Cirkevná nulita manželstva - skúsenosti
Ahojte
Chcem sa opýtať, je tu niekto kto si týmto procesom prešiel v poslednej dobe? Kam sa obrátiť ? Ako začať vlastne riešiť tento proces? Ako dlho to trvalo? Čo v prípade nespolupracovania druhej strany? Čo ak nemám svedkov,ktorý by mi niečo vedeli dosvedčiť? Ďakujem
@emka530 teraz len cisto zo zvedavosti, zastupoval vas kto? Cirkerny pravnik? Viem, ze sme v ZS sme mohli mat cirkevne pravo, ale na to teda nemal nikto odvahu. A co to stoji? platili ste ako u normalnych pravnikoch? Myslim, ze by to bolo super, keby ste nam to troku ozrejmili viac.
Ja som prave dostal rozhodnutie o nulite. Najprv posudia ci sa tym budu vobec zaoberat, lebo ak uvedies dovody pre ktore nie je mozna nulita ani proces nezacnu a odmietnu ziadost. Trvalo to 2,5 roka, moja draha sa odmietla tohto zucastnit takze bola vylucena z procesu. Teraz cakam ci sa odvola. Bol som vypocuty ja, dvaja moji svedkovia, psychologicky posudok....Medzi tym kopec dekretov a papierovaciek. Nie je to tak ze ti anuluju manzelstvo pre hocico ked mas znamosti, neverim tomu, tam su az traja sudcovia a obhajca zvazku, ak by neboli naplnene dovody kanonickeho prava tak si nepomozes. Rozsudok je zdovodneny na niekolkych stranach. Ale na nulitu vplyvaju uplne ine veci ako by laik predpokladal. Ja som napr. isiel s povodnym dovodom, ktory som si myslel ze je splna kriteria a nakoniec tento dovod mi neuznali. Uznali mi dovod, ktory som po konzultacii s mojim cirkevnym pravnikom uviedol ako druhy. On si vypocul moj pribeh, vysvetlil mi niektore pasaze kanonickeho prava a povedal mi nazor na to ake vidi moznosti. Standardny knaz mi nevedel poradit. Spisal som ziadost, odoslal. Trebalo k tomu sobasny list, krstny list, odporucanie miestneho knaza....Ale nie je to o tom ze som chcel silou mocou nulitu a dosiahnut ju klamstvom....taky clovek nie je naozaj veriaci a takto dosiahnuta nulita by bola vlastne pred Bohom neplatna. Pri vypocuvani navyse prisahas ze hovoris pravdu. Ak niekto v skutocnosti neveri a nezalezi mu na tom tak mu je nulita zbytocna.
Myslel som si ze to bude cele drahsie, trovy konania boli 70 eur, prisli mi platit az s rozhodnutim a psychologicky posudok stal tusim 50 eur (10 hod vypracovanie 5 eur/hod) velmi privetive ceny, za minimalne naklady ktore s tym su spojene. Cirkevny pravnik to je vlastne knaz, ktory vie ale o procese nulity viac a ten si nepytal nic, ale ja som mu dal...pretoze to kanonicke pravo je zlozite a aj ked ma clovek pravdu treba to napisat spravne, najma ak ide o zlozitejsie dovody. Ak je to jednoznacne tak tam by asi ani netrebalo.
@lienka.7 pozri,akbude opravneny dovod na nulitu,je jedno,ci suhlasis. A zase,pokial si si nie vedoma problemu,nemas sa preco bat povedat pravdu.
@lienka.7 nerozumiem tymto ludom, preco sa chcu sobasit vylucne v kostole, lebo je to pekne? o com je taka viera ak chcem nieco dosiahnut klamstvom? kazdy si bude zodpovedat za svoje...Ja som si poziadal po civilnom rozvode o povolenie pristupovat k sviatostiam a cirkevnu odluku, s tym ze samozrejme nemohol som mat dalsi vztah. Nulita manželstva a cely ten proces mi pomohol pochopit mnohym veciam a aj sebe, dostat odpovede aby som mohol zavriet dvere za minulostou. Nerobil som to preto aby som sa mohol znova zenit v kostole alebo niekoho mat. Ale pomohlo mi to sa vnutorne uzdravit. Tebe by som zase odporucil, aby si nesuhlasila nie kvoli tomu, ze mu chces urobit napriek ak je este medzi Vami napätie ale treba povedat veci pravdivo. Koniec koncov, tvoj suhlas nie je ani potrebny.....ani keby ste obidvaja suhlasili to neznamena ze Vam nulitu daju. To vobec nie je podstatne.
