icon

Čo obnáša zmena priezviska?

8. nov 2025

Baby máte skúsenosť so zmenou priezviska? Som roky rozvedená. Mám dieťa s ex. Môj ex pred nedávnom zomrel, ale pred smrťou mi poslal sms, že by sa svojho dieťaťa najradšej vzdal a, že si máme zmeniť priezvisko, lebo mu robíme hanbu. To, že on bol ťažký alkoholik, pre neho hanba nebola... Stále to mám v hlave. Po rozvode som si nechcela meniť priezvisko kôli dieťaťu. A teraz už aj ,,dieťa,, bude mať 18 a premýšľam, že by som nám zmenila priezvisko obom. Trochu ma ,,odrádza čo všetko treba obehať,, A neviem ako by sa moje dieťa stotožnilo s novým priezviskom. To ako sa vyjadril o ňom jeho otec, netuší, vzťah nemali pekný a vrúcny.... Predsa len od narodenia má svoje meno...

anonym_0872b5
8. nov 2025

Dospelé dieťa poplatok 70€ ak si zmení cez internet, ak osobne na úrade tak 140€
Potom poplatok za nový OP 7€ a nahlásiť všade zmenu.
Otázne je či by to vôbec chcelo riešiť, len pre tvoje pocity, keď s tým priezviskom funguje 18 rokov a ešte počas školy robiť takéto zmeny.
Veď si ho môže bezplatne zmeniť, keď vstúpi do manželstva.

autor
8. nov 2025
@anonym_0872b5

Dospelé dieťa poplatok 70€ ak si zmení cez internet, ak osobne na úrade tak 140€
Potom poplatok za nový OP 7€ a nahlásiť všade zmenu.
Otázne je či by to vôbec chcelo riešiť, len pre tvoje pocity, keď s tým priezviskom funguje 18 rokov a ešte počas školy robiť takéto zmeny.
Veď si ho môže bezplatne zmeniť, keď vstúpi do manželstva.

@anonym_0872b5 áno, tiež ma to napadlo.. ide o to, že ja sa nechcem volať inak ako dieťa.. alebo sa na to vykašľať a žiť si svoj pokojný život ďalej..

viestta
8. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_0872b5 áno, tiež ma to napadlo.. ide o to, že ja sa nechcem volať inak ako dieťa.. alebo sa na to vykašľať a žiť si svoj pokojný život ďalej..

@anonym_autor tvoje dieta je uz takmer dospele, rozhodne to treba prebrat s nim a respektovat aj jeho nazor ak tu zmenu nebude chciet.

autor
8. nov 2025
@viestta

@anonym_autor tvoje dieta je uz takmer dospele, rozhodne to treba prebrat s nim a respektovat aj jeho nazor ak tu zmenu nebude chciet.

@viestta my sme sa o tom bavili tak zľahka, povedalo, že nemá problém si zmeniť meno.. ale aj tak..

zildo
8. nov 2025

Vykašli sa na to. Zbytočne starosti Ty si nerobila hanbu tomu priezvisku,ako si písala hanbu si robil on sám. Či sa hanbíš za to priezvisko?