Čo hovoríte na predĺženie rokov do predčasného dôchodku?
Ano, dnes to odsuhlasili.
Mna by zaujimalo ako to bude ked tu uz pomaly zacina byt problem aby vobec clovek dokazal tych 40rokov odrobit ked len samotne studium zabere dost rokov a nieto este co spravia vselijake preskoky pri zmene prace, urad, a hlavne sucasna oblubenost s ludmi ked ne vyd*bat tak ich brat len na dohody...
@gribka1 nie podala ziadost o dochodok,ukoncila prac.pomer a v ochrannej dobe isla na pn ku.
@luccija a bude rada,ak ju v 60-tke vobec niekto zamestna
@gribka1 hej ale uz len ta zakladna nevyhoda napr od strednej skoly...napriklad jeden studuje skonci s vyucnym listom teda niekde v 18stke a ide robit ...dalsi studuje maturitu co su 2 roky, vs bc 3 roky dotoho este mgr 2 roky ...to je dokopy 7 rokov plus este mozno dalsie roky studia ...takze skoro do 25-40r clovek vzdelany nic odrobene oproti niekomu bez nicoho...uz len tu je to nefer v naskoku a potom nefer voci tym co studovali kedze aj ked tu clovek studuje tak je po studiu potom natom vacsinou pracovne rovnako ako clovek bez studia pracovne aj platom
Veď super vláda, nie? A ešte ak chceš ísť po 40 rokov, ti z toho zoberú ešte viac ako predtým...
@oli18 15 ročná vysluha sa zrušila v roku 2013. To už dávno neplatí. A tí čo odchádzali po 15 rokoch do vysluhy, mali dochodky 500e. Nerátam tam papalasov s funkciami, ale radovym policajtov, colníkov a hasičom nemas veľmi co závidieť. Skôr by som upriamila pozornosť na vyciciavacov systému, čo od revolúcie do prace ani nepachli.. a takýchto na Slovensku máme viac než dosť.. lebo oni za 600e robiť nepôjdu..
@oli18 uz nemaju 15 rokov ale 25 mas stare informacie zmenili im to pred minimalne 10 rokmi. Policaj co paradne zaraba tak ma plat 1200 € po 15 rokoch. Mam doma jedneho a robi nocne, denne,12 tky.
Z toho takmer polovica su priplatkycize zaklad ma nizky z toho zakladu mu rataju dochodok cize po 15 rokoch ako si pisala by mu vysiel 400 € ale este aj tak musi pracovat dalsich 10 rokov.
Alebo mate ine informacie o platoch? U nas pani v kauflande po novom zarobi 1200 € nema nocne a nerobi sviatky. Dvihali im platy v retazci.
@beronsche presne tak, kamoška už rozmýšľa, že odíde žiť mimo SK.
@margotka17 vela ludi nad tym premysla.. aj ja. 🙂
Tak ci onak, deti vediem k tomu, ze su aj lepsie miesta pre zivot, ako nase, sice krasne, ale blbe slovensko.
@margotka17 pani zlatá vy si myslíte, že lebo vládli druhý by to bolo iné??? Snáď ešte horšie..
@alenamihal spýtajte sa týchto Vašich susedov koľko peňazí za celý čas služby odviedli odvodov do rozpočtu. Porovnajte to s "obyčajným" človekom so základnou mzdou a potom to tu môžete rozoberať.
@luccija veď to, že neplatia nových, a teda predošlá vláda už musela vedieť, že nastane problém, že nebude mať kto pracovať. Tak najprv mali túto otázku riešiť, zaplatiť a až potom odchod do dôchodku po 40. rokov. Takto na to doplatia zasa len ľudia. Tá chúďa babička napr. zo Sekúl, kde zrušili vlakovú stanicu, lebo nemá kto pracovať.
@nisia
@daniela242 tak to som teda nevedela, ze nie po 15tich rokoch 😉. Kym pojdu do dochodku, sa chlapci vypracuju, zvysia si hodnost, aj plat bude lepsi. O PNke nepisem, lebo tiez neviem, ci im ostala plna, ako mali niekedy. Davalo mi pres 2-3 rokmi niekolko chalanov 2% z dane, az take zalostne to nebolo. Tiez ich vela kazdorocne uteka do vysluhoveho a potom este inde robia. Ale je aj pravda, ze k policii uz beru kde koho, lebo ich je nedostatok. A hasici to maju uplne najtazsie, tym by som dala najviac.
@oli18 nie kazdy sa "vypracuje" na lepsie miesto kedze nie kazdy ma VS, nelezie do zadku sefovi, nehovoriac o tom ze ist k lekarovi musia vo svojom volne napr. k zubarovi lebo je to prikaz najvyssich nadriadenych. Pocas PN sice maju 30 dni plny plat na ucet ale samozrejem znizuju sa priplatky a vsetko koeficientom ktory sa nepocita do dochodku a dostanu to ako doplatok zo socialneho systumu kde idu odvody vyssie ako platime bezne. Cize z toho sa to doplaca ale kludne si mozete priplacat PN pocas prace ked ochoriete Vam to doplatia. Vola sa to pripoistenie PN v komercnej poistovni.