@cavabcici ano, presne si to povedal, lebo je to pekne... a na dedine predsa musi byt sobas v kostole, co by povedali na to vsetky babky tam 👎👎👎
@terezka1947
@cavabcici mala som vypocutie uz, praveze on tam tak naklamal ze az. Cloveku je az zle z toho ociernovania. Dala som dokazy, ze klame, aj ten sudca potom iba na zaver krutil hlavou. Povedala som pravdu. Ja som neklamala...
A ja mu nerobim prieky, je to za mnou. Neriesim to uz. To on "musi" dosiahnut nulitu ako som pisala.
@zuzliq 4 ludi s anulaciou? to na co sa uz beru ludia v kostole? 😀 vsak to ma byt na cely zivot a cirkevny sobas sa uz da kludne zrusit ako svetsky, vsak takto uplne mizne podstata cirkevnych sobasov.
@lienka.7 no, ak ma on taky vztah k viere neviem aky, nemozem posudzovat ale ak ocividne klame a zavadza,vyjadruje to jeho vztah k viere...tak to mozno skor by si ty mohla ziadat o nulitu ak on nesiel do manzelstva s predsvedcenim viest krestansky zivot...nieco v tom zmysle asi je mozne. Ale ak to pre Teba nie je dolezite tak samozrejme to je každeho osobne rozhodnutie. Je napr. aj zaujimave, ze ak mi nadobudne nulita platnost ja mozem mat cirkevny sobas, ale moja byvala manzelka nemoze bez suhlasu ordinara. To ma prekvapilo ale dovody boli vysvetlene, ze by mohla na jej strane byt stale prekazka.
@scorpionflower1 nie nieda sa zrusit ako svetsky a dovody s ktorymi by si uspela na svetskom tak na cirkevnom su absolutne irelevantne....tie zivotne pribehy su velmi zlozite a keby si ich blizsie poznala pochopila by si preco pripusta kanonicke pravo nulitu....koniec koncov, je napisane co bude zviazane na zemi bude aj v nebi a rozviazane na zemi, bude aj v nebi...z mojej skusenosti mozem povedat ze k tomu pristupuju velmi svedomito
@cavabcici reagovala som v suvislosti s tym, ze pani napisala, ze pozna 4 pripady nulity. Tak ked iba v jej okoli su 4 (ano, mozno je to nahoda, ze prave ona ich ma vo svojom okoli nadmieru) tak mi to zo strany cirkvi ani veriacich manzelov velmi svedomite nepripada.
@scorpionflower1 no ja poznam daleko viac, ale to je z dôvodu ze ked sa uz v tomto prostredi pohybujes tak spoznas vela ludi s podobnymi starostami...cize sa neda pausalizovat na celu populaciu 🙂 napr. v nasej rodine a ta je riadne velka som jediny. A možno je to aj tym spôsobene, že sa z menil aj pristup ludi, teraz sa naozaj viac ludi zaujima o nulitu. Pre nasich rodicov v minulosti bol rozvod a uz vobec nulita nieco nepripustne za ziadnych okolnosti takze o tom ani nerozmyslali aj ked to mohlo byt mozne. Zdlhavy proces tiez ludi od toho odradzal.
@cavabcici no ved prave...ze ako aj rozvodovost stupa tak aj zaujem o nulitu. To dokazuje, ze ludia sobasiaci sa v kostole neberu statut manzelstva o nic viac vazne ako ti, ktori sa v kostole nevezmu. Nechcem pausalizovat, isto su aj vynimky, videla som ako pises, ze pre teba to znamenalo cosi ako nazvimeto duchovnu ocistu, no obavam sa, ze vacsina tychto ludi chce nulitu, aby mohli uzvriet dalsie manzelstvo v kostole, a preto cirkevny sobas v spolocnosti straca hodnotu presne do takej miery ako ten svetsky.
@scorpionflower1 v prvom rade je nutne si uvedomit, ze min.polovica z cirkevne uzatvorenych manzelstiev boli uzatvorene tak preto, ze "v kostole je to krajsie" alebo "rodicia tak chceli". ja mam okolo seba mnozstvo mladych, ktori v kostole boli naposledy pri vlastnom krste a narychlo si urobili sviatosti len preto, aby mohli byt sobaseni v kostole a od sobasa uz v kostole neboli. maximalne, ak krstili svoje dieta a opat nic. takyto ludia beru cirkevny sobas na roven uradneho.
