erikaa09
26. máj 2021

Svedkovia mama,otec, brat, sestra , kolegyňa, susedka, svokra, svokor hoc kto

gabi1234
26. máj 2021

.

zuzliq
26. máj 2021

@matkahelka my sme boli tento rok za krstných rodičov a bolo nám povedané, že si to zistia sami. Možnosť to už majú elektronizované, neviem. Ja som vyrastala vo veriacej robine, aj manžel. K viere vedieme aj deti, chodíme aj každú nedeľu do kostola. Ja napríklad súhlasím s tým, že sa veci zjednodušujú a je to na svedomí ľudí. Veď čo je to za vieru, ak nie je slobodná.

mlska19
26. máj 2021

@matkahelka A krstni rodicia mozu byt v RK cirkvi len manzelia?Ja som bola s muzom dvakrat krstna,este sme neboli zobrati.Sestrin syn ma tiez nezosobasenych krstnych rodicov,budu sa brat az tento rok.My sme evanjelici,nikdy a tym nebol problem,tak ma zaujima,ako je to v RK cirkvi.

dadis
26. máj 2021

@mlska19 Nie nemusia byt manzelia. Niekedy byva jeden krtsny z jednej "strany" rodiny a krstna z druhej rodiny. Mali by mat birmovku a zit vo viere.

matkahelka
26. máj 2021

@mlska19 a kde som pisala, ze musia byt manzelia? pisala som, ze moj muz je krstny otec a ina zena je krstnou matkou - tomu istemu dietatu. ale ku krstu mali dokladovat, ze ak ziju v manzelstve, sobas bol cirkevny.

mlska19
26. máj 2021

@matkahelka Prepac,pisala si predtym: "staci si tu precitat diskusie o tom, ze krstni rodicia ziju spolu len tak bez manzelstva a krstnymi rodicmi sa stali," Preto sa pytam,ci podla RK kanonickeho prava mozu byt krstnymi rodicmi iba manzelia,a nie nezosobaseny par,pripadne ludia,ktori spolu ani velmi nemaju nic spolocne,lebo sa mi zda,ze sa v tom vyznas.Ale rozumiem,ze je problem v spoluziti na psiu knizku,a teda ak su "rodicmi" dvaja v podstate cudzi ludia,je to v poriadku?

matkahelka
26. máj 2021

@mlska19 presne ako pises, problem je, ze sa stanu krstnymi rodicmi ludia, ktori spolu ziju "na divoko". krstnymi rodicmi by mali byt ludia, ktori pojdu dietatu prikladom vo viere a spolocny zivot bez manzelstva tym prikladom urcite nie je.

deti95060810
26. máj 2021

@mlska19 jóój tak evanjelici to je zas čosi iné... tam nemusíš žiť vôbec v manželstve, stačí ak máš konfirmáciu a dieťa ti bez problémov pokrstia....zaplatíš raz ročne cirkevnú daň a hotovo...
Rozvedená môžeš byť aj tri razy 😉 Však keď sa rozvádzajú ev. farári tak prečo by sa nemohli aj cirkevníci...

mlska19
26. máj 2021

@deti95060810 Ale asponze uz nejeme deti 😉

h2
26. máj 2021

@mlska19 Nie, nemusia to byť manželia. Moja švagriná bola za krstnú mamu, ešte ako mladé slobodné dievča. Krstný otec nebol žiadny, bola len ona sama krstná mama. Teraz je už vydatá, tak jej muž je pre jej krstnú dcéru krstný otec, aj keď oficiálne ním nie je.

terezka1947
27. máj 2021

@matkahelka a uprimne,nie je to jedno?
Mne ako veriacej to jedno je.
Pretoze takyto ludia nikdy do kostola chodit nebudu,budu nadavat na cirkev,na veriacich...ale,pre vsetkych prisiel Jezis otvorit nebo.
Ak to nebo nepotrebuju,resp.chcu sviatosti iba na oko,tak ok. Nech ich maju.
Mne to ani nepomoze,ani neublizi.
Kazdy.bydeme raz zodpovedat za seba.
Ale chapem,ako to myslis...

rusalinka
27. máj 2021

Osobne poznám tri páry. Jedným sa anulita ťahala 7 rokov, druhým cca 4 a tretie neviem, dlho nie, možno rok.
Veľmi dobré zhrnutie je napr. tu https://www.dcza.sk/sk/dokumenty/urady/diecezny...
Dôležité sú dôvody a tie musia byť naozaj vážne.
Krst - ako bolo písané - nie, krstní rodičia nemusia byť manželia, nemusia byť ani dvaja, stačí jeden. Dokonca niekedy nemusí byť žiadny, môže byť len ako svedok krstu.
Avšak keď už ten krstný rodič je, mal by to byť práve niekto, kto vedie dieťa k viere... no mnohokrát, a to ma mrzí, je aj krst aj birmovka aj sobáše len preto, lebo sa to patrí alebo, lebo je to pekné. Presne ako popísala @terezka1947 vyššie :-/

emka530
27. máj 2021

Ja mám za sebou anulaciu, žiadne "známosti" len tri roky výsluchov,dokazovania, výpovede, korešpondencie a veru nikde mi to neprišlo ako v holubníku...

matkahelka
27. máj 2021

@emka530 tak asi je rozdiel 3 roky a 2 mesiace, ze ano? po 3.rokoch by to neprislo ako v holubniku ani mne, po 2.mesiach urcite ano

emka530
27. máj 2021

@matkahelka papež František pred časom zjednodušil tento proces, vraj by to malo trvať krátko,myslím že záleží od dôvodov,alebo od času vyšetrujúcich. Každopádne to neriešim,každý si už sám nesie morálnu zodpovednosť, komu na tom záleží, myslí to uprimne, neklame seba,súd ani Boha,ten je ozaj anulovany.Pred svetom i pred Bohom.Komu nezáleží na sviatostiach,tak naozaj a úprimne,tomu nepomôže ani 10 takých anulacii. Pri výpovediach človek prísaha na Sväté písmo, ak niekto klame, čo mu to osozi takto krivo vypovedať? Nič,len sa ešte hlbšie zahrabava do hriechu...

deti95060810
27. máj 2021

@mlska19 tak to som už nepochopila s tými deťmi...😉