U nas v meste pracuje 60 rocny policajt ktory robi denne nocne v ulici. Kde je ten karierny postup? Alebo 17 rokov prip. 20 rokov vonku v hliadkach v nocnych chlapi. Akosi sa mi nechce uverit ze maju az taky velky karierny postup ako je to opisovane. Ved tych "teplych" miest je par a pretlacaju sa tam ludia co niekomu pribuzny a maju kontakty. Vsade to tak je a tieto zlozky nie su vynimka. Odchadzaju aj policajti co maju malo odrobene vidia ze nemaju sancu sa niekam posunut. Ak nemate v okolo niekoho kto je v tychto zlozkach tak sused na dochodku vam nic nepovie.
@oli18 naozaj mas velmi skreslené predstavy o vysluhe, vyske vysluhy, praci "beznych" zamestnancov v tychto profesiách...
Ťažko si predstaviť 65r. chlapa horskej služby ako v noci, v nízkych mínusových teplotách a vetrom ktory svojou silou hranici s orkánom, lezie exponovanou stenou tatranských štítov, aby pomohol zachrániť ľudí...
(Mimo ine, ten môj je hasic.)
Baby, ved v prvom rade sa pozrite na vlastnych rodicov. Ci by vas otec, ci svokor v 65ke bol schopny behat po leseni, alebo robit vo US steele, ci pri pase cely den na nohach. Rovnako na matky. A potom tu zavidte sucastnym dochodcom. Ked som ja bola mlada, odchadzali zeny podla poctu deti v 53, 55 rokoch. Mne predlzili odchod o 4,5 roka. Vtedy tie rozdiely medzi zenami boli ozaj dost velke, vela urobilo u mojej rovesnicky 1 dieta, aj par mesiacov v datume narodenia. A co? Zobrala som to ako fakt, s ktorym nic neurobim. A vypisovat stale o dochodcoch, ako to a ono? Ved aj vy budete dochodkyne a nebude sa vam pacit, ak o vas budu pisat moje vnucky, ze mate vysoke dochodky a dlho zijete🙉. Takze trocha ucty by to chcelo a hlavne nezabudajte, ze my sme si na svoj dochodok naskladali. Moja rodina bola priemerna, nic nam nechybalo, po revolucii, ked zacal manzel podnikat, sme sa vysvihli vyssie. A s vyskou nasich dochodkov sme sa prepadli do chudoby. Takze najprv si zistite, ake dochodky maju vasi pribuzni a potom sudte. Lebo statistika o priemernom dochodku nama ziadnu vypovednu hodnotu. Zaujimavejsia by bola podla vysky dochodku a poctu poberatelov. Potom by ste videli, ze vacsina dochodcov ma dochodok mizerny.
Ved, nech mladi robia a nie, ze tu vystuduju a ubziknu do zahranicia a my sme im to vzdelanie zaplatili. 40 rokov je dost aj na kona.
@mk1111111111 a čuduješ sa im? Ja vôbec. A ešte len budú utekať, ale teda ja im narozdiel od teba prajem lepší život a lepšiu budúcnosť.
@kristiii tak nech studuju vonku. Este ani skolu nedokonci a uz vie, ze pracovat bude inde. Potom dochodci, nech sa aj zoderu
@luccija ak zostane sama, moze ist do mensieho. Ak chcete dedit, budete jej musiet prispiet. Zial, take dochodky dostali dochodci, za ich odpracovane roky. Smutne
@mk1111111111 lenže mnohí zistia práve počas štúdia, že v zahraničí sa budú mať lepšie. Stačí nejaký výmenný pobyt, Erasmus, brigáda počas prázdnin a mladí si rýchlo spočítajú koľko je dva a dva a akým smerom sa uberať.
Nemame dostatok lekarov a inych odbornikov, aj robotnikov. Ja by som dala zaplatit skoly vsetkym, ktori neodpracovali doma napr.15 rokov. Potom by mohli ist. Toto mali komunisti dobre vymyslene. Aj Mazikova zaplatila za studium a to sa na zapad vydala. A my si pustame vystudovanych ludi len tak vonku. Nas kamarat Bulhar, zijuci na Sk cez 30 rokov, poziadal teraz Bulharsko o dochodok, kedze tam odrobil nejake roky. Priznali mu, ale ak ho chce poberat, musi najprv zaplatit za studium. Vyska poplatku za skolu je tak vysoka, ze ten dochodok radsej nezobral. Takze utekajte, kym neuzakonia u nas to iste.
Možno aj dôchodci by pracovali, ale museli by zamestnávatelia vytvoriť primeranejšie podmienky - znížiť povinný výkon, nedávať nočné, príp. dať iba čiastočné úväzky a to zamestnávatelia zatiaľ nechcú.
Napr. aj ženy majú problém zamestnať sa len na čiastočný úväzok. Nie je priorita len zarábať peniaze a robiť pre štát, ale spokojnosť rodiny, mať čas poupratovať, čas na oddych, čas na rodinu.

@monikkatt Súhlasím čiastočne, stále tvrdím, že pre niektorých je 40 až až. Nech sa to vyšpecifikuje, ale to už sa štátu nechce. A na druhú stranu, aj toto zadarmo sa voziť vo vlakoch by mali zrušiť.