@scorpionflower1 to mas pravdu, a je to smutne ze sobas a je uplne jedno ci cirkevny alebo svetsky straca v spoločnosti na vyzname, co sa tyka veriacich ludi je zle, ze tym sobasom v kostole to akosi konci....lebo to by mal byt len zaciatok. Dnes uz cirkev ponuka pre manzelov mnozstvo duchovnych obnov a formovanie čize je tu urcita pomoc, ale casto nevyuzivana. Na kazdom vztahu treba pracovat, sobasom to nekonci bez rozdielu ci si veriaci alebo nie.
@cavabcici smutne je to, ze niekto sa po XY rokoch jednehomdna "zobudi", ze vsak manzelstvo je teda podla neho neplatne... lebo. Logicky sa pytam, ze XY rokov mu to nevadilo? A teraz uz zrazu ano?
A tiez zase ruku na srdce, ako sa hovori, kto chce psa bit, palicu si najde... a ked neprejde jeden dovod, iny snad ano. Aj ty si.sam pisal, ze ti poradil pravnik...
Ja nemam dovod na akykolvek navrh na nulitu, vstupovala som do manzelstva s tym, ze to bude naveky... nie aby som si po rokoch vymyslala ale ze doslova do neba volajuce klamstva!!! A to len kvoli moznosti opetovneho sobasenia v kostole.
@lienka.7 no to nie je holubnik ze ked neprejde jeden dovod iny snad ano. Na to pravnik nesluzi aby hladal dovod, ale na to aby ti vysvetlil kanonicke pravo a povedal preco v tvojom pripade je alebo nieje nulita mozna. V procese je vysluch svedkov z jednej, druhej strany, bez moznosti nahliadnutia do spisov, predkladanie dokazov, psychologicke posudky ak je potrebne....atd...zalezi od pripadu. Verim tomu, ze klamstvo vacsinou odhalia. Ako sa hovori, loz ma kratke nohy, ten kto klame musi byt velmi inteligentny aby mu vsetko klaplo a nepomylil sa niekde a este aj svedkovia.
Pozrel som si statistiku, cirkevne sudy riesia asi len 1-2% rozpadnutych manzelstiev uzatvorenych katolickym obradom. Z toho pocet uznanych neplatnych manzelstiev sa pohybuje na urobni 60-95%, čo je sposobene ale hlavne tym, ze ziadosti ktore nesplnaju podstatu nulitu rovno zamietnu a ani nezacnu proces nulity. Takze zo 100 manzelstiev pri 50% rozvodovosti je v konecnom dosledku nulitnych tak 0,3-0,95 manzelstiev.
A este jeden text pripajam:
Možno sa zľakneme vety, ktorú počujeme pri uzatváraní sviatostného manželstva: “Čo Boh spojil, človek nech nerozlučuje”. Rozsudok o nulite manželstva nerozbíja Božie dielo, ale naopak rešpektuje Božie jednanie voči človekovi. Božia milosť totiž vždy rešpektuje ľudskú prirodzenosť. Sviatosť manželstva má ľudský prvok, ktorým je manželská zmluva muža a ženy. A tento ľudský prvok je omylný, nedokonalý. Napríklad, určite mi dáte za pravdu, že zmluva uzavretá z podvodu alebo donútenia nemôže platiť. Alebo existujú osoby, ktoré pre danosti fyzické alebo psychické nie sú schopné uzavrieť niektoré zmluvy. Boh predsa nebude spájať to, čo ľudsky nie je pravda. On nás berie naozaj vážne.
@cavabcici Tak toto je pekne, konecne niekto aj napisal konkretne fakty a cele to pekne zhrnul a ako to cele funguje. Nie take, ze "jedna babka povedala". Ludia nemaju prehlad a je to este stale tabu v nasej spolocnosti. Velmi dobre sa to citalo a vela som sa naucila z vasho prispevku.
@cavabcici velmi dobre sa citaju tvoje prispevky, musis byt naozaj clovek s velkym "c" ako aj srdcom. 😊
Ja som popisala moju skusenost, kedy si moj ex naozaj navymyslaj vsetko mozne (a to ber doslova ze vsetko!). Este stastie ze mam s novym partnerom dieta, lebo aj neplodnosti by ma obvinil!!!
