icon

Čo potrebujem, keď chcem kúpiť pozemok na poľnohospodárskej pôde?

lajlaa555
9. nov 2022

Dobrý deň chcem sa spýtať chcela by som si časom kúpiť pozemok na poľnohospodárskej pôde čo by som k tomu všetko potrebovala a koľko by ma to vyšlo. Poprípade kto stým má skúsenosti potrebujem poradiť. Pretože tu v obci nieje žiadny pozemok na predaj a dôvod je taký že chcem bývať vedľa rodiny keby potrebujem pomoc a potrebovali by ju aj oni. Tak ze ci by sa dom alebo nejaký zrub nedal postaviť na poli a koľko by to vyšlo.

andrea_82
9. nov 2022

na poľnohospodárskej pôde oficiálne nemôžeš postaviť stavbu. Nedajú ti stavebné povolenie.

lajlaa555
autor
9. nov 2022

@andrea_82 aha a ked nie dom tak potom čo tam postaviť môžem?

wheel
9. nov 2022

Polnohospodarska poda sa nemoze drobit na parcely mensie ako 3000m2. A pokial nie je v uzemnom plane uzemie urcene na zastavanie tak tam postavit nemozes prakticky nic. Ak by si vlastnila polnohospodarsku podu, teoreticky si tam mozes polozit unimobunku/mobilny dom bez zakladov a inzinierskych sieti.

vikusjk
9. nov 2022

@lajlaa555 skor ako riesit zmenu uzemneho planu obce, alebo prekvalifikovanie ornej pody by som ti odporucila skusit zistit, ci niekto v obci nie je ochotny predat cast svojej zahrady, kde by bol pristup aj z inej strany a tam uz sa vies lahsie hybat so zmenou typu parcely atd. U nas v dedine vela starsich ludi, ktori bud zomreli, alebo este ziju, ale nevladzu uz obhospodarovat velke pozemky (ludia mavali bezne 20 arove zahrady) tak koniec zahrady predali, napr. 7-10 arov a nechali si len tu cast blizsie k ich domu.
Viem, ze to nie je odpoved na tvoju otazku (to sa mi nechce rozoberat, lebo som si to raz studovala a je to na dlhsie - ale proste je to komplikovane) ale tak mozno tip na to, ako by sa to mohlo dat vyriesit aj inak. Ono to nemusi byt oficialne uz v predaji, staci sa opytat a mozno to niekoho oslovi

lajlaa555
autor
9. nov 2022

@vikusjk ďakujem za radu budem nad tým uvažovať

mariet24
Autor odpoveď zmazal
veronikaszabova
9. nov 2022

@mariet24 uz odisla z MK

mariet24
9. nov 2022

@veronikaszabova 🤦🏻‍♀️ som si nevšimla