Čo musím vybaviť po príchode z Anglicka na Slovensko po 18 rokoch?

sisa1975g
31. dec 2012

Chcela by som sa spytat ci sa najdu maminky/ rodiny, ktore po dlhej dobe zivota v UK alebo inde v zahranici prisli zit znovu na Slovensko. S čím všetkým by sme mali rátať a na čo sa pripraviť po presune z UK na SK? Presunu sa dost obavam, kedze tu v UK uz mame rozsirenu rodinu a silny okruh znamych, mame 2 deti, starsi rozprava po slovensky celkom slusne avsak mladsi syn len velmi slabo. Slovensko vsak maju velmi radi, travime tam vzdy letne prazdniny. Skolu aj byvanie na SK sme uz zacali vybavovat. Zaujimalo by ma ako to bude so zdravotnym poistenim a ake su dnes zivotne podmienky na SK, konkretne v BA okoli? Ake vsetky dane sa na Slovensku platia? Ako je to s pracou v BA okrese? Manzel o pracu presunom na SK nepride, avsak ja ano, kedze pracujem v tunajsej skole. Mnohi nasi znami nam radia nevratit sa na SK.

sisaha
31. dec 2012

@sisa1975g myslim, ze zakladnu predstavu mas, kedze tu travite kazde letne prazdniny. Dane sa platia zo vsetkeho, dan z prijmu, DPH pri nakupe tovaru, dan z nehnutelnosti, dan z dividend....atd. Co sa tyka prace, mozes pozriet www.profesia.sk a podla svojho vzdelania a skusenosti si mozes rozposlat zivotopis. Po prichode sa treba ist zaregistrovat do zdravotnej a soc. poistovne.

nercia
31. dec 2012

Ja som žila v Anglicku ,,len" 4 roky ale jednoznačne v Prešove je doma. Manžel super tu zarobí a tak sa nám v Anglicku ani neoplatilo byť. pozri Londyn.sk, pohyby.co.uk, echomagazin... tam by malo byť všetko čo potrebuješ.

janinah
31. dec 2012

@sisa1975g prečo sa chcete vrátiť? musel by to byť silný dôvod,aby som vytrhla deti z "ich" prostredia a života...len ma to zaujíma

katulka1141
31. dec 2012

vyziadaj si E 301 v anglicku bez toho doma nic nevybavis na uradoch.🙂

sisa1975g
autor
31. dec 2012

Dakujem vam krasne 🙂 Manzel bude asi komplikovanejsi pripad, kedze spolu so mnou a detmi bude zit na SK, avsak pracovat bude nadalej pre UK firmu a teda odvadzat bude vsetky davky soc., doch. a zdravotne poistenie tu v UK. Co som pozerala info na internete, tak by nemal odvadzat verejne povinne poistenie v dvoch clenskych statoch EU. To asi budeme musiet konzultovat v zdr. poistovniach na SK - jedna z veci, na ktoru sa netesime. Dovod odchodu? Je ich viacero a spolu nam davaju jasny smer - Slovensko. Muz dostal do pracovnej naplne aj trh Vychodnej Europy a tak sa pracovne pravidelne zdrzuje mimo UK. Okrem toho Anglicko uz nie je ta krajina co byvala, ide to tu nejakym velmi cudnym smerom. Coraz viac aj domacich Britov z UK natrvalo odchadza, aj z radu nasich znamych. Manzel je inac anglican a citi to tiez pozitivne co sa nasho odchodu tyka. Deti su nastastie este v prisposobitelnom veku, do ciste slovenskej skoly ich vsak nechceme dat. Na Slovensku maju tiez svoje zazemie, svoj zivot, kamaratov, ktorych poznaju dokonca dlhsie ako tych co maju tu v UK (kedze tu obyvatelstvo vo velkej miere migruje aj v ramci krajiny). Myslim, ze decka to zvladnu ovela lahsie ako my stari 🙂 Oni sa na to strasne tesia, kym ja mam strach z neznama. Vdaka za stranky, urcite ich vsetky pozrieme 🙂

beruska9561
1. jan 2013

@sisa1975g Slovensko nie je ešte taká morálne zhýralá krajina ako VB, takže sa nemáte naozaj čoho obávať a myslím, že tvoje rozhodnutie sa vrátiť na Slovensko neoľutuješ. deti ti budú vďačné 🙂

sisa1975g
autor
2. jan 2013

@beruska9561 dakujem velmi pekne za pozitivne povzbudenie 🙂 Tiez verim, ze to bude pre deti len prinos, uz sme to s manzelom preberali po kazdej stranke a my sme v podstate uz davno tuzili takto urobit a cakali sme len na vhodnu prilezitost, ktora po pracovnej stranke sa momentalne nam ukazuje.

jado14
30. okt 2014

Takže oživím tému..Po príchode z Anglicka domov mi prišiel po 3 rokoch nedoplatok tax credit a child benefit cca 475 libier.SUPER ☹ Má s tým niekto skúsenosť? Čo ak to zaplatím,poprípade čo ak to nezaplatím???
Ďakujem za odpovede k veci 😀