A on symbol cnosti, ale to doslova. Nevidel, nepocul, nevedel chudacik...
Ako som napisala, vsetky jeho klamatva som vyvratila dokazmi, ze aj ten sudca naozaj pozeral. Co jeho veta, to klamstvo, doslova.
Este ze maju prist svedkovia, tak som zvedava...
Pre mna to uz bola uzavreta kapitola...to on chce opat sobas v kostole. Resp.ta jeho priatelka. To je vsetko. Jediny dovod.
@lubkavargova1 dakujem, ano ludia maju velmi milnu predstavu o fungovani toho celeho procesu, a este viac sa mylia v dovodoch kedy moze byt nulita, tiez som nevedel o tom nic
@lienka.7 dakujem, ale niesom 🙂 rozvod a cely ten proces nulity, roky rozmyslania nad tym vsetkym ma posunuli vpred, dovtedy som nechcel vidiet sameho seba aky som v skutočnosti a musim povedat ze ked sa mi rozsvietilo svetlo bol som zo seba zhrozeny. Boh dokaze aj tie zle veci obratit v nas prospech, staci mu dat tu moznost. Drzim palce nech dopadnu veci tak, aby ti to v konecnom dosledku v zivote pomohlo. :ň
ja nie som veriaca, dokonca nie sme ani zosobaseni a mame dceru. Napriek tomu v manzelstvo ako instituciu verim a vziat sa chceme, aj ked nie v kostole. Bola som vychovana ako ateistka a aj som nou zostala a som v tomto smere presvedcena, veriacich vsak respektujem, pokial oni respektuju mna. Verim, ze manzelstvo ma zmysel, ale az taku dôlezitost ako veriaci mu neprikladam. Myslim, ze ked clovek raz nema v ucte svojho partnera a nema spravne nastavene hodnoty, tak s tym Boh ani cirkevny sobas nic nenarobia. Bohuzial podla mna vacsina sobasov v kostole sa odohrava "lebo je to krajsie a honosnejsie" alebo "lebo to tak rodicia chceli, aby sa do reci nedostali" a s podobnymi dôvodmi potom vybavuju nulitu " lebo vsak co by ludia povedali, keby nas cirkev neodlucila a nezili by sme spolu, resp. chcem si vziat v kostole niekoho ineho". Pokrytec zostane vzdy len pokrytcom. Ja nie som proti cirkevnym sobasom, ked veriacim na tom zalezi, aby ich oddal kňaz, kludne. Ale mali by jednoducho pochopit, ze je to na cely zivot a nulita neprichdza do uvahy ak nejde o naozaj zavazne dôvody (tyranie, zlocin partnera...).
@scorpionflower1 vidis a to je to ze neveriaci ale aj casto veriaci maju skresleny pohlad na o tom co vlastne nulita je...prave tyranie, zlocin nie su dovody na nulitu manzelstva. Nulita znamena ze sa skuma ci manzelstvo v case jeho uzatvaranie bolo platne uzavrete t.j. su rozhodujuce okolnosti do uzavretia manzelstva a nie co sa stalo pocas manzelstva. Cize manzelstvo je na cely zivot ak bolo platne uzavrete a vtedy nie je mozna nulita. Dovody na nulitu su napr. nedostatocny vek, predchádzajúca a trvalá impotencia, unos alebo nasilne zadrziavanie za ucelom sobasa,pokrvenstvo, nedostatocne uzivanie rozumu,kto nie je schopný vziat na seba podstatne manzelske zavazky, vylučovanie manželskej vernosti...cize ako vidis tvoje pochopenie nulity je uplne inde ako je skutocnost. A inak poznam jeden pekny pribeh, kamarat...manzelka sa chcela brat v kostole lebo sa jej to pacilo...nechodila do kostola ale sviatosti mala. On nemal nic...tak si urobil naraz krst,prijimanie, birmovku...neveriaci clovek, ktory do kostola nikdy nechodil....a teraz chodi pravidelne, sami od seba obaja zacali chodit....Mohli by sme ich oznacit za pokrytcov....ale to je take ludske....Boh mal s nimi svoj plán, to len mi ludia druhych radi sudime...Ako neveriaca to asi tazko pochopis ale skus 🙂 zivot pise kadejake pribehy

@deti95060810 To sa kedysi v nasom kraji strasilo,ze luterani jedia deti